Status-6: Mezikontinentální jaderný torpédový dron nebo laciný hoax?  
Má Rusko autonomní jaderné torpédo, které by zničilo velké přístavní město i s jeho okolím? Anebo se jen snaží varovat Západ, že protiraketová obrana není stoprocentní ochranou proti jadernému útoku? Velká hra jaderných mocností pokračuje.

Zatím nejsilnější americký jaderný test Castle Bravo, s explozí 15 megatun. Kredit: US Department of Energy.
Zatím nejsilnější americký jaderný test Castle Bravo, s explozí 15 megatun. Kredit: US Department of Energy.

Trumpova administrativa nedávno zveřejnila zprávu o stavu amerického jaderného arzenálu. Takzvaný Nuclear Posture Review se věnuje především americkým jaderným pumám a raketám. Obsahuje ale i jiné věci. Je v něm například zmínka o záhadné ruské zbrani, která má nést jméno Status-6.

 

Přinejmenším na papíře je Status-6 vyloženě zbraní posledního soudu. Podle americké zprávy jde o nové mezikontinentální jaderné autonomní torpédo s jaderným pohonem s extrémní ničivou silou. Specialista na Rusko a ruské zbraně Edward Geist z Rand Corporation tvrdí, že má být schopné totálně zlikvidovat veliké území o rozloze desítek kilometrů. Geist to má z první ruky, strávil analýzou dostupných informací o zbrani Status-6 dost času.


Informace o zbrani Status-6 pronikly na veřejnost hodně zvláštní cestou. Když v roce 2015 Putin zajel do Soči zkontrolovat generály, tak jeho návštěvu vysílala ruská státní televize. Kamera nejprve ukazuje Putina za stolem a pak se v záběru objeví generál, který studuje papír s náčrtky, nadepsaný Víceúčelový oceánský systém Status-6. Veškeré dostupné informace o zbrani Status-6 pocházejí z tohoto papíru.


Edward Geist. Kredit: Stanford.
Edward Geist. Kredit: Stanford.

Vyplývá z nich, že Status-6 připomíná gigantické torpédo, jehož délka odpovídá zhruba třetině velké ruské bojové ponorky. Také se tam píše, že Status-6 má jaderný pohon, a že zřejmě může strávit měsíce, ne-li roky pod hladinou bez vynoření. Torpédový dron by měl nést jadernou hlavici s ničivou silou až 100 megatun (TNT). To by znamenalo tisíckrát silnější explozi, než byla v Hirošimě a zároveň ničivější zbraň, než jakou teď mají USA nebo Rusko oficiálně ve svém jaderném arzenálu.

 

Status-6 by měl být vypouštěn ze spodní části velké ruské ponorky. Mohl by vyrazit do akce v tak velké hloubce, že ho nebude možné sledovat. A mohl by takto urazit tisíce kilometrů. Když se dostane ke svému cíli, tak exploduje v oceánu a pohltí všechno ve svém okolí. Podle analytiků jsou jedinými realistickými cíli v USA pro takovou zbraň jen velká přístavní města. Exploze hlavice torpéda Status-6 by je vymazala z mapy i s jejich předměstím.


Torpédo posledního soudu Status-6 podle ruské státní televize. Kredit: Youtube.
Torpédo posledního soudu Status-6 podle ruské státní televize. Kredit: Youtube.

Podle experta na strategické jaderné zbraně Pavla Podviga by taková exploze vytvořila ohromné množství radioaktivního spadu a zamořila tím velikou oblast oceánu i pevniny. Pokud jsou informace o systému Status-6 pravdivé, tak by ho Rusové mohli použít jako zbraň třetího, čili posledního úderu. Pokud by zaútočily USA, jak se Rusové neustále obávají, a Rusko by z nějakého důvodu nemohlo odpovědět svými jadernými raketami, tak by vypustili Krakena. Tedy jaderné megatorpédo Status-6.


Na druhou stranu, jak upozorňuje Geist a mnozí další odborníci, celý slavný Status-6 může být jenom fake weapon, prostě úplný výmysl. Podvig sarkasticky poznamenává, že zveřejněné záběry megatorpéda velmi připomínají obyčejné torpédo, které někdo zvětšil v grafickém editoru. Vůbec prý není vyloučeno, že Rusové, pomocí improvizace a s minimálními náklady, jak je jejich zvykem, vytvořili nikoliv megatorpédo, ale megahoax.

 

Proč by to dělali?

Podle Geista chtěli upoutat pozornost Západu. Pokud nejsou naprostí idioti, tak šlo o zcela záměrný a plánovaný únik informací. Tomu nasvědčuje i fakt, že zprávy o Status-6 sdílejí především ruské a „alternativní“ weby. Rusové se očividně obávají, že stále lepší americká protiraketová obrana by mohla zmařit útoky ruských jaderných raket. Plány systému Status-6 jsou prý vzkazem, že Rusko může vybudovat jiné útočné systémy, které nebude možné zastavit protivzdušnou obranou. Podvig souhlasí, s tím, že „únik“ informací o Status-6 byl varovným výstřelem. Zdá se ale, že alespoň někteří analytici berou takové zařízení vážně, když už se zmínka o něm objevila ve významné zprávě Pentagonu.


Pavel Podvig. Kredit: DGAP.
Pavel Podvig. Kredit: DGAP.

Odborníci ale jedním dechem upozorňují na to, že může jít o záměrný politický tah, kdy se Trumpova administrativa snaží prosadit přezbrojení amerických jaderných sil. Zmínka o tak šílené zbrani, jako je Status-6, ve zprávě Pentagonu, má možná za úkol přesvědčit politiky i veřejnost, že americké jaderné zbraně potřebují další peníze.

 

Podvig a Geist jsou na základě dostupných informací přesvědčeni, že si Rusové program Status-6 přece jenom úplně nevycucali z prstu. Autonomní dron schopný operovat na velké vzdálenosti by byl užitečnou zbraní i bez jaderné hlavice. Mohl by se plížit po mořském dnu a odposlouchávat podmořské kabely. Anebo je v případě války prostě přeříznout a přerušit spojení. Plavidlo typu Status-6 by rovněž mohlo nést konvenční munici, například v podobě střel s plochou dráhou letu. Skrývalo by se s nimi celé měsíce a pak by najednou udeřilo na zvolený cíl. Rusové zřejmě na něčem takovém skutečně pracují, není ale jasné, v jaké fázi vývoje právě jsou.

Literatura
NPR 2. 2. 2018.

Datum: 05.02.2018
Tisk článku

Související články:

Způsobí lokální jaderná válka konec civilizace?     Autor: Stanislav Mihulka (15.12.2013)
Jak přežít jaderný výbuch?     Autor: Stanislav Mihulka (03.04.2014)
Americká armáda shání miniatomovky pro jaderné odstrašení v 21. století     Autor: Stanislav Mihulka (09.08.2017)



Diskuze:

bla bla bla

Marek Vejša,2018-02-08 10:50:53

bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla

děkuji za pozornost

Odpovědět

hydrofony

Jiří Novák,2018-02-06 09:26:51

Řekněme že to opravdu postavili. Jak ale chtějí takovou zbraň v době, kdy USA má pokročilou síť hydrofonů a dalších detekčních zařízení utajit? Další věc - čím déle bude dron ležet na dně, tím větší je pravděpodobnost odhalení (zase - USA má pokročilé metody jak odhalit kus železa příslušného tvaru, který se válí někde v jejich vodách).
Osobně si ale myslím, že je to hoax. Nebo další "superprojekt" který zůstal jen na papíře a na propagačních kremelských webech.

Odpovědět


Re: hydrofony

Jan Balaban,2018-02-06 14:52:24

Jednak Rusi majú niečo podobné, aby mohli otestovať utajenie a druhák raz sa dostali s celou ponorkou cez túto bariéru až k hraniciam Ameriky a objavili ich až keď mali dosť času vypustiť všetky jadrové rakety.

Odpovědět

Status-6 existuje ?

Július Mikula,2018-02-06 06:21:36

Zaujímavý článok o tejto ybrani vyšiel aj na "Armádnich novinách": http://www.armadninoviny.cz/ruske-jaderne-torpedo-status-6-existuje.html .

Zaujímavé je, že sa existencia Status-6 vlastne nedá dokázať ani vyvrátiť.
Veľmi pekný prípad mediálnej manipulácie. Je na každom, aby si spravil vlastný názor.
Ja osobne netuším, či takéto zariadenie existuje, ale ten nápad považujem za veľmi zaujímavý. Jedným dronom zničiť celý prístav aj s flotilou... Masaker.

Odpovědět

Takže Car bomba jako

Václav Dvořák,2018-02-06 01:40:16

torpédo resp. torpédový dron?

To už jsme tady v historii měli a zdá se, že zase oprašují starý Chruščovův nápad. Tenkrát to chtěli realizovat pomocí lodi. Některé státy nejsou normální.

Odpovědět


Re: Takže Car bomba jako

Josef Hrncirik,2018-02-06 10:10:38

Je to vlastně ohromná ohromující barelová bomba

Odpovědět

...

Jan Balaban,2018-02-05 20:00:31

Mne sa to zdá ako logický ekvivalent strely s plochou dráhou letu. Nepotrebuje nosič, lebo obmedzujúcim faktorom u ponoriek je posádka a jej potreby.

Odpovědět

Další problém

Martin Beriak,2018-02-05 16:13:06

Informácia, že sa vojenskí analytici RF obávajú, že "americká protiraketová obrana by mohla zmařit útoky ruských jaderných raket", je ničím nepodložená špekulácia. Skutočnosť je taká, že zatiaľ nie je v dohľade technológia, ktorá by dokázala zostreliť ICBM v tranzit. fáze jej letu.
Keď sa pozriete na to, ako rýchlo taká ICBM letí, pochopíte prečo to tak je.

Odpovědět


Re: Další problém

Milan Vinkler,2018-02-05 19:09:13

Pozor, nejspíš neznáte novou jadernou doktrínu USA.

Odpovědět


Re: Re: Další problém

Josef Hrncirik,2018-02-05 19:48:03

Podle immánů i pontifika jde o průkaznou záhrobní pomstu Velkému Satanovi.

Odpovědět


Re: Další problém

Vojtěch Kocián,2018-02-06 09:19:19

ICBM má téměř orbitální rychlost a sestřelit klasickou družici není velký problém pro USA, Rusko ani Čínu, tak by neměl být problém sestřelit ICBM hlavici. Samozřejmě, pokud by byla jen jedna a to by v případě zmíněných států nebyla. Z toho důvodu mi obava o to, že by ruské střely nepronikly americkou obranou, přijde neopodstatněná.
Obří jaderné torpédo je zajímavá alternativa, ale asi bude snáze zachytitelné. Navíc Rusové nejsou úplní idioti, aby si listovali přísně tajnými dokumenty pod dohledem kamer, pokud by nechtěli, aby se informace dostaly ven. Takže je to nejspíš hoax. Je to nesrovnatelně levnější než reálné torpédo a účel to splní dobře.

Odpovědět


Re: Re: Další problém

Martin Beriak,2018-02-06 14:01:08

Druzice lietaju po ocakavanych trajektoriach, to sa s ICBM neda ani porovnat. U druzice mate rozpis, viete kde a kedy bude s velkou presnostou. Kdezto casove okno medzi startom ICBM, jej zistenim elektronickymi prostriedkami a potencialnou reakciou ABM systemu je prikratke na to, aby bolo mozne pocitat s fungujucou ABM pri dnesnej urovni techniky.
Dnes je zostrelenie ICBM mozne iba v hypotetickej rovine - tesne po starte, pokial ABM sytem je blizko startujucej ICBM. V terminalnej faze je to mozne tiez, ale nie kinetickymi strelami.

Odpovědět

Desatinne ciarky

Martin Beriak,2018-02-05 16:04:24

Pana autora by som rád upozornil na chybu v texte:
10 kt vs. 100 mt ekvivalentu TNT - ide nie o 1000 násobne viac, ale o 10 000 násobne viac.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz