Stáváme se vesmírným druhem: NASA testuje spermie na oběžné dráze  
Lidská fantazie je plná vesmírných stanic, orbitálních měst a generačních kosmických lodí, které míří do dálek osídlit planety podobné Zemi. Jak to ale bude s rozmnožováním v prostředí omezené gravitace? NASA teď hledá odpovědi.

Býčí sperma. Kredit: University of Kansas / Joseph Tash.
Býčí sperma. Kredit: University of Kansas / Joseph Tash.

Vesmír je výzva. A také je to prostředí, kde se našemu tělu dějí divné věci. Astronauté se natahují, přicházejí o svaly a rovněž jim řídnou kosti, alespoň pokud víme. Zatím máme v poznatcích o biologii člověka ve vesmíru velké mezery. Pokud chceme být vesmírným druhem, musíme na tom zapracovat. Týká se to i lidského rozmnožování ve vesmíru.

 

Proto NASA nedávno poslala na oběžnou dráhu sperma. Nákladní loď Dragon společnosti SpaceX vynesla během letu CRS-14 v rámci mise Micro-11 na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS zmražené lidské a také býčí sperma. Chtějí prověřit, jak se bude spermiím plavat ve stavu beztíže.

Příprava spermií mise Micro-11 na start. Kredit: NASA.
Příprava spermií mise Micro-11 na start. Kredit: NASA.


Odborníci NASA by rádi zjistili, jak dlouhodobé pobyty ve vesmíru ovlivňují lidské zdraví a schopnost rozmnožování. Výzkum mise Micro-11 by měl položit základy k případnému rozmnožování lidí v prostředí mikrogravitace, když bychom se skutečně stali vesmírným druhem.

 

Přísně vzato to není poprvé, kdy pozemští vědci zkoumají sperma v kosmu. V roce 1988 poslal německý badatel Englemann na oběžnou dráhu býčí sperma, které bylo na palubě kosmické lodi ESA. Pak sledoval, jak mikrogravitace působí na spermie.
Když má dojít k oplození u savců, tedy i u lidí, tak nejprve musí spermie připlavat k vajíčku a pak s ním splynout. Když má dojít ke splynutí, tak se spermie potřebuje pořádně rozpohybovat a její membránu musí více zkapalnět.


Kosmická loď Dragon parkuje u ISS během letu CRS-14. Kredit: NASA / Ricky Arnold.
Kosmická loď Dragon parkuje u ISS během letu CRS-14. Kredit: NASA / Ricky Arnold.

Dosavadní experimenty s oplozováním ježovek a skotu ukázaly, že v prostředí mikrogravitace jsou aktivační pohyby spermií rychlejší než na Zemi, zatímco další kroky vedoucí ke splynutí spermie s vajíčkem jsou naopak pomalejší. Problémy s načasováním v této fázi rozmnožování by ale každopádně mohly zamezit úspěšnému oplození vajíčka.

 

NASA teď bude detailně zkoumat lidské a býčí spermie. V podobných experimentech se často používají spermie skotu, protože se v řadě parametrů podobají lidským spermiím. Rozdíl mezi muži a býky je v tom, že lidské spermie jsou mnohem více rozmanité, ať už jde o vzhled nebo pohyblivost. Na oběžné dráze proto bude býčí sperma sloužit jako kontrola, čili k porovnání s lidskými spermiemi.


Astronauty na palubě ISS čeká napínavý výzkum, při němž rozmrazí sperma a aktivují ho pro oplození vajíček. Pohyby spermií budou sledovat mikroskopem a nahrávat na video. Poté vzorky zafixují a pošlou zpátky na Zemi, kde je čeká důkladná analýza a zhodnocení možností pro rozmnožování v mikrogravitaci. Jak už je v podobných experimentech obvyklé, pozemní tým uskuteční stejné experimenty i na Zemi a vědci nakonec všechno porovnají. Pak se ukáže, jak je to s množením lidí ve stavu beztíže.

Video:  SpaceX CRS-14: Dragon capture, 4 April 2018



Literatura

NASA 2. 4. 2018.

Datum: 15.04.2018
Tisk článku

Související články:

Veselá genomika ve stavu beztíže slaví úspěchy     Autor: Stanislav Mihulka (19.10.2015)
Obytný nafukovací modul v roce 2020     Autor: Dušan Majer (15.04.2016)
Zvažuje NASA manipulaci DNA astronautů pro mise na Mars?     Autor: Stanislav Mihulka (13.10.2017)
Tým Genes in Space-3 úspěšně identifikoval bakterie ve vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (05.01.2018)



Diskuze:

Lepší formulace

Tomáš Novák,2018-04-17 08:34:24

Vesmírným druhem jsme odjakživa, protože celá Země i život na ní jsou samozřejmě součástí vesmíru. Napsal bych spíše "stáváme se mimozemským druhem"...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz