Ceny Ig Nobel 2004  
Čtrnácté první udělování cen Ig Noble za výzkumné práce, které nemohou být a nebo které by neměly být opakovány, se letos konalo 30 září. Ceremoniál se konal v posluchárně Harvardské university v Cambridge.

Lidová hudba je spjata se sebevraždami
Zatímco loňská cena v kategorii Lékařství putovala (za objev, že londýnští taxikáři mají ve srovnání s normální populací, vyvinutější mozek) do staré dobré Anglie, letošní cena za medicínu zůstala "doma". Obdarováni jí byli Američané. Dr. Steven Stack z Wayne State University, ze státu  Michigan a Prof. James Gundlach z  Auburn University v Alabamě. Oceněný byl jejich objev souvislostí mezi lidovou hudbou a sebevraždami „ The Effect of Country Music on Suicide." Práce byla publikována v časopise Social Forces. Ze zmiňovaného výzkumu  vyplynul závěr, že lidé, kteří poslouchají Country hudbu mají vyšší procento sebevražd. Studii s tímto výsledkem publikovali oba autoři sice již v roce 1992, ale nyní tomu dal pan profesor  skutečnou „korunu“, to když se v souvislosti s možným opakováním pokusů nechal slyšet, že lidová hudba, kterou posloucháme dnes, je odlišná od lidové hudby, která se hrála v době, kdy se získávaly údaje pro původní studii.


Pšoukající ryby  - cena za biologii putuje mezinárodnímu týmu profesora Dilla ze  Simon Fraser University v Kanadě  za zjištění, že herynci spolu komunikují „prděním“. Publikováno ve "Pacific and Atlantic Herring Produce Burst Pulse Sounds," Ben Wilson, Robert S. Batty and Lawrence M. Dill, Biology Letters, Vol. 271, 2003, pp. S95-S97.


Doktor Daniel Simons z University of Illinois at Urbana-Champaign a Christopher Chabris z Harvard University zase získali cenu z oblasti psychologie za demonstraci  případů, kdy  člověk, který  věnuje něčemu svojí pozornost, snadno přehlédne jiné věci, dokonce i člověka převlečeného za gorilu. Demo.

O cenu za fyziku se dělí  Kanada a USA. Zasloužili si jí Dr. Ramesh Balasubramaniam z University of Ottawa a Dr. Michael Turvey z University of Connecticut za výzkum a vysvětlení dynamiky skákající obruče.

Cena za chemii náleží  společnosti Coca-Cola. Udělena jí byla za její aktivitu ve Velké Británii, kde za užití pokročilé technologie určené k přeměně vody z Temže na průhlednou formu vody s prodejním názvem Dasani a  která se posléze ukázala být nevhodná ke konzumaci. Pět set tisíc lahví zmíněného moku muselo být staženo z prodeje poté, co se prokázalo, že výrobek obsahuje nepřípustné množství rakovinotvorné sloučeniny bromu.

Za péči o veřejné zdraví si cenu odnáší Jillian Clarke z Chicago High School for Agricultural Sciences, a Howardova Universita. Výzkum spočíval ve vědeckém objasňování toho, zda jídlo které spadne na zem a je zdvihnuté po méně než pěti vteřinách je bezpečné (především po bakteriologické stránce) ke konzumaci. Reference.


Cenu míru si vysloužil  Daisuke Inoue  z Hyogo v Japonsku za výzkum jak karaoke ( zpívání  písniček, které Vám promítají na projekční plátno s textem skladby, které se zabarvují v okamžiku kdy máte začít zpívat) přispívá k novým cestám vzájemné tolerance.

Cenu za ekonomiku obdržel Vatikán. Oceněn byl především nápad, díky
kterému se v rámci vyřazování zastaralého software  podařilo vyvést křesťanské modlitby do Indie. Reference.


Cenu za techniku získal Donald J. Smith se svým otcem Frankem J. Smithem z Organda na Floridě a to za U.S. Patent #4,022,227. Jedná se o zařízení combover, které je určeno k pokrytí holé hlavy bujnou kšticí. Nejdříve je nutné nechat své vlasy narůst do patřičné délky, pak přijde na řadu účelný vzor, při kterém se vlasy pokládají na jednu stranu. Až potom se  načešou na stranu druhou.


Cenu za literaturu získává knihovna  The American Nudist Research Library z města Kissimmee, na Floridě (USA) za snahu uchovávat historii nudismu takovou formou, která by byla každému dostupná a mohl ji shlédnout. Reference.

Sanders Theatre

Ceny se každoročně udělují v Sandersově posluchárně Harvardské university v Cambridge.

Prameny: IgNobel Awards , Harvard University , Annals of Improbable Research.

Datum: 02.10.2004 08:24
Tisk článku

Související články:

Disertace, která změnila fyziku: sto let vlnově-částicové duality     Autor: Jiří Chýla (08.02.2024)
Letošní Nobelova cena za fyziku je za černé díry     Autor: Vladimír Wagner (11.10.2020)
Za čo bola udelená tohoročná Nobelova cena za medicínu a fyziológiu?     Autor: Matej Čiernik (08.10.2019)
Nobelova cena za medicínu bola udelená za prínos k imunoterapii nádorov     Autor: Matej Čiernik (02.10.2018)
Letošní nositelé Nobelovy ceny za fyziku – malé resumé     Autor: Vladimír Wagner (08.10.2017)



Diskuze:

Ig Nobel

Dramenbejs,2004-10-12 11:43:43

Na té soutěži mi příjde nejhezčí, že se na ní projeví lidé, kteří se nesnaží věci pochopit, ale zkritizovat a "vyšvihnout" se nad ostatní.
Prostě lidé, co když něco nepochopí, tak to prohlásí za hloupost.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz