Do služeb amerického námořnictva vstoupil hi-tech torpédoborec Zumwalt  
Futuristická stealth loď za 7,5 miliardy dolarů připomíná spíše automatizovanou bitevní loď 21. století než klasický torpédoborec. Čas ukáže, jak se osvědčí v bojových operacích.
USS Zumwalt v plné parádě. Kredit: US Navy.
USS Zumwalt v plné parádě. Kredit: US Navy.

Před několika dny v americkém Baltimoru, pod jasnou oblohou, vlaječkami a za zvuků vojenské hudby, formálně vstoupil do služby revoluční torpédoborec, technologicky velice sofistikovaný USS Zumwalt (DDG 1000). Vypadá jako kosmická loď a média celého světa si úžasně užívají, že se jeho kapitán jmenuje James Kirk. Je to sice James A. Kirk, ale novináře zdraví vulkánským pozdravem. Americkému námořnictvu tohle vážně povedlo. Když kapitán Kirk na hypermoderní nástavbě Zumwaltu vyvěsil příslušné vlajky, tak uběhlo necelých pět let od chvíle, kdy v loděnicích Bath Iron Works amerického státu Maine položili kýl na samotném počátku stavby této pozoruhodné lodi.

USS Zumwalt trénuje na moři. Kredit: US Navy.
USS Zumwalt trénuje na moři. Kredit: US Navy.

Vstup Zumwaltu do flotily US Navy po dlouhé době ohlašuje příchod nové třídy torpédoborců. Americké námořnictvo v tuto chvíli disponuje 62 raketovými torpédoborci třídy Arleigh Burke, které jsou vybaveny systémem protivzdušné obrany Aegis. Lodě třídy Zumwalt jsou stealth raketové torpédoborce, které by měly být multifunkční a soustředit se především na boj proti cílům na souši a na pobřeží nebo proti letadlům, a také na palebnou podporu námořních operací. Svým účelem tedy připomínají spíše bitevní lodě, vzhledem se ale zase pozoruhodně blíží obrněncům, jako bylo unionistické plavidlo USS Monitor a konfederační CSS Virginia. Kirk má prostě super loď, jako obvykle.

USS Spruance, torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.
USS Spruance, torpédoborec třídy Arleigh Burke. Kredit: US Navy.


Zumwalt je v mnoha ohledech úžasný, to bezpochyby. A zdaleka nejde jen o to, že je to ze svými 183 metry délky největší americký torpédoborec, a že je stealth, čili prakticky neviditelný pro běžné radary. Na jejich obrazovce vypadá jako rybářský člun. Ve své výbavě má Zumwalt pokročilé palebné systémy. Jeho systém Advanced Gun System se dvěma 155 mm děly svou palebnou silou odpovídá dvěma bateriím 155 mm houfnic M198 (s celkem 12 houfnicemi). Jeho dostřel je úctyhodných 101 km, s přesností na 50 metrů.

Protiraketa RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile. Kredit: US Navy, Mass Communication Specialist Seaman Matthew J. Haran.
Protiraketa RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile. Kredit: US Navy, Mass Communication Specialist Seaman Matthew J. Haran.


V moderním systému pro odpalování raket Peripheral Vertical Launch System má Zumwalt k dispozici celkem 80 univerzálních odpalovacích komor pro rakety. V každé takové komoře mohou být 4 protiraketové rakety RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile nebo jeden Tomahawk s plochou dráhou letu anebo třeba jedna protiponorková raketa RUM-139 VL-ASROC. Za zmínku stojí sofistikovaný radarový systém nebo extrémně automatizované ovládání lodi, díky němuž tvoří posádku Zumwaltu kolem 150 mužů, asi tak polovina počtu posádky významně menších torpédoborců třídy Arleigh Burke.

Naprosto zásadní ale je, že Zumwalt je vlastně plovoucí elektrárna. Díky dvěma plynovým turbínám Rolls-Royce MT30 dokáže generovat 78 megawattů elektrické energie, tedy zhruba tolik, jako letadlová loď s jaderným reaktorem. Zumwalt v současné době takový výkon nepotřebuje, ale v blízké budoucnosti ho torpédoborce této třídy využijí pro energetické zbraně – elektromagnetické railguny a lasery.

 

Advanced Gun System. Kredit: BAE Systems.
Advanced Gun System. Kredit: BAE Systems.

Zní to jako pohádka. Jenže ... Americké námořnictvo původně chtělo 32 těchto futuristických plavidel. Náklady ale postupně rostly a rozpočty se tenčily. Námořnictvo svou objednávku nejprve snížilo na 24 torpédoborců, pak na 7 a v dnešní době chce pouhé 3 lodě třídy Zumwalt. Za této situace činí momentální odhady ceny za celý program Zumwalt asi 22,5 miliard dolarů, tedy cca 7,5 miliard dolarů na jeden zumwalt. Pokud se momentální plány USS Navy nezmění, tak by torpédoborec USS Zumwalt měl v dohledné době následovat už jenom USS Michael Monsoor a po něm USS Lyndon B. Johnson. Také se vyrojila spousta námitek k designu nového torpédoborce, podle nichž některé technologie nezvládnou, co by měly. Názory se různí, praktičnost USS Zumwalt prověří až bojové nasazení.

Poslední dobou se ale zase množí hlasy, že drastické omezení programu Zumwalt ve prospěch vylepšení torpédoborců Arleigh Burke, bylo zásadní chybou. Zumwalt je sice strašně drahý, ale náklady na vylepšování torpédoborců třídy Arleigh Burke nejsou zase o tolik nižší. A stále rostou. Arleigh Burke a spol. jsou víceméně klasické torpédoborce a jejich role je především defenzivní. Lodě třídy Zumwalt jsou stroje na destrukci. Až budou mít nainstalované laserové dělo, tak jeden jeho výstřel přijde asi na dolar a nikdy mu nedojde munice. Torpédoborce Arleigh Burke, jejichž jedna vystřelená raketa stojí přes 164 tisíc dolarů, mohou na laserová děla nebo railguny s pořádným výkonem zapomenout, jedině snad po zásadní přestavbě. A aby toho nebylo málo, torpédoborce Arleigh Burke jsou sice menší než zumwalty, nemohou ale operovat v pobřežních vodách, což kříží plány operací US Navy. Příběh programu Zumwalt má podle všeho stále ještě otevřený konec.

Video:  Navy's newest ship USS Zumwalt commissioned

 

Video: On board the USS Zumwalt, the Navy's pricey new battleship


Literatura
US Navy 15. 10. 2016, Wikipedia (Zumwalt-class destroyer).

Datum: 18.10.2016
Tisk článku

Související články:

Mariňáci secvičují robočluny     Autor: Josef Pazdera (12.10.2014)
Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)
Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Americké námořnictvo vytrvale pracuje na railgunech     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz