Jihoafričtí fyzici předpověděli existenci nového „Madala“ bosonu  
Madala znamená v zulštině „starý“, ve světě částicové fyziky by to ale mohl být zbrusu nový boson, který by měl interagovat s temnou hmotou. Jeho existenci prý naznačují data z LHC.

 

Najdou vědci v datech LHC nový boson? Kredit: Claudia Marcelloni / CERN.
Najdou vědci v datech LHC nový boson? Kredit: Claudia Marcelloni / CERN.

Pokud si někdo myslel, že částicoví fyzici po nedávných neúspěších propadnou sebelítosti a nicnedělání, tak to se šeredně spletl. Je to přesně naopak. Fyzici se zjevně zhluboka nadechli, zaťali pěsti, a v posledních dnech jedna ambiciózní hypotéza ze světa elementárních částic stíhá druhou. Je to paráda. Nejnověji se ozvali Jihoafričané ze skupiny High Energy Physics Group (HEP) Univerzity Witwatersrandu v Johannesburgu, kteří předpověděli existenci nového, tzv. Madala bosonu. Pokud mají pravdu, tak by Madala boson mohl přispět k objasnění zatím zcela neotřesitelné záhady temné hmoty.

Bruce Mellado. Kredit: Mia Swart / University of Witwatersrand.
Bruce Mellado. Kredit: Mia Swart / University of Witwatersrand.


Název nového bosonu je odvozený z výrazu „starý“ ze zulštiny, jazyka národa Zuluů, kterých dnes nejvíce žije v Jihoafrické republice. Šéf týmu HEP Bruce Mellado a jeho spolupracovníci použili data ze sérií experimentů na LHC v CERNu, které v roce 2012 vedly k objevu proslaveného Higgsova bosonu. Na jejich základě pak vědci vystavěli koncept, který nazvali Hypotéza Madala. Když pak v CERNu tyto experimenty zopakovali po restartu LHC v roce 2015, tak vyšlo najevo, že data stále podporují Hypotézu Madala.

LHC stále chrlí spousty dat. Kredit: Taylor L; McCauley T/CERN.
LHC stále chrlí spousty dat. Kredit: Taylor L; McCauley T/CERN.

Kolem nové hypotézy vznikl celý projekt Madala, který zahrnuje téměř čtyři desítky studentů a vědců, jejichž prací je prohrabávat se v záplavě dat, řinoucích se z experimentů na LHC. Podle Hypotézy Madala existuje Madala boson, a spolu s ním i příslušné pole, podobající se Higgsově bosonu a Higgsově poli. Tak jako Higgsův boson ve Standardním modelu interaguje s běžnou hmotou, tak Madala boson interaguje s temnou hmotou, což je samozřejmě velice vzrušující.

Podle Mellada je teď fyzika na křižovatce, podobně jako v dobách Einsteina a otců kvantové mechaniky. Klasická fyzika tehdy selhávala ve vysvětlení celé řady fenoménů a nakonec se z toho vyklubala relativita a kvantová mechanika. A podobné je to dneska s temnou hmotou, temnou energií a dalšími jevy. Za Standardním modelem je bažina záhad, ve které teď tápeme.

University of Witwatersrand.
University of Witwatersrand.

Je to skličující. Běžná hmota, která těsně souvisí s Higgsovým bosonem, podle všeho tvoří jenom nějaká 4 procenta celkové hmoty a energie ve vesmíru. Ale co ten zbytek? Z čeho je? Kolik různých typů částic ten zbytek tvoří? Jak mezi sebou interagují? A jak tyto částice interagují s běžnou hmotou? Co by nám mohly říct o osudu vesmíru? Fyzici mají stále ještě kupu práce.

Objev Higgsova bosonu otevřel dveře dalším objevům. Madala boson by byl skvělým pokračováním, tedy pokud všichni novináři odpřisáhnou, že v souvislosti s novým bosonem už nikdy nepoužijí to nešťastné adjektivum „bo.ská částice“, jak jsme se teď opět stali svědky. LHC stále chrlí ohromné spousty dat a vědci v nich hledají stopy něčeho zajímavého, takže uvidíme, jak to bude s Madala bosonem dál.


Video:  Physics Run 2016.


Literatura
University of Witwatersrand 6. 9. 2016.

Datum: 08.09.2016
Tisk článku

Související články:

Schyluje se k šokujícímu objevu, který rozboří částicovou fyziku?     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2016)
Z čerstvých dat LHC se vypařila nová fyzika. A mezi vědci zavládl smutek     Autor: Stanislav Mihulka (06.08.2016)
Teoretičtí fyzici potvrdili možnost existence páté základní síly     Autor: Stanislav Mihulka (16.08.2016)



Diskuze:

Roman Madala,2016-09-09 06:17:37

Ten názov mi je nejako povedomý...

Odpovědět

Madala.

Vlastislav Výprachtický,2016-09-09 06:13:48

LHC zajišťuje spoustu informací ohledně srážek částic. Není v článku rozvedena podstata vzniku konceptu Madala. Proč zrovna reakce s temnou hmotou ?

Odpovědět


Re: Madala.

Pavel Psenak,2016-09-09 12:12:29

Přesně tak, také mi v článku chybí sebemenší rozvedení fyzikálních principů Hypotézy Madala. Pokud bychom se drželi, toho že Madala boson je analogem Higgse a Higssova pole, které dodává některým typům běžných částic hmotnost, tak Madala boson, resp. Madala pole, by analogicky mělo dodávat některým (nebo možná všem) typům temných "elementárních" částic hmotnost, tedy jediný atribut podle, kterého jsem už skoro 90 let schopni poznat, že to co nazýváme temná hmota kolem nás existuje.

Odpovědět


Re: Re: Madala.

Karel Salavec,2016-09-11 22:25:24

Podivejte se treba na http://www.sciencealert.com/physicists-have-caught-signs-of-a-brand-new-particle-the-madala-boson
Zajimaa cast je take uvozena slovem UPDATE ...

Odpovědět


Re: Re: Re: Madala.

Pavel Psenak,2016-09-12 08:53:11

Diky za odkaz.

Odpovědět


Re: Re: Re: Madala.

Milan Krnic,2016-09-12 20:40:08

Také děkuji za update. Zase nic :)

Odpovědět

energie pro vznik Madala bozonu

Stanislav Florian,2016-09-09 00:36:52

Předpokládám primitivně, že nový ("starý" = Madala) bozon temné hmoty vzniká při vysokoenergetických srážkách, jinak by se na něj muselo narazit už dávno. Jestliže tedy takto pojatá temná hmota je jakousi přeměnou vysoké energie, pak se musíme rovnou ptát, kde se bere ta energie. A jsme tam, kde jsme byli, nevěděli jsme, kde se bere temná hmota a teď nevíme, kde se bere energie pro její vznik. Obdobu Madala bozonu a Higgsova bozonu, který interaguje s naší hmotou, nevidím tak blízkou. Běžná hmota je všude kolem a její stabilita je dána gluony (https://cs.wikipedia.org/wiki/Gluon), které tvoří vazby mezi protony a neutrony v jádře.

Odpovědět


Re: energie pro vznik Madala bozonu

Jozef Vyskočil,2016-09-09 05:56:35

Takže temná hmota je všade okolo nás. Prečo nikto nezaznamenal jej gravitačné účinky?

Odpovědět


Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Richard Palkovac,2016-09-09 09:24:17

Preto, lebo nezaznamenavame ani gravitacne ucinky okolitych hviezd ani okolitych galaxii a pravdepodobne by sme ich nezaznamenali (na urovni Slnecnej sustavy) ani keby sa nasa galaxia zrazila s inou, jedine, ze by sme mali velku smolu a nejaka hviezdna sustava by si to zobrala priamo krizom cez nasu.

Jedine, ze by ste veril Machovmu principu, ktory tvrdi, ze napriklad zotrvacnost Vasho tela je zapricinena celou hmotou vesmiru .

Odpovědět


Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Jozef Vyskočil,2016-09-09 09:31:00

Prečo ísť tak ďaleko. Temná hmota z všadeprítomných častíc musí byť aj v slnečnej sústave, resp. priamo na Zemi v nezanedbateľnom množstve. Tam vieme sledovať gravitačné účinky veľmi dobre. Zmienka o tom je len v Švejkovi - niečo v tom zmysle, že uprostred Zeme je ešte jedna guľa a väčšia ako táto. Len v tej veľkosti sa nepatrne zmýlil, ale ozaj len nepatrne, ani nie o rád.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Richard Palkovac,2016-09-09 09:41:18

Ak tu je, v nasom okoli , tak jej je tak malo, ze jej zahrnutie, alebo nezahrnutie, povedzme do Newtonovej gravitacie dava rovnaky vysledok v presnosti s akou dokazeme pocitat. Jej ucinok je znatelny len cez velke objemy priestoru a teda jej ucinok je znatelny len na velke objemy priestoru, napriklad na tvar galaxie , galaktickej kopy a vesmiru. Ale samozrejme je tu aj moznost, ze ziadna nie je, len mame zle "počty", alebo zle pozorovania (v prilis malom casovom useku).

Zrod tmavej hmoty bol tazky (Zwicky,Rubinova), kazdy sa tomu len smial, ale nakoniec to prerazilo, takze sa mi nezda, ze by jej existencia bol len omyl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Vojtěch Kocián,2016-09-09 09:51:36

Mělo by to bát proto, že je temná hmota rozložena na škále Sluneční soustavy a okolních hvězd natolik rovnoměrně, že se její gravitační působení na normální hmotu vyrovnává, ať už je její hustota tady jakákoliv. Vzhledem k tomu, že temná hmota neinteraguje ani s běžnou hmotou ani sama se sebou, nevytvoří malé pozorovatelná shluky, jejichž gravitační působení bychom byli schopni sledovat. Změny hustoty temné hmoty jsme schopni sledovat jen v měřítku galaxií a výše.
Tedy samozřejmě, pokud je temná hmota z reálných částic a nejde o jev, jehož podstata nám zatím úplně uniká a dokážeme ho pomocí temné hmoty jen modelovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Jozef Vyskočil,2016-09-09 20:54:59

Niekde som čítal, že formovanie galaxii je silne ovplyvnené tmavou hmotou, takže musí interagovať s bežnou hmotou. Pretože galaxie vrátane tmavej hmoty sa chovajú podobne ako menšie objekty s bežnou hmotou (pridaním hypotetickej tmavej hmoty sme správanie galaxii umravnili), dá sa predpokladať, že aj sama so sebou sa chová ako bežná hmota. Ak je rozložená rovnomerne v slnečnej sústave, tak by sme možno nejaké galaktické anomálie v malom pri obvykle veľmi presnom meraní mali pozorovať.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Richard Palkovac,2016-09-10 14:09:08

Moj nazor je taky, ze ziadne "rovnomerne" rozlozenie tmavej hmoty neexistuje. Je mi jasne ze moje hypotezy este v sucasnosti posobia nedoveryhodne az smiesne, ale tak posobi vsetko nove :

http://riki1.eu/temna_tmava_energia_hmota.htm

http://riki1.eu/vesmiry.htm

*

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Jakub Matouš1,2016-09-10 14:38:55

Zajímavý ale myšlenku že temnou hmotu tvoří vesmír v jiné dimenzi jsem, ještě posunul a vystačil jsem si s naším vesmírem (trojrozměrným),který by byl z pohledu dalších rozměrů sině zdeformovaný, do té míry že by se různé části vesmíru gravitačně ovlivňovali (deformace je natolik masivní že se ovlivňuje na v zájem desítky míst ve vesmíru a vytváří tak iluzi obří převahy temné hmoty) .
Výhodou této teorie je že se od sebe hmota ve vesmíru nevzdaluje, jen prázdný prostor se napíná. což je nám sice v současnosti na nic, ale v budoucnu to třeba půjde využít.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Richard Palkovac,2016-09-10 17:20:04

Pokial pripustate existenciu dalsich dimenzii a vidim ze ano, tak je podla mna nelogicke, aby v tych dimenziach nebola hmota.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Richard Palkovac,2016-09-10 17:53:19

Pozeram, ze extradimensionalnych teorii tmavej hmoty je vela :

https://arxiv.org/pdf/1012.2577v1.pdf

http://arxiv.org/pdf/astro-ph/0508572v1.pdf

(ale moja je krajsia, prirodzenejsia)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: energie pro vznik Madala bozonu

Jakub Matouš1,2016-09-10 23:18:20

Teorie že temná hmota je v jiných dimenzí jsem taky zastával, ale pak upustil, kvůli teorii výše zmíněné.
Důvod proč jsem tak učinil je v tom že jde o velice složitou teorii, v který je příliš neznámých Předpokládá další dimenze s vlastní hmotou, fyzikálními zákony, který umožňují pozorované působení temné hmoty,a její napojení na náš trojrozměrný vesmír.
Proto jsem přešel na teorii, kde je potřeba jen trojrozměrný vesmír a jeden rozměr na víc.Hmotu už všechnu máme, gravitace může fungovat stejně i v dalším rozměru může fungovat stejně a rozptyl (nedetekujeme gravitační čočky temných neutronových hvězd) způsoby, vzdálenost v čtvrtém rozměru.
Takže vaše teorie lepší není :p

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz