Oslepuje nás při hledání mimozemšťanů kosmická gorila?  
Naše vnímání je omezeno smysly a ještě více naším soustředěním a představivostí. Když něco hledáme, tak obvykle nehledíme ani napravo ani nalevo a pěkně systematicky pátráme po tom, co chceme najít. Podle neuropsychologů tím pádem možná přehlížíme nápadné věci kolem sebe.

Kdepak je kosmická gorila? Kredit: FECYT / NASA.
Kdepak je kosmická gorila? Kredit: FECYT / NASA.

Kdo by neznal experimenty s gorilou. Psychologové si rádi hrají se selektivní pozorností a už dávno zjistili, že na tom jsme bídně. Pokud se nesoustředíme na to, co hledáme, třeba proto, že nevíme, co vlastně hledáme, tak to obvykle nenajdeme. I kdybychom to měli po celou dobu před očima. Experimentátor v převleku gorily je pro mnoho lidí prakticky neviditelný.

 

Gabriel de la Torre. Kredit: Universidad de Cádiz.
Gabriel de la Torre. Kredit: Universidad de Cádiz.

Vědci z univerzity ve španělském Cádizu se domnívají, že by nám stejný efekt mohl bránit v objevení mimozemšťanů. Podle nich nás oslepuje kosmická gorila. Jejich zajímavý výzkum nedávno uveřejnil časopis se slibným názvem Acta Astronautica.

 

Mimozemšťany hledá celé lidstvo, alespoň ve svých představách. Neuropsychologové Gabriel de la Torre a Manuel García ale tvrdí, že možná nehledáme správně. Což je také ostatně dost pravděpodobné, když netušíme, co vlastně hledat. De la Torre podotýká, že jsme ve skutečnosti velmi omezeni naším vnímáním světa. Je pro nás velmi obtížné si byť jen představit, jak fungují smysly netopýrů nebo delfínů, natož pak nějakých mimozemských tvorů.

 

Universidad de Cádiz.
Universidad de Cádiz.

De la Torre a García se přimlouvají za to, aby v hledání mimozemských civilizací hrála mnohem větší roli neuropsychologie a psychologie vůbec. Díky tomu bychom si mohli více uvědomit limity, kterými nás omezují naše smysl a způsoby uvažování. Jsme koneckonců jenom primáti původem z afrických savan a lesů – a naše vnímání světa tomu odpovídá.

 

Nicméně, španělští neurovědci nezůstali jenom u doporučování a to je samozřejmě skvělé. Uspořádali experiment se 137 dobrovolníky, kterým ukazovali fotografie rozmanitých krajin a struktur. Řekli jim, že mají za úkol rozlišit umělé struktury od přírodních prvků v krajině.

Pozor na gorilu. Kredit: D. J. Simons.
Pozor na gorilu. Kredit: D. J. Simons.

Jak už to ale u psychologů bývá pravidlem, tak šlo o takový malý podvůdek. De la Torre s Garcíou ve skutečnosti na jeden ze snímků umístili malou postavičku gorily, přesněji řečeno kosmické gorily, a sledovali, jestli si dobrovolníci gorily všimnou. Jinými slovy, De la Torre a García přehráli klasický experiment s gorilou Simonse a Chabrise, jen v trochu jiných kulisách.

 

Experiment zafungoval skvěle. Stejně jako u klasické gorily v převleku i v tomto případě řada lidí pečlivě pátrala po umělých strukturách a křepčící postavičky si vůbec nevšimla. De la Torre s Garcíou navíc udělali ještě jednu věc. Před samotným experimentem pomocí série otázek zjišťovali, jestli je dotyčný účastník experimentu založený spíše metodicky nebo intuitivně. Nakonec se ukázalo, že kosmickou gorilu odhalí spíše lidé, kteří mají intuitivní náturu, tedy často chaotici a snílci – než metodici, postupující podle přesně narýsované šablony.


Podle badatelů je klidně možné, že nám stopy mimozemských civilizací anebo prostě zajímavých kosmických jevů unikají. Stačilo by, kdyby vypadaly jinak, než očekáváme. Pečlivě a systematicky prosíváme rádiové signály, ale možná si tím jenom zamlžujeme zrak. Kosmické gorily mohou tančit kolem nás, třeba i v dosahu našich přístrojů, ale to si neuvědomujeme. Jak se zdá, k pátrání po vesmírných sousedech se teď připojí i neuropsychologové.

Video:  Selective Attention Test


Literatura

FECYT - Spanish Foundation for Science and Technology 10. 4. 2018, Acta Astronautica 146: 83.

Datum: 17.04.2018
Tisk článku

Související články:

Pozor na neviditelnou gorilu!     Autor: Stanislav Mihulka (08.05.2011)
Potkáme-li mimozemšťany, bude to jako ve Star Treku?     Autor: Stanislav Mihulka (11.05.2013)
Jsme připraveni na kontakt s mimozemskou civilizací?     Autor: Stanislav Mihulka (14.05.2014)
Proč se lidé zabíjejí: Války a vraždy pod lupou     Autor: Pavel Houser (21.06.2017)



Diskuze:

Já si myslím že hmota je vlastně zhutněný prostor,

Karel Rabl,2018-04-18 12:29:06

pomocí energie a záleží jen na úhlu pohledu na tuto věc, takže stačí být ve správný čas na "jiném místě" a z hmoty se rázem stane díra s prostorem mnohem větším než je jeho obvod naší země v našem čase a z prostoru "tvrdá skála" jak pravil Švejk, že jeden blázen v Praze tvrdil, že uvnitř země je ještě jedna ale mnohem větší.Takže můžeme tady mít klidně "pozemšťany" ale z jiného času a jediné spojení mezi námi je přes gravitaci a energii o čemž svědčí například organizované úkazy na polích nebo energetické kopie létajících strojů (zdánlivě rychlé změny polohy). Tak to vidí člověk "laik".

Odpovědět

Roman Madala,2018-04-18 06:10:05

Aj keby sme objavili tancujúcu gorilu, na 99,9 % by to bolo nevyhorené palivo z raketového motora :)

Odpovědět

Chyby ve vnímání?

Jiří Kocurek,2018-04-17 17:54:41

Snímek na kterém raketa míří na letadlo. Ano, na této trajektorii by raketa dozajista mohla trefit kabinu letadla, pokud by se ovšem to letadlo nehýbalo. Jenže než k němu raketa doletí, tak bude o značný kus dál a raketa ho bude dohánět zezadu.
Druhak to, že na "snímku z oběžné dráhy" je letadlo dlouhé asi jako letiště ležící mezi ním a stíhačkou, také samotná stíhačka má velikost pole. Tohle už je na úvahy o podobnosti trojúhelníků. Vyšlo by to, byla-li by družice 120 km vysoko a letadlo nějakých 100 km nad terénem. A nebo 12 a 10 km nad terénem.

Odpovědět


Re: Chyby ve vnímání?

Josef W,2018-04-17 22:12:52

Trochu to upřesním: délka dráhy 4 000m v nadmořské výšce 200m, rozpětí letadla 61m v letové výšce 10 000m. Objektiv přístroje na "satelitu" by se musel nacházet ve výšce 10 150m (nad mořem), tedy 150m nad letadlem (vše lehce zaokrouhleno).
Ovšem odborníci velmoci, která snímek zveřejnila ho prozkoumali a dospěli k závěru že vše odpovídá a je pravý ...

Ještě k té druhé větě - pokud by letadlo neletělo 900km/h, ale levitovalo na místě, trefila by možná kokpit. Ale z opačné strany než ukazují snímky trosek. Taková "Gorila 3v1". Přesto je mnoho lidí nevidí.

Odpovědět

Tak to slyším prvně,

Bohuslav Rameš,2018-04-17 15:57:26

že je gorila umělý konstrukt. Co kdyby zadání formulovali "najděte něco neobvyklého", pak by asi křepčící gorila trkla každého, že?

Odpovědět


Re: Tak to slyším prvně,

Petr Kr,2018-04-17 17:17:10

A co kdyby otázku zadali jako: Najděte gorilu? Nebo ještě lépe: Soustřeďte se, až přijde člověk převlečený za gorilu a projde středem. To by pak bylo úplně snadné.
Ale asi tu šlo o něco jiného, není-liž pravda? Co tedy navrhujete hledat místo gorily na Marsu?

Odpovědět


Re: Re: Tak to slyším prvně,

Milan Krnic,2018-04-17 17:47:48

Navrhuji přehodnotit definici, a není potřeba hledat
Viz: http://www.osel.cz/9807-zivot-je-jen-koncept.html

Odpovědět


Re: Re: Tak to slyším prvně,

Bohuslav Rameš,2018-04-19 16:28:55

Na Marsu bych hledal klid!
Nevím, jak vám, ale když mě řeknou "najděte něco umělého" a ukážou snímek kopce s gorilou na snowboardu, tak jako umělý označím ten snowboard, ne gorilu. Ta je sice na snowboardu neobvyklá, ale není umělá. Kdyby mi řekli "najdi něco neobvyklého", tak asi řeknu "gorila na snowboardu, wtf?". Je to jasné, nebo se tu mám i vykakat?

Odpovědět


Re: Re: Re: Tak to slyším prvně,

Petr Kr,2018-04-20 08:11:14

Nemusíte kakat, je vidět, že jste nepochopil "gorilí test". Když hledám důkaz života a definuji špatně jeho projevy, můžu vidět gorilu na snowboardu, ale protože hledám "něco umělého", prostě ji ignoruji.
Jinak tady šlo o to, že hledáme "něco" a ve své zaslepenosti si definujeme špatně objekt. Hledat "něco umělého", co stvořil "mimozemský život" a přehlédnout život sám, je z hlediska skutečného cíle dost blbé.
Váš "postřeh", že vám dali chybný úkol a že správně to mělo být tak a tak, je ze šuplíku: Po bitvě je každý generál.

Odpovědět

Serendipita

Palo Fifunčík,2018-04-17 14:42:00

Fenomén , keď nájdete úplne niečo iné , než ste pôvodne hľadali . Historicky podla rozprávky o princoch z Cejlonu /Serendip/... Zhoda štastných /?/ náhod , ako napríklad objavenie penicilínu A.Flemingom , a aj reliktného žiarenia pôvodne opísaného ako šum , s ktorým zápasili Arno Penzias a R.Wilson , keď spušťali telekomunikačnú anténu v Holmdell pri New Yersey ... A dokonca sa z toho vyklula Nobelova cena , to sa však všeobecne vie ...

Odpovědět

Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 13:36:40

Podle mě je problém s gorilou píše o nadhledu, tedy objektivnějším pohledu. A z toho bychom se měli starat hlavně o život současný tady. Upřeně hledáme život mimo Zemi, zatímco ten zde ničíme, což je právě ta gorila.

Odpovědět


Re: Źivot.

Sepp Winkler,2018-04-17 14:30:26

Nehnevajte sa, nemyslím to zle, ale to, čo tvrdíte, je veľmi obľúbené klišé, ktoré však nie je pravdivé. Prostriedky vynaložené na hľadanie mimozemského života tvoria len nepatrný zlomok prostriedkov, ktoré sa vynakladajú na ochranu životného prostredia a je to tak správne. Správanie sa k okoliu sa za posledných 50 rokov neustále zlepšuje, zlepšujú sa tiež technológie šetrné k životnému prostrediu. Na druhej strane tu vždy bude zvedavosť, ako je to so životom vo vesmíre a či tu sme sami. A aj táto zvedavosť je motorom ďalšieho pokroku a treba jej ten zlomok prostriedkov ponechať :) Opakujem, nič v zlom :)

Odpovědět


Re: Re: Źivot.

Jiří Kocurek,2018-04-17 17:40:56

To je taková dnešní móda - já ne, to lidstvo ničí planetu. Holt prostě dogma, které nemá smysl vyvracet.

Odpovědět


Re: Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 17:42:33

To je taková dnešní móda, zkreslovat formulace.

Odpovědět


Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 17:41:10

Tak jsem to nemyslel. Co se týče ochrany životního prostředí, pak právě i to vynakládání prostředků na ní je součástí oné gorily.
Někde to berou trochu jinak a o krok blíže, takže je naděje, že se k tomu časem dopracujeme.
http://www.sedmagenerace.cz/text/detail/matka-zeme-na-lavici-zalobcu

Odpovědět


Re: Re: Re: Źivot.

Jiří Novák,2018-04-17 18:57:53

To je sice zajímavý právní koncept, problém je v tom, že ochrana přírody se v drtivé většině případů děje někde úplně jinde než v soudní síni. Totiž v samotné přírodě. A právě na to se vynakládají ty prostředky.
Jinými slovy - když vám vymírají chráněné druhy na lokalitě proto, že lokalita zarůstá invazní zavlečenou kytkou, tak není čas ani důvod se soudit (ani není s kým). Naopak je nezbytné přistoupit k managementovým opatřením.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 19:19:27

Podobně jako z veřejně publikovaného pohledu v tématu útoku na Syrská vládní zřízení. Jenže ta gorila prostě podporuje zavlečení invazivního druhu (samozřejmě z pohledu zmiňovaného v článku).

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Źivot.

Jiří Novák,2018-04-17 19:25:02

Vůbec nechápu o čem mluvíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 19:28:48

Ad článek, soustředíme se na něco, a tím něco jiného, dost podstatného přehlížíme. Tedy např. zavlečení Bolševníku velkolepého do zdejších krajů bylo podpořeno gorilou, subjektivním pocitem, že to je pěkná kytka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Źivot.

Jiří Novák,2018-04-17 19:37:28

To souhlasím, to se týká asi všech zavlečených druhů. Pokaždé si lidé slibovali od invazního druhu nějaký ekonomický profit a pokaždé to dopadlo ekonomickou a ekologickou ztrátou (nebo dodnes se navyšujícími ztrátami). Ale nejsem si úplně jistý, jestli šlo o pouhé přehlížení negativních vlivů (podobných jako přehlédnutí gorily), protože tyhle vlivy se měly šanci viditelně projevit teprve až desítky, někdy stovky let po zavlečení.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-17 20:10:55

Já si jistý jsem. Gorila se chovává na každém rohu. V základu i doma by se měl člověk ku své spokojenosti "domluvit" s okolím (počínaje zálivkou případných rostlin) :)

Odpovědět


Re: Re: Źivot.

Václav Dvořák,2018-04-17 22:53:54

Nevím nevím, jestli to má být vtip nebo ironie? Zejména tedy závěrečná část konstatování. Vzhledem k tomu, že vymírání druhů se stále zrychluje, oceán je už z valné části kontaminován mikroplasty, takže se postupně ryby stávají nejedlými atd. Tohle jsou problémy, které jsou bezprostřední, ale je tady spousta dalších, které nejsou vidět a tikají jak časovaná bomba. Takže buď názor byla hustokrutá ironie anebo pan pisatel je úplně mimo...

Odpovědět


Re: Re: Re: Źivot.

Milan Krnic,2018-04-18 21:24:59

O tom obvykle moc nepodiskutujete. Možná pouze tématicky nevidí gorilu. Tak ale vždyť by to byla nuda, kdybysme se shodli.

Odpovědět


Re: Re: Re: Źivot.

Jan Novák9,2018-04-18 22:07:56

U Vás třeba se konkrétně ta gorila, tedy to co nevidíte, projevuje tak že nevidíte že lidstvo má jen jeden problém a to je počet obyvatel x životní úroveň. Ovšem počet obyvatel a životní úroveň se odvíjí jedno od druhého, protože při životní úrovni jako ve středověku by se počet obyvatel velice rychle snížil hladomor a epidemie.
Všechny problémy s přírodou, oteplování, vymíráním druhů, znečistění atd. vyplývají z přílišné hustoty obyvatel.

Ale nic si z toho nedělejte, jsou i lidé kteří jsou skuteční ochránci přírody :-))

http://www.breitbart.com/big-government/2018/04/15/delingpole-killing-yourself-for-gaia-is-an-act-of-insanity/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Źivot.

Václav Dvořák,2018-04-19 01:48:25

To zní jako dogma

Na složitý problém máme jedno řešení, všichni jako lumící hop ze střechy anebo podříznout žíly... takových sekt s návody na spasení po světě běhá, skoro tolik, kolik je v něm bláznů.

Na a stejně, ten Afričan nebo Číňan tomu určite rozumět nebude. Ale zbraň hromadného ničení tj. jako způsob likvidace bělochů a všech rozvinutějších civilizací by to fungovat mohlo. Takový efektivnější Aštar Šeran :/

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz