O čem lidé mluví ze spaní?  
Mluvení ze spaní je fascinující fenomén. Francouzští vědci ho detailně prozkoumali z více než 900 záznamů mluvících spáčů. Jejich výsledky jsou pozoruhodné.

Těžký sen. Kredit: CC0 Creative Commons.
Těžký sen. Kredit: CC0 Creative Commons.

S mluvením ze spaní se setkal téměř každý. A téměř každý také ze spaní mluví. Někteří to o sobě vědí, jiní zase někoho takového slyšeli. Je to pozoruhodný projev lidského mozku, ale naše znalosti o mluvení ze spaní jsou stále spíše útržkovité. Ve Francii se spojili vědci různých institucí, aby tento fenomén detailně analyzovali. Jejich výzkumu publikoval časopis s příznačným jménem Sleep.

 

Isabelle Arnulf. Kredit: FRC.
Isabelle Arnulf. Kredit: FRC.

Isabelle Arnulf z pařížské Sorbony a nemocnice Pitié-Salpêtrière Hospital společně se svými kolegy najmuli 230 dobrovolníků, kteří souhlasili, že stráví dvě noci ve specializované spánkové laboratoři. Badatelé je pak během spánku nahrávali. Při výběru lidí vycházeli z toho, že ze spaní mluví sice většina lidí, ale obvykle jenom zřídka. Proto měli zájem o dobrovolníky, kteří trpí určitým typem poruchy spánku spojené s mluvením ze spaní anebo o nichž je známo, že mluví ze spaní častěji. Takový výběr samozřejmě poněkud omezuje použitelnost výsledků, ale vědci na druhou stranu získali přes 900 záznamů mluvení ze spaní.


A jak to dopadlo? Analýzy záznamů ukazují, že většina mluvení ze spaní má negativní obsah. Dokonce hodně negativní. Velmi často se v něm objevuje klení a nadávky. Arnulfová s kolegy zjistili, že dobrovolníci ve spánku říkají v porovnání s bdělým stavem čtyřikrát častěji slovo „ne“. Vyloženě sprosté slovíčko „fuck“ se během spánku objevilo dokonce 800krát častěji, než když je člověk vzhůru.

 

Pitié-Salpêtrière Hospital. Kredit: BAUFLE Pascal.
Pitié-Salpêtrière Hospital. Kredit: BAUFLE Pascal.

Ne všemu mluvení ve spánku je rozumět. Vědci zjistili, že asi 59 procent mluvení dobrovolníků ze spaní nelze rozšifrovat. Projevy při spánku jsou totiž často doprovázeny dalšími zvuky a emocemi, například mumláním nebo smíchem. Zároveň vyšlo najevo, že mnoho z toho, co lidé říkají ve spaní, vyznívá agresivně, někdy prý až vyloženě odporně.

 

Na druhou stranu, učitelé ve školách by jistě měli radost, že většina toho, co dobrovolníci ve spánku pronesli, je gramaticky správně. Podle vědců to svědčí o tom, že při mluvení ze spaní fungují podobné neurální spoje a oblasti mozku, jako když je člověk vzhůru.


Výsledky výzkumu potvrzují představu, podle které je jedním z klíčových funkcí snění trénink obtížných sociálních situací a reakcí na hrozby. Zřejmě právě proto je mluvení ze spaní tak negativní. Snící a zároveň mluvící člověk je vlastně v realistickém trenažéru, kde nejspíš čelí nepříjemným nebo až kritickým situacím, takže není divu, že jeho projevy nejsou navenek právě pozitivní.

Video:  La science des rêves (Isabelle Arnulf)


Literatura

Medical Xpress 12. 1. 2017. Sleep 40: zsx159 (online 15. 11. 2017).

Datum: 17.01.2018
Tisk článku

Související články:

Test na nevyspalost     Autor: Jaroslav Petr (17.12.2006)
Dětská obezita a nespavost     Autor: Jaroslav Petr (14.02.2007)
Nespavci – 120 hodin spánkové deprivace     Autor: Radkin Honzák (22.03.2012)
Spánek nebo sex?     Autor: Josef Pazdera (02.08.2017)



Diskuze:

Vít Ožana,2018-01-25 12:17:51

Na vojně jsem zažil jednoho, co ze sna pronesl klasické "během mé služby se nic zvláštního nestalo".

Odpovědět

O čem

Tomáš Habala,2018-01-17 10:39:31

O ČEM tedy lidé mluví ze spaní? Moja skúsenosť je, že hovoria úplne o tom istom a tak isto ako cez deň. Otec dával pokyny ako keby bol v práci a deti sa bavili ako pri hre.

Odpovědět

Jaroslav Zelený

,2018-01-17 10:27:13

Sny jsou defragmentací za den nashromážděných informací v mozku. To, co máme pocit, že vnímáme jako realitu, je 10 % všech informací, které jdou za den do mozku. Ten pak v noci defragmentuje, třídí, maže a informace ukládá. Proto se nám zdají sny jakoby dost šílené, proto někteří jedinci mluví takhle ze spaní. Ale dělat z těchto projevů závěry, to mi přijde nesmysl a vědecký bulvár.

Odpovědět


Re: Jaroslav Zelený

Jan Konopiský,2018-01-17 20:57:03

Nevím, jestli z toho někdo dělá závěry a proč by to měl být vědecký bulvár.
Že to je jakousi defragmentací je nejspíš jasné, a je zajímavé jaký je projev některých lidí.
Výzkum, který běžného člověka nenadchne, ani neurazí. Vědec si v tom možná něco najde, ale asi by musel zabrousit na celý dokument.

Co by bylo asi zajímavé, zjistit nějaké korelace s probíhající dobou a společenskou kulturou. Celý Svět je teď tak nějak "nasraný", víme o kdejaké střílečce, vraždě, zlu, a tak by bylo zajímavé pozorovat jaký rozdíl (a jestli vůbec) by to mohlo mít v nějaké aktuálně klidné kultuře a společnosti, kde geopolitická situace a daně nehrají tak velkou roli ve vnímání lidí.

Odpovědět


Re: Re: Jaroslav Zelený

Milan Krnic,2018-01-18 16:59:10

Nejspíš jasné to rozhodně není, a protože to některé lidi zajímá, probíhá výzkum. Kultura neurčuje osobnost z pohledu sebevnímání se, tj. zda mi jsou nebo nejsou některé věci ukradené, to je daleko složitější.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz