Uživatelé internetu se rádi uzavírají do komnat ozvěny  
Nová analýza chování uživatelů Facebooku potvrzuje existenci fenoménu komnat ozvěny, v nichž se navzájem ve své pravdě utvrzují lidé s podobnými názory.

 

Co najdeme v komnatách ozvěny? Kredit: Warner Bross Pictures.
Co najdeme v komnatách ozvěny? Kredit: Warner Bross Pictures.

Dokonce i vědci si všimli toho bahna, které zalilo online svět jako poněkud zapáchající tsunami. Konspirace, nenávist, manipulace, falešné naděje, kdo se v tom má vyznat? Naštěstí tu jsou mediální vědci, aby si navlékli ochranné obleky, nasadili plynové masky, a pustili se do průzkumu internetových stok. Co se vlastně děje v online prostředí? A jak se chovají jeho uživatelé?

Michela Del Vicario. Kredit: IMT Alti Studi di Lucca.
Michela Del Vicario. Kredit: IMT Alti Studi di Lucca.


Nezbytnou odvahu v sobě našla i Michela Del Vicario z Laboratoře počítačových sociálních věd italského institutu pokročilých studií IMT Institute for Advanced Studies Lucca, která se s kolegy pustila do analýzy chování uživatelů Facebooku. Ve studii, před pár dny publikované prestižním časopisem PNAS pod slibným názvem „The spreading of misinformation online“, si sehnali data z Facebooku a dospěli k názoru, že se uživatelé Facebooku s potěšením uzavírají do komnat ozvěny.

Komnaty ozvěny, anglicky echo chambers, jsou roztomilým konceptem mediálních věd, který si určitě zaslouží český překlad. Navíc se poslední dobou objevují v souvislosti s šířením dezinformací a konspirací, takže nebude špatné o nich občas mluvit i česky. S oslovenými odborníky na média jsme se českého výrazu nedopátrali, ale „komnaty ozvěny“ znějí dle skromného mínění autora úžasně, a mají fantasy příchuť tajemných komnat, podobně jako v originále. Takže, komnaty ozvěny jsou takové situace, v nichž jsou informace, myšlenky nebo názory opevněny proti okolnímu světu v prakticky neprodyšně uzavřeném systému. Tam se odrážejí od všemožných argumentů a zesilují podobně jako ozvěna, zatímco pro odlišné nebo protichůdné názory není v takové komnatě ozvěny místo. Cenzura nebo autocenzura to už spolehlivě zařídí.

Mapa vojenského cvičení Jade Helm 2015, kvůli které omdlévali konspirátoři. Kredit: U.S. Army Special Operations Command.
Mapa vojenského cvičení Jade Helm 2015, kvůli které omdlévali konspirátoři. Kredit: U.S. Army Special Operations Command.


Odborníci už nějakou dobu vědí, že lidé obvykle čerpají informace z těch zdrojů, které jsou v největším souladu s jejich vlastní názory. Když tohle dělá skupina lidí, kteří sdílejí stejné zdroje informací, tak tím vytvářejí komnatu ozvěny. Platí to pro klasičtější média a Del Vicariová a spol. zjistili, že je to stejné i u uživatelů Facebooku. Vlastně to badatelé čekali, proč ale nezkusit dát dohromady nějaká tvrdá data? Tým Del Vicariovové si je stáhl přes facebookové rozhraní Graph. Data z let 2010 až 2014 roztřídili na dvě velmi protikladné kategorie – konspirační teorie a vědecké novinky, a zohlednili i trolly, tedy provokatéry v online prostoru.

Del Vicariová a spol. objevili důkazy, že uživatelé Facebooku vskutku rádi vytvářejí komnaty ozvěny, pak se v nich uzavírají před okolním světem a koupou se v názorech, které krásně potvrzují a zesilují jejich přesvědčení, jako ve drahém šampaňském. Komnaty ozvěny vytvářejí uživatelé vědeckých novinek i konspiračních teorií, a jsou navzájem pochopitelně velmi izolované. Vědecké zprávy se ale relativně rychle asimilují a zmizí z dohledu, zatímco konspirace mají mnohem delší životnost, a žijí ve svých komnatách ozvěny jako duchové. A čím šílenější nebo polarizovanější konspirace to je, tím déle se udrží v online prostoru.

IMT Institute for Advanced Studies Lucca. Kredit: Kerem Ahur / Wikimedia Commons.
IMT Institute for Advanced Studies Lucca. Kredit: Kerem Ahur / Wikimedia Commons.


Podle Del Vicariové právě komnaty ozvěny z velké části zodpovídají za šíření takových divných fenoménů, jako je strach z očkování nebo z kondenzačních stop letadel na obloze, nad nimiž zůstává vážně rozum stát. Autoři studie zmiňují například nedávné konspirační šílenství kolem vojenského cvičení americké armády Jade Helm 15, které proběhlo v létě 2015. Na světové síti vypukla panika, že se v USA blíží nová občanská válka.

Podle Světového ekonomického fóra WEF už digitální dezinformace natolik prosákly do online médií, že představují jednu z hlavních hrozeb současné civilizaci. Asi není nutné zdůrazňovat, že některé dezinformace mohou být naprosto devastující. Stejně tak je zjevné, že sofistikovaná online propaganda, která nás poslední dobou obklopuje, komnaty ozvěny využívá a přikrmuje je těmi nejbizarnějšími hoaxy. Proto jistě nebude od věci tyto komnaty pořádně prozkoumat, a pochopit, jak vlastně fungují. Del Vicariová a její tým na tom už nepochybně pracují. 


Literatura
PNAS online 2. 1. 2016, Wikipedia (Echo chamber / media, troll / internet)

Datum: 06.01.2016
Tisk článku

Související články:

Podle Facebooku poznáš člověka …     Autor: Stanislav Mihulka (13.03.2013)
Nebojte se experimentování Facebooku s emocemi!     Autor: Stanislav Mihulka (01.07.2014)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)



Diskuze:

Článek přehání

Viliam Mlich,2016-01-12 10:14:01

Facebook je na tom úplně stejně, jako cokoliv jiného. Záleží na každém, jak si nastaví přátele. Kdo chce být v bublině, dá se do bubliny, kdo ne, má mnohem větší možnosti. Na fb jsou ti samí lidé, jako chodí do hospody. Nemyslím osobně, ale statisticky, že lidi jsou stejní tam i tam.

Odpovědět


Re: Článek přehání

Milan Krnic,2016-01-14 06:26:00

Možnost uživatelského nastavení webu logicky neodporuje primární funkcionalitě webu.
Co se týče Facebooku, pak osobně těžko ovlivním např. zpravodajství, které mi má zobrazit, protože to, co mi zobrazí (to jest, více méně, v jaké bublině budu), řídí nějaké vnitřní algoritmy, nikoli já.

Odpovědět

Je to vsade

Michal Lichvár,2016-01-11 15:43:03

IMO este aj niektore vedne odbory a vedecke kapacity podliehaju tomuto fenomenu.

Stacilo vidiet ako sa Kremlik snazil vysvetlil prof. Lapinovi niektore ine vplyvy na klimu. Tusim pacificku oscilaciu vtedy Lapin videl prvykrat. Akoby tiez zil len vo svojej bubline, vo svojej komnate ozvien, kde vsetko hra len tymi tonmi, ktore chce pocut.

By ma zaujimalo ci sa autori studie zamerali nielen na "konspiratorov", ale aj na mainstream, ktory si tiez vytvara istu bublinku a opakuje dokola ten isty pohlad na vec.

Inymi slovami, je to vsade. A myslim si, ze k sile ozveny prispieva sila autority, ktora tu ozvenu vyvolava.

Hmm, asi preto je nebezpecne, aby sa akakolvek loz etablovana, lebo kvoli ozvene sa jej je potom tazke zbavit.

Odpovědět

Facebook?

Leopold Kyslinger,2016-01-07 09:12:39

To sice pan Wojnar neřekl, ale když se na Facebook podíváte s trochou nadhledu, tak musíte uznat, že svým způsobem nahrazuje živé setkávání. Ostatně to nepopírá - je SOCIÁLNÍ sítí. Je šidítkem (nebo třeba masturbací - chcete-li) sociálně deprivovaných jedinců. A řekne Vám i každý hospodský štamgast, že kvůli pivu, kafi nebo i něčem jiném, tam nechodí.

Odpovědět


Re: Facebook?

Leopold Kyslinger,2016-01-07 09:16:29

Příspěvek patří jako odpověď pod Jirka Nikdo,2016-01-06 20:32:56!
Ale možná jsem to zvrzal já.

Odpovědět


Re: Facebook?

Bořivoj Wojnar,2016-01-07 21:10:24

Jistěže, nezáleží na technickém řešení "komnat". Nebo sítí.

Jenže - přes klávesnici se dá daleko lépe fabulovat neboli lhát než "z očí do očí". Pozoruji, že setkávání se pomocí technických prostředků je právě proto pro mnohé daleko přitažlivější. Mohou si na někoho hrát a jejich prozrazení je docela málo pravděpodobné.
To není filipika, jen konstatování faktů. Vezměte jen takového typického internetového trolla. V reálné hospodě by asi byl záhy brachiálně napaden - tedy dostal by pár facek a byl by vystrčen "na mráz". V diskuzi na weblogu nebo webu na něj musí někdo dohlížet a případně mu udělit BAN. Proto dost osobních blogů připomíná malou nebo větší hospodu. A hospodský v nich má (musí mít) právo veta. Osobně nemám sílu číst diskuze pod většinou webů a blogů. Ztratil bych k těm lidem jakoukoliv úctu. Možná i k lidem obecně.

S FB zkušenosti nemám - nechci být členem téhle komunity. Zdá se mi ale (podle diskuzí, které jsou přístupné i "NeFaceBookovým uživatelům"), že se to atmosférou a "ynteligentsí" příliš neliší diskuzí na Novinkách nebo I-dnes.

Odpovědět

Větší či menší komnaty ozvěn kam se podíváš

Libor Zak,2016-01-07 08:52:30

Moc mě potěšilo definování problému. Není to o tom, že by se odsuzovala nějaká skupina, prostě někdo pěkně definoval jeden aspekt lidského chování. Ty komnaty tu byly vždy a asi i budou ještě hodně dlouho, dokud se třeba evolucí zcela nezmění způsob, jakým funguje lidská mysl. Těmi obrovskými dómy ozvěn jsou světová náboženství, o něco menší jsou pak politická zřízení a zdaleka nefungují tak dobře. Poměrně stabilními a dobře fungujícími komnatami ozvěn jsou i různá média a na menší úrovni pak jednotlivé servery, ať už zpravodajské, nebo zájmové. No mnoho ze zdejších čtenářů asi nechodí na servery zabývající se druidskou magii, nebo háčkováním. A facebook je prostě jen takový internet v internetu, který umožňuje velmi rychle vytvořit uzavřené publikační prostředí a filtrovat diskutující, prostě taková virtuální hospoda. Celkově jsou to všechno velmi mocné nástroje, které mohou pomáhat i škodit, ale naštěstí máme tu výhodu, že žijeme v části světa, kde nám sice někdo může něco podsouvat, ale my si to můžeme ověřit, nebo vyvrátit na základě informací z mnoha zdrojů. Jen je v poslední době sakra těžké rozeznat ty důvěryhodné.

Odpovědět


Re: Větší či menší komnaty ozvěn kam se podíváš

Petr Kr,2016-01-07 09:37:43

Souhlas i s panem Šimůnkem níže. Problém vidím jen v tom, že sice "žijeme v části světa, kde nám sice někdo může něco podsouvat, ale my si to můžeme ověřit, nebo vyvrátit na základě informací z mnoha zdrojů", ovšem to podle mne tyto komunity moc nedělají a důvěřují svému okolí a nekonfrontují to s jinými názory. Proto jsou přece v dané komnatě.

Odpovědět


Re: Re: Větší či menší komnaty ozvěn kam se podíváš

Gordon Freeman,2016-01-07 17:23:24

Ověřování z mnoha zdrojů není všespásné, jestliže ty zdroje vycházejí jeden z druhého. Přišlo se totiž na to, že je daleko lehčí zprávy "okopírovat" (navíc bez ověření) než je sám vytvářet. A tak se stane tisíckrát opakovaná lež pravdou.
A teď je jenom na samotném čtenáři, aby si dal tu práci a šel postupně a pracně k prapůvodnímu zdroji. A k tou ještě doufal, že někdo v řetězci citací neudělal "chybu" a nebo se je ani neobtěžuje zmínit. To je snad spíše práce pro počítač než člověka analyzovat to obrovské kvantum dat :(
Já si dnes už nejsem 100% jist ničím, vše si vnitřně ohodnocuji jenom mírou pravděpodobnosti.

Odpovědět


Ověřování

Petr Nejedlý,2016-01-08 08:15:41

On je trochu problém s tím ověřováním. Ve finále je největší komnatou ozvěny ten první nástroj, po kterém pro ověření sáhnu - google (vyhledávače obecně). Ne proto, že by byl zlý, špatný nebo chtěl škodit. Už jen ze samého principu věci mi algoritmus, který sám nic neví na dotaz zda X udělal Y najde právě ty zdroje, které rezonují s danou konspirační teorií o X. A taky se vám chtějí trochu "zavděčit".
Alespoň že se ještě stále mnoho věcí dá ověřit zvednutím hlavy, pohledem z okna, případně nezávislým opakováním vědeckého experimentu ;-)

Odpovědět


Re: Ověřování

Jakub Klos,2016-01-11 15:10:48

Ano to s Googlem je záměrné. Počítač si pamatuje historii hledání pro případné další hledání podobného tématu. Na prvních pozicích produkuje odkazy těch názorů podobných předchozímu hledání. Málo se snaží mezi první pozice dávat i odlišné názory na takové kontroverzní téma.

Odpovědět

Hlavním problémem je,

Jan Šimůnek,2016-01-07 08:49:11

že "komnata ozvěny" se vytváří bez ohledu na to, je li daná soustava informací a zpráv pravdivá nebo naprostý blábol. Z tohoto pohledu má přisouzení nějaké informace tomuto fenoménu nulovou relevanci.
"Komnaty ozvěny" běžně, i bez sociálních sítí, vytvářejí i např. náboženské sekty a jejich prvky najdete i u účastníků pyramidových her. "Komnaty ozvěny" se snaží vytvářet i političtí agitátoři (a dělali to dávno před internetem).
Faktem ovšem je, že sociální sítě umožňují jednak vytváření pevnějších a komplexnějších komnat a jednak začlenění více lidí do nich, takže do alespoň některé potom patří téměř všichni příslušníci populace.
Odhaduji, že tento jev stojí i za známým: "president Zeman rozděluje společnost" - Houbičky s octíčkem, jen se jeho nástup trefil do období rozsáhlého verbuňku do "komnat ozvěny", kdy se v některé z nich ocitla většina naší populace.

Odpovědět

Nic překvapivého

Josef Šoltes,2016-01-07 07:52:36

Podobného jevu si všimne v podstatě každý dlouhodobější uživatel internetu, který je schopen alespoň částečné sebekritiky a sebeanalýzy. Značně k tomu přispívají i mechanismy třeba Facebooku ale i jiných sítí, které v podstatě umožňují se odříznout od toho nechtěného a nekompatibilního s našimi názory.

Odpovědět


Re: Nic překvapivého

Milan Krnic,2016-01-07 13:55:14

Ty mechanismy Facebooku, apod. k tomuto uživatele přímo vedou. Prostá manipulace. A nějakým způsobem se nechá, dříve nebo později, zmanipulovat každý.

K tématu udělal povedenou přednášku pan doktor Pavlíček
Antonín Pavlíček - Iracionalita na internetu (Sisyfos AVČR206 18.11.2015)
https://www.youtube.com/watch?v=g0ffI2aNKCQ

Tak ale nechoďte tam, když tam chodí každý! ( :-) )

Odpovědět

Treba

Mojmir Kosco,2016-01-06 22:59:40

Osel bez jadra ani ránu ;gmo spasa lidstva a za oteplovani muzou bud falesne grafy nebo zeleni muzicci na slunci

Odpovědět


Re: Treba

Jozef Paukert,2016-01-06 23:39:13

Pane Koščo. Možná apelujete na politickou kariéru a získáváte politické body u organicky hospodařících rolníků. ALe promiňte mi ten výraz... no raději to nenapíšu aby to nevymazali. Ale o Vašich znalostech si udělá obrázek i gymnazista. Stačí se podívat na Váš předpolsední komentář k článku, který se týkal modifikace genomu na zvýšení teploty. Napsal jste: " Toto neni gmo ale neco co se v ramci úpravy genomu clovekem vyhazuje jako nepotrebny balast" Proboha svatýho i nesvatýho.... uvědomujete si co jste napsal? A co nyní píšete tady? Stejná vypovídací hodnota Vašich hovadin. S takovými znalostmi možná máte šanci dělat karieru malorolníků ve Štrasburku, ale právě na takové, jako jste Vy Evropa dojede. Je mi Evropy líto.

Odpovědět


Re: Re: Treba

Mojmir Kosco,2016-01-16 08:10:04

Procpak asi k vyzkumu vlivu dlouhodobych zmen klimatu a prizpusobeni organizmu bylo zapotreby divokych forem a ne kontrolovanych dlouhodobe slechtenych kmenu !

Odpovědět


Re: Treba

Jana Polanská,2016-01-06 23:47:14

Pane Koščo, něco konkrétnějšího byste k článkům pana Wagnera zaměřených na atomovou energii, neměl?
Nebo zase jen plkáte?

Odpovědět


Re: Re: Treba

Mojmir Kosco,2016-01-16 08:14:29

On taky ne opakuje oficialni zpravy jak krasne vsechno jde a funguje a jak nas cekaji zarne zitrky s JE.popis dalsiho vyzkumu pripadne modernizace vedeckeho postupu je konstatovano jako v pristich 50 letech

Odpovědět

Íránský blogger

Pavel Hudecek,2016-01-06 22:57:08

Hossein Derakhshan dospěl po propuštění z vězení k podobným závěrům:
http://blisty.cz/art/80477.html

Odpovědět

The Truth Is Out There

Luděk Horáček,2016-01-06 22:27:05

Jak kdysi padlo, pravda je někde tam venku (mimo bublinu). ;-)

Odpovědět

Je to jenom pojmenování

Bořivoj Wojnar,2016-01-06 21:16:57

- situace, kterou každý z nás zná.
Ale je to jenom část reality. Těch "komnat ozvěn" je hodně a mnohé z nich živí lidé, kteří si jasně uvědomují, co vlastně svými (des)informacemi "pohání" a dělají to naprosto záměrně - třeba aby znemožnili nebo zeslabili šíření informací skutečných.
Takže se už podařilo vytvořit neslučitelné fronty "xenofobů" a "sluníčkářů", které v podstatě znemožňují rozumnou diskuzi o problému. Propaganda už dávno používá metod, které právě do separace názorů "tlačí většinu populace. Tak vznikají veškeré HOAX-y, nebo do nekonečna opakované texty či fotky. A to nemluvím o způsobech, jak je pro danou skupinu, "komnatu", zatraktivnit. Třeba tím, že je informace prohlášena za smazanou, zakázanou atd. Po několik a minutách zjistíte, že není ani smazaná, ani jinak znepřístupněná - je třeba jen stará. Ale společnost názorově ostře rozdělená se zabývá střetem a nesleduje skutečné okolní dění. Říkám tomu "klamné cíle". Takže se věrchušce (kterékoliv!) lépe vládne.
Kdysi se to praktikovalo pod heslem "Chléb a hry".

Mentálně narušení jedinci: A kdo tu je zcela normální? [;>)

Odpovědět


Re: Je to jenom pojmenování

Jarda Votruba,2016-01-07 09:07:17

je to dáno lenivostí. Lidé jsou leniví si vyhledat informaci z více zdrojů. Většině populace stačí, co si přečtou na Idnes a seznamu. A podle toho se utváří jejich názor. Proto to ve státě vypadá tak jak to vypadá. Několik manipulátorů dokáže hejbat s míněním většiny populace. A čím více se daná informace objevuje v různých mediích, tím spíše se lidé nechají ovlivnit. Efekt sněhový koule. A stejně se chová i část populace co věří na ufouny, chemtrails a ostatní věci. Mají prostě v oblíbených položkách několik svých stránek a ostatní ignorují. Já si rád pročítám diskuse jak na mainstreamu, tak na třeba www.novarepublika.cz a lidé tam dávají kolikrát zajímavé odkazy. Pak si člověk může udělat vlastní názor. Který je ale formován dostatkem, nebo spíše nedostatkem informací.
Kolikrát i to čem se najednou přestalo psát je důležitější než to u čem mainstream píše.

Prostě manipulace se na nás valí ze všech stran a s klesající inteligencí populace to budou mít manipulátoři ještě snazší.

Odpovědět


Re: Re: Je to jenom pojmenování

Daniel Konečný,2016-01-07 13:39:24

Pozor, ctenari Idnes- to je skoro nase narodni elita:) obavam se, ze vice lidi ma za droje Blesk a Aha

Odpovědět

Facebook?

Jirka Nikdo,2016-01-06 20:32:56

Kdo by to byl čekal, že na FB jsou mentálně narušení jedinci.
Když je jich tam většina!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz