Protein srdečního selhávání  
Japonští vědci odhalili protein, jehož aktivace nevěstí nic dobrého. Říkají mu „Crhr2“ a jeho podráždění je předzvěstí brzkého konce. Výsledky pokusů zveřejněných v časopisu The Journal of Experimental Medicine jsou ale velmi optimistické. Inhibicí zmíněného proteinu by mělo jít chronicky nemocná srdce léčit.
Zvýšení hladiny Ucn2 navodí aktivací Crhr2 a u myši přivodí abnormální zvětšení srdce (vpravo). Je to signál narušené funkce a brzkého srdečního selhání. Kredit:. Tsuda et al, 2017
Zvýšení hladiny Ucn2 navodí aktivací Crhr2 a u myši přivodí abnormální zvětšení srdce (vpravo). Je to signál narušené funkce a brzkého srdečního selhání. Kredit:. Tsuda et al, 2017

Srdeční selhání může mít řadu příčin. Na vině může být ischemická choroba , hypertenze a třeba i cukrovka. Ať už jde o jakýkoliv hendikep, zpočátku se ho srdci daří kompenzovat a udržovat nás „fit“.  Není to ale zadarmo a zvýšená námaha si postupně začne vybírat svou daň. Mluví se potom o chronickém srdečním selhání a míní se tím postupné ochabování srdce, které přestává být schopné zásobit dostatečným množstvím krve a kyslíku celé tělo. Ze statistiky CDC vyplývá, že srdečním selháváním v Americe trpí  5,7 milionu dospělých. Polovina z nich od prvního zjištění diagnózy do 5 let umírá. Pokud jsou v našich končinách poměry podobné těm v USA, potom se to v Česku týká zhruba dvou set tisíc a Slovensku sta tisíc z nás.   

Buněčné domlouvání

Každá z buněk má na své membráně nějaký systém, kterým komunikuje s vnějším prostředím. Zařizují tak se podle signálů, které k nim „připlouvají“ krví.  Detekují je pomocí receptorů. Podobně jako inženýři používají různá čidla na měření tlaku, teploty, hustoty, osvitu,…. i naše buňky mají na specifické impulsy specifické receptory. Mnohé z nich ještě ani neznáme. O jednom takovém poodhaleném detekčním systému píše ve své zprávě Mikio Takefuji. Se svým týmem na lékařské universitě ve městě Nagoya při pokusech zjistili, že na povrchu svalových buněk srdečního svalu se v hojné míře vyskytuje zvláštní protein (corticotropin releasing hormone receptor 2). V rámci úspor času vešla molekula ve známost pod zkratkou „Crhr2“, a tak i my se jí budeme držet. Zajímavým se tento protein ukázal být tím, že jeho aktivaci doprovází brzké srdeční selhání.

Funguje totiž jako anténa, kterou srdeční buňky zachycují specifický signál. Jakmile k němu dojde, změní svým buněčným nositelkám funkce. Tím signálem (na který jsou Crhr2 antény citlivé) je také protein. Tomu vědci říkají Ucn2 (patří mezi urokortiny). Jeho vyšší hladina v krvi je zlým proroctvím. Je předzvěstí srdečních dysfunkcí. A je jedno, zda jde o myš, nebo člověka. Jeho přítomnost znamená aktivaci receptorů Crhr2 na srdečních buňkách a „výrobu“ adeptů chronického srdečního selhání bez ohledu na druh.

 

Nagoya University
Nagoya University

Japonci v publikaci vydané v tomto týdnu popisují, jak odhalili látku, která stojí na samém začátku procesu neblahého působení na kardiomyocyty. A také že už ví, jak se s ní dá „zatočit“. Že by mohli mít pravdu, se dá soudit ze zveřejněných výsledků pokusů. Když totiž zdravým čtyřnohým dobrovolnicím dodali do krve protein Ucn2 (nutno zdůraznit, že šlo o zdravé myši), aktivovali jim tím na srdečních buňkách receptory a ty se postaraly o spuštění celé řady genů. I když výsledky vědci očekávali, byly šokující. Ze zdravých svěřenkyň aktivace udělala „lazary na srdce“.  Myši, které předtím ničím netrpěly, na tom byly se srdcem stejně mizerně, jako vrstevnice, které chronickou kardiomyopatií trpěly už dlouho.

 

Molekulární genetici dnes dovedou divy. Dodali výzkumníkům k dalším pokusům myši, kterým antény (Crhr2) na buňkách chybí. Těmto myším bez antén pro přijetí signálu Ucn2 (urokortinu 2) jeho umělé podávání a zvýšení jeho hladiny, podle očekávání, nijak neuškodilo. Nedůležitější ze všech pokusů ale byl ten, v něm už nešlo o myši  geneticky pozměněné, ale o zcela normální, které antény pro urokortin měly v pořádku. Těm jejich antény pro příjem signálu cíleně vyřadili z činnosti jistou malou molekulou. U takto ošetřených zvířat ani zvýšená hladina urokortinu geny na srdci neaktivovala a nespustila kaskádu metabolických drah, které by jinak ve svém důsledku srdeční buňky poškodily a přivodily zvířatům brzký konec.                

Převedeno do lidštiny:  Výzkumníkům se podařilo antény buněk myokardu „zapatlat syntetikou". V takto ošálených buňkách geny, jejichž spuštění by znamenalo aktivaci metabolických drah, vedoucích k brzkému srdečnímu kolapsu, zůstávají spát. Není důvod, proč by stejná strategie neměla prospívat i nám, na které chronická srdeční slabost (především neischemická dilatační kardiomyopatie) teprve čeká. Nejspíš bychom se po takové blokádě antén na srdci, při cestě do schodů, necítili stále jako frajeři vládající čtyři poschodí na jeden zápřah, za to by ale kolem nás zubatá měla začít chodit mnohem větším obloukem.

I když vědci zatím ještě neznají místo (orgán), kde se látka urokortin2, který popsané nepřístojnosti má pod palcem, tvoří, nikterak to významu jejich objevu neubírá. Důležité je, že se podařilo jeho neblahý signál na buňkách srdce oblafnout.


Závěr

I když toho o působení agonistů a antagonistů proteinových receptorů Crhr2 na kardiomyocyty je známo poskrovnu, už se ví, že strkají prsty i do energetických metabolických drah souvisejících s cAMP. Dělá to dojem, že by tu mohlo jít o jakési přeladění buněčného metabolismu buněk, které jsou u člověka zvyklé pracovat stále jen na maximum, na „nižší výkon“ s nižší potřebou živin i  kyslíku. Obdobu něčeho, co mnohem lépe zvládají hibernující organismy. V každém případě ovlivňování metabolismu buněk „taháním za provázky“ genů rozhodujících o spouštění metabolických drah, je směr perspektivní a budeme o něm slýchat často.
Pokud mají v Zemi vycházejícího slunce pravdu, tak by popsaná inhibice membránového proteinu mohla najít uplatnění u více než dvaceti milionů osob. Šance pro 20 000 000 ohrožených životů - to už stojí nejen za držení palců, ale i urychlené odzkoušení (antagonistů urokortinu 2) v klinice.



Literatura

Nagoya University

Takuma Tsuda, View ORCID ProfileMikito Takefuji, Nina Wettschureck, Kazuhiko Kotani, Ryota Morimoto, Takahiro Okumura, Harmandeep Kaur, Shunsuke Eguchi, Teruhiro Sakaguchi, Sohta Ishihama, Ryosuke Kikuchi, Kazumasa Unno, Kunihiro Matsushita, Shizukiyo Ishikawa, Stefan Offermanns, Toyoaki Murohara.: Corticotropin releasing hormone receptor 2 exacerbates chronic cardiac dysfunction. J. Exp. Med. 2017.  jem.rupress.org/cgi/doi/10.1084/jem.20161924

Datum: 30.05.2017
Tisk článku

Související články:

Mechanická podpora krvného obehu vstupuje do novej éry     Autor: Matej Čiernik (07.09.2016)
To, jak léčíme infarkt, bude nejspíš špatně     Autor: Josef Pazdera (15.11.2016)
Injekce s editorem přepíše gen a výrazně sníží riziko onemocnění srdce     Autor: Stanislav Mihulka (10.02.2017)
Desítky let starým lékem lze snížit rozsah infarktu a už se ví jak     Autor: Josef Pazdera (19.04.2017)
Levné pletené chlopně pro každého     Autor: Josef Pazdera (20.05.2017)



Diskuze:

Este inak

Michal Lichvár,2017-06-01 11:03:22

Clovek, ktory by kvoli ischemickej chorobe srdca zomrel do 5 rokov, umre po tejto liecbe pri najblizsom sportovom vykone (alebo len pri chodzi do schodov), lebo srdce nebude citit, ze sa mu nedostava dostatocne kysliku, bude pumpovat na plny vykon a zacne odumierat.

Odpovědět


Re: Este inak

Olda Vaňourek,2017-06-01 19:13:11

Velmi zajímavé, co říkáte. Na to jste přišel sám?

Odpovědět


Re: Re: Este inak

Michal Lichvár,2017-06-02 14:22:17

Nie paně Vaňourku, navštívil som Inverzný Archív. To máme u nás na Slovensku.

To je Vám velice zajímavá věc, tenhle iArchiv. Tam mají rúzné tiskoviny, dokonce i elektronické tiskoviny.

A tam som sa to dočítal. Titulok hlásal: "Muž po podaní liečby skolaboval". Zaujalo ma to, tak som si letmo prečítal ďalej, citujem: "... podali mu liečbu proti zástave srdca ... bežal do schodov ako za mladi ... 4 naraz ... srdce to nevydržalo a skolabovalo."

Úprimne, nezdal sa mi ten článok vierohodný, tak som si pozeral, kto to napísal ... a padol mi zrak na dátum. 1.4. Tak veru, 1.4.2020.

Ja som úplne zabudol, že som v Inverznom archíve a tie články sem chodia strojom času z budúcnosti.

Takže vidíte, nemám to z vlastnej hlavy.

Odpovědět

Side effect

Tomáš Štec,2017-05-31 09:23:45

Som zvedavý, aké vedľajšie efekty takéto blokovanie regulačnej dráhy bude mať. Na jednu stranu to môže byť nejaký pozostatok už nevyužívanej funkcie (naznačená hibernácia), na stranu druhú, ako už naznačoval M. Č., prípadne J. N.9, táto funkcia môže byť celkom dôležitá pre prípad nedostatočného prekrvenia srdca.

(A áno, viem si predstaviť, že tá regulácia bude viesť k smrti proste preto, že má pozitívnu spätnú väzbu – uregulujem bunky myokardu na nižšiu spotrebu, ale tým klesne výkon srdca a ďalej sa zhorší jeho zásobenie, tak ich budem regulovať na ešte nižšiu spotrebu, …)

Odpovědět

Pri ischemickej chorobe srdca to sotva pomôže...

Matej Čiernik,2017-05-30 21:02:04

Ak sú raz koronárne tepny zúžené aterosklerózou a srdcovému svalu sa nedostáva kyslík, tak ho nijaké manipulácie so signálnymi látkami nenahradia. A to je u homo sapiens najčastejšia príčina srdcového zlyhania a pomaly aj úmrtia v civilizovaných krajinách... Fyzika skrátka nepustí.

Odpovědět


Re: Pri ischemickej chorobe srdca to sotva pomôže...

Josef Pazdera,2017-05-31 00:14:20

Nebyl bych v tomto případě až takový pesimista. Ono tu nejde ani tak o fyziku, jako spíše o chemii řízenou hormonálně za účasti kortikotropinu. A ta i do nároků ohledně kyslíku promlouvá mocně.

Odpovědět


Re: Re: Pri ischemickej chorobe srdca to sotva pomôže...

Jan Novák9,2017-05-31 04:25:04

Právě proto. Hormony regulují buněčný výkon a spotřebu kyslíku dolů protože je ho málo. Že to umí i když je ho dost není důkaz. Důkaz by byl pokud by vyřazení přineslo zlepšení u přirozeně nemocných, ne geneticky manipulovaných "jako" nemocných myší. Moderní biologie a medicína vypadá jako že má občas problémy s logikou, viz cholesterol - je v nemocném srdci tak je příčinou, atd.

Je docela dobře možné že při vyřazení tohoto systému bude srdce pracovat lépe až do okamžiku kdy námaha překročí určitou hranici a buňky začnou hromadně odumírat na nedostatek kyslíku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pri ischemickej chorobe srdca to sotva pomôže...

Mirek Trachta,2017-05-31 06:12:09

Ale oni ten důkaz na přirozeně nemocných myších podali. A v článku to je jasně napsáno. I ta druhá Vaše výtka je tak trochu mimo mísu. I kdyby jste měl pravdu, tak je tu možnost tu hranici nepřekračovat - chovat se podle toho, zatímco u neovlivněných buněk to nejde, ty přirozeně jedou jen na plný plyn a samy neumí ubrat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pri ischemickej chorobe srdca to sotva pomôže...

Michal Lichvár,2017-05-31 14:54:29

Praveze taky dokaz nedodali.

Bavime sa o: prirodzene chorych mysiach, ktore pomocou "zapatlania" prislusnych receptorov vyliecili.

Robili 3 pokusy:
1) zo zdravych pomocou Ucn2 urobili lazary
2) pokusali sa urobit lazary z genmod. mysi, ktorym chybal receptor
3) normalnym mysiam vyradili receptor a nereagovali na Ucn2

Cize chyba to najdolezitejsie, overit ci mysi, ktorym sa prirodzene v krvi vyskytoval Ucn2, pomohlo, ak by vyradili receptor.


Kazdopadne, to je iny mazec. Az sa prijde nato, co emituje tento protein. A az sa prijde nato, ze nejaka potravina to robi. Alebo liek bezne v obehu.

Naco umrel Kimov brat? Zastava srdca ked mu nieco strekli do tvare?

Odpovědět


Pro Novaka a Lichvara

Olda Vaňourek,2017-05-31 18:08:15

Pánové, vy snad neumíte číst:
To co tvrdíte že nedělali ve skutečnosti odzkoušeli... a vyšlo to velmi nadejně. V článku to je popsané větou:
" Těm jejich antény pro příjem signálu cíleně vyřadili z činnosti jistou malou molekulou. U takto ošetřených zvířat ani zvýšená hladina urokortinu geny na srdci neaktivovala a nespustila kaskádu metabolických drah, které by jinak ve svém důsledku srdeční buňky poškodily a přivodily zvířatům brzký konec. "

Odpovědět


Re: Pro Novaka a Lichvara

Michal Lichvár,2017-06-01 10:58:59

To co citujete je moj bod 3.

A to nie je to iste co tvrdime my. My chceme nechceme vediet, ci sa podarilo zablokovat kaskadu metabolickych drah. Nas zaujima, co sa stane zo srdcom, ktore je dlhodobe chore a podstupi tuto liecbu. Vylieci sa?

Totiz ten Ucn2 je regulator a ako pan Novak napisal, pravdepodobne riesi situaciu, ked sa srdcu nedostava take mnozstvo kyslika, ako by potrebovalo. Ucn2 znizuje vykon srdca, aby bunky srdca neumierali kvoli nedostatku kyslika.

Ked vypneme receptor na tento regulator a chore srdce zacne ist na plny vykon, vydrzi to?

Lebo to neskusali. Oni mali zdrave mysi a tym vypli receptor a overili, ze srdce nereaguje na regulator.

Spravny test by bol taky, ze napr. kvoli tukom zuzenim cievam je srdce nedostatocne zasobovane kyslikom. V tele sa prirodzene zacne vyplavovat Ucn2. Srdce znizuje vykon, mys nevladze, napr. tolko behat v kolecku.
Vyplneme receptor, cievy su stale zuzene, v krvi je Ucn2. Dam mys behat do kolecka. Srdce neciti nedostatok kysliku. Co sa stane zo srdcom? Pojde na plny vykon a odumrie?

Odpovědět


Re: Pro Novaka a Lichvara

Jan Novák9,2017-06-01 12:06:04

Sorry, ale kdo neumí číst jste vy. V článku se jasně píše že šlo o NORMÁLNÍ myši, tudíž zdravé, ne nemocné myši, kterým vyřadili anténu a ty potom nereagovaly na signál.

Co jiného se taky dalo čekat.

Příčina onemocnění ovšem NENÍ urokortin, příčina je to co zvýšenou hladinu urokortinu vyvolává, takže u skutečně nemocných může, ale nemusí, blokáda pomoci protože zasahuje někde uprostřed procesu a blokuje (některé) symptomy které mohou být obranou proti příčině kterou zjevně neznáme.

Odpovědět


Re: Re: Pro Novaka a Lichvara

Alexandr Kostka,2017-06-01 17:50:53

Právě. léčení následku (a možná spíš následku následku) a ne příčiny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Pro Novaka a Lichvara

Olda Vaňourek,2017-06-01 19:21:26

Nevím jak vy, pánové, ale co se mne týká, když už není známa příčina, nebo ji už nelze vyléčit, tak je mi milejší, že teď alespoň už ví, jak upravit ten následek aby pro mne nebyl tak rychle fatální. Ale pokud si v případě vašeho problému raději počkáte, než se bude umět léčit to, čemu říkáte příčina, je Vaše věc. A jistě budete moci takovou léčbu odmítnout.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Pro Novaka a Lichvara

Michal Lichvár,2017-06-02 14:09:46

p. Vanourku, Vam sa ale prave moze stat to, ze liecenie "nasledkov" spominanou liecbou pre Vas moze byt fatalnejsie.

Opakujeme sa uz niekolkokrat ... neurobili test, co to spravi s chorym srdcom. Takze celkom lahko sa moze stat, ze chore srdce si po "liecbe nasledkov" bude mysliet, ze je zdrave a skolabuje este rychlejsie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Pro Novaka a Lichvara

Olda Vaňourek,2017-06-02 23:11:18

Opakujte si co chcete... ti, co kouknou do originálu, tak jim to je jasné.... bez ohledu na vaše duo... :) Přeji hezký večer

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz