Mimozemský život by se mohl živit energií kosmického záření  
Slavná bakterie z hlubin země Desulforudis audaxviator využívá prakticky jenom energii radioaktivního rozpadu uranu. Něco podobného by mohlo fungovat i ve vesmíru.

Mohl by existovat život, poháněný kosmickým zářením? Kredit: NSF / J. Yang.
Mohl by existovat život, poháněný kosmickým zářením? Kredit: NSF / J. Yang.
Bakterie s provizorním jménem Desulforudis audaxviator získala druhové jméno podle legendárního citátu Julese Verne, který se objevil v knize Cesta do středu Země: „Descende, audax viator, et terrestre centrum attinges“ ("Sestup, smělý cestovateli, a dosáhneš středu Země"). V tom citátu je všechno, co měli lidé Verneovy doby, a co nám tak zoufale chybí –dravou chuť objevovat a ochotu riskovat i vlastní život.
Dimitra Atri. Kredit: Astrobiology India.
Dimitra Atri. Kredit: Astrobiology India.

Zmíněná bakterie, tyčinka z velké bakteriální linie Firmicutes, je vlastně takovým smělým cestovatelem bakteriálního světa. Objevili ji v roce 2008, během výzkumu v jihoafrickém zlatém dole Mponeng. Žije tam v hloubce 2,8 kilometru, zcela odříznutá od světa nahoře, od kyslíku i slunečního záření a jeho produktů. Energii získává z radioaktivního rozpadu okolního uranu. Když se nad tím člověk zamyslí, tak by něco podobného mohlo docela dobře fungovat i ve vesmíru, nejenom na planetách vhodných pro choulostivý život pozemského typu.
Tyčinky bakterie Desulforudis audaxviator. Kredit: NASA.
Tyčinky bakterie Desulforudis audaxviator. Kredit: NASA.

Zamyslel se nad tím i astrobiolog Dimitra Atri z Blue Marble Space Institute of Science v Seattlu, stát Washington. Výjimečný desulforudis si získal jeho pozornost, právě kvůli tomu, že je kompletně poháněný energií radioaktivního původu. Atri má za to, že by nějak takhle mohl fungovat i jednoduchý mimozemský život leckde ve vesmíru. Desulforudis využívá toho, že radioaktivní záření rozpadajících se atomů uranu rozkládá sirné molekuly a molekuly vody. Tím vznikají chemickou energií nabité molekuly, které pak desulforudis může zpracovat ve svém metabolismu. Tyhle bakterie ke svému životu potřebují jenom zdroj radioaktivity, sírany, vodu, oxid uhličitý a dusík (buď ve formě amoniaku anebo molekulární dusík N2).

Zdroje kosmického záření. Kredit: NASA / JPL-Caltech / SwRI.
Zdroje kosmického záření. Kredit: NASA / JPL-Caltech / SwRI.
Atri se domnívá, že by relativně jednoduchý mimozemský život mohl využívat podobný systém. Radioaktivní záření by ale podle Atriho nemuselo pocházet z rozpadu místních radioaktivních hornin, ale z vysokoenergetických částic kosmického záření galaktického nebo extragalaktického původu. Takové záření prostupuje celý vesmír. Magnetická pole, jako je třeba to planety Země, většinu takového záření odstíní. Jenže ve vesmíru je podle všeho dost míst, kam se kosmické záření dostane. Příkladem může být Mars, kde se podle všeho kosmické záření dostává až na povrch planety. Dalšími místy, kde by alespoň teoreticky mohl vegetovat podobný život, jsou třeba Pluto, náš Měsíc, Europa nebo Enceladus. A pak samozřejmě bezpočet podobných, doposud neznámých míst v jiných planetárních soustavách. Atri také podotýká, že kosmické záření nedodává nijak zvlášť mnoho energie. Pokud existuje mimozemský život, co kosmické záření využívá, tak nebude nijak velký nebo složitý.

Aby si Atri potvrdil, že nejde jen o plané fantazie, tak si to pěkně nasimuloval. A zjistil, že sice nevelké, ale stálé množství energie, které dodává kosmické záření, by vskutku mohlo zásobovat nějaký jednoduchý život. Podle Atriho odhadů by život poháněný kosmickým zářením mohl existovat třeba právě na Marsu – kamenné planetě plné minerálů, která není úplně zmrzlá, ale přitom ale vlastní jenom velmi řídkou atmosféru. Podle Atriho je to pozoruhodná ironie. Obvykle totiž hledáme život na planetách s pořádnou atmosférou. Pro život, co potřebuje kosmické záření, je ale hustá atmosféra vyloženě nežádoucí. 

Mohl by být Desulforudis audaxviator z vesmíru, když je tak skvělý? Nepředstavuje náhodou původní životní formu, ze které pak vznikly všechny ostatní na Zemi, a která, vzhledem ke svému životnímu stylu, snad mohla přiletět z okolního vesmírného prostoru? Odpověď v tomto případě zní – jednoznačně ne. Podle fylogenetiky je totiž desulforudis úplně normální (fajn, ne až tak úplně normální) klostridie ze skupiny peptokoků. Není to žádný primitivní organismus, ale bakterie, která vznikla velice dlouho po zrození samotného života. Předci desulforudise sestoupili do hlubin ze zemského povrchu. Je tudíž poněkud bláhové očekávat, že bychom ve vesmíru našli cizí bakterie podobné desulforudisům, jak k nám cestují mrazivým vesmírem. Naopak bychom ale mohli objevit bakterie podobné desulforudisům, které ale pocházejí ze Země – jenom se vydaly do extrémního prostředí opačným směrem. Ať už ale v okolním vesmíru najdeme cokoliv, bude to parádní.

Video:   Most Dangerous Construction In the World: Mponeng Gold Mine



Literatura
Science (News) online 7. 10. 2016, Journal of the Royal Society Interface online 5. 10. 2016, Wikipedia (Desulforudis).

Datum: 14.10.2016
Tisk článku

Související články:

Odpaluje blesky kosmické záření?     Autor: Stanislav Mihulka (09.05.2013)
Co mají společného cesta na Mars a CT-vyšetření?     Autor: Dušan Majer (05.06.2013)
Jak kosmické záření ovlivňuje obyvatelnost planet?     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2013)



Diskuze:

Určite je možných viac kombinácii

Anton Matejov,2016-10-15 14:11:23

Na otázku: Mohl by existovat život, poháněný kosmickým zářením?
Prikláňam k odpovedi mohl.
Náš vesmír obsahuje veľa variácii premeny hmoty na energiu a naopak. Tak isto je mnoho skladačiek z chemických prvkov, reakcii. Rôznych vlnových dĺžok žiarenia.Ostrovov stability.
Chybuje nám akurát riadna definícia života.
Život vyžaduje prijímať nejaké formy energii, transformovať energiu a vysielať energiu.Život nášho typu potreboval dosiahnuť svoje kopie, reprodukovať sa na určitej úrovni, rozmnožovať sa.Kópie nemusia byť dokonalé, ako naznačuje evolúcia. Neajaké formy komunikácie.
Určité formy komunikácie sa zistili aj u rastlín.
Život potrebuje určite stabilné pásma teploty, ekosystemy v ktorých sa vyskytuje dostatok chemických prvkov, zlúčenín a možných chemických reakcii.
Dnes sú populárne takzvané Zelené zóny = zóny kde sa môže voda nachádzať v kvapalnom stave. Niektorí vedci, astronómovia, nadšenci si tak zjednodušujú hľadanie mimozemského života pri iných exoplanetách.
Upozorňoval som na ošidnosť takých úvah. Napríklad náš Jupiter sa nenachádza v takej zelenej zóne života a ešte je príliš hmotný. Ale Jupiter má veľký počet mesiacov napríklad aj mesiac Europa, kde sa oceány vody v kvapalnom stave už dokázali. Oceány kvapalnej vody už predpokladajú aj na iných mesiacoch planetkach.
Takže skôr je lepšie predstaviť si zelené zony ako širší pojem ostrovov stability.
Ak budem pokračovať v úvahách, ľudstvo neustále zlepšuje svoje výpočetne techniky a veľmi rýchlo sa blížime k dobe, že môžme zo superpočítačov stvoriť umelú inteligenciu, život na inom zložení ako je ten náš pozemský.
Inteligenciu z našich počítačov ale už nebudú trápiť ekosystémy kde je voda v kvapalnom stave,ako nevyhnutný parameter na prežitie. Zvládnu aj väčšie extrémy teplotných podmienok.
Aj ľudstvo nemusí ostať iba na Zemi, ale pôjde tam kde je dostatok atraktívnych energii.Kde je dostatok atraktívnych energii tam si už poľahky umelo stvorí svoje ekosystémy.

Podľa podobných úvah v chladnejších miestach našej sústavy prebiehajú hlavná časť chemických reakcii čosi ináč. Niektoré kvapaliny, plyny na našej Zemi sa tam nachádzajú v tuhom skupenstve. a vo forme ľadov. Chemické reakcie vo väčšom meradle sa presunuli do iných zoskupení. Teda aj Možný život s takých skladačiek bude možný na inej báze prvkov a reakcií ako ten náš pozemský.
Asi aj v iných časových dĺžkach časovej existencie jednotlicov.
Vlnové dĺžky žiarenie nášho Slnka, ktoré prepúšťa naša atmosféra a magnetické pole a ktoré rozbieha fotosyntézu na našej Zemi, by tam bolo zanedbateľne pre život nášho typu.
Teda príjem energii pre dané lokálne systémy života, by malo byť posunuté ku kratším vlnovým dĺžkam ako produkuje aj radioaktivný rozpad, kozmické žiarenie, alebo aj na báze slapových síl. Potom aj komunikácia môže prebiehať na iných rýhlostiach prenosoch v čase, či iných bázach pre jednoduchší život.
Ako raz povedal Faymnan na vedeckej konferencie o živote...
Niečo môže žiť miliárdy rokov a niečo sekundy (ako niektoré baktérie) a niečo možno nanosekundy.
My nie sme schopní zatiaľ v čase zistiť čo je živé.
Chýbajú nám riadnejšie definície života a pre daný život možných ekosystemov, časových pásiem existencii. Potom na štýl definícii matematických dôkazov vyplýva, že s nesprávnych predpokladov môžeme vypočítať hocičo.

Odpovědět


Re: Určite je možných viac kombinácii

Josef Hrncirik,2016-10-18 07:53:26

Take it easy and publish, nebo si vylish.
Zastyděl jsem se, co kdyby astrologbiolog měl Pravdu, neb není šprochu aby na něm nebylo Pravdy trochu a otevřel jsem Science, spolehlivý zdroj zábavy i poučení.
Našel a otevřel jsem ; Radiolytic H2 in continental crust; 10.1029/2004GC000907
…Problém stínění záření při různé tloušťce stěn pórů neřeší, mají 3 odstínění 1,5 alfa; 1,25 beta; 1,14 gama. Energetická účinnost radiolýzy je pak pro alfa cca 1%, jinak cca 0,5%.
Difúzní (ustálený) tok H2 skrze 20 km tloušťky zemské kůry je 8 umol/(m**2*yr).
Při oxidaci O2 to dá cca 2 J/m**2*rok = 64 nW/m**2
Vodík z větší hloubky asi reaguje s magma či uniká vulkány.
Pro horniny z Au dolu astrologů při jejich obsahu U, Th, K a porozitě 0,5 či 1% je vypočten nárůst koncentrace H2 v pórech horniny 1,1-1,7 nM H2/rok
(Tedy máme-li dostatečně nepropustnou horninu ev. hermeticky uzavřenou, po dostatečně dlouhé době pak tlak H2 (i O2) dosáhne jakkoliv libo vysoké hodnoty).
V tab. 26 měřených koncentrací H2 v hlubinné vodě, 12 přímo z onoho vykřičeného dolu je možno si vybrat od 0,01 do 7400 uM H2 roztoků. Takže není to nic proti ničemu.
Z koncentrací hélií je vypočtena korekce na únik H2 difúzí a máme najednou krásných 2 mM – 1,5 M H2.
Ani toto nemůže být něco proti něčemu.
Fe2+ , ba ani pyrit v hornině Au dolu astrologů při daném vysokém pH prý H2 neuvolní, leč při vyšší než 1 mM H2 hrozí vratná reakce FeS2+H2 = FeS + H+ + SH-, což zamlčují.
Proč do toho montují pyrit neujasňují, SH- lapá ev. H2O2 či O2 asi lépe.
Au důl astrologů je analyzován v; Science 314,479, (2006)
Z trhliny odebrali jak z žíly cca 670 m**3 vody vrtem. Sice psali že byla pod strašným tlakem, ale nikde žádný tlakoměr a vysokotlaké armatury, teklo to jak z přepadu kašny. pH bylo stále cca 9,3; koncentrace SO4-- však šla z 0,5 mM na 1,9 mM; koncentrace H2 z 1,4 mM na 2,1 mM. Cestovatelů z 5 ks/ul na 3. Kanálizovali jich tedy cca 27 Tks.
Podivná je koncentrace CH4; z 8,6 mM na 16,6 mM. Co by to vše udělalo po korekcích na difúzní úniky? Teplota klesla z 60°C na 52; Zdá se že z trhliny vyteklo cca 1 300 m sloupce ?místně
Z izotopických analýz tvrdí že CH4 je abiotický, že voda je zatuchlá cca 20 Mlet, že síra je ze 70% původně z excelentně nerozpustného barytu z vody či masivu starého 2 Glet (na co Ba přešlo a proč ne běžné sírany neuvádí; za 20 Mlet se přihodí vše), síra se prý jistě cca 3x otočila v pyritu, takže cestovatelé vlastně vyexkrementovali 4,5 mM HS-.
Lehce vypočítali max. využitelný tok exergie z ekosystému, konstatovali že odpovídá existujícím anaerobům.
Dokonce varovali, že pokud by jeli na plný plyn, za několik let by ucpali dostupné póry pyritem.
(Tak to tedy určitě ne, protože roztoky jsou velmi zředěné, pórovitost vysoká a pohyblivost nové S a Fe++ při vysokém pH a HS- je minimální).
Když však podělili skutečný metabolický výkon systému výkonem obvyklým, vyšlo jim, že cestovatelé jedou jen na jednu miliardtinu běžného plynu a že s jistotou miliónnásobku musí být mrtví, protože jedou jen na milióntinu k udržení života nutného bazálního metabolizmu pro chod, reparaci či i jen v udržitelném kanibalizmu.
Tvrdí tedy, že zatuchlost vody či koncentrace cestovatelů pak může mít chybu cca 3 řády. (Protože i hrubé chyby se rády kompenzují, považuji to za příliš optimistické a opatrně si myslím, že jde o chyby spíše řádů T).
Cestovatelé místo aby pilně loužili Au kyanidem, nebo aspoň thiomočovinou, a pohybovali se vesele proti gradientům, miliony let leží ve svých exkrementech a vědcové tvrdí, že to bude trvat dlouhá desetiletí než spolehlivě +- 5% rozhodnou, zda jsou více polomrtví či položiví.
Dále vědcové vypočítali, že při výtěžku 12,2 g sušiny buněk namol z H2 a faktické (ha ha teoretické) metabolické rychlosti cestovatelé musí žít cca 45-300 let (pochopitelně minimálně 1000x jinak).
Z toho nevývratně plyne, že přijímají-li takřka nulovou energii Prána a mají nenulovou hmotnost, musí se nutně dožívat takřka nekonečného věku, což intuitivně jasně zří kolega v níže uvedených příspěvcích. Pouze takticky zamlčuje že má nulový výkon.
Tak si tedy stojí akcie zlatého dolu astrologů. Vzhledem k záporným úrokům ceny zlata pochopitelně rostou.
To však snadno přehluší titulky ; Radioactivity eaters ukládají radioaktivní energii do vysokoenergetických sirných sloučenin.
Sílí ve mně pocit, že astrologové píší v žoldu cestovní kanceláře Čedok s.r.o. Elona Muska.
Zdař Búch. (God bless America).

Odpovědět


Re: Re: Určite je možných viac kombinácii

Josef Hrncirik,2016-10-18 09:46:46

A redukční potenciál šel z -330 mV na -263 mV
To odpovídá poklesu pH na 8,2 (nedošlo), nebo snížení koncentrace H2 187x (vzrostla 1,5x), nebo hrubému poškození vzorku či přístroje.

Odpovědět


Před a po smrtný život cestovatele

Josef Hrncirik,2016-10-18 14:54:21

Vytvoření korpusu cestovatele vyžaduje určitou organizační energii, řekněme 10 ti násobek jeho spalného tepla.
Udržování chodu korpusu v nouzovém režimu (na přístrojích), tj. bez radostného vrtění ocáskem vyžaduje i v optimálních podmínkách určitý bazální metabolický příkon (glukoza do kapaček + O2 z bomby).
Řekněme že obslužné procesy jsou 100% základního metabolizmu. 200 % ty tedy dostáváme chodící zombii, při 400 % pracujícího otroka, při 800% proletáře schopného prosté reprodukce v potomcích.
Při 1600% dostaneme žádané anektující kolonizátory,
při 3200% změkčilou LGBT či až ABGHILMNPSZ komunitu.
Bazální metabolizmus cestovatele ?před sporulací je prý 79 aW
Spalné teplo 20 fg sušiny cestovatele je 32 pJ.
1 zombie tedy žádá 2 ml žuly, v 1 ml vody v póru žuly může být až 50 zombií, ale jen 3 nejzdatnější kolonizátoři.
Pokud by se na Marsu slunili kolonizátoři v komickém záření ? 50 J/rok, aby měli užitečný výkon člověka cca 115 W potřebovali by zastínit plochu cca 6000 km2 při řekněme 60°C.
To je ale zbytečně velký skleník a v něm příliš placatý člověk.
Elon na to jistě má.
R.I.P.

Odpovědět

Kvalita diskuze na vzestupu ......

Zdenek Černý,2016-10-15 11:45:55

Poslední dobou to zde začíná vypadat jak na Novinkách.

Odpovědět


Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Josef Hrncirik,2016-10-15 12:02:59

Nebo na Science on line

Odpovědět


Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Josef Hrncirik,2016-10-15 15:17:04

Na rozdíl od astrálbiologa publikuji údaj o geotermální energii (radioaktivního rozpadu žuly) 0,03 J/(kg rock/rok)
Z toho plyne, že energii kosmického záření na Marsu cca 50 J/m2/rok odpovídá vrstva žuly cca 0,6 m.
Masiv žuly 1 km**3 poskytuje radiaktivní výkon cca 0,4 W.
Ideálně profrakovaný by radiolýzou vody mohl zásobovat skromného audiaxviatora v jeho hladomorně intravenózním příkonem cca 12 mW.
Čest jeho památce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Stanislav Florian,2016-10-15 21:11:12

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Adenosintrifosf%C3%A1t
ATP + H2O ↔ ADP + Pi ,přičemž ΔGo= -30,5 kJ/mol, v buňce i mnohem více. Molární hmotnost ATP je 507 g/mol, tedy uvolní energii asi 60 J/g. V lidském těle vzniká za den asi 70 kg ATP a zase se rozkládá.
Řekněme jednoduše, že lidské tělo spotřebuje 10 000 kJ/den. Lidské tělo má výkon asi 80 W, tedy více jak 1W/kg.
Zásoby energie v průměrné savčí buňce by bez ATP došly po jedné či dvou minutách. Každá buňka tedy za sekundu spotřebuje asi 10 milionů (10^7) molekul ATP.
Uvedené energie rozpadu žuly 0,03J/kg/rok jsou nesmírně malé. P= 0,03/(24*3600*365) = 9,5*10-^10 W/kg ( zhruba 1E-9W/kg), tedy řádově miliardkrát menší, než výkon, který potřebuje k životu savec na jednotku hmoty.
Hlava mi nebere, jak by mohlo teplo z radiaktivního rozpadu nějaký život energeticky ponánět. Záření alfa pohltí noviny, beta hliníková folie. Jedině se může předat teplo, které je velmi malé.
http://www.tzb-info.cz/3665-vrty-do-horninoveho-masivu-zdroj-energie-pro-tepelna-cerpadla-v
"Celkový vnitřní výkon Země činí 33 x 10^12 W, což je pouze 0,04 % slunečního výkonu, resp. po vztažení na plochu Země to představuje cca 65 mW/ m2 (jedná se o tzv. tepelný tok Země). Z toho vyplývá, že výkon slunečního záření vztažený na 1 m2 zemského povrchu je více než 2.400-krát vyšší než tepelný tok Země."
Tepelný tok Země je tedy asi 68 milionkrát větší, jak energie radioaktivního rozpadu žuly.
Uvedená energie kosmického záření na Marsu 50 J/m2/rok je asi 1,6E-6W/m2 (1,6 mikrowattů/m2), tedy 40 000 krát menší, než tepelný tok Země, který chápu jako teplo ze Země, jako kdyby nesvítilo Slunce vůbec.
Proč se uvažuje o energii kosmického záření na Marsu, když tam svítí Slunce. Průměrná vzdálenost Marsu je zhruba 1,5 AU, tedy sluneční světlo na Marsu je 2,25 krát slabší, jak na Zemi, marsovská solární konstanta na jeho povrchu bude tedy 342 W/m2 na Zemi/(2,25)= asi 150 W/m2.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Josef Hrncirik,2016-10-15 21:59:31

Simuluje se situace, kdy po matce všech bitev u Harm Geddonu nezůstane ani na Marsu šutr na šutru a vypařené čepičky způsobí trvalé zatmění.
Vychází jim však, že audaxviator to v hloubce 3 km ani nezaregistruje a linie života bude pokračovat v celém Fšehomíru.
Shalom.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Jan Novák9,2016-10-16 00:24:04

Děkuji za vyčerpávající analýzu na úplně špatné téma. Ve článku nejde o tepelný tok ale o ionizující záření, zejména o rozklad vody na kyslík a vodík, které už jakousi tu energetickou hodnotu mají, obzvlášť když se místně nahromadí v bublině.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Josef Hrncirik,2016-10-16 09:11:04

A protože bakterie je striktně anaerobní, tak ji kyslík z bubliny zabije.
Pokud ovšem nevytáhne z mošničky síru a nepřemění toxický kyslík na chutnou kyselinu sírovou (kterou zneutralizuje na sírany, na které se tak těšila. Teoreticky by mohla hbitě žonglovat 1 atomem síry a vykašlat se nato, že je striktně anaerobní).
Odvážný cestovatel však během miliónů let tragicky zpohodlněl, získal návyk na vodík zdarma a sírany zdarma až pod nos a zcepení i byvše obklopen obohaceným zapařeným uranem a třaskavým plynem ideálním pro palivový článek. Navíc vyžaduje i CO2 i N2 a vlažnou nezasolenou vodu, tj. min. čtyřhvězdičkový hotel s vydatnými toky nikoliv do oken, ale k cestovateli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Milan Krnic,2016-10-16 09:50:54

Když vložím do sklenice želenou trubku, smektit, zaliji to vodou, a zakryté ručníkem umístím na okno, usídlí se mi tam ten audaxviator?
https://d2ufo47lrtsv5s.cloudfront.net/content/sci/322/5899/275/F3.large.jpg

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Josef Hrncirik,2016-10-16 10:24:33

Až sežere Titanic

Odpovědět


Né, že by mě to příliš zajímalo

Josef Hrncirik,2016-10-16 11:29:50

ale na webu jsem viděl zmínku, že cestovatel v hladomorně zdvojnásobí svou hmotnost až za stovky či tisíc let.
Jak to zjistili, když byl domestikován teprve nedávno?
To by při výkrmu z čisté vody nemuselo vadit.
Jaké jsou optimální koncentrace a metabolický výkon? ?pW/cestowatele , poločas množení?
Má bičík, pomocí kterého jde aktivně za sírany v gradientu.
Určitě je ale zajímavější minimální bazální metabolizmus, kdy zahájí hladovku a zasporuluje.
a)při jaké koncentraci síranů vypíná bičík a sporuluje?
b) frekvence bičíku jako fce koncentrace síranů?
c) totéž pro vodík?

Odpovědět


Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Milan Krnic,2016-10-15 12:52:27

Termín diskuze je naštěstí jasně definovaný. Díky, že jste poklábosil, a tím přispěl k tomu, na co sám narážíte. :)

Odpovědět


Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Zdenek Černý,2016-10-15 13:12:32

Zejména Milan Krnic je odborník na všechny zde probírané otázky. Myslím, že mu to zde už někdo napsal přede mnou -)). Ta touha se ke všemu vyjadřovat, musí být spalovací ......

Odpovědět


Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Milan Krnic,2016-10-15 13:38:05

Oprava: opakovaně přispěl

Odpovědět


Re: Re: Kvalita diskuze na vzestupu ......

Vít Výmola,2016-10-15 17:35:22

Já s panem Černým souhlasím.

Odpovědět

BLOKOVANIE IDIOTOV

Marek Sarvaš,2016-10-14 20:34:42

Navrhujem jemne modifikovať web aby bolo možné nahlasovať blokovanie trollov.

Odpovědět


Re: BLOKOVANIE IDIOTOV

Josef Hrncirik,2016-10-15 09:39:08

Článek byl sepsán podle požadavku černobylsko-fukušimské mafie.

Odpovědět


Re: Re: BLOKOVANIE IDIOTOV

Josef Hrncirik,2016-10-15 15:20:26

Trollové přicházejí s argumenty a čísly a tím rozkládají morálku věřících.

Odpovědět


Re: Re: BLOKOVANIE IDIOTOV

Alexandr Kostka,2016-10-16 08:59:13

Náhodou jste nečetl (jako odborník na skoro vše) něco o tom, že je jaderná energie nejvíc "eko" za všech? Srovnejte prosím několik sudů radioaktivního odpadu se statisíci tun uhlí, které ročně spolyká tepelná elektrárna. Srovnejte to s mrtvými ptáky pod "eko" větrníky. Srovnejte to s litry herbicidů, litými pod solární panely atd. Černobyl byl úmyslně způsoben lidmi, po tom co vypnuli a odstavili nemálo pojistek a bezpečnostních opatření, a ještě o tom ani neinformovali další směnu.. Když toto uděláte v jakémkoliv podniku, tak bouchne. A ve Fukušimě přes obrovský rozsah škody nebyla ani jedna smrt z ozáření. Pokud vím, tak tam jen na pár lidí spadly trosky, ale opět, to se stane při rozebírání jakýchkoliv trosek.. Jadernost elektrárny na to nemá vliv. Nikdo nehlásil tříoké ryby, nikdo nehlásil dvouhlavé krávy.. Ostatně v tom Černobylu dnes příroda až zázračně prosperuje. Škodlivý vliv (nikoliv radiace, ale "civilizace" byl z krajiny odstraněn.

Odpovědět


Re: Re: Re: BLOKOVANIE IDIOTOV

Josef Hrncirik,2016-10-16 09:26:52

Souhlasím že případné škodlivé účinky na živou hmotu nebyly extrémní.
Nyní mám věřit že minimální, stíněné toky energie umožňují přežívání ev. i s evolucí.
Pro to 1. jsou asi důkazy.
Fukušimu a Černobyl jsem napsal achválně, jako zlomyslnou provokaci, abych trochu rozvířil diskutovaná, velmi slabá energetická pole.
Zdá se, že se to povedlo.

Odpovědět

Wtf

Stanislav Louda,2016-10-14 19:33:21

Ty energii se rika prana a zivi se tim vsichni lidi na planete z 80 % a kdyz prestanou jist tak se zvedne na 100% a jidlo neni potreba takze o cem je tenhle clanek kdyz to uz je davno znamy a zivej se tak tisice lidi na nasi planete ?

Odpovědět


Re: Wtf

Marek Sarvaš,2016-10-14 20:33:03

Jednoznačne olanzapín, pravidelné dávkovanie pod dohľadom sestry.

Odpovědět


Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-14 21:38:53

intenzita kosmického záření = cca 2uW/m2
Oslu nění komickým zářením = cca 50 J/(m2*rok)
Olunění úplňkem je cca 405 uW/m2, tj. cca 200* nebezpečnější.
Audaxviator nejspíš živoří v nějaké prasklince kterou uniká voda s produkty radiolýzy.
Ta nejspíš probíhala geologické věky v masivu v hydrologických podmínkách, které jsou asi prostorově a a časově silně vymezeny.
Prostě klasický problém těžby energie z málo intenzivního zdroje. Vyžaduje to sběr a akumulaci náročnějčí než zisk.
Na radioaktivitu se přišlo na základě fotografického účinku či elektroskopem, určitě si madam Curie nevšimla bublinek vodíku a kyslíku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-14 21:43:53

Furt to chce tekoucí vodu přiměřené teploty.
m3 za cca 80,- K.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-15 07:35:32

Ať již z radiolýzy vody, nebo z geochemických reakcí, může být v hlubinné vodě stopové množství vodíku.
Kyslík tam však dlouho nevydrží, je rychle redukován všudepřítomným Fe2+, tedy tam není.
Kolonizátor musí tedy ev. vodík oxidovat síranovým iontem (to je ta záhadná vysokoenergetická sirná slučenina, (triacetontriperoxid audiaxviátorů (v množství v Chemnitz dříve něco přes 100g, nyní již přes 1 kg a audioviax est post mortum)).
No a ten síran vznikne pouze oxidací sirných sloučenin v kyslíkaté atmosféře a pak se musí rychle dostat dolů k hladovému audiaxovi. Pokud to nejde fofrem, je zredukován abioticky.
Audiax v nejhorším vytáhne do tmy ve 2 km podzemí PV panel na komické paprsky a zapne elektrolyzér.
Nespěchejte tedy příliš s odvážným sestoupením do hrobu na Deimosu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-15 08:46:52

Podle Water 2011, 3, 325 radiolýzou vody vznikne cca 10**-7 mol třaskavého vodního plynu/ 1J radioaktivního záření, Je to tedy cca 2 ul plynu/J (klidně se ho za atm. tlaku rozpustí ve vodě 10 kJ/l tj. 10 J/ml. Účinnost radiolýzy pak tedy je neuvěřitelně vysokých 3% (energeticky). Tomu se zdráhám uvěřit, proč se vlastně voda jen zlomyslně neohřívá?
No dobře. Za rok tedy audiaxovi na m2 nabublá (ale hned se rozpustí) cca 1 mm**3 O2 z kosmického záření, ale jen na náhrobku. Neposedný kyslík mu bude difundovat do okolí i přes membrány a audiax bude muset utlumit bazální metabolizmus minimálně na ůroveň cca 60 nW/m2, bude-li v 1 vrstvě.
V hrobě bude mít tmu jak v hrobě.
Optimisticky tam bude určitě 10**10 méně srandy než v márnioi s čistým oknem.

Odpovědět


Re: Wtf

Milan Krnic,2016-10-14 20:41:45

Ne tisíce, všichni lidé. Energie se nemůže ztratit (říká se tomu přeměna energie), takže pokud je (prana tj.) vypraná naším žaludkem (tomu se říká trávení), tak nějaká energie chvilku zůstane v nás, a vždy z nás odejde ven. Tím, co vyloučíme, se dostane do okolní přírody a z ní zase do nás (tzv . koloběh života). Až jednoho dne (jak správně uvádíte, přestaneme jíst), se z nás vrátí 100% energie, a jídlo už skutečně není potřeba (tomu se zase říká smrt). Jak to souvisí s článkem sice netuším, ale je to krásné, a formulovat to lze různě.

Odpovědět


Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 06:30:57

Prana je energie vakua je to jen virtualni castice ktera se objevuje a mizi je to zaklad hmoty ktera zivi hmotnej vesmir quarky a atomy clovek ma na zachytavani teto energie takzvane meriadiany ( staci si zajit na kazdou lepsi akunpukturu kde vam to radi vysvetli ) a tyhle castice zachytavame diky magnetismu v bunkach meridiany sou mimomochodem taky virtualni kanalky v tele proto je jeste veda neobjevila nase telo je miliardkrat slozitejsi nez si vubec kdo dovede predstavit skutecne si myslite ze kdyz lidsky bunky v tele udelaji triliony operaci za sekundu aby vubec mohli fungovat tak to uzivi neco jako jidlo s tak ubohou vyzivovou hodnotou ? To je jak nalit do auta litr benzinu a cekat ze dojedete 500 km.

Odpovědět


Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 07:00:46

Pokial zijete niekde, kde je teplota okolia stale nad 30 stupnov Celzia a ste uz vyvinuty dospely clovek, tak mozete prezit s minimom potravy, mozno zdanlivo aj bez (ked sa Vam dari podvadzat), ked len vegetujete a vykonavate minimum fyzickej cinnosti. Ked ale zijete v nasich podmienkach, pripadne este chladnejsich, tak jednoducho potrebujete generovat teplo a to bez potravy nejde, inac "vychladnete" a zomriete, ziadna "prana" Vam nepomoze.

Velkym spotrebitelom energie je aj mozog. Staci si vsimnut tych ludi, ktori sa snazia zit bez jedla (sem tam urcite podvadzaju, ale mozno sa aspon snazia) a je vidno, ze ich mozgove pochody a aj reakcie su spomalene, jednoducho povedane hlupnu.

Prezieranie sa (obzerstvo) je ale asi rovnaka blbost (a aj hriech) ako nejedenie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 07:07:05

Ja osobne nejim a rozhodne nepozoruju unavu nebo podobne priznaky spis naopak cim vice pohybu tim vice energie protoze prana je energie ktera dokaze uzivit organismus zazrak ? Myslim ze ne spis je potreba aby to potrvdila veda ze to skutecne existuje sou i vedci kteri takto ziji a zkoumaji to staci se podivat na dokument Na pocatku bylo svetlo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-15 07:13:40

Napojením na Prana Savšenková přibrala i v kruém ruském žaláři.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-15 09:36:49

Prana umožní UK přežít další zimu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 07:25:59

Osobne pripustam taku moznost a davam jej asi 50% sancu, ze svet okolo nas je len iluzia, ktora sa tvari presvedcivo materialisticky, ale su v nej chyby, ktore sa mozno daju objavit, takze potom by bolo mozne vsetko.

http://riki1.eu/viera_verzus_poznanie.htm

Na dasliu debatu by to ale chcelo nejaku Vasu identifikaciu, teda aby sme sa nebavili s nejakym anonymom. Ja som tu ako konkretny clovek , co si mozete overit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 07:36:14

Ale ja mam v popisku prispevku svoje realne jmeno nebo tam neni videt ja ho tam mam ? Ano svet je jen iluze vytvarena mozkem minulost budoucnost cas nic z toho neexistuje tim padem ani hlad protoze sme pouze energie cemu clovek veri to se stane bohuzel lidstvo zatim zije v nevedomosti potravinarsky a farmaceuticky prumysl nam vymyva mozky ze nemoc je naprosto normalni ale neni to tak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 07:51:00

Tak nam popiste Vas den, co pijete (jete ?) , aku pracu (zamestnanie) vykonavate a podobne, no a aby to bolo vieryhodnejsie, mozete ma kontaktovat cez facebook alebo mailom.

Ja tiez k lekarovi nechodim (uz asi 20 rokov), ako som prestal k nemu chodit, tak uz ani chripku nedostavam, ale zatial stale jem :) a asi aj nadalej budem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 07:59:15

Nejim naprosto nic ani gram fyzicke potravy a piju vodu kvuli detoxikaci bunek ale potom je mozne prestat i pit ale clovek musi byt 100 % vycisten od jtoxinu. To trva nakou chvili neumite si ani predstavit kolik toho do sebe clovek v zivote naakumuluje proto vznikaji nemoci alergie problemy se strevama crohnova choroba atd atd

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 08:03:01

Ako dlho uz nic nejete a pijete len cistu vodu ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 08:17:24

Teprv 9 den ted si mozna reknete ze to je obycejnej pust ale pri pustu clovek odmita stravu je unavenej chce se mu spat atd ale ja se naopak stale vyzivuju pranou mam vic energie nez kdyz sem jedl ale jak rikam takto ziji uz tisice lidi na planete i nekolik let o teto moznosti ze se da takhle zit vim uz nekolik let ale clovek se na to musi aspon trochu pripravit detoxikace a srovnat si v hlave ze myslenka na co myslime tvori nasi realtu. O pranicke vyzive je i spousta knizek takze to neni zadnej hoax vahu mam stabilni 77 kilo pokud bych byl na pustu tak bych byl uz podvyzivenej a mel nehorazenej hlad.Ale muzeme si napsat klidne za mesic nehodnam stim prestat a citim se dobre.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 08:39:27

Ano, tiez si myslim, ze o mesiac to bude zaujimavejsie. Pokial stracate len tuk (cerpate energiu len z vlastneho tuku), tak je to vlastne zdrave, kedze zijeme v civilizovanom svete a tukove zasoby nepotrebujeme, ale ked zacnete stracat svalovu hmotu, tak to uz bude problem, takze si davajte pozor.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Stanislav Louda,2016-10-15 08:54:35

Svalova hmota nemizi jelikoz za den ujdu nekolik kilometru a venuju se posilovani ale jinak by asi se asi ta hmota snizovala preci jen telo funguje tak ze to co nepotrebuje toho se zbavuje :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Milan Krnic,2016-10-15 12:54:34

Naštěstí produkt, který výše doporučoval Marek Sarvaš, nelze považovat za jídlo.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-10-15 14:16:27

Takze 5.11.2016 sem opat mrknem, ci este zijete, alebo ci ste to uz nevzdal. Drzim Vam palce, ale vsetkeho s rozumom !

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-11-05 16:55:05

Dnes je 5.11.2016 , ako sa Vam dari, zijete este ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Wtf

Richard Palkovac,2016-11-13 08:10:24

Hmmm, tak asi to vzdal :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Wtf

Josef Hrncirik,2016-10-15 08:57:35

Stačí nalít 1 kg vodíku do palivového článku 100% účinnosti a jet pomalu po větru.

Odpovědět

A nešlo by pod kosmickou září pěstovat GM konopí?

Josef Hrncirik,2016-10-14 14:19:39

Odpovědět


Re: A nešlo by pod kosmickou září pěstovat GM konopí?

Milan Krnic,2016-10-14 20:52:02

To by mohl být zajímavý nápad tržní síly budoucí kolonie na Marsu ...

Odpovědět


Re: Re: A nešlo by pod kosmickou září pěstovat GM konopí?

Jozef Vyskočil,2016-10-14 21:01:27

Ktovie či tam nepobehujú nejakí zelení mužíci na jadrovú stravu. Už tu bola adaptácia človeka podobným spôsobom spomínaná v súvislosti s presťahovaním milióna pozemšťanov na Mars.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz