Americké námořnictvo vytrvale pracuje na railgunech  
Navzdory vysokým nákladům a technickým obtížím s railguny stále počítají námořníci i pozemní vojsko

 

Blíží se doba railgunů? Kredit: US Navy, John. F. Williams.
Blíží se doba railgunů? Kredit: US Navy, John. F. Williams.

Ve světě se teď vyvíjí celá řada různých převratných zbraní. Po některých z nich za pár let ani pes neštěkne, jiné se prosadí do výzbroje armád blízké budoucnosti. Railguny, elektromagnetická děla nebo též česky poněkud úsměvně kolejnicová děla, náležejí k těm slibným. Zjevně jim věří i americké námořnictvo, které usilovně pracuje na jejich vývoji pro své potřeby, a to i navzdory vyjádřeným obavám některých představitelů Pentagonu.

 

 

Railgun. Kredit: US Navy, BAE Systems.
Railgun. Kredit: US Navy, BAE Systems.


Railguny nejsou jen tak nějaká vylepšená zbraň. Představují zásadní posun v balistických technologiích. Nespoléhají se na střelný prach, ale na elektromagnetickou energii, která žene projektil po vodících kolejnicích. Vystřelené projektily mají čtyři stabilizační plošky, díky nimž mohou tiše zasáhnout nepřátelskou loď, dron nebo třeba balistickou střelu, a cíl zničit svou ohromující kinetickou energií.

 


Vojenští vývojáři očekávají, že se jim podaří projektily railgunu vystřelovat rychlostí až Mach 7,5, do vzdálenosti až 160 kilometrů. Ve výzkumu US Navy si tuto technologii hýčkají, stejně jako třeba laserové zbraně. Nemají to s nimi ale úplně snadné. Vývoj railgunu už přišel na půl miliardy dolarů a ještě to určitě bude něco stát.

 

High Velocity Projectiles. Kredit: BAE Systems.
High Velocity Projectiles. Kredit: BAE Systems.

Součástí vývoje railgunu je i projekt vysokorychlostních projektilů High Velocity Projectiles (HVP). Použití těchto projektilů je ale překvapivě o dost širší. Mohou být řízené za letu a také je lze vypálit z běžného děla. I když v takovém případě má HVP projektil mnohem nižší rychlost než při střelbě z railgunu, stále je rychlejší, než běžné dělostřelecké projektily. Americké námořnictvo koketuje s myšlenkou, že s HVP projektily vybaví své lodě. Dalším faktorem je i cena těchto projektilů. Jeden přijde na cca 50 tisíc dolarů. To je mnohem více, než kolik stojí běžný projektil, zároveň je to ale mnohem méně, než kolik činí cena jedné řízené střely, jako je třeba tomahawk – tedy kolem 1 milionu dolarů.

 

 

USS Zumwalt. Kredit: US Navy, General Dynamics Bath Iron Works.


Pro railguny je zásadním problémem energie. Soudobé railguny s okamžitým příkonem  kolem 22 megawattů (jako téměř 20 tisíc US domácností), z nich dělá velmi neskladné zbraně. Vědci se ale dušují, že se jim povede railguny podstatně zmenšit. US Navy hodlá railgun instalovat na nový futuristický torpédoborec USS Zumwalt, který dovede vyrobit velké množství energie.
A railguny sužují i technické problémy. Fyzikální síly, které působí při výstřelu railgunu, dramaticky poškozují hlaveň railgunu s kolejnicemi. Vývojáři na tom pracují a chystají se přijít s řešením, díky němuž hlaveň railgunu vydrží tisíce výstřelů. Což nezní vůbec špatně. Tom Boucher z vedení projektu railgunu US Navy neskrývá optimismus a věří, že railguny budou uvedeny do výzbroje během příštího desetiletí.

 


Nepůjde přitom ale jen o námořnictvo. Po railgunech pošilhávají i tankové jednotky, pokud se povede zbraň, a hlavně její energetické zdroje, příslušným způsobem zmenšit. Lidé z vedení US Army, jako generál Mark Miley, počítají s tím, že jsme na pokraji zásadní proměny pozemního boje. Uvidíme v příštích letech.

Video:  High-Tech Railgun Promises New Military Advantage

EM Cannon - General Atomics Railgun shoot more than 100 miles


Literatura
Phys.org 25. 6. 2016, Wikipedia (Railgun).

Datum: 12.07.2016
Tisk článku

Související články:

Američtí mariňáci chtějí laserové zbraně proti zvědavým dronům     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2013)
Po plastových pistolích z tiskárny přichází garážová „kolejovka"     Autor: Josef Pazdera (11.11.2015)
Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce







Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz