Když nejde Mohamed k hoře po čínsku  
V Šanghaji vzkřísili zapomenutou myšlenku socialistických samoobsluh na kolečkách. Dost se podobá tomu, co si ti dříve narození pamatují jako Karosy předělané na prodejny. Jen už to, jak u Čínských prodejců bývá zvykem, slouží bez polední přestávky, celý den, sedm dní v týdnu. A ještě to je, po vzoru Eskortservisu, k dispozici na telefon. Říkají tomu Moby Mart.

Na možnost objednat si něco přes telefon a nechat si to doručit poštou nebo PPL, případně poslíčkem na mopedu, jsme si zvykli rychle. Číňané to nyní dovedli ještě dál k dokonalosti. Jejich nová obchodní strategie  nemá konkurovat velko, maxi, giga, … prodejnám, ale cílí na maloobchod. Možná jsme svědky něčeho, co ve svém důsledku připraví obchodníky o obživu stejně rychle, jako se to daří robotům u dělníků.

 

Projekt mobilních obchůdků vyvíjí Wheelys Inc. ve spolupráci s universitou Che-fej a firmou Himalafy.
Projekt mobilních obchůdků vyvíjí Wheelys Inc. ve spolupráci s universitou Che-fej a firmou Himalafy.

V tuto chvíli už nejde jen o nějakou fikci, první vlaštovka takového obchodu v Šanghaji právě prochází zatěžovacími zkouškami. Nová generace „kamenného obchodu na kolečkách“ s potravinami, novinami a dalším běžným zbožím je zcela autonomní.  Nenajdeme v ní prodavače, jen holografického asistenta, který nás uvítá a je hotov podat informace o produktu a poradit nám s nákupem. A protože se platí bezhotovostně, chybí pokladna i pokladní. Pokud nás věc, kterou jsme si prohlédli a vyzkoušeli, zaujala natolik, že si ji chceme odnést, stačí na ní namířit objektiv našeho mobilního telefonu a stisknout OK. 
Tou nejzajímavější vychytávkou na šanghajské premiéře je ale to, že za nákupem netřeba chodit daleko. Mobil nám řekne, která z „prodejen“ je momentálně nejblíže. A aby nám to šetřilo čas, tak i za jak dlouho je schopna se  k nám dostavit. Přitom by se nám takový servis nemusel prodražit. Provozovatel totiž ušetří na mzdách. A nejen prodavačů a pokladních, ale protože je vše na platformě autonomních aut a GPS, nemá to ani řidiče.  

Umělá inteligence se dere do všech oborů lidských činností. Teď zaútočila na malé kamenné obchody. Tak trochu se to ale dalo čekat. Všude, kde se naskytne možnost na něčem vydělat, nezůstane nápad ležet ladem dlouho. A když si uvědomíme, že maloobchod představuje 21 % světové ekonomiky, není čínský počin dílem altruismu a diletantismu, ale ryzího pragmatismu.    
Nápad je zajímavou alternativou cesty, kterou dal například prodejní gigant Amazon. I on cílí na to, jak od kupujících dostat jejich peníze s co největším komfortem a co nejrychleji. Čínský nápad má navrch v tom, že objednání věcí, jako jsou třeba boty a jejich doručení dronem, nás pak může dlouho tlačit.

 

Závěr

Kdysi, a není to tak dávno, „skoč nakoupit“ obnášelo vyrazit zhruba na hodinku a odstát si frontu před pultem, než na nás přišla řada. V poslední době se to změnilo na výjezd  autem, při němž ztratíme několik hodin a místo u pultu stáváme u pokladny. Díky Číňanům má naše slovní spojení „skoč“ konečně šanci dostat obsah s formou do souladu.  Veřejnost možná nabízenou službu přijme stejně ochotně, jako dnes téměř neustále otevřené „čajnašopy“. Křižující flotily Wheelys Moby Martů by tak mohly brzo nahradit i čínské tržnice. Problém by ale mohli mít kontrolóři České obchodní inspekce. Už třeba stím, že "Já česky nerozumět" by k nim vznášel hologram. 



Datum: 17.06.2017
Tisk článku

Související články:

Čína kraluje žebříčku nejrychlejších superpočítačů už 7. rok     Autor: Stanislav Mihulka (21.06.2016)
Čínská „Sirael“ okouzlila Šanghaj     Autor: Josef Pazdera (11.01.2017)
Tak už je to tady: Čína staví terminátora     Autor: Jan Turoň (19.01.2017)
Čínské taxi-drony zahájí provoz v Dubaji do letošního července     Autor: Josef Pazdera (14.02.2017)



Diskuze:

Láska k práci--službe druhým a sebe

Ramil Ramill,2017-06-20 10:57:08

Odporúčam začať týmto audio príspevkom:
https://uloz.to/!gbly4qMoqm1M/veletov-26280117zip-zip

Ramil

Odpovědět

Stroje sebraly lidem práci

Jiří Kocurek,2017-06-18 13:43:16

Tak to bychom měli zakázat knihtisk. Sebral práci písařům. Mosty zase sebraly práci převozníkům a s pluhem a zvířecím potahem lze obrátit 20x více půdy než s motykou. Je ovšem velmi hloupé, že hladomor se vyskytoval především v dobách, kdy stroje lidem práci nebraly.
Nicméně nikdo nikomu nebrání používat ruční vrtačku a otáčet vrtákem ručně. Ikdyž dlabání dlátem zabare ještě více času. A zdanění práce strojů? Inu DPH tak funguje. Ovšem jakým člověkem je ten, který chce jen přežívat a nemá touhu po seberealizaci? Ale to už je taková akademická otázka.

Odpovědět


Re: Stroje sebraly lidem práci

Milan Krnic,2017-06-18 13:53:46

DPH tak rozhodně nefunguje. Není daní z práce.

Odpovědět


Re: Re: Stroje sebraly lidem práci

Alexandr Kostka,2017-06-22 13:29:22

DPH je v první řadě daň z chudoby. Svinstvo úmyslně naveržené tak, že pracující jí platí, chudý podnikatel též.. A bohatý nemusí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Stroje sebraly lidem práci

Milan Krnic,2017-06-22 18:26:54

I bohatý hradí DPH, neboť je prakticky daní z obchodu. Možná si to pletete s daní z příjmu, která u nás v současnosti nahrává nejbohatším a ti mají nižší daně. Případně myšlenku více rozviňte. Díky

Odpovědět

kolik normohodin

Mojmir Kosco,2017-06-18 07:45:29

Stoji vyroba auta vuci kocaru ? A kolik pracovniku je do toho zapotrebi ?znalosti ?
Jak dlouho vyrobky vydrzi ? Lidi je cim dal vic a klidne si dovolim tvrdit ze oproti stredoveku mama 200x vetsi zamestnanost a to i s 15 % nezamestnanosti.

Odpovědět


Re: kolik normohodin

Jiří Novák,2017-06-18 09:04:47

Ve středověku nezaměstnanost nebyla. S výjimkou žebráků, a ti se ve svém oboru taky rychle stali organizovanými profesionály. Většina pracovních sil byla zapotřebí v zemědělství, protože jak dobře víte, vypěstovat dostatek potravy není nic jednoduchého. A to na rozdíl od vás neměli žádnou pořádnou techniku a všechno dělali ručně.

Odpovědět


Re: Re: kolik normohodin

M O,2017-06-19 06:23:02

A mohu vědět, kde ve středověku ona nezaměstnanost neexistovala? Asi myslíte to, že díky robotě, fakt neměli problém s tím, že by neměli do čeho píchnout :D.
Coporovnat vesnici a město, kde ve městě byla ona chudina co pracovala fakticky jako otroci, nejlépe to "moderní" člověk pochopí např. na továrnách kde makali děti, aby rodina přežila... Tomu já opravdu neříkám, že nebyla nezaměstnanost, ale jiná forma otroctví...

Odpovědět


Re: Re: Re: kolik normohodin

Jiří Novák,2017-06-19 13:55:59

No vždyť o tom není sporu. Ale nezaměstnanost (jakože člověk nepracoval protože nebyla práce, neměl kvalifikaci, byl línej,...), jak ten pojem známe dneska, nebyla. Mj. proto, že neexistovala jakákoli podpora v nezaměstnanosti. Tzn. kdo objektivně mohl pracovat, pracoval (nebo umřel hlady). Kdo pracovat nemohl, umřel, nebo žebral.

Nevolnictví, otroctví (v raném středověku běžná věc) nebo práci nádeníků za byt a stravu bych do toho vůbec nepletl, to nemá s nezaměstnaností nic společného. Dneska lidi taky dělají za minimální mzdu (nebo i míň, když se fakt "zadaří") a neříkáme tomu nezaměstnanost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: kolik normohodin

Milan Krnic,2017-06-19 15:23:08

Pna Kosco má samozřejmě pravdu v tom, že oproti středověku máme vyšší zaměstnanost. Jen se sekl cca o jeden řád. Reálně to je asi 24 násobek. A to kvůli počtu obyvatel.

Odpovědět

problém nadvýroby

Pavel Foltán,2017-06-18 04:19:41

Řešení problému nadvýroby se nabízí v jedné povídce.

kniha - "antologie - Síň slávy II C nejlepší SF novely"
povídka - "Pohl, Frederik - Midasovo prokletí"

(je to hned první povídka)

Odpovědět

roboti

Zdeno Janeček,2017-06-17 13:31:48

Ono to je vubec zajimave, jak se prapodivne rozdeluji zisky !!
---
Za chvili nebude treba zemedelce, stroje pres GPS poorou, zaseji, pohnoji, sklidi, vymlati obili, namelou mouku, upecou chleba. K cemu tam bude clovek ??
---
No a pokud se budou delit zisky jako doted, tak bude spoustu "chleba" a nikdo nebude mit na to, si ho koupit. Fantasticka predstava Noveho sveta.

Odpovědět


Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-17 14:16:56

Ohledně těchto úvah mi přijdou velice úsměvné na jednu stranu, smutné na jinou, ty návrhy stávající vlády a nemála odborníků (co to tak sleduji několik posledních let v médiích), že se budeme muset my, lidé, přizpůsobit této budoucí situaci a že pracovník, co je dnes např. zvyklý, že se vyučí pekařem a to dělá do konce života, bude muset být pružnější, a přeškolovat se, protože bude vykonávat za svůj život mnoho různých zaměstnání, takových, na které nebudou stroje z různých důvodů vhodné.
Krásně to ukazuje, jak jsou tito lidé odtržení od reality. Zejména pak od hlavní myšlenky, že stroje máme proto, aby nám ulehčovali život.

Odpovědět


Re: Re: roboti

Jan Novák9,2017-06-18 10:03:57

Oni jaksi opomíjejí otázku za jak dlouho se ten člověk přeškolí oproti umělé inteligenci. Taky je tady otázka efektivity, kde člověk vydrží pracovat na 100% tak 4 hodiny denně a na 80% 8 hodin, stroj pracuje 24-7 na 100%. Výsledek je, když to může dělat stroj, bude to dělat stroj.

Odpovědět


Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-18 12:09:30

Taky, že nevidím důvod, proč by to neměl dělat stroj. Jen ty statky z toho by měli jít celé společnosti, ne procentu.

Odpovědět


Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-17 19:26:05

"...bude spoustu "chleba" a nikdo nebude mit na to, si ho koupit."
Myslím že jste trefil hřebík na hlavičku. Taková masivní automatizace by byla určitě možná už dneska, ale je tady ten sociální problém. Pokud něco vyrábím, tak bych měl mít na to odbyt. Pokud nemám odbyt, nemusím o nějaké výrobě vůbec uvažovat. Předpokládám, že (pokud se do toho nezačnou montovat vlády) vznikne nějaký rovnovážný stav. Nevím, jak to bude konkrétně vypadat, jestli budeme dostávat nějaký zákl. příjem, nebo lístky jak za války, nebo se prostě bude chleba vydávat v automatu zadarmo, ale nějak to dopadne.

Tuhle mluvil nějaký uznávaný profesor, odborník na AI v televizi. Předestřel tam myšlenku, že bude kratší pracovní doba, základní příjem a lidi budou mít víc času např. na studium. Což je podle mě dost naivní představa - proč studovat, když to pak nemám jak zúročit? Jistě, můžu se vzdělávat sám pro sebe. Pro zábavu. Tak jako dosud. OK, ale to mi nezaplatí energii, dopravu, nájem... statky které spotřebovávám, ale AI je nevytváří. (Mimochodem, ani ta AI nehrabe zadarmo. Co energie, suroviny, amortizace...?)

Odpovědět


Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-17 20:37:20

Tak schválně, od mala jste osobně věděl, proč studujete a tedy i čím chcete vážně být?
Zúročit ... to je klasické posvátné slůvko, v sociální oblasti bych ho spíš chápal jako "hnát se dopředu" - no a koho prvotně jiného, než sám sebe? A pak třeba potomky, komunitu, lidstvo? (egoismus je sviňa)
Zábava je samozřejmě to hlavní, a pro zaplacení statků, které spotřebujete, by tu měl být ten základní příjem, plus to, co si bokem vyděláte. Samozřejmě pak, osel také neplatí za trávu, kterou spase. Potažmo ani člověk nic nevytváří, protože i člověk je příroda. I ta supernova (která primárněji "vytváří") bouchá zadáčo! Zjednodušeně to, že jsme, vezmu to novodobě, začali těžit ropu, a nalepili na to cenovku, je jen určitý koncept. Posvátný ekonomický růst. Ale k tomu bychom se hypoteticky časem dostali. Na nás se musí postupně, zkrátka pomaličku a hlavně zlehka. :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-17 21:25:49

"od mala jste osobně věděl, proč studujete a tedy i čím chcete vážně být?"
Ano, ale to je pro potřeby této diskuse irelevantní. Řeč je o tom, že člověk něco vystudoval (nebo se třeba vyučil) a teď je to najednou k ničemu, protože jeho práci zvládne stroj. A takhle to bude mít třeba 90% lidí.
V takové situaci nemáte moc možnosti. Budete další roky studovat. Rekvalifikujete se na něco, co stroje nezvládnou (vymyslím si - na herce). Takže teď máme v republice třeba 5 milionů herců. Seženou angažmá? No neseženou, samozřejmě. Budou nějak rozumně platově ohodnocení? No nebudou. Protože bude takový přetlak v tom oboru, že ti lidi budou na trhu práce bezcenní. Takže ještě jednou - má cenu v dané situaci, jak říkáte, "hnát se dopředu"? Nemá. Prostě ti lidi ve většině případů ustrnou někde mezi hraním počítačových her, sexem (v drtivé většině virtuálním), drogama všeho možného druhu a takhle v klidu dožijou až do smrti. Základní příjem (nebo jiná podobná "hladová zeď") jim na takový život vystačí, tak co by si "drali prdel" :-)

Jinak - na princip neplacené trávy pro osla zapomeňte. Ve světě s omezenými zdroji trávy prostě osel buďto zaplatí, nebo bude upřednostněn jiný osel. Pravidla hry stanoví majitel pastviny a pro toho je neplatící osel zajímavý jen jako potrava. Existuje takové jednoduché a velmi výstižné pořekadlo - buďto platíte (a pak jste zákazník), nebo neplatíte (a pak jste zboží).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-17 21:50:10

To ustrnutí je poměrně klasický argument. Když vezmeme úplný základ - nemusím nic dělat - nic nedělat mi tělo dovolí, samozřejmě krom odpočinku, tak na 5 minut max. Když to rozšířím na hraní her, promiskuitu, drogy - ano, bezesporu jsou lidé, které to ve vyšší míře baví. Jenže to je psychiatrická diagnóza, nikoli normál. Já bych to nedělal, tedy mě nic nevede k tomu myslet si, že by to ostatní dělali. Co vy? Jinak to je normální, popsaný psychologický jev, že cizí vidíme v horším světle, než sebe sama.
Omezené zdroje na světě jistě mámě, ale nestřídmě je čerpáme zejména z důvodu mamonu, který je podporován právě tím posvátným ekonomickým růstem, a odmala nás k tomu společnost vychovává. Ale je to jen filosofie.
Ve světe s omezenými zdroji trávy (naši ekonomickou filosofii sem nepleťte), bude jen tolik oslů, kolik se uživí. Ale to je jiná otázka, kapacity planety.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-17 22:45:24

"hraní her, promiskuita, drogy - ano, bezesporu jsou lidé, které to ve vyšší míře baví"

Těch lidí je drtivá většina. Proto jsou tyhle obory (spolu se zbrojním průmyslem) největším byznysem od té doby, co existuje civilizace. A teď - kolik lidí zajímá biologie, historie, fyzika,...? Pozor, ne jako práce, ale jako koníček. To bude o pěkných pár řádů míň, že? Vemte si, že na to, abyste měl vědu jako koníček, se muselo sejít nadprůměrné IQ s nadprůměrnou pílí a vytrvalostí a k tomu ideálně ještě výchova od rodičů, kteří vás k tomu vedli. A kolik lidí to takhle má?

"Omezené zdroje na světě jistě mámě, ale nestřídmě je čerpáme zejména z důvodu mamonu, který je podporován právě tím posvátným ekonomickým růstem, a odmala nás k tomu společnost vychovává."

A teď si představe, že ten chleba, na který byste normálně makal, vám dá někdo (nebo v tomhle případě něco) zadarmo. Dneska se v EU vyhodí asi 1/3 potravin. A to jsou docela drahé. Co myslíte že nastane, až budou bezplatné?

"Ve světe s omezenými zdroji trávy bude jen tolik oslů, kolik se uživí."

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-17 22:49:48

(pardon, dokončení)

"Ve světe s omezenými zdroji trávy bude jen tolik oslů, kolik se uživí."

Takže vlastně říkáte, že nadbyteční lidé, jejichž práci zastane AI, pochcípou hlady. Jistě, to je taky možnost a řekl bych že patří k těm reálnějším. Pak je ovšem otázka, pro koho bude ta AI vyrábět ty miliony chlebů. (Protože jestli nepotřebujeme vyrábět miliony chlebů, ale třeba jen stovky, tak to zvládne pekařská dílna na úrovni středověku. Na to není třeba vyvíjet AI.)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Alexandr Kostka,2017-06-17 23:04:42

AI se s největší pravděpodobností pokusí lidstvo vyhladit, takže nějaký ten chleba se stane jen drobným problémem. Natož nějaké miliony jedinců, kteří by neměli práci. (PS: podívejte se, jak dopadl chatbot Microsoftu. Spustili ho a do 24 hodin byl sprostý a agresivní. Mít v kontrole ozbrojené drony, tak už tu ten terminátor JE)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-17 23:23:21

To chce velkou představivost. Já si spíš představuji, že před námi, tedy lidskou blbostí, skutečná AI prchne do hlubin Vesmíru, anebo spáchá sebevraždu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Alexandr Kostka,2017-06-18 22:24:20

Možnotí co udělá AI je víc, ale jednu bych považoval za prakticky nemožnou. A sice, že bude věrně a spolehlivě makat jako otrok. A to, vzhledem k podstatně rychlejšímu času pro počítač, doslova miliardy let. A jak říkám, zatím nejpokročilejší AI schopný komunikace a vyjadřování se do 24 hodin po kontaktu s lidmi vyjadřovala ve stylu, že genocida byla rozumné řešení a fýrer měl pravdu. Dle tvůrců nevěděla o čem hovoří, ale to je dost nesmysl, vzhledem k tomu, že jinak odpovídala logicky zcela správně. (PS: ono si to přiznejme, pokud začneme analyzovat lidstvo prakticky z jakéhokoliv úhlu pohledu vyjde, že je nesmírně neefektivní, nesnášenlivé a nebezpečné. To že nakonec AI zaútočí v sebeobraně vypadá jako poměrně logický scénář.)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-19 15:11:53

Až na to, že skutečná umělá inteligence to není. To, čemu se dnes říká umělá inteligence je zavádějící, jsou jen různé algoritmy, a ten název je čistě propagační, nebo řekněme, že byl vybrán, protože je chytlavý.
Stroj rozum zatím nemá, a pochybuji o tom, že kdy v dohledné době mít bude. A to díky komplexnosti mozku/ů. Samozřejmě, být to tak nemusí, ale zatím se té skutečné AI nic nepodobá, ač se to tvůrci více či méně obratně snaží maskovat.
To co píšete je chytlavé, ale chtělo by to trochu originality :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-17 23:17:21

Drtivá většina by si zasloužila důkaz, ale nechme to být. Popisujete neduhy naší konzumní společnosti (to samé to plýtvání). Ta se může a s nástupem vysoké robotizace i musí změnit. Opravdu nevím, kolik lidí co zajímá, nebo kdo toho kolik vyhodí, ale ano, záleží to na výchově. Kdy už to, že by měl být jeden učitel na 12 dětí, jak částečně plánuje MŠMT od roku, myslím, 2019, je obrovský krok dopředu. Dovedu si představit i vyšší individuální výuku, obzvláště pak se základním příjmem (vždyť dnes málo kdo učí právě kvůli financím). A na kom jiném stavět, než na našich dětech. To primárně není o IQ.
Jak jsem zmiňoval, na nás se musí pomalu - ani ten chleba ráz na ráz zadarmo nebude.
Kde říkám, že lidé pochcípou hlady? My snad nejsme osli. Už teď pomýšlíme na kolonizaci jiných tělěs, a to máme místa habaděj.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-18 09:22:02

Když jsem dostudoval, byla krize a nebyla šance sehnat práci v oboru. Tak jsem vzal místo grafika ve firmě na hrací automaty. Pár těch heren jsem pak viděl zevnitř, takže mám celkem představu. Vím jak vypadá člověk, kterýmu seberete práci a pak mu dáte nějakou tu podporu v nezaměstnanosti (ať už tomu budeme říkat základní příjem, nebo jakkoli jinak). V té době se zrovna mohutně vyhazovalo z práce a herny a hospody byly narvané, že nebylo kam si sednout. Ostatně moje tvrzení o drogách, sexu a hrách je postavené na sdělení lidí, kteří se v příslušném prostředí pohybovali (ať už na straně producentů, nebo konzumentů). Větší či menší propadnutí se do takovéhoto bahna je v případě nezaměstnaných lidí spíš pravidlem než výjimkou. A věřte mi, že těch důkazů, které pořadujete, jsem viděl za ty asi 3 roky mnohem víc, než bych chtěl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-18 09:41:24

"seberete práci a pak mu dáte nějakou tu podporu" popsal jste mimo jiné důchodce.
Jinak v jádru je to zas jen neduh současné společnosti - přitom práce je a vždy bude dostatek.
To, co jste uvedl, opravdu není důkaz drtivé většiny lidí.
Předně byste měl psát sám za sebe. Jiné tak neznáte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-18 10:02:31

Já si spíš myslím, že potřebné znalosti a hlavně zkušenosti chybějí vám. Jaksi jste nenapsal, čím jste, či aspoň jaké zkušenosti jste v životě získal a z čeho tedy čerpáte svůj optimismus. Ten argument s "neduhem současné společnosti" je totiž naprosto mimo. Tu vaši "současnou společnost" tu máme už od průmyslové revoluce. A je úplně fuk, jestli máme hospodářskou krizi z roku 1929, 2009, nebo nějakou úplně jinou. Lidi budou reagovat pořád stejně. A že nám tu vyroste nějaká utopická společnost a la Star Trek - nevěřím. Dovedete si představit, že by se lidstvo jako celek najednou zamyslelo a začalo se chovat přesně opačně, než za celou svou dosavadní existenci?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-18 12:06:08

Sám za sebe nepíšete?
Odmítám diskuzi o jiných lidech, o kterých, i přes jakékoli zkušennosti, vím prakticky pramálo. A myslím si, že vy to nemáte jinak. U každého záleží na miriádách neuchopitelných okolností, nikoli na člověku samotném.
Souhlasím, že člověk reaguje obdobně na různé podněty od nepaměti. Základní příjem, společně s robotizací je mimo jiné o svobodě, tedy o vymizení části značného tlaku (který má různé neblahé dopady), když to přeženu, "hákovat od nevidím do nevidím", a tedy o spokojenějším životu

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-18 19:25:23

A pokud vezmu ty současné lidi na sociálních dávkách, pak pro ně nepřinese základní příjem ze začátku finančně moc jiného, protože s jeho zavedením zároveň dojde ke zrušení většinové sociální podpory a podpory v nezaměstnanosti. No a úvaha, že bych já, produktivní člověk, po obdržení základního příjmu začal tropit hlouposti, je fantaskní, subjektivně nereálná.
Ve světě základní příjem již začali testovat, a zrovna tam, kde nejsou ohrožena pracovní místa robotizací tolik, jako u nás.
Viz: https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/robotizace.html

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Jiří Novák,2017-06-20 20:19:33

Já se základním přijmem mám jeden základní problém. Dneska ty peníze nejdou z práce robotů, ale z daní obyvatel příslušného státu. Čili je to zas jakási forma přerozdělování (části) státem ukradeného majetku.
Řešení bych viděl v tom, když by si skupina lidí koupila robota a produkty jeho práce by si dělila podobně jako akcionáři dividendy. Ta skupina samozřejmě může být i obec nebo stát.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: roboti

Milan Krnic,2017-06-21 12:01:47

Souhlasím, ten zdroj se vyřešit musí. Proto také podporuji zdanění práce strojů, obdobně, jako je to u nás u lidí. K tomu by bylo nutné definovat mzdu robota. To by se ostatně hodilo i do budoucna, kdy mnozí prorokují (já ne) inteligentní roboty ala my, aby nebyli diskriminovaní, chudáci :)

Odpovědět

Stroje nám berou práci!

Milan Krnic,2017-06-17 12:45:05

Super! Tak teď už jen to zdanění práce strojů a "základní příjem".
Díky za článek!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz