Jak by si Pentagon mohl poradit s útokem obrovských monster?  
Představte si, že na Zemi zaútočí gigantická monstra a vypraví se ničit velkoměsta. Co bychom s tím mohli dělat?

Pacific Rim Uprising. Kredit: Warmer Bross.
Pacific Rim Uprising. Kredit: Warmer Bross.

Do kin vstupuje film Pacific Rim: Povstání od nepříliš známého Stevena S. DeKnighta, který je pokračováním filmu Pacific Rim - Útok na Zemi Guillerma del Tora z roku 2013. První ohlasy na sequel jsou příznivé, takže můžeme čekat snad ještě lepší mimozemská monstra Kaiju a ohromné roboty s lidskými piloty, kteří jim čelí v zoufalém boji za záchranu lidstva. V době premiéry prvního filmu Pacific Rim se na webu Popular Mechanics objevil text, který hodnotil možnosti reálné americké armády v boji proti invazi gigantických monster. Podle webu je ale platný i dnes. Jak tedy v dnešní době nejlépe sejmout gigantické tvory s hodně špatnými úmysly, když nemáme gigantické roboty?

 

Hughes AH-64 Apache. Kredit: U. S. Army.
Hughes AH-64 Apache. Kredit: U. S. Army.

Zaprvé, armáda by měla zapomenout na pěchotu. Vojáci v ulicích jsou sice dobří na evakuace, zvládání rabování a udržování pořádku, ale to je při útoku monster tak všechno. Jakmile se prokáže, že monstra není možné prostřelit z ručních zbraní, měla by armáda stáhnout vojáky a mariňáky z první linie. Na druhou stranu, velmi užiteční budou průzkumníci a speciální jednotky, i když asi utrpí nemalé ztráty.

 

Co s tanky, jako je například M1A2 Abrams? Jsou rychlé, dobře chráněné proti střelbě, chemickým i biologickým hrozbám a svým 120 mm kanónem leccos prostřelí. Jenomže ani taková výzbroj proti obrovským monstrům nic moc nezmůže. Ve městech navíc tanky nejsou příliš obratné. A když takové monstrum na tank šlápne, tak z něj moc nezbude, ani z jeho posádky.


Americká armáda by přesto všechno mohla čelit takovým monstrům velikosti XXL, nejlépe ale ze vzduchu. Ucházejícím kandidátem na boj s monstry by mohly být vrtulníky AH-64 Apache, až na to, že jejich zbraně jsou spíše lehké. Nicméně, vrtulníky jsou obratné a mohly by z bezpečné vzdálenosti pálit na slabá místa monster, jako jsou oči, tlama, žábry či nozdry, atd. Pokud se je ovšem podaří identifikovat, což by byl úkol odborníků, jejichž pomoc bude v podobné situaci jistě vítaná. Vrtulníky také mohou nést jistou zásobu raket a ty pak všechny odpálit v salvě do monstra. Toho už by si ohromný nezvaný návštěvník mohl všimnout.


Boeing B-52G Stratofortress. Kredit: U. S. Air Force.
Boeing B-52G Stratofortress. Kredit: U. S. Air Force.

Balistické rakety nebo rakety s plochou dráhou letu by jistě byly účinné, pokud by rozlícené monstrum devastovalo lesy nebo zemědělskou krajinu. Jejich použití pro boj ve městech by nebylo příliš praktické a stejně by musely mít konvenční hlavice, pokud by US Army nezbyla jiná možnost, než jaderný útok na vlastní půdě.
Nejvíce užitečná by proti takovým monstrům proto nejspíš byla letadla. Nejde ale přitom o stíhače. Ty jsou sice dnes velice sofistikované a obratné, jejich rolí je ale bojovat proti cílům zhruba stejné velikosti. Stíhače mají sice obvykle ve výzbroji teplem a radarem naváděné střely, musely by ale s nimi pálit z větší dálky a riskovat

Rockwell B-1B Lancer. Kredit: U. S. Air Force.
Rockwell B-1B Lancer. Kredit: U. S. Air Force.

přitom, že nejspíš sestřelí jiné letadlo.

 

Nejvíce efektivní volbou pro boj s gigantickými vetřelci tak zůstávají bombardéry. B-2 Spirit je sice skvostný letoun, používá ale GPS naváděnou munici, které by se pohyblivé monstrum mohlo s trochou štěstí vyhýbat. Tyto bombardéry jsou sice stealth, proti monstrům to ale nepomůže. Výrazně úspěšnější by mohly být oblíbené bombardéry B-52 Stratofortress. Jsou prověřené mnoha desetiletími bojů a mohou vysypat smrtící náklad ze své 9 metrů dlouhé pumovnice přesně na cíl, který jim na zemi laserem označí speciální jednotky. Takový útok pocítí i ta největší monstra.


Problém s bombardéry B-52 je v tom, že jim chvíli trvá, než se dostanou nad cíl. Když ale máte mrzuté gigantické monstrum ve městě plném lidí, tak každá sekunda prodlení může znamenat spoustu lidských životů a desítky milionů dolarů. Proto by asi nejlépe ze všech zbraní zasáhly nadzvukové bombardéry B-1 Lancer, jejichž bomby je rovněž možné navést laserem na cíl.


Recept pro americkou, případně i jinou armádu pro boj s agresivními obrovskými monstry je tedy zhruba následující: 1. Obratné vrtulníky obtěžují monstrum, co to jenom jde a snaží se ho vylákat na vhodné, pokud možno otevřené místo, kde hrozí nejmenší ztráty na lidech a infrastruktuře. 2. speciální jednotky plné hrdinů označí lasery cíl. 3. Bombardéry, především typu B-1 Lancer, na monstrum vysypou vše, co mohou, podle závažnosti situace. Výtečné by byly naváděné pumy proti bunkrům, jako je například BLU-109. Ty by mohly proniknout povrchem monstra dovnitř a tam udělat pěknou paseku. Takže, hodně štěstí s monstry!

Video:  Monstrously Powerful US B-1 Lancer


Video: Pacific Rim Uprising - Official Trailer 1


Video:  Pacific Rim - Official Trailer 2


Literatura

Popular Mechanics 22. 3. 2018.

Datum: 31.03.2018
Tisk článku

Související články:

Jak se připravit na zombie apokalypsu?     Autor: Stanislav Mihulka (15.06.2011)
Kam utéct během invaze zombií?     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2015)
Virtuální zombie apokalypsa jako průprava na reálnou katastrofu     Autor: Stanislav Mihulka (24.03.2015)



Diskuze:

hmm

Vaclav Prochazka,2018-04-12 12:01:41

Chtělo to fakt datum článku 1.4.2018 ....
Protože člověk, který by takto uvažoval v reálu, by musel být notně velký magor:-)

Měly bysme si přichystat také obranu proti animákům, velkému špagetovému monstru, aby zase nepozřelo celý vesmír atd....

A přitom se mi zdálo, že Pacific Rim je neškodná kravinka, kterou fyzika obchází obloukem .... :-)

Odpovědět

Apríl

Alexandr Kostka,2018-04-02 08:43:36

Předpokládám, že zpráva není aprílovým žertíkem, američané se v podobných plánech opravdu do cela vyžívají. A o samotném "zastavení", prostě nijak! Pokud někdo ovládá fyziku, s níž může překonat mezihvězdné vzdálenosti, případně hranice paralelních vesmírů, je opravdu hodně před námi. A pokud by měl nepřátelské úmysly, jsme v pr..! Spíš bych viděl obrovské riziko, že nepřátelské úmysly mít nebude. A "správní američtí boys" ho okamžitě napadnou!

Odpovědět


Re: Apríl

Jiří Novák,2018-04-04 18:52:47

Otázkou je, proč by nějaké ty nepřátelské úmysly měli. Napadá mě jediná možnost, očistit příslušnou část vesmíru od potenciální konkurence, ve kterou bychom se mohli vyvinout.

Odpovědět

Proč si polykači hranolků a popkornu myslí, že přijdou monstra?

Lenka Svobodová,2018-03-31 21:53:47

Mně na tom nejvíc pobavilo, že si diváci představují, že z vyspělé civilizace přijdou zvířata neohrabaná, pomalá, co neumějí létat. Ke všemu neznají obranu proti zbraním z minulého tisíciletí.
Kdyby nějaká vyspělá civilizace přišla, tak by přijely 2 exemnpláře, prvně to tu prozkoumaly, tak jako kdysi ve filmu ještěři by se převtělovali za lidi.
Pak by unesli nějakého politika, Třeba Makrelu a nakázali by jí, co má udělat. Ta by sdělila národu, že situace je vážná, musejí spolupracovat a platit desátky přivandrovalcům.
To je celé, žádná invaze monster, ze kterých by byli diváci připosraní se nebude konat. Budou stačit 2 telefonáty našim vládců a všecko se jim podaří ve dvou mimozemšťanech.

Odpovědět


Zábavnější je, že si ovarovy podržtašky,

Pavel Pavel,2018-04-02 16:48:21

myslí, že vědí co si představují filmoví diváci nebo čtenáři komiksů, případně to, že jejich bláboly nebo bláboly jejich gurua vůbec někoho zajímají.

Odpovědět


Použili by paragraf 5 jako u Skřípala a vypudili by jim diplomaty

Josef Hrncirik,2018-04-03 08:52:55

Odpovědět


Re: Použili by paragraf 5 jako u Skřípala a vypudili by jim diplomaty

Josef Hrncirik,2018-04-03 15:39:18

Monstra humanitárně zderatizují speciální složky AČR.

Odpovědět

Aprílové čtení

Jan Sen,2018-03-31 21:21:31

Na čtení na 1. dubna dost dobrý! :-)
Díky!

Odpovědět

Milan Krnic,2018-03-31 19:48:17

Před Kaťuša BM-13 uteče monstrum obdobně, jako našinec před hejnem komárů. Pak mu pravděpodobně bude stačit, když mu zabzučí u sluchovodu (nebo co že to takové monstrum má).

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz