Mobil s reflexním spektrometrem  
Tím, že máte v mobilu fotoaparát, kameru a třeba i mikroskop, už nikoho neoslníte. Číňané přichází na trh s telefonem Changhong H2.

 

Changhong H1 má v pravém horním rohu z boku malý otvor pro vkládání proužku s kapkou krve.  (GizmoChina)
Changhong H1 má v pravém horním rohu z boku malý otvor pro vkládání proužku s kapkou krve. (GizmoChina)

Našinec výrobce Changhong (Sichuan Changhong Electric Co.) zná spíše jako dodavatele chladniček, mrazáků a klimatizací. Před dvěma lety způsobil rozruch i na poli mobilmanie. Dal na trh telefon, který vzhledově jakoby z oka vypadl  iPhonu 6. Na rozdíl od něj ale má ještě integrované senzory (elektrochemický čip) který získal licenci jako zdravotnické zařízení. Do boční štěrbiny v telefonu stačí vložit úzkým proužkem kapku krve a telefon vybavený patřičným software obratem na displeji ukáže obsah glukózy, cholesterolu a lipidů, což je pro cukrovkáře jistě přínosem. A protože je to chytrý telefon, zašle příslušná data také ošetřujícímu lékaři. Cloudové úložiště dat umožňuje dlouhodobé shromažďování údajů a v případě potřeby jsou tyto datové řady k dispozici nejen obvodnímu lékaři ale i specialistům jiných zařízení. Telefon pod označením „H1“ je osazen čtyřjádrovým procesorem MediaTek MT6732 pracujícím na 1,5 GHz.  Sekundovaly mu 2 GB operační paměti s interním 16GB úložištěm. K dispozici má fotoaparát s rozlišením 8 Mpx a 2Mpx přední kameru. Vše diriguje ne zrovna nejnovější, operační systém Android 4.4 KitKat.

 

Chytrý telefon Changhong H2 nás může varovat před marketingovými kamuflážemi. Kredit: Changhong Electric Co.
Chytrý telefon Changhong H2 nás může varovat před marketingovými kamuflážemi. Kredit: Changhong Electric Co.

Čínská „H jednička“ od Changhong(u) letos dostala bratříčka. Ten nese označení H2 a ve výbavě nechybí  spektrometr. I když výrobcem telefonu je společnost Sichuan Changhong Electric, vlastní spektrometr je od Analog Devices Inc. (Norwood, Mass.). Ti ho ale jen vyrobili. Ve skutečnosti jde o  vymyšlenost izraelskou s rodným listem v Consumer Physics Inc. (Tel-Aviv). 

K čemu je spektrometr v mobilu dobrý?

Třeba k tomu, až nás hospodyňky pověří nákupem, že ze správně nasvíceného regálu, kde všechno  vypadá dobře, nepřineseme něco za co sklidíme komentář, že jsme za nehoráznou cenu přinesli něco, co sklidili předčasně a místo z jižních krajin je z nějakého skleníku kdesi na severu a tím pádem patřičně kyselé, bez cukru a chutě a zápachu. S  chytrým telefonem nám stačí si na ovoce „posvítit“ a hned nám displej ukáže, zda je to patřičně zralé, nebo se z toho v kuchyni nic pořádného vykouzlit nedá.

Bohužel žijeme v době podvodů, kterých nejsou ušetřeny ani lékárny. O těch, co využívají nákup léků přes internet, ani nemluvě. I tady nám má být telefon ku pomoci. Je totiž schopen ověřit pravost produktu. Když se mu něco nezdá, dá to najevo hláškou: „Produkt nebyl rozpoznán“. Stranou komerčního vychvalování telefonu nezůstala ani sportovně založená klientela. Těm se prý může hodit biometrická analýza bicepsů. Přijít vhod má telefon jak těm co hodlají hubnout, tak i nám, co pro potěchu duše chodíme do hospody. Je pro něj hračkou v nápoji určit obsahu cukru i alkoholu.    

Fyzikální princip

Spektrometrie v blízké infračervené oblasti, někdy označované jako NIR (near-infrared spectrometry“). NIR využívá spektrální oblast blízkou infračervenému záření, konkrétně vlnové délky 800 – 2500 nanometrů.  Je metodou molekulové spektroskopie. To znamená, že při analýze vzorků využívá vibrací molekul. Každá totiž kmitá svým vlastním a jedinečným způsobem a tím, jak jejich kmity interagují se světlem, vytváří unikátní optický podpis. Techniky NIR často měří zeslabení zářivého toku po průchodu záření vzorkem (transmisní měření), ale v tomto případě se měří reflexní technikou – optický senzor měří odražené záření. 
Mnohem náročnější než samotné měření odraženého spektra, je zpracování a vyhodnocení naměřených dat. Tady se spojení s chytrým telefonem jeví jako dobrý nápad. Spolupracuje totiž s  cloudovou pamětí, kde lze ukládat algoritmy a mnoho dat s kterými lze konkrétní měření porovnat. Spektrum využití telefonů se spektromertry a dalšími udělátky se nejspíš brzo rozšíří o další oblasti, které zatím ani tvůrce přístrojů  nenapadly.

 

Video

 

Literatura

www.phone.consumerphysics.com/
GizmoCina

Datum: 10.01.2017
Tisk článku

Související články:

Chytré mobily se mění v překladatele v reálném čase     Autor: Josef Pazdera (14.01.2015)
Čínský dron pro přepravu osob     Autor: Josef Pazdera (07.01.2016)



Diskuze:

Detekční práh

Isabel Kratochvilová,2017-01-11 14:07:08

Škoda jen, že minimální koncentrace složky ve zkoumaném vzorku musí být 1%. Takový kapesní přístroj na měření reziduí pesticidů, to by byla teprve skvělá hračka.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz