Archeologové opic vykopali nástroje makaků „doby kamenné“  
Nálezy jsou sice staré jenom 65 let, začátky ale bývají těžké. Archeologie jiného živočišného druhu je fascinující.

 

Makak jávský. Kredit: André Ueberbach, Wikimedia Commons.
Makak jávský. Kredit: André Ueberbach, Wikimedia Commons.

Podle všeho jsme se stali svědky zrození nového oboru archeologie starosvětských opic. Došlo totiž k vykopávkám kultury makaků, kteří používají kamenné nástroje. Jak se zdá, lidé a nám příbuzní hominidé nejsou jediní, kdo zanechává stopy své kultury, které pak může objevit archeologie.

 

 

Michael Haslam. Kredit: University of Oxford.
Michael Haslam.
Kredit: University of Oxford.

Ještě před pár desetiletími jsme si mysleli, že lidé jsou jediní, kdo si vyrábí nástroje. Dnes už známe celou řadu živočichů, kteří to zvládnou také, většinou jde ale o pomíjivé materiály, jako jsou listy nebo větvičky. To samozřejmě velmi komplikuje výzkum používání takových nástrojů během historie. Vzácnou výjimkou jsou v tomto směru makakové jávští (Macaca fascicularis). Některé tlupy těchto makaků si dovedou oloupat batáty a maniok, čistí si zuby a někdy také používají kameny k rozbíjení škeblí, ořechů a krabů, když se chtějí dostat k chutnému vnitřku. S jistou nadsázkou lze říct, že makakové jávští následovali hominidy do zóny doby kamenné.

 

 

Kamenné nástroje thajských makaků jávských. Kredit: Haslam et al. (2013) / Wikimedia Commons.
Kamenné nástroje thajských makaků jávských. Kredit: Haslam et al. (2013) / Wikimedia Commons.


A úplně první studie archeologických nálezů nástrojů těchto makaků teď prozkoumala nedávnou historii tohoto chování, které je právě lidem důvěrně známé. Podle primatologa Michaela Huffmana z japonské Kjótské univerzity, který sám studuje zacházení s kameny u japonských makaků červenolících, to byl skvělý nápad, a zároveň něco, co se již nabízelo.

 

 

Makak testuje inhalátor. Kredit: Taro Taylor / Wikimedia Commons.
Makak testuje inhalátor. Kredit: Taro Taylor / Wikimedia Commons.

Michael Haslam z Oxfordu a jeho tým se pustili do vykopávek na malém thajském ostrově Piak Nam Yai. Je to jeden z ostrovů, kde makakové jávští žijí a kde pracují s kamennými nástroji. Badatelé se prokopali písečnými sedimenty a objevili v nich deset nástrojů makaků. Ve stejných vrstvách našli také schránky ústřic, s jejichž pomocí datovali stáří nástrojů makaků na 65 let. Podle očitých svědků používají místní makakové nástroje minimálně 120 let, takže se archeologové opic určitě nedostali k počátkům této pozoruhodné kultury. Je to ale první krok a příště se určitě dozvíme víc. Archeologie šimpanzů v Africe se dostala o poznání dál. Už jsou známé kamenné nástroje, které s největší pravděpodobností používali šimpanzi, přinejmenším před 4 tisíci let. 
Co bychom mohli z vykopávek nástrojů makaků vyčíst? Třeba jestli své nástroje začali vyrábět v důsledku náhlých změn v prostředí, například pohybů mořské hladiny. Anebo jestli se schopnost makaků vyrábět nástroje šířila mezi jejich ostrovními populacemi. Podle Haslama se první objevy dávných kamenných nástrojů v lidské archeologii, k nimž došlo před 150 lety, setkaly s velkou nedůvěrou. Dnes se před námi rýsují miliony let pozoruhodných technologických inovací kamenných nástrojů hominidů. Jak říká Haslam, u makaků jsme teď v bodě nula a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet.


Video:  There Is More than One Way to Crack an Oyster

 

 

Ukázky nástrojů

a další neveřejné video

je dostupné na stránce časopisu

New Scientsit

 

Literatura
New Scientist 10. 6. 2016, Journal of Human Evolution 30. 5. 2016.

Datum: 14.06.2016
Tisk článku

Související články:

Šimpanzí kultura doby kamenné     Autor: Stanislav Mihulka (14.02.2007)
Jakou řečí hovořili lidé v době kamenné? (1)     Autor: Igor Tureček (19.05.2009)
Jakou řečí hovořili lidé v době kamenné ? (2) Akrofonie     Autor: Igor Tureček (25.05.2009)
Vyrostla naše civilizace z krve lidských obětí?     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2016)



Diskuze:

Veronika Březová,2016-06-19 19:11:24

To je velmi zajímavé, za pár stovek-tisíc let by se mohli v evoluci hodně přiblížit lidem.

Odpovědět

původ

Jakub Beneš,2016-06-15 01:08:07

co se týče původu toho zvyku před 120 lety, klidně to tehdy mohly vidět dělat nějakého člověka, zkusily to, šlo to a od té doby to používají.

Odpovědět

Co je nastroj ?

Richard Palkovac,2016-06-14 10:20:02

Ked vrany a havrany hadzu orechy zo stromov na betonovu alebo asfaltovu cestu, aby sa rozbili, tak pouzivaju ako nastroj gravitaciu ? Ked sa im ten orech nerozbije, tak pockaju kym po nom prejde auto, tak auto je ich nastroj ?

Ina vec je, ked si tie vrany, vyzobaju kusok okraju listu na ktorom su haciky, alebo olamu vetvicku tak aby ziskali hacik a potom tento pouziju ako nastroj. Toto uz povazujem za skutocny nastroj.

Ked ale opice najdu kamen (a potom ho pouziju aj viac krat, opakovane) tak to povazujem len za taky "nastroj", ako je pre vrany gravitacia, alebo auto.

Odpovědět


Re: Co je nastroj ?

Rene Mikolas,2016-06-14 15:30:42

Tie vrany do priviedli do dokonalosti, že tie orechy chádžu na prechod pre chodcov a pre autom rozbitý orech si idú, až keď naskočí zelená pre chodcov. (nájdi a pozri video).

Odpovědět


Re: Re: Co je nastroj ?

Richard Palkovac,2016-06-14 15:52:49

S vranami mam vlastnu skusenost. Chodil som do prace po ceste okolo ktorej boli vysoke stromy a padali z nich orechy. Lenze tie stromy neboli orechy. Tak som si vsimol, ze to robia vrany, hadzu tie orechy z vysky na cestu.

Odpovědět


Re: Co je nastroj ?

Jakub Beneš,2016-06-15 01:02:57

pokud ten kamen polozi vedle druheho kamene, kde maji uz dulek na ty orechy a podobne, a pouzivaji ho opakovane, tak to urcite nastroj je. ovsem nevyrobily ho. nasly ho. :)

Odpovědět


Re: Re: Co je nastroj ?

Richard Palkovac,2016-06-15 07:16:08

Tak ano, samozrejme, v gravitacii ziadny dulek (taky co zapricinili vrany) nenajdeme :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz