Biohacker si veřejně vpíchl netestovanou genetickou léčbu proti herpesvirům  
Pro někoho je to nezodpovědné šílenství. Pro jiného je to zase možnost obejít nemravně nákladné a zdlouhavé testování tolik potřebných léčebných postupů. Genetické pirátství a biohackeři si získávají stále větší pozornost médií.

Biohackeři přicházejí. Kredit: BDYHAX 2018.
Biohackeři přicházejí. Kredit: BDYHAX 2018.

Osmadvacetiletý Aaron Traywick si na pódiu svlékl kalhoty, připravil si malou injekci, a pak si ji poněkud teatrálně vpíchl do levého stehna. Přihlížející obecenstvo ztichlo a všichni jen zírali se zatajeným dechem. Nešlo o bizarní performanci ani natáčení nějakého uměleckého filmu, i když tyto záběry může na internetu vidět každý.


Aaron Traywick si aplikuje biohackerskou léčbu. Kredit: Kristen V. Brown
Aaron Traywick si aplikuje biohackerskou léčbu. Kredit: Kristen V. Brown

Traywick je ve skutečnosti ředitel tak trochu zvláštní biotechnologické společnosti Ascendance Biomedical a zároveň je biohacker, tedy něco jako pirát v genetickém výzkumu a aplikacích. Popsaná scéna se odehrála před pár dny na konferenci BDYHAX 2018 (BodyHacking Convention), kde se sešla pestrá společnost příznivců biohackingu, zásahů do lidského těla a transhumanismu.


Zmíněná injekční stříkačka obsahovala experimentální genetickou léčbu proti herpesvirům. Vyrobili si ji biohackeři Ascendance Biomedical, bez milionů dolarů, drahých laboratoří a bolestně komplikovaného schvalovacího procesu americkými úřady. O klinických testech ani nemluvě. Přípravek vyzkoušeli jenom na myších a Traywick je prvním člověkem, který si ho píchl. Přípravek obsahuje modifikovaný virus, který přinutí imunitní systém pacienta vytvářet protilátky proti herpesvirům. Traywick dostal herpes před pěti lety, tak se rozhodl sehrát roli laboratorní myši. Krevní testy by měly brzy odhalit, jestli jejich léčba funguje.


Sita Awasthi vpravo. Kredit: University of Pennsylvania.
Sita Awasthi vpravo. Kredit: University of Pennsylvania.

Nebylo to poprvé, kdy se Ascendance Biomedical dostali do médií. Loni v říjnu financovali experiment, během něhož si jiný dobrovolník před zraky celého internetu vpíchl experimentální léčbu HIV. Biohackeři jsou prostě nefalšovaní piráti a chuť riskovat jim zjevně nechybí. Na druhou stranu ale mnozí lidé vlastně chápou jejich motivaci. Medicínský výzkum se dostal do situace, kdy velice přísné regulace, zákazy, nařízení a omezení drasticky svazují to hlavní, co by měli výzkumníci dělat – záchranu lidských životů. Biohackeři se snaží tato omezení obcházet a dostat potřebou léčbu co nejdříve k pacientům, i když nepochybně velice riskují.


BDYHAX 2018.
BDYHAX 2018.

Jak se dalo čekat, úřady z veřejné prezentace biohackingu nemají radost. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ihned zareagoval ostrým prohlášením, v němž varuje, že prodej produktů s genovými terapiemi a kity pro genetické kutily, jimiž lze takové produkty vyrobit, je nelegální. A také se obává o zdraví zúčastněných. Traywick k tomu poznamenal, že takovou reakci čekal, a že žádný zákon neporušili, protože své přípravky neprodávají.


Co na to vědci z drahých laboratoří? Specialistka na infekční choroby Sita Awasthi z Pensylvánské univerzity je dost skeptická. Není prý jasné, jestli je vakcína bezpečná, ani jestli skutečně léčí infekci herpesviry. Také není jasné, jestli je výrobní postup této léčby dostatečně kvalitní. I někteří biohackeři, jako je známý Josiah Zayner, který si doma edituje geny na koleně, kroutí hlavou nad aplikací léčby, bez testování a bez prakticky žádných dat.


Herpesviry a rovněž viry HIV, na které cílí biohackeři Ascendance Biomedical, zatím vzdorují výzkumným projektům za miliony dolarů. Ale kdo ví, třeba právě bláznivě odvážní piráti genetiky přispějí k úspěšnému řešení. Podle některých odborníků mají také biohackeři, se svým nadšením a planoucíma očima, šanci přesvědčit veřejnost, která je vůči genetice a biomedicíně stále ještě dost nedůvěřivá. A to by vůbec nebylo k zahození.

Video: Researcher Self-Injects DIY Herpes Gene Therapy Treatment


Literatura

Gizmodo 4. 2. 2018.

Datum: 07.02.2018
Tisk článku

Související články:

Vesmírný závod 2.0? Číňané léčí první pacienty editorem CRISPR!     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2016)
Bitva o patent na CRISPR-Cas9 začala, hraje se o miliardy     Autor: Josef Pazdera (19.12.2016)
Upravený CRISPR nemění DNA, ale léčí nemoci     Autor: Stanislav Mihulka (12.12.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz