Nejmenší a nejlehčí mikroskop na světě II  
Před nějakou dobou jsme vás již informovali o mikroskopu, který se dal nosit téměř všude. Vážil jen 46 gramů, neměl čočky a byl nejlehčím na světě. Teď Američanům prvenství sebrali Italové. A nijak při tom netroškařili. I když ten náš evropský už má dokonce i čočku, místo desítek gramů váží jen jejich zlomek. A vejde se i do peněženky. Je totiž menší než kreditní karta a také je tak tenký. Časem by měl být doslova za babku.

 

Ještě nedávno nejmenší mikroskop na světě. (Kredit: Schema LUCAS mikroskopu. (Kredit: UCLA)
Ještě nedávno nejmenší mikroskop na světě. (Kredit: UCLA)

Za nejlehčí mikroskop světa jsme ještě nedávno vděčili elektroinženýrovi Aydoganu Ozcanovi, absolventu Stanford University, dnes profesorovi na University of California Los Angeles. Má na svém kontě celou řadu patentů. Mikroskopy postavené na jeho technologii, nazývané LUCAS (Lensless Ultra-wide-field Cell Monitoring Array platform based on Shadow imaging), což v překladu znamená bez čoček, nabízí dnes už kdekterý internetový obchod.

 

Velkého rozšíření doznal hlavně v rozvojových zemích. Všude tam, kde vybavenost laboratoří a dostupnost zdravotnických služeb, je mnohdy víc než iluzorní. S mikroskopem bez čoček si i laik dovede provést řadu vyšetření na parazity ve stolici i krvi a nebo i pitné vodě. A pokud si nejsme jisti diagnózou, můžeme nasnímané obrázky umí poslat jako SMS odborníkovi, třeba na druhý konec světa. Mikroskop nepotřebuje napojení na elektrickou síť, vystačí si s telefonem, tabletem, či notebookem. Nasazuje se na něj jako nástavec. V něm je i dioda a ta emitovaným světlem prosvítí zkoumaný vzorek. Digitální senzor fotoaparátu chytrého telefonu tak zaznamená holografický obraz buněk nebo mikročástic. Nezbytnou součástí je tedy mobilní telefon.

 

Za málo peněz dělá zdravotníkům v chudých zemích „hodně muziky“
Za málo peněz dělá zdravotníkům v chudých zemích „hodně muziky“
Schema LUCAS mikroskopu. (Kredit: UCLA)
Schema LUCAS mikroskopu. (Kredit: UCLA)

 

Italské pojetí mikroskopu je z dílny Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). Stejně jako to americké, také je kompletní jen s mobilem. Má také všechny  výhody popsané u amerického mikroskopu, tím ale jeho veškerá podobnost končí. Ten starší, z poza Velké louže(tedy ten bezčočkový), si našel cestu hlavně ke zdravotníkům. Novinka z Itálie ale má všechny předpoklady aby si získala oblibu u mnohem širší veřejnosti.

O nebývalém zájmu o nový typ svědčí i výsledky kickstarteru, který kolektiv Italů založil. Během až neskutečně krátké doby se jim už podařilo sehnat prostředky na  hromadnou výrobu jejich mikroskopu. I když do konce sbírky zbývá ještě celý měsíc, na kontě už mají téměř sto tisíc dolarů.  Několikrát více, než kolik si na rozběhnutí výroby naplánovali.

 

Ohromnou devízou jejich nápadu je, že manipulace s jejich přístrojem, je naprosto jednoduchá. I když tomu všichni říkají přístroj, je to více než nadnesené. Ve skutečnosti  jde jen o čočku z materiálu majícího optické vlastnosti skla a která je připevněna ke kousku izolepy. Když se rozhodneme mít z telefonu mikroskop, samolepku s čočkou přilepíme na tělo mobilu. Jediné, co musíme trošku pohlídat je, aby čočka dosedla v místě, kde je objektiv fotoaparátu. Toť vše. A když nás mikroskopování přestane bavit, stačí nálepku odtrhnout a nalepit si jí, třeba na kreditku.  Spolu s ní nám v peněžence zůstane připraven k dalšímu použití.

 

Makro i mikro záběry se tak můžeme kochat kdykoliv se k tomu okolnosti namanou. Na rozdíl od toho amerického typu mikroskopu, ať byl jakkoliv lehký, přece jen při nošení způsoboval  na kapse bouli. U mužů to mohlo budit respekt, nicméně k ženám, preferujícím spíše ladnost svých křivek, si cestu k jejich srdci nenašel. Z tohoto hlediska je evropské pojetí naprosto geniální. Nezabírá nikde žádné místo a i výroba bude levnější.  Nám, spotřebitelům láce vyhovuje, stejně jako fakt, že uvést vše do pohotovostní polohy, zabere ani ne půl minuty a to včetně času potřebného k vyndávání peněženky z kapsy.

 

Izolepa má také velkou přednost. S výjimkou těch sádlem promaštěných, je kompatibilní s jakýkoliv typem telefonu.  A i když to vypadá, že jde spíš o dětskou hračku, než mikroskop, parametry nemá špatné. Makro čočka zvětšuje opticky desetkrát. To pak objekt pozorujeme (nebo fotografujeme) ze vzdálenosti 12mm.

V případě mikro módu jsme dokonce schopni rozlišit jednotlivé buňky (detaily ≈1/300 mm). V takovém případě je ohnisková vzdálenost pouhých 6mm. Když se nám nebude klepat ruka, spolu s digitálním zoomem se tak můžeme dostat až na zvětšení více než stonásobné. Pochopitelně, že s trošku lepším telefonem.

 

Tak to je on. Nový mikroskop, přesněji  jeho dva výměnné objektivy, které spolu s mobilem vytvořífunkční celek. (Kredit: BLIPS)
Tak to je on. Nový mikroskop, přesněji jeho dva výměnné objektivy, které spolu s mobilem vytvořífunkční celek. (Kredit: BLIPS)
Vybavení k mikroskopování se snadno vejde do peněženky. (Kredit: BLIPS)
Vybavení k mikroskopování se snadno vejde do peněženky. (Kredit: BLIPS)
Vlevo fotografie z telefonu. Po nasazení objektivu „makro“ uvidíme detaily, pouhým okem neviditelné.  (Kredit: BLIPS)
Vlevo fotografie z telefonu. Po nasazení objektivu „makro“ uvidíme detaily, pouhým okem neviditelné. (Kredit: BLIPS)
Muší nožka po nalepení objektivu „mikro“.
Muší nožka po nalepení objektivu „mikro“.
Světelný zdroj s nímž lze vyšetřovat preparáty na podložním sklíčku, jako jsou například  roztěry krve.
Světelný zdroj s nímž lze vyšetřovat preparáty na podložním sklíčku, jako jsou například roztěry krve.
Z tohoto znaménka strach mít nemusíme, nemá ostře ohraničené okraje ani jiné znaky typické pro kožní melanom. (Kredit: BLIPS)
Z tohoto znaménka strach mít nemusíme, nemá ostře ohraničené okraje ani jiné znaky typické pro kožní melanom. (Kredit: BLIPS)

 


Je více než jisté, že se využití mikroskopu nebude omezovat jen na pozorování okvětních lístků při výšlapech do přírody. Jakmile se „mikroskop“ dostane k "masám", nejspíš budeme žasnout nad tím, k čemu všemu se dát využít. Jistě to budou prověrky hygienických podmínek a jak nám kde v které lokalitě či ubytovně, hrozí. Kromě smysluplnějšího prožití kratochvílí, má inovace velké šance přispět k omezení tuberkulózy, včasným zahajováním léčby malárie a dalších infekcí. K zahození nebude ani to, že si sami budeme moci sami vyšetřit jestli se nám nezvrhávají „mateřská znaménka“ a to i v místech, kam si jinak nevidíme.

A co teprve až se do práce pustí mágové s jejich vychytávkami na automatické vyhodnocování obrazu... Partě z Janova  dáváme jednoznačně palec nahoru!

 

 

Pramen: Kickstarter  BLIPS: The Thinnest Macro & Micro Lenses For All Devices. SMO SmartMicroOptics

Datum: 23.05.2016
Tisk článku

Související články:

Nové možnosti dynamického mikroskopu atomárních sil (AFM)     Autor: Pavel Jelínek (01.03.2007)
Mikroskop atomárních sil použit jako atomární tužka umožňující psaní jednotlivými atomy     Autor: (17.10.2008)
Nejmenší a nejlehčí mikroskop na světě     Autor: Josef Pazdera (24.04.2010)
Mikrokuličky pro lepší mikroskopii     Autor: Martin Tůma (27.01.2014)
CDC varuje před „kapelou“     Autor: Josef Pazdera (15.03.2014)
Vědci poprvé nafotili jednotlivé molekuly proteinů     Autor: Stanislav Mihulka (06.02.2016)
Vědci vytvořili 3D hologramy atomů uvnitř molekul     Autor: Stanislav Mihulka (10.05.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz