První praktický kvantový generátor náhodných čísel by měl zastavit kyberútoky  
Britští kvantoví inženýři postavili kvantový nanogenerátor náhodných čísel, který by mohl rozpoutat revoluci v zabezpečení elektronických zařízení a online komunikace.

 

Kryptoměny potřebují generátory náhodných čísel. Kredit: Lancaster University.
Kryptoměny potřebují generátory náhodných čísel. Kredit: Lancaster University.

Kyberútoky, přinejmenším ve své dnešní podobě, by se mohly stát minulostí. Takovou revoluci slibuje první praktický kvantový generátor náhodných čísel. Právě si ho patentovala společnost Quantum Base a Lancasterská univerzita. Podle nich přináší při integraci do mikroelektronických zařízení stoprocentní kvantové zabezpečení autentifikace a komunikace.

 

 

Rob Young. Kredit: Lancaster University.
Rob Young. Kredit: Lancaster University.

Velkou výhodou nového kvantového generátoru náhodných čísel je jeho praktičnost. Stávající zařízení tohoto typu jsou totiž obvykle pomalá, nákladná, nebo příliš velká. Kvantový generátor od Quantum Base se může stát součástí jakéhokoliv elektronického zařízení, aniž by došlo k citelnému nárůstu ceny nebo složitosti přístroje. Zároveň funguje ve velmi vysokých rychlostech zpracování dat. Šéf Quantum Base Phillip Speed se nechal slyšet, že jejich kvantový generátor je malý, má nízkou spotřebu energie a produkuje skutečně náhodná čísla.

 


Nové zařízení má jednoduchou polovodičovou strukturu, velmi nízké nároky na energii a bude snadné ho vyrábět ve velkém. Klíčovou komponentou zařízení je rezonantní tunelová dioda (RTD), která se podílí na extrahování náhodných čísel z kvantového tunelování.


Ve světě stále přibývá chytrých elektronických zařízení. Kolem roku 2020 jich bude tak asi 50 miliard. S takovým počtem přístrojů také neustále vzrůstají nároky na bezpečnost. Odborníci očekávají, že v roce 2021 naroste účet za kybernetickou kriminalitu asi tak na 6 bilionů dolarů. Vyděračské útoky ransomwaru by přitom už v roce 2019 mohly připravit uživatele až o 11,5 miliardy dolarů.

 

Lancaster University.
Lancaster University.

Dnešní hackeři velmi zdatně zneužívají slabé místo počítačů a online komunikace, které představuje metoda generování náhodných nebo přesněji řečeno pseudonáhodných čísel. Taková čísla jsou totiž používána při zabezpečení elektronických zařízení v digitálních sítích. Pak může docházet k takovým neuvěřitelným zločinům, jako když hackeři kradli data jistého kasina pomocí akvária připojeného k internetu.

 


Proto je v současnosti velká poptávka nikoliv po pseudonáhodných, ale po „skutečných“ náhodných číslech. S nimi by bylo možné mnohem lépe zajistit veškerou komunikaci a elektronická zařízení, od bankovních operací až po hry a aplikace chytré domácnosti.


Quantum Base s Lancasterskou univerzitou vyvinuli plně elektronický kvantový nanogenerátor „skutečných“ náhodných čísel, který je možné zabudovat do běžného elektronického čipu. Podle Roba Younga, šéfa centra Quantum Technology Centre Lancasterské univerzity, by tato nová technologie mohla zalepit chronickou bezpečnostní díru, navíc úsporně a velmi účinně. Otázkou samozřejmě je, s jakou protizbraní pak přijdou hackeři.

Video
Video:  Quantum Base - Introduction - Mr Speed and Dr Young

 

Video:  The Royal Society Summer Science Exhibition 2018


Literatura
Lancaster University 2. 7. 2018, Scientific Reports 7: 17879.

Datum: 08.07.2018
Tisk článku

Související články:

Čip s rekordní bezdrátovou přenosovou rychlostí     Autor: Dagmar Gregorová (26.11.2011)
DARPA financuje vývoj nehacknutelného systému Morpheus     Autor: Stanislav Mihulka (20.12.2017)
Jak získat elektřinu z tepelného záření Země kvantovým tunelováním?     Autor: Stanislav Mihulka (08.02.2018)



Diskuze:

Užitek

Alexandr Kostka,2018-07-08 23:26:09

Pěkné, ale.. Za kolik LET nepamatuji snad jediný útok bruteforce, před kterým toto chrání. Obvykle se jde přes chyby softwaru, či oblbnutí uživatele, že útočníka dobrovolně pustí. A v obou případech vám je opravdu dokonalé zabezpečení čifrování opravdu náhodnými čísly víte k čemu.

Odpovědět


Re: Užitek

Jiri Naxera,2018-07-08 23:53:15

Copak o to, pár průšvihů tu už bylo s embeeded (dneska se tomu říká IoT) věcmi, které generují prvotní RSA klíče z příliš mála entropie. Nebo je měly dokonce všechny stejné od výrobce (kdysi dávno ILO např.).

Každopádně snadná léčba tu je už mraky desetiletí (zenerka), jediný průšvih je, že u podobných hraček se hraje o každou korunu (případně o každý bajt programu).

Odpovědět


Re: Re: Užitek

Josef Novák,2018-07-09 10:26:32

Copak zenerka, ale jmelí...

Odpovědět


Re: Užitek

Milan Krnic,2018-07-09 11:44:09

Nějaké ale v tématu bezpečnosti najdete vždy. Dokonalé a využívané nejde dohromady.

Odpovědět

teorie...

Petr Petr,2018-07-08 21:17:40

To je jen reklama a PR.
Podle článku v Nature
https://quantumbase.com/solutions/qrng-2/
závisí poměr 0 a 1 na elekrtickém proudu. Lze to tedy na úrocni hw nabourat. Prakticky tedy žádný pokrok...

Odpovědět


Re: teorie...

Milan Krnic,2018-07-08 21:56:29

https://quantumbase.com/wp-content/uploads/2017/12/Nature_QRNG_Dec_2017.pdf
Hází jim to tam nějaký random numera při zdroji stejná čárka stejný sloup, takže jestli nekecají, PR to nebude. Ještě to tak, po nejzlatějším zlatu :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz