Americká protiraketová obrana vyvíjí zbraň proti jaderným hlavicím  
Systém Multi-Object Kill Vehicle, zkráceně MOKV, objeví, zaměří a zlikviduje větší počet jaderných hlavic balistických raket najednou.
Jeden ze starších návrhů protiraketové obrany Redesigned Kill Vehicle (RKV). Kredit: Raytheon.
Jeden ze starších návrhů protiraketové obrany Redesigned Kill Vehicle (RKV). Kredit: Raytheon.

Ve věku jaderných zbraní hraje kritickou roli obrana. Jde o přežití. Obranné zbraně, které jsou schopné zaměřit a zničit nepřátelské jaderné střely, byly dlouhou dobu klíčovou součástí vojenské strategie USA. V posledních letech se ale významně mění pravidla hry. Stále další a další země vyvíjejí nebo přebírají technologii balistických střel s dalekým dosahem, jejíž součástí jsou i systémy s větším počtem bojových hlavic. Tyto systémy proslulé jako MIRV, tedy anglicky „Multiple Independently Targetable Reentry Vehicle“ (vícenásobné nezávisle naváděné návratové moduly), mohou nést větší počet jaderných hlavic a různě je kombinovat s falešnými cíly.


Podle nezávislé konzultantky Debaliny Ghoshal, která je spoluautorkou zprávy na toto téma pro organizaci Federation of American Scientists, kromě USA mají jak Čína, tak i Rusko pro své balistické rakety k dispozici technologii MIRV. Odborníci ale přitom mají za to, že MIRV jsou naprosto ofenzivní zbraně prvního úderu, a jako takové destabilizují strategickou situaci. Spojené státy jsou si podle Ghoshalové tohoto nebezpečí vědomy a intenzivně pracují na technologiích nového systému účinné protiraketové obrany.

 

Debalina Ghosbal. Kredit: D. Ghosbal.
Debalina Ghosbal. Kredit: D. Ghosbal.

Loni (2015) americká Agentura protiraketové obrany (Missile Defense Agency), která historicky navazuje na legendární Strategickou obrannou iniciativu SDI, udělila společnostem Raytheon, Lockheed-Martin a Boeing kontrakty, aby navrhli design zařízení nazvaného MOKV, anglicky „Multi-Object Kill Vehicle“. Jde o modul, jehož cílem je na jeden start do kosmického prostoru zničit větší počet nepřátelských cílů, tedy především jaderných hlavic. John Pike, šéf GlobalSecurity.org pro web Seeker prohlásil, že před 10 lety to bylo jednoduché. Na jednu balistickou raketu jedna antiraketa. Dnešní protiraketové zbraně mají podle Pikea velikost toustovače a program MOKV tomu dává novou šťávu.

Test systému MIRV s balistickou raketou Peacekeeper. Kredit: David James Paquin / US Army.
Test systému MIRV s balistickou raketou Peacekeeper. Kredit: David James Paquin / US Army.

Pokud je známo, projekt společnosti Raytheon zahrnuje na jeden start rakety více antiraket MOKV. Každý modul MOKV bude vybaven senzory, řídícím a pohonným systémem a také komunikačním zařízením, s jejichž pomocí se modul zaměří na konkrétní cíl, zasáhne ho, a zničí ho čistě působením kinetické energie nárazu. K zásahu MOKV dojde mimo pozemskou atmosféru, trosky zničené hlavice ale budou pokračovat do atmoféry, a tam prostě shoří.

Missile Defense Agen.
Missile Defense Agency

 

Pokud se systém MOKV Američanům vydaří, tak by mohl do značné míry eliminovat riziko náhlého úderu balistickými střelami s technologií MIRV. A co je ještě lepší, všichni si jistě dobře pamatují klíčovou roli, jakou sehrál program Hvězdných válek Strategické obranné iniciativy v uzbrojení, a následném shnití Sovětského svazu. Dnešní Rusko je v dost zoufalé ekonomické situaci, jejich vesmírný program jde od desíti k pěti a s trochou štěstí by se podobný scénář mohl zopakovat i dnes.


Nepůjde to ale úplně lehce. Zásadní technologickou výzvou například bude rozlišit mezi skutečnou jadernou hlavicí a falešným cílem. Jestli jsou ale kreativci Raytheonu a dalších zúčastněných společností co k čemu, tak už usilovně školí umělé inteligence, které přesně tohle uspokojivě zvládnou. Vojáci předpokládají, že první pozemní zkoušky systémů MOKV začnou už příští rok, a první letové testy v roce 2018. Jestli vše půjde podle plánu, tak by Agentura protiraketové obrany mohla uskutečnit první ostrý test systému MOKV už někdy v roce 2019.


Video:  Missile Defense Agency - DST-4 Flight Test


Literatura
Seeker 1. 12. 2016, Wikipedia (Multiple independently targetable reentry vehicle).

Datum: 02.12.2016
Tisk článku

Související články:

Způsobí lokální jaderná válka konec civilizace?     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2013)
Balancuje svět na hraně jaderného ostří?     Autor: Stanislav Mihulka (17.05.2015)
Balistická střela proti asteroidu     Autor: Dušan Majer (19.04.2016)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz