Máme se bát budoucnosti? Aneb internet věcí je dobrý sluha, ale zlý pán  
Doba „internetová“ s sebou nese nutkavou potřebu být neustále online. Vždy na příjmu musíme být nejen my, ale postupem času vyžadujeme, aby byly v síti i přístroje, které nás obklopují. Mobilem to začíná, televizí pokračuje a inteligentní domácností konče. Tedy zatím.

Na pozadí, za nepříliš velké vědomosti laické veřejnosti, se rozvíjí sítě tzv. Internetu věcí (IoT). Jedná se o celoplošné bezdrátové pokrytí aglomerací i odlehlých míst za účelem propojení stovek tisíc či miliónů zařízení. Taková zařízení (především na bateriový provoz) jsou určena ke snímání fyzikálních veličin a přenosu naměřených dat do zázemí (back-endu). Měřit můžeme teplotu, tlak, vlhkost, PH, polohu, průtok, znečištění, hmotnost, spotřebu energií, ale také hodnoty biometrické či fyziologické.

 

Odtud plyne i možné (a také velmi pravděpodobné) nasazení Internetu věcí. Nalezne uplatnění v mnoha oborech lidského konání:

  1. zemědělství (lokální meteostanice, monitoring vodních toků, hlídání ploch a zdravotního stavu skotu - „Internet of Cows“)

  2. Smart City (telemetrie provozu, řízení dopravy, efektivní parkování, controlling životního prostředí a odpadů, inteligentní osvětlení)

  3. energetika a průmysl (detailní správa přenosových soustav, prediktivní údržba)

  4. doprava a logistika (zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy, real-time monitoring)

  5. zdravotnictví (přehled nad aktuálním zdravotním stavem, predikce nemocí)

  6. nositelná (osobní) elektronika (přehled o zdraví, pohybu, interakce s okolím)

  7. inteligentní domácnosti (komfortní a bezpečné bydlení, úspora energií)

Přenos informací v IoT sítích probíhá v nelicencovaných pásmech do 1GHz (Z-Wave, Sigfox, LoRaWAN, ZigBee), obvyklém a velmi zarušeném pásmu 2,4GHz (ZigBee, Thread, BLE, MiWi) případně v proprietárních sítích mobilních operátorů (NBIoT, 5G).

V České republice probíhá výstavba sítí založených na technologiích Sigfox (operátor T-mobile), LoRaWAN (České radiokomunikace) a NBIoT (operátoři O2 a Vodafone).

Nyní se podíváme se na jednotlivé (u nás zaváděné) technologie podrobněji – pro přehled pouze co se týče jejich hlavních parametrů:

 

Sigfox

- velikost zprávy: 0-12 Bytů

- rychlost přenosu: 100 bitů/s

- frekvence: 868 MHz (ETSI), 915 MHz (FCC)

- počet zpráv za den: 144

- vysílací výkon: 25mW / 14 dBm

- dosah v terénu: až 50km v terénu, 3 km ve městě pro indoor

- spotřeba: 5mA – 45mA při vysílání, 0mA v klidu

- výdrž na bateriích: 5-15 let (až 20 let na dvě AA baterie)

Bližší specifikace na http://makers.sigfox.com

 

LoRaWAN

- velikost zprávy: 256 Bytů

- rychlost přenosu: 250 bps – 50 kbps

- frekvence: 868MHz (ETSI), 913 MHz (FCC)

- modulace: SS Chirp - FSK

- počet zpráv za den: neomezený

- vysílací výkon: 25mW / 14 dBm

- dosah v terénu: až 40km v terénu, 15 km v příměstském prostředí a 2 - 5 km ve městě

- výdrž na bateriích: 5-15 let (podle hustoty komunikace)

Specifikace ke stažení: https://www.lora-alliance.org/portals/0/specs/LoRaWAN%20Specification%201R0.pdf

 

NBIoT (Release 13)

- nasazení v pásmech GSM a LTE

- rychlost přenosu: 250 kbps

- šířka pásma: 180 / 200 kHz

- frekvence: 700 – 900 Mhz (dle operátora)

- dosah: 10 – 15 km

- vysílací výkon: 100 mW / 20 - 23 dBm

Whitepaper naleznete zde: http://www.huawei.com/minisite/iot/img/nb_iot_whitepaper_en.pdf

Co se týče pokrytí naší země, potom je stav k Velikonocům 2017 následující:

  • Sigfox pokrývá přes 86 % území (512 měst a 3488 obcí)

     

  • LoRaWAN „naladíte“ nad všemi krajskými městy a dále městy: Mladá Boleslav, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Roudnice nad Labem, Slaný, Kladno, Rakovník, Beroun, Příbram, Benešov u Prahy, Tábor, Domažlice, Klatovy, Blatná, Planá, Mariánské Lázně, Třebíč, Znojmo, Luhačovice, Velké Opatovice, Šumperk, Hranice na Moravě, Opava, Frýdek Místek, Havířov, Karviná, Otrokovice

  • u NBIoT je stav neznámý, v současnosti probíhá testování našemi operátory

Provozovatelé sítí Sigfox a LoRaWAN plánují stoprocentní prokrytí naší republiky do konce letošního roku (2017).

 

Co nás čeká a pravděpodobně nemine?

Budoucnost propojených zařízení na úrovni balíčku na poště nebo našeho spodního prádla je přinejmenším zajímavá. Díky Internetu věcí si umím představit velmi efektivní nakládání se zdroji a odpady, zemědělství s většími výnosy a nižší spotřebou postřiků, jakožto propracovanou logistiku. Co je ale třeba vyzdvihnout, je přínos ve zdravotnictví – vždyť v prevenci a včasné diagnóze nemocí lze zachraňovat životy. A to už má smysl.

Miliony propojených zařízení, od různých výrobců, odlišného stáří, s přístupem k mnohdy citlivým údajům znamená velké bezpečnostní riziko pro každého konzumenta výhod Internetu věcí. Nedávno odhalený útok botnetu Mirai, který provedl historicky nejsilnější DDoS útoky a využil k tomu až 100 000 zařízení (většinou routerů, kamer a dalších IoT zařízení) to jen potvrzuje. Tvůrci technologií a samotných zařízení se tak musí soustředit na bezpečí dat po celé jejich cestě, aby Internet věcí neškodil, ale byl nám přínosem.

Otázka nastolená v nadpisu článku má tedy nejednoznačnou odpověď. Tak jako u všech nových technologií, i s Internetem věcí se musíme naučit zacházet. A nyní, kdy stojíme na počátku rozvoje IoT, máme velkou příležitost nasměrovat jej tam, kde bychom ho rádi jednou viděli.

Napsáno pro OSEL.cz ve spolupráci s www.iot-portal.cz

Datum: 17.04.2017
Tisk článku

Související články:

Internetoví filantropové udílejí Průlomovou cenu     Autor: Stanislav Mihulka (23.02.2013)
Uživatelé internetu se rádi uzavírají do komnat ozvěny     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2016)
Jak může DDoS útok plošně zasáhnout nemalou část internetu?     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2016)
Facebook trpí infekcí falešných zpráv     Autor: Stanislav Mihulka (18.11.2016)



Diskuze:

Pavol Hudák,2017-04-18 15:43:10

coskoro sa uz v lese ani nevy**reme, bez toho aby to niekto hodil na instagram

Odpovědět

IoT

Jan Turoň,2017-04-17 20:14:20

Prakticky to není nic nového: bezdrátově komunikující zařízení s mikrokontrolery. Není žádný praktický důvod cpát do toho cloud, tím se všechno jen stane komplikovanější a méně spolehlivé. IoT není nic než buzzword, hype: mluví se o něm v převážně budoucím čase, nějak nepřichází do kontaktu s trhem. Průmysl 4.0 jsou jen vlhké sny německých přerozdělovačů unijních peněz. (Cokoliv končí na ".0", je pohádka hrající si na realitu.)

Odpovědět


Re: IoT

Milan Krnic,2017-04-17 20:42:18

Důvod je, čistě obchodní. Cloud řešení se využívá zejména vzhledem k neznalým uživatelům, kteří si tu jejich potřebnou část infrastruktury nezařídí sami. Příkladem budiž ip kamery, některé domácí routery, ... v systému zapoj, učiň pár jednoduchým kroků dle návodu a funguj. Kdy bezpečnost je podružná, tu beztak nějak plošně výrobce hardware řešit moc nemůže.
Jádrem je je vyšší obrat, ale to je vlastně tak nějak všude. :)

Odpovědět


Re: Re: IoT

Alexandr Kostka,2017-04-18 09:33:49

Ano, důvod je čistě obchodní. Aby takové cloudové řešení fungovalo, musíte vše kupovat od toho konkrétního výrobce, nebo ve verzi pro jeho "iot". Což přináší ZISK, navíc jistotu, že nikdy neodejdete ke konkurenci.

Odpovědět


Re: IoT

Jan Novák9,2017-04-18 09:11:44

Bohužel IoT do kontaktu s trhem přichází, ačkoli já osobně bych dal přednost autu kde hacker nemůže zamknout volant a přidat plyn.
Kdo potřebuje spodní prádlo s IoT? Aby slipy updatovaly automaticky facebook status na "posraný"?
Ano, zdravotnictví, nejlepší nápad dát IoT do peacemakeru, skončit život na dálku...

Pro mě IoT nemá žádný přínos a ani autor žádný přínos ve článku neuvedl. Včasná diagnóza nemocí je nesmysl ke kterému IoT nijak nepřispěje, a pokud už někdo potřebuje 24-7 monitoring, dá se to udělat přes mobil.

Odpovědět


Re: Re: IoT

Pavol Hudák,2017-04-18 15:46:43

suhlas, tiez v tom nevidim ziadny prakticky vyznam. iba dalsie obmedzenie slobody ci uz cez korporacie/stat/hackerov

Odpovědět


Re: Re: IoT

Bohuslav Rameš,2017-04-18 17:40:58

Nu, také bych dal přednost autu bez možnosti hacknutí. Na druhou stranu, když v noci havarujete na opuštěné silnici (nebo na své samotě u lesa upadnete do kómatu), možná budete rád, když vám auto (nebo třeba ty slipy) zavolají záchranku. Obecně, jako každá technologie, dá se využít i zneužít.

Odpovědět


Re: Re: Re: IoT

Erik Adam,2017-04-19 08:10:35

Nesuhlasim.
To potom mozme dotiahnut do extremu "co ak by som o druhej v noci v posteli dostal infarkt, bol by som rad, keby mi IoT pyzamo zavolalo sanitku"
treba jazdit tak, aby si sa nevybural, a ked sa vyburas, zial, asi je to tvoj osud.
Chapes co tym myslim ? Nemyslim flame ani utok na osobny nazor.
Keby je moznost volby, tak OK, nech take auta su, lenze nie je moznost volby. A z mojich x dekat skusenosti s technickou viem, ze je len otazkou casu, kedy nejaka zlyha. A aby na tom zavisel moj zivot? No to teda ne, diky.
Jednodhocu mi to pride take, ze zobrat slobodu pomocou IoT len v mete nizkej pravdepodobnosti, co ak sa vyburam v noci, mi pride ako prilis vysoka dan za pomoc/slobodu.
A ano - chapem ze auto je najhorsie stastisticky ako doprava. Ale zaroven si slobodne utvorim nazor, ze nepotrebujem nejaky externy dohlad na moje auto. Aj ked do mna moze naburat iny ucastnik, a zabit ma, lebo nepride pomoc, na opustenej silnici.
ja si vyberam skor tu slobodu, nez istotu. Kedze smrt je ista skor ci neskor tak ci tak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: IoT

Vojtěch Kocián,2017-04-19 09:56:14

Mohu otázku? Vlastníte mobilní telefon (klidně i hloupý) a nosíte ho s sebou neustále zapnutý? Pokud ano, nějaké auto, které bude hlásit na centrálu, že se nabouralo, Vám rozhodně nesebere víc svobody, než už Vám sebral ten telefon.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: IoT

Pavol Hudák,2017-04-19 11:55:10

ale to auto sa hlasi automobilke. takze dalsiemu subjektu. a moze a aj posiela o tebe posielat omnoho viac dat ako to robi telefon, uz len pre to ze telefon bezi na obmedzenu bateriu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: IoT

Tomas Hacek,2017-04-21 04:53:10

To si delate legraci nebo to myslite vazne???
Telefon na vas "napraska"snad nejvic dat ze vsech.
Diky Vasemu telefonu (pokud ho tedy pravidelne nevypinate a nemate zapnuty jen parkrat denne kdyz nekam chcete volat) se da zjistit vase lokacni historie za poslednich x mesicu/let. Pokud se zkombinuje s dalsimi tak lze zjistit kdy a kde jste se s kym mohl setkat. Z volani se da zjistit s kym a jak jste v kontaktu.
Proti tomu treba ten zachranny system v aute je naprosto neskodny, k kdyby hlasil kde jste a jak rychle jedete, protoze to na vas uz klidne napraska ten vas mobil. A veci jako krevni tlak, vaha ci obsah cukru v krvi je podle mne mnohem mene zneuzitelne nez (z telefonu) vedet ze kazdou sobotu chodite do sexshopu a kazdou stredu do gay bordelu a v patek si volate a pak setkavate se "znamym" distributorem marjanky.

Odpovědět


Re: Re: Re: IoT

Pavol Hudák,2017-04-19 11:53:50

ale zavolat zachranku ide aj bez toho aby bol system hacknutelny a aby uzivatela sledoval neustale, aj bez nehody. zapnut simku a prihlasit sa do siete az ked treba volat pomoct je zdrzanie par sekund. gps moze urcovat polohu priebezne, to sa nikam neposiela.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz