Vyvinula Čína nesmrtící laserový „kalašnikov“ pro bezpečnostní jednotky?  
Převratná technologie ručního laseru pro zapalování plakátů, vlasů a oblečení nepřátel režimu, případně strategických objektů a palivových nádrží vojenských protivníků? Anebo pěkná science fiction, která má naštvat Pentagon?
Údajná laserová puška ZKZM-500. Kredit: Task & Purpose / South China Morning Post.
Údajná laserová puška ZKZM-500. Kredit: Task & Purpose / South China Morning Post.

Dnešní online svět je ohromený oznámením čínského South China Morning Post, který se v poslední době stal hlasatelem úspěchů čínského režimu na poli vojenských technologií. V Číně prý vyrobili laserovou útočnou pušku, která nese označení ZKZM-500. Jde o nesmrtící ruční zbraň, která podle zprávy čínského deníku dokáže zapálit cíl na vzdálenost 800 metrů.


South China Morning Post sice básní o Hvězdných válkách, ale vyobrazená zbraň připomíná spíše velkou dětskou stříkací pušku. Měla by mít kalibr 15 mm, hmotnost 3 kilogramy, čili podobně jako kalašnikov, a měla by být schopná vypálit více než tisícovku laserových pulzů, z nichž každý může trvat až 2 sekundy.

 

Dostanou čínští policisté a vojáci ruční laserové zbraně? Kredit: South China Morning Post.
Dostanou čínští policisté a vojáci ruční laserové zbraně? Kredit: South China Morning Post.

Podle dostupných informací by laserový kalašnikov měl být schopen propálit ve zlomku sekundy oblečení a pak zuhelnatět organickou tkáň. Pokud je prý oblečení hořlavé, tak zasažený člověk vzplane jako pochodeň, se všemi důsledky. Energii pro 1000 pulzů by zbrani měla dodávat lithiová baterie. Zbraň je údajně připravená k masové výrobě a její pořizovací cena by měla být cca 15 tisíc dolarů.


Laserový kalašnikov by měl být primárně určený pro policejní protiteroristické jednotky, ale uplatnit by se prý mohl i při speciálních vojenských operacích, například při vyřazení protivníkovy infrastruktury nebo třeba palivových nádrží. Nikdo by údajně v takovém případě netušil, odkud ten útok přišel. Výstřely dotyčné zbraně by měly být tiché a neviditelné, přičemž mohou projít oknem a zároveň zapálit vše, co je přiměřeně hořlavé. Čínský zdroj se dušuje, že účelem zbraně v rukou policistů nebude spalovat lidi, nýbrž „ilegální plakáty“, což je pro čínskou policii zřejmě terorista číslo jedna. Pokud jde o protestující, těm by měla laserová puška „zapalovat vlasy nebo oblečení“.

 

Americký Laser Weapon System (LaWS) není právě zbraň do ruky. Kredit: US Navy.
Americký Laser Weapon System (LaWS) není právě zbraň do ruky. Kredit: US Navy.

Zní to dost drsně, ale podle komentátorů, jako je Jared Keller z military magazínu Task & Purpose, to je zřejmě celé podfuk (Kellerovými slovy „bullshit“). Za nanejvýš podezřelé přitom považuje zejména mlžení kolem zdroje energie pro takovou zázračnou zbraň. Na základě svých zkušeností se zdráhá uvěřit, že by při dnešním stupni technologického vývoje mohli Číňané vyvinout zdroj energie, který by poháněl dostatečně výkonné laserové paprsky, schopné prolétnout ovzduším bez ohledu na prach či mlhu a zapalovat na vzdálenost 800 metrů, a přitom by to byla dobíjitelná baterie podobná bateriím do chytrého telefonu. A váha celého kompletu by nepřesáhla 3 kg. Keller to považuje za prakticky vyloučené. Muselo by jít o absolutní technologický průlom století.

Dostanou laserové pušky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Wikimedia Commons.
Dostanou laserové pušky? Kredit: Chairman of the Joint Chiefs of Staff / Wikimedia Commons.

 

Podezřelý je i údaj „kalibr 15 mm“, což je sice obvykle vnitřní průměr hlavně, ale u laserových zbraní se zrovna dvakrát nepoužívá. Keller rovněž upozorňuje na to, že South China Morning Post sice není státní čínský plátek, protože ho vlastní skupina Alibaba, ale informace přichází v rámci série zpráv o údajných pokrocích v čínském programu elektromagnetických zbraní. Podle Kellera je nejnovější mediální vlna s laserovým kalašnikovem ZKZM-500 jenom dalším dílkem v čínské scifi propagandě, jejímž účelem podle všeho je potrápit Pentagon vybájenými technologiemi, a také nahnat strach potenciálním odpůrcům režimu.



Literatura
Live Science 2. 7. 2018, Task & Purpose 2. 7. 2018.

Datum: 03.07.2018
Tisk článku

Související články:

Laserový systém amerického námořnictva nasazen v Perském zálivu     Autor: Stanislav Mihulka (11.12.2014)
Čína údajně testuje hypersonický zbraňový systém DF-17     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2017)
Čína má velké plány s moderním strategickým bombardérem     Autor: Stanislav Mihulka (01.05.2018)



Diskuze:

Josef Hrncirik,2018-07-05 14:24:38

Odpovědět


Dobře vedený úder do hlavy tímto 4 kg kyjem bude smrtelný v cca 60%! Ujgurům doporučuji nosit minimálně cyklistické přilby.

Josef Hrncirik,2018-07-07 08:09:11

Odpovědět

hrubý výpočet

Petr Kuběna,2018-07-03 23:43:39

Tak proč si neudělat hrubý výpočet, jestli to reálné je?

Předpokládejme, že většinu hmotnosti dělá aku a využívají nejpokročilejší baterky, co se dají dnes získat - ty se experimentálně blíží 500Wh/kg, reálně spíše 400Wh/kg pro LiS. 2,5kg x 400Wh/kg nám dá pěkné kulaté číslo - 1kWh. Na jeden výboj použíjí 1/1000 - 1Wh. Náhodným googlením jsem narazil na číslo 25% pro efektivitu jednoho typu laseru (pokud máte lepší, prosím o opravu, nevyznám se). Zbývá nám tedy ~0,25Wh. Pokud to dokáží vyzářit během jedné vteřiny, blížil by se výkon 1kW.
Představa že 1kW laser zapálí do vteřiny papír/šaty/vlasy je celkem reálná (stejně tak 500W za 2 vteřiny, abychom se drželi článku). Není tam nic "sci-fi" a nevidím nikde nutnost průlomu. I pokud posunu tento hrubý výpočet o řád dolů, stále to +- odpovídá popisu.

Odpovědět


Re: hrubý výpočet

Milan Krnic,2018-07-04 08:39:19

https://web.archive.org/web/20101105035812/http://www.bundesstiftung-friedensforschung.de/pdf-docs/berichtaltmann2.pdf
Na straně 54 je tabulka některých popsaných technologií. V článku zmiňované se proti tomu jeví fantaskně. Tak třeba americký Active Denial System, 100/300 kW, instalace na vozidlo, dosah za pěkného počasí 500-1000m, prý nezapaluje, ale hezky hřeje :)

Odpovědět


Re: Re: hrubý výpočet

Petr Kuběna,2018-07-04 10:09:28

Odkaz moc nefunguje. Ale pokud 300kW laser jim jen "pěkně hřál", tak dělali něco hodně špatně. Nebo pravděpodobně se nesnažili zapalovat hořlavé látky, ale něco jako auto (plech).
Zkus youtube - spousta lidí si sestavuje laserové "zbraně". Okolo 10W už bezproblémů zapálí papír a s trochou trpělivosti i dřevo. Ukazují to na vzdálenost jednotek metrů, ale věřím, že by to šlo i s o něco větší vzdáleností.
Pokud mají 1kW laser, tak opět nemám problém věřit, že na pár set metrů dostanou stejný výkon, jako 100x slabší laser na řádově nízké desítky.
Myslím, že zásadní věc je, že oni našli využití pro zapalování hořlavých věcí, zatímco armáda typicky chce zastavovat auta (viz testy US laserů) a případně obrněné prostředky - proti nim by to samozřejmě bylo k ničemu.

Odpovědět


Re: Re: Re: hrubý výpočet

Josef Hrncirik,2018-07-04 10:54:04

Snažili se propalovat nádrže, místo aby provedli zdarma jednoduché oční vyšetření laserem.
K poškození sítnice sektářských Falung-Gong Ujgurů stačí i 100 nJ/cm2 k oku přicházející celkové dávky záření spolehlivě naměřil Methan Badmen.
Ani Eskymákům a šerpům nepomáhá větší odolnost proti sněžné slepotě.

Odpovědět


Re: Re: Re: hrubý výpočet

Milan Krnic,2018-07-04 16:56:17

Zkuste jej zadávat https://1url.cz/@vcelku
Hodně špatně dělá vychvalovač, který nezveřejní parametry.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: hrubý výpočet

Milan Krnic,2018-07-04 17:05:19

Koukám, že ne odevšud ten odkaz funguje. Cenzura funguje! Teď bych Vám to pdf z dobré vůle nasdílel, a do pěti minut by mě zavřeli za porušení zákona. Těžká to doba, dnes, no.

Odpovědět


Spletl jsem si Methana Badmena s Ethanem Goldflamem

Josef Hrncirik,2018-07-05 14:23:50

Odpovědět


Testováno v Hirošimě a potvrzováno v Sandia Laboratories ministerstvem energetiky

Josef Hrncirik,2018-07-04 10:35:41

Zapálení tepelným impulzem: bílé bavlněné uniformy 50 cal/cm2; tmavomodré 15;
noviny, suchá tráva, suché dřevo 8.
Při ráži 15 mm na podpálení sněhobílého Dalajlámova sárí je zapotřebí dodat cca 400 J.
V montérkách mu na zapálení koudele stačí 130 J.
K zapálení novin (co to je?), suché trávy (dřeva) atačí 70 J.

Odpovědět


Re: Testováno v Hirošimě a potvrzováno v Sandia Laboratories ministerstvem energetiky

Vít Výmola,2018-07-04 11:58:47

Určitě zajímavá čísla, ale řekl bych, že je potřeba uvést, jak dlouho takový impulz má trvat. Předpokládám sekundový pulz? Nebo jsou podle článku údaje přepočítány na udávané dvě sekundy?
Od sluníčka nebo u táboráku dostanu za pár hodin dávku daleko vyšší a nechytnu.

Odpovědět


Re: Re: Testováno v Hirošimě a potvrzováno v Sandia Laboratories ministerstvem energetiky

Josef Hrncirik,2018-07-04 13:05:49

Slunce cca 0,1 W/cm2 vyvolá T cca 300, max. 400 K (ztráta zářením max 0,1 W/cm2).
Laser pro řekněme ohřev na 900 K (zapálení) ztráta bude cca 3**4= 81x větší (úměrně T**4), tj. nutno nasvítit cca 8 W/cm2; potřebuji dodat cca 40 J, tj. měl bych svítit cca 5 s; lépe 1 s při 40 W/cm2.
Data z: thermal radiation and its effects; fourmilab.ch …
Data kolem běžných materiálů mimo armády určitě měří a mají požárníci.
Vojska určitě pálí uniformy, kůži a vlasy, oči jim však rychle docházejí.
Zúžení zorniček je v případě dne a viditelného světla silné a rychlé a sítnice je chlazena cirkulací kapalinou. Proto lze krátce pohlédnout do Slunce (s trochou štěstí i přes menší dalekohled; HVĚZDÁŘI BY MOHLI POVÍDAT).
Uvedených 100 nJ/cm2 bylo ze zbytečně krátkého cca ps pulzu. Asi pro strašení experimentátorů, aby nesundávali brýle a báli se. Prý to ale způsobilo poškození sítnice (drobný problém při čtení drobného tisku), pro Ujgury neexistující. Oko dokáže fokusovat až silou 50dB.
Poškození oka jaké? bylo způsobeno např. odrazem 1% z 1,2 W pulzy ha ha jaké délky (energie) ví Akbar a fyzici kteří školili bezpečnost.
Na Ujgury je zapotřebí si dobře posvítit preventivně včas celým spektrem.

Odpovědět


Žháři (požárnící) tvrdí, že dlouhodobé 4 W/cm2 spolehlivě v domě podpalují.

Josef Hrncirik,2018-07-04 13:12:10

Odpovědět


Re: Re: Re: Testováno v Hirošimě a potvrzováno v Sandia Laboratories ministerstvem energetiky

Milan Krnic,2018-07-04 17:12:42

Slunce léčí! Neporučit (nejen) v Číně větru dešti, mohli by protestující vycházet za mlhy, nebo hustého deště. Ujgurů se to prý netýká, v peci neprší.

Odpovědět


Oko fokusujeje intenzitu prý až 100000

Josef Hrncirik,2018-07-05 14:09:30

Na slunci je prý průměr zorničky cca 2 mm, při miose (léčbě Novičokom) i jen 1 mm. Ochranný reflex oka může trvat až 1/4 s.
Při pohledu do životadárného Slunce je intenzita obrazu na sítnici cca z divergence zdroje 1/150; průměru pupily 2 mm; průměru bulvy cca 20 mm;(300/(2*20)**2 x větší než životadárných cca 0,1 W/cm2 tj. 56x větší, tj. při expozici 1/4 s tedy dá cca 1,5 J/cm2 jen krátkodobé zanedbatelné oslnění. Do oka vstoupilo cca 25 mJ a v obrazu Slunce d=1/15 mm to bylo cca 0,025*0,78*(100/15)**2 = 1 J/cm2.
Pro drastické oslnění je zapotřebí asi o řád vyšší hodnoty a pro popálení sítnice snad o 2 řády.
Berkely lab. (Radiation protection group) při práci s lasery píše, že 500 mW CW či 125 mJ v pulzu kratším než 1/4 s může i z odraženého světla vždy popálit kůži či sítnici. 500 mW /oko ve dne = cca 16 W CW/cm2; v noci jen 1,3 W CW/cm2; zatím vidím ostře, že to platí i pro průměrný výkon pulzů.
16 W/cm2 je cca 160x více než při dobrovolném opalování, kde se sítnice smažila jen cca 1 J/cm2. Na Ujgury bez slunečních brýlí je v poledne zapotřebí svítit alespoň 65 W/cm2 po dobu alespoň 1/4 s přesného zamíření, aby se dostatečně opálili a napálili. Je možno zhruba říci, že jsou cca 5x měkčí cíl než jejich plakáty a oděvy.
Methan Badman svou klamavou reklamou 100 nJ/cm2 při ps pulzech chtěl jen průhledně vymámit granty z DARPA a nakonec se vymluví na opakovací frekvenci.

Odpovědět


Re: Oko fokusujeje intenzitu prý až 100000

Josef Hrncirik,2018-07-06 11:02:05

100000x ale zesílí pouze intenzitu dopadajícího světla do otevřené zorničky cca 7 mm zobrazením bodového! zdroje do cca lambda průměru jeho obrazu v ohnisku.
Slunce a ukazovátka na Ujgury však nejsou bodové zdroje a jejich obrazy na sítnici jsou vždy nutně větší než cca lambda cca 1 um.

Odpovědět


Na udržení tavící teploty plechu je přinejmenším třeba pokrýt ztrátu sáláním cca 0,1* ((1500+300)/300))**4 = 0,1*6**4 = 130 W/cm2

Josef Hrncirik,2018-07-06 11:12:42

Odpovědět


Re: Testováno v Hirošimě a potvrzováno v Sandia Laboratories ministerstvem energetiky

Petr Kuběna,2018-07-05 13:27:25

Děkuji. Takže to celkem dobře zapadá, když mi vyšel pulz o cca 1kJ.

Odpovědět


Re: Re: hrubý výpočet

Alexandr Kostka,2018-07-06 10:36:16

paprsek průměr 2 metry (USA) a řekněme 2mm (čína) aby se to snadněji počítalo. Při stejném příkonu milionkrát vyšší energie na plochu. Pokud první pálí tak, že výrežníka přechází blbé myšlenky a lehce opařen se vrhá k zami, pak druhý skutečně ve zlomku vteřiny zapálí cokoliv hořlavého.

Odpovědět


Re: Re: Re: hrubý výpočet

Milan Krnic,2018-07-06 11:55:46

Je to tak. Díky.

Odpovědět


Re: hrubý výpočet

Jarda Novak,2018-07-06 15:20:40

1kW ve svetle jsem rezali 11mm ocel. S 45W asi 0,8mm.
Spis bude problem se ztratami ve vzduchu a s ostrenim na takovou vzdalenost.
Polovodicove lasery mohou dosahnout ucinnosti az 80%, vykon lze nasmesovat do jednoho svazku z mnoha diod. Pokud by to cele Cinani dokazali integrovat a uchladit, mohli by min. "na hlavni" 5-8kW.

Odpovědět


Re: Re: hrubý výpočet

Josef Hrncirik,2018-07-07 07:38:10

CO2 laser asi nemá účinnost 80%. Při velmi dobrém zdroji (dokonale rovnoběžné či dokonale divergentní paprsky či bodovém zdroji (neexistuje ani o velikosti lambda při požadovaných výkonech) lze paprsky fokusovat do fokusu velikosti cca lambda, ale jen při velké skutečné světelnosti fokusující čočky či zrcadla (průměr svazku/ohnisková délka = cca 1. S klesající světelností roste spot cca lineárně.
Ocel se obvykle řeže CO2 laserem vlna cca 10um. Ideální spot pak má také i jen cca 10 um a je v něm pak intenzita (45 W až 10000 W)/(0,78.(0,001)**2) = 57- 1440 MW/cm2, takže ani příliš přesně se fokusovat nemusí.
Zajímavá je ale i šířka řezu, jeho rychlost a nutnost ev. vyfukovat taveninu či přifukovat O2 i podíl kovu který byl vypařen do dýmů či podíl odraženého světla.
Toto záření cca 10 um přes rohovku neprochází, ale při 10? W/cm2 ji kalí a při 15 zuhelňuje.
Určitě to bylo pod krytem, i když 1 kW kužel paprsků cca 60° má intenzitu 1 W/cm2 již ve vzdálenosti cca 30 cm od ohniska.
Principiální problém ukazovátka na Ujgury je, že neviditelné paprsky zapalující intenzity těžce poškodí zrak. Problém lze poněkud zmenšit jen použitím viditelného světla, kde oko se nejpozději po 0,15- 0,25 s reflexivně zavře a uhne, zatímco zapalující pulz může trvat 2 či 10 s.

Odpovědět

zdroje

Milan Krnic,2018-07-03 21:48:30

Nebýt vzájemného obchodu, a tedy podstatných zdrojů, o které nechceme my, kteří je inkasujeme přijít, potažmo už vůbec nechceme blokaci OSLA v Číně, kde má většinu čtenářů (statisticky zběžně), napsal bych, že to třeba běží na nějaké energetické platformě čínské medicíny, z těch zbytných zdrojů.
https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/rozhovor-ethan-gutmann-jatka-cina-odebirani-organu-falun-gong-ujgurove-zprava_1806221100_hm

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz