Neuvěřitelná toxoplazma: Tenhle parazit z vás udělá podnikatele  
Toxoplazmy manipulují lidskou myslí. Své oběti nutí dělat opovážlivé věci a zbavuje je rozumných obav. Lidé se pak více vrhají do silničního provozu, sebevražd anebo třeba do podnikání.
Proslulá toxoplazma. Kredit: Ke Hu & John M. Murray / Wikimedia Commons.
Proslulá toxoplazma. Kredit: Ke Hu & John M. Murray / Wikimedia Commons.

Pokud někdo chce být podnikatel, tak se nesmí bát riskovat. Podnikatel musí být ochotný něco skutečně podniknout, jinak to není podnikatel, ale žvanil. Takovou náturu někteří z nás mají a někteří zase ne. Lidé bez podnikatelského ducha by ale mohli nalézt pozoruhodnou podporu, pokud o ni budou stát. Nabízí ji proslavený parazit manipulátor toxoplazma.

 

Jak už dnes mnozí vědí, toxoplazmy s oblibou manipulují mysl svých mezihostitelů. Původně to měly být myši, ale vzhledem k současné popularitě konečných hostitelů toxoplazem, čili koček, se mezihostiteli velmi často stávají i lidé. V rozvinutých zemích jsou právě toxoplazmy jedním z nejběžnějších lidských parazitů. Chronická infekce toxoplazmou probíhá prakticky bez fyzických příznaků, s výjimkou slabých chřipkoidních stavů bezprostředně po nakažení. Jak ale vědci v poslední době zjišťují, toxoplazmy nejsou úplně nevinné. Mění své hostitele. Lidé s tímhle dárečkem mají sklon být impulzivnější, mít častěji dopravní nehodu anebo častěji skoncovat vlastní rukou.

Stefanie Johnson. Kredit: University of Colorado – Boulder.
Stefanie Johnson. Kredit: University of Colorado – Boulder.

 

Proč by tohle měl nějaký parazit chtít? Milují snad toxoplazmy skřípění automobilových brzd? Je to velmi prosté. Toxoplazma se, jako každý pořádný parazit, jenom snaží dostat do finálního hostitele. Což je pro ni kočka. Záměrem toxoplazmy je zblbnout myši tím stylem, aby se s větší pravděpodobností staly kočičím úlovkem. Když toxoplazma vleze do člověka, tak nejspíš nepozná, že se spletla. A výsledkem jsou lidé, kteří se chovají … tak trochu jako myš bez zábran.

 

Stefanie K. Johnson z Coloradské univerzity a její kolegové vzali do výzkumu 1 495 univerzitních studentů, u nichž zjišťovali infikovanost toxoplazmou a sklony k podnikání. Výsledky ukazují, že toxo-pozitivní studenti s 1,7 vyšší pravděpodobností kladli při studiu důraz na management a podnikání. Když badatelé prověřili 197 dospělých z oboru, tak zjistili, že lidé nakažení toxoplazmou s 1,8 vyšší pravděpodobností spustí vlastní podnikání.

 

University of Colorado – Boulder.
University of Colorado – Boulder.

Na první pohled nejde o moc vysoká čísla. Johnsonová s kolegy pak ale ještě analyzovali data ze 42 zemí za posledních 25 let a dospěli k tomu, že infekce toxoplazmou je těsně spojená se sklonem k podnikání. Jde to tak daleko, že v zemích s vyšší promořeností toxoplazmou má statisticky méně lidí strach z neúspěchu při rozjezdu podnikání.

 

Jestli někdo chce podnikat, moc si nevěří a nemazlí se s kočkami, tak už ví, co by mohl zkusit. Na druhou stranu, jak přiznává Johnsonová, zatím nevíme, jestli jsou toxo-pozitivní podnikatelé v dlouhodobém výhledu úspěšní v podnikání nebo nikoliv. Ve skutečnosti totiž nové podnikatelské záměry s vysokou pravděpodobností zkrachují a podle Johnsonové je racionální strach z neúspěchu mnohdy zcela na místě. Není vyloučené, že toxoplazma vypíná právě tento strach. A nakonec, jak by řekli škarohlídi, nemusí jít o příčinu a následek. Lidé se sklonem k podnikání prostě mohou mít také sklony se muckat s koťaty a při tom se nakazit toxoplazmou. Bude to chtít další výzkumy.

Video:  Stefanie Johnson / CITRIS


Literatura
University of Colorado – Boulder 25. 7. 2018, Proceedings of the Royal Society B online 25. 7. 2018.

Datum: 28.07.2018
Tisk článku

Související články:

Infekce toxoplazmou zbaví myši strachu z koček. Natrvalo.     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2013)
Toxoplazmóza chrání před rakovinou!     Autor: Josef Pazdera (22.07.2014)
Parazit toxoplasma určuje, kolik se v dané zemi narodí chlapců a kolik dívek     Autor: Jaroslav Flegr (30.06.2016)
Řekni kde ti toxo jsou, kde mohou být?     Autor: Jaroslav Flegr (21.05.2017)



Diskuze:

záhada objasnená

Andrej M.,2018-08-08 17:14:47

tak preto má vždy megazloduch v bondovkách a pod. kočku a nebojí sa zničiť/ovládnuť Zem :-)

Odpovědět

psychopatia

Bender Rodriquez,2018-08-01 11:21:44

s tohoto článku mi vychádza ža aj "korporátny psychopat" musí byť nakazený parazitom toxoplasmozy alebo Trichinella spiralis

Odpovědět

Kája Dolejší,2018-07-29 17:03:49

Toxoplasmou se můžete nakazit od ovcí, koz, králíků atd., i třeba konzumací potravin, které přišly do styku s prkénkem v kuchyni, na kterém se porcovalo nakažané maso. Ale chápu, že kočky a mazlení jsou populárnější (i když nevím, kdo jí kočičí výkaly).

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-07-29 18:31:13

Pejsci (žerou). A kdo se pusinkuje s pejsky?

Odpovědět

nic nového

Pavel Foltán,2018-07-29 13:50:13

Tým prof. Flegra od roku 1993 zkoumá…
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Flegr

Odpovědět


Re: nic nového

Milan Krnic,2018-07-29 14:41:05

prof. RNDr. Jaroslav Flegr, CSc., Toxoplasma a sex aneb Cesta tam a zase zpátky
https://www.youtube.com/watch?v=FOl0FuA0OkU
Plus těch mikrobů v nás je ...
Julius Lukeš - Mikrobi v nás (Pátečníci 29.6.2018)
https://www.youtube.com/watch?v=5kqace415RA
Jen tedy z pohledu kauzálního je to stejně neuchopitelné (např. to, zda začneme, nebo nezačneme podnikat, záleží na miriádě okolností a nějaký prvok je v nich jako kapka v moři).

Odpovědět


Re: Re: nic nového

Josef Hrncirik,2018-07-29 15:41:58

Nešťastný Smetka jenom pohladil proti srsti opuštěnou vzteklou kočičku.

Odpovědět

Pavol Hudák,2018-07-29 12:34:58

A potom ze preco sa ludia uchyluju k alternativnej medicine.. ked ta normalna nieje schopna prakticky nic vyliecit.. maximalne tak obcas udrziavat a i to nie zdaleka vzdy.

Odpovědět


Re:

Milan Krnic,2018-07-29 13:48:21

Nesmysl. Prakticky umíme léčit kdeco (např. mnohá rakovina nebo problémy oběhového systému).
K šarlatánovi se rozumně uvažující člověk neobrátí už jen proto, že ušetří (když beztak nic nezíská), a tam je jádro pudla. To samé může platit i u klasických lékařů - např. při nachlazení, které si může člověk vyléčit sám.

Odpovědět


Re: Re:

Peter Hrdlicka,2018-07-29 16:41:57

Nezmysel. Koľkokrát ani skupina špecialistov nedokáže identifikovať príčinu choroby pacienta. Len potláčajú symptómy, resp. bolesti. A práve takýto pacienti potom utekajú k ľudovým liečiteľom.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-07-29 18:28:05

Jak jsem psal, záleží na racionalitě každého, jak se sebou naloží, když mu medicína pomoci nedokáže. A to by už pak bylo na konkrétní případy. Obecně lze ale vzít třeba zhoubná onkologická onemocnění - když mě neuzdraví medicína, léčitel těžko, aneb jak jsem psal výše.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Pavol Hudák,2018-07-29 21:31:00

Ja som rozhodne neobhajoval sarlatanov, iba sa stazujem na najmenej funkcnu oblast ludskej cinnosti - medicinu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Jan Balaban,2018-07-30 08:19:57

Chce to výskum o vplyve toxoplazmózy na ochotu navštevovať šarlatánov. Otvárajú sa široké perspektívy - napríklad liečenie úzkostných stavov nakazením toxoplazmózou, zvýšenie poistného u nakazených vodičov a podobne.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Vojtěch Kocián,2018-07-30 08:27:56

Nejméně funkční? Ono je to spíš o tom, že lidi očekávají zázraky a nechápou, že i medicína má svá omezení a je pořád daleko od stavu, kdy vyléčí cokoliv. Navíc hodně záleží na přístupu jednotlivých lékařů a samotných pacientů.
Očkování a hygiena nás odstínily od většiny nemocí, které dřív byly smrtelné nebo alespoň velmi nepříjemné.
Chirurgie a intenzivní péče řeší spoustu úrazů a nemocí.
Nemoci, které sice není zatím možné vyléčit, je možné potlačit natolik, že pacienti mají výrazně prodloužený a kvalitnější život, často srovnatelný se zdravým jedincem.
Kdyby takhle fungovala nejméně funkční oblast lidské činnosti, tak lidstvo moc problémů nemá.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavol Hudák,2018-07-30 08:37:56

Ostatne oblasti zivota uz ale tie zazraky produkuju(minimlane vzhladom k potrebam). Ludske telo je proste priliz zlozite aby doterajsi vyskum stacil na vyraznejsie pokroky. Skoro ziadne choroby nevieme vyliecit a mnoho ani udrzovat. To jasne ukazuje ze pristup tlacit na cele telo chemicky zvonku je nespravny.
Ked sa poskodi procesor v pocitaci, tiez sa ho nesnazime rozobrat a opravit jednotlive tranzistory, pretoze na to ten procesor nieje stavany. Vymenime ho za novy. Snad sa casom dopracujeme k niecomu podobnemu aj v medicine(kmenove bunky, cistenie genomu apod)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel Foltán,2018-07-30 08:54:19

Pane Hudáku, z vašich příspěvků vidím že i vy jste poškozený a zralý na výměnu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Vojtěch Kocián,2018-07-30 13:15:31

No, mně se zdá, že "zázraky" se dějí tak akorát na poli elektroniky a výpočetní techniky. Ostatní obory se vyvíjejí relativně pomalu.
Stavebnictví - v podstatě nic extra objevného hodně dlouho.
Doprava - od zavedení proudových linkových letadel jen pár drobností.
Energetika - jedině pokud považujete obnovitelné zdroje za budoucnost.
Kosmonautika - ta se teď začíná hýbat, ale dlouho stagnovala.
Vojenství - tady jsou zajímavé aplikace, ale není jich moc, když odpočtete nasazení výpočetní techniky.
Astronomie a astrofyzika - ano, tady to jde kupředu, ale není to oblast ovlivňující běžné lidi.
Zemědělství - vzhledem k tomu, jak velké procento lidí odmítá GMO a stěžuje si na nekvalitní potraviny, je pokrok diskutabilní (i když z technologického hlediska významný).
Medicína - obrovský pokrok v chirurgii, transplantační medicíně a protetice, slušný pokrok v léčbě rakoviny, začínají se léčit genetické poruchy, používání cílených farmak, výzkum ohledně náhrad antibiotik... Ano, jsou tu velké rezervy v onkologii, léčbě virových a autoimunitních onemocnění, parazitů typu toxoplasma se také zbavit nedokážeme... Ale i tak mi přijde, že jde o rychle se rozvíjející obor. Bohužel víc jsou na očích ty případy, kdy medicína pomoci neumí, protože mají krajně špatné následky. Když je někdo vyléčen nebo sešit po autonehodě, bere se to jako samozřejmost. Že nejde vyléčit chřipka, to bohužel vidí každý.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Pavel Nedbal,2018-08-01 14:32:19

Vážený pane Kociáne,
naprostý souhlas.
ještě přidám: výpočetní technika - kromě pár superpočítačů, nebo aspoň počítačů, které něco skutečně počítají - dnes jen vývoj aplikací pro zábavu (význam spíše negativní). Ovšem velké plus pro Internet, z hlediska zlepšení dostupnosti informací.
Ano, zdravotnictví, ač se nezdá, pokrok veliký (vyzkoušeno na sobě).
Výzkum v částicové fyzice: již 40 let naprostá stagnace. Gravitace: od doby pana Newtona (a nepomohl ani Einstein) - nevíme o ní vůbec nic.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Milan Krnic,2018-07-30 21:17:49

To je z textu patrné. No a? To je nějaký nový druh argumentace?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz