Kirigami – hračka, která našla uplatnění v medicíně  
Když si odřeme koleno, nebo loket, většinou na to stačí náplast s polštářkem, případně to omotáme obvazem. Dokud se nehýbeme, je vše v pořádku.

Americká náplast kirigami se lepí stejně jako ta klasická. Díky štěrbinám ale drží i na místech, která se deformují. Místo složitého popisu je mnohdy lepší vidět, jak to funguje. Připojená animace ukazuje, jak si náplast vede po sto cyklech ohýbání kolena. Kredit: MIT.
Americká náplast kirigami se lepí stejně jako ta klasická. Díky štěrbinám ale drží i na místech, která se deformují. Místo složitého popisu je mnohdy lepší vidět, jak to funguje. Připojená animace ukazuje, jak si náplast vede po sto cyklech ohýbání kolena. Kredit: MIT.

Jakmile se s nalepenou náplastí začneme hýbat, nastanou potíže. Zvláště pokud jsme ji lepili na loket, nebo koleno, když byla končetina natažená. Stačí chtít si něco dát do úst, nebo dřepnout, náplast se začne napínat, tlačit na ránu a i když bolest vydržíme, tak jeden přilepený konec povolí. Ani druhá varianta – lepení na ohnutou končetinu, není řešením. To potom náplast zlobí při narovnávání. Odstává a není nám  moc platná. Podobné to je s obvazem. Ten také buďto škrtí, nebo spadává.

Než došlo k lepení na koleno, testovalo se optimální složení polymeru, tloušťka, tvar a délka prořezů na  „trenažéru“. Kredit: Massachusetts Institute of Technology.
Než došlo k lepení na koleno, testovalo se optimální složení polymeru, tloušťka, tvar a délka prořezů na „trenažéru“. Kredit: Massachusetts Institute of Technology.

 

Zdá se, že inženýři z Massachussetského technologického institutu (MIT) řešení našli. Vyrobili náplast z přilnavého pružného polymeru. Tak už to dělali mnozí jiní, jenže tentokrát jde o elastomer (polymer s měkkými i tvrdými doménami), který záměrně poničili. Prostříhali ho stylem, kterému my na Moravě říkáme cik cak, od Prahy dál na západ to píší „zickzack“ a ještě dál na západ za Atlantikem volí termín, jaký tomu dali v zemi, kde dětské skládačky dovedli k dokonalosti. Japonský výraz pro prostřihovánky zní "kirigami".

 

Podle vyjádření Ruike Zhao, prvního autora článku, je náplast výsledkem studie, která vznikla na požadavek čínského výrobce populárních kapsicinových náplastí. Náplast  kirigami je výsledek jednoho a půl roku laboratorní práce. Nynější prvotina je ale jen začátek. Na MIT již mají v plánu vylepšovat elastomer gelem uvolňujícím léky a také hodlají dodat elektronikou na snímání dat, ohřívání zvoleného místa na žádoucí teplotu,...

 

Literatura

Ruike Zhao, Shaoting Lin, Hyunwoo Yuk, Xuanhe Zhao. Soft Matter, 3,2018

 

Video:  Zatímco origami je o skládání, kirigami je hlavně o  vystřihování

Datum: 30.03.2018
Tisk článku

Související články:

Náplasti na cukrovku, bolavé klouby i melanom     Autor: Josef Pazdera (13.08.2015)
Bolí vás klouby? Spolkněte tyhle hlísty     Autor: Josef Pazdera (15.06.2016)



Diskuze:

Obvazy kirigami

Vlastislav Mach,2018-03-31 13:08:19

No sláva. Dobře, že jste to napsal. Původně jsem chtěl sarkasticky dodat, že v Americe neznají naše běžné pružné obvazy, které se navlékají jako punčoška. Ale možnost přidání léčiv, anestetik a jiných podpůrných látek do polymeru, to už je jiné kafe. Zcela v duchu doby a pokroku. Tak jako samomazná ložiska. Takže děkuji za rozšíření obzorů. Takže trochu pozitivizmu do budoucna, když se lidi všude tak mydlej.

Odpovědět


Re: Obvazy kirigami

Milan Krnic,2018-03-31 19:30:58

Až na to, že jsou místa na těle lidském, kam rukavičkové obvazy nenavléknete, a už vůbec ne ala článek vhodně zafixujete. Píši zcela nesarkasticky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz