Mohl by mezihvězdný objekt 'Oumuamua být mimozemskou plachetnicí?  
Mezihvězdný návštěvník 'Oumuamua rozhodně nebyl typickým vesmírným balvanem. Možná představuje nový typ mezihvězdného materiálu. A není úplně vyloučené, že šlo o porouchanou nebo i funkční hvězdnou plachetnici.
Umělecká vize lidské hvězdné plachetnice u Proximy Centauri. Kredit: PHL @ UPR Arecibo.
Umělecká vize lidské hvězdné plachetnice u Proximy Centauri. Kredit: PHL @ UPR Arecibo.

19. říjen 2017 vstoupil do historie jako den, kdy havajský teleskop Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System-1 (Pan-STARRS-1) ohlásil objev prvního známého tělesa cizího původu ve Sluneční soustavě. Objekt se stal slavným pod jménem 'Oumuamua a pozemští astronomové se svými přístroji strávili mnoho času pozorováním jeho průletu Sluneční soustavou.

 

Avi Loeb (2015). Kredit: A. Loeb.
Avi Loeb (2015). Kredit: A. Loeb.

Záhy přišli na to, že 'Oumuamua má na kometu či planetku poněkud podivný tvar. Sice ho úplně přesně neznáme, ale podle všeho je tenhle mezihvězdný turista velice protáhlý, na poměry ve Sluneční soustavě až příliš protáhlý. Jeho délka je někde mezi 230 až 1 000 metry, zatímco na šířku i výšku má pouhých 35 až 167 metrů. 'Oumuamua je až tak podezřelý, že ho specialisté programu Breakthrough Listen monitorovali, zda nevysílá rádiové signály. Ukázalo se, že nikoliv. 'Oumuamua ale zaujal další odborníky spojené s iniciativou Breakthrough Initiative, kteří měli nápad, že vlastně jde o plavidlo podobné tomu, jaké pro lety k sousedním hvězdám připravuje projekt Breakthrough Starshot.

 

Shmuel Bialy. Kredit: Tel Aviv University.
Shmuel Bialy. Kredit: Tel Aviv University.

Známý vizionář, astrofyzik Avi Loeb a jeho kolega Shmuel Bialy z výzkumného centra Harvard Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) ve své nové studii na základě pozorování objektu 'Oumuamua tvrdí, že tahle mezihvězdná „kometa“ by mohla být hvězdnou plachetnicí.

 

'Oumuamua teď míří zase pryč ze Sluneční soustavy. Astronomové zjistili, že má zřejmě dost vysokou hustotu, odpovídající horninám a kovům. Rovněž rychle rotuje. Z pozorovaného spektra odraženého záření také vyplývá, že na objektu je zřejmě více ledu, než si odborníci původně mysleli. Když objekt na odletu pozoroval Hubbleho vesmírný dalekohled, tak se ukázalo, že se vlastně chová podivně.


Analýza Hubbleho snímků prozradila, že namísto aby objekt 'Oumuamua zpomalil, jak se čekalo, tak naopak zrychlil. Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že návštěvníka ohřálo Slunce a z objektu se následně uvolnil plyn, jako se to děje u komet Sluneční soustavy. To by pochopitelně objekt urychlilo. Astronomové ovšem žádné takové výtrysky plynů u objektu 'Oumuamua nepozorovali, když byl v blízkosti Slunce. To ještě nemusí nic znamenat, ale upoutalo to pozornost.


Loeb a Bialy nabízejí alternativní vysvětlení. Upozorňují, že kromě absence viditelných výtrysků je rovněž zvláštní, že se při pozorovaném zrychlení podstatně nezrychlila i rotace objektu. To přitom bývá pravidlem. Podle badatelů by 'Oumuamua mohl být hvězdnou, tedy světelnou plachetnicí, která spoléhá na urychlení pomocí záření hvězdy nebo jiného zdroje elektromagnetického záření. Pokud by mělo platit, že objekt urychlilo záření Slunce, tak by musel být extrémně tenký, méně než milimetr. Jeho plocha by ale naopak musela být veliká. Čistě teoreticky by takový objekt mohl vzniknout i přirozeně, ale bylo to zvláštní.

'Oumuamua na snímku teleskopu Williama Herschela na španělské La Palmě, z noci 29. října 2017. Kredit: Queen’s University Belfast/William Herschel Telescope.
'Oumuamua na snímku teleskopu Williama Herschela na španělské La Palmě, z noci 29. října 2017. Kredit: Queen’s University Belfast/William Herschel Telescope.


Dvojice autorů to propočítala a brala v úvahu podmínky v okolním vesmíru. Vyšlo jim, že by hvězdná plachetnice z pevného materiálu o tloušťce 0,3 až 0,9 mm mohla zvládnout cestu po Mléčné dráze. Záleželo by prý hlavně na skutečné hustotě objektu 'Oumuamua, kterou ale bohužel neznáme nijak zvlášť přesně. Podle výpočtů by hvězdná plachetnice těchto proporcí ustála průlet prachem a plynem mezihvězdného prostoru, stejně jako působení odstředivých a slapových sil, s nimiž se může setkat.


Proč by taková plachetnice zaletěla do Sluneční soustavy? Podle Loeba a Bialyho to může být nefunkční hvězdná plachetnice, kterou přivanulo záření hvězd nebo přitáhla gravitace, podobně jako se po moři často pohybují vraky lodí. Nefunkčnost plavidla by pak vysvětlovala to, že objekt nevysílá žádné signály, jaké jsme u něj hledali. Takže by to byl mezihvězdný vesmírný odpad.


Další možností podle badatelů je, že 'Oumuamua je aktivní mimozemskou technologií. Prozkoumal Sluneční soustavu, jenom při tom nekomunikuje. Badatelé odhadují, že by v takovém případě nešlo o jednu z mnoha náhodně vyslaných průzkumných sond, ale cílenou průzkumnou misi. Nicméně, Loeb s Bialym nevylučují, že podobných sond může být daleko víc, jen jsme si jich nevšimli. Detekce tohoto objektu totiž nebyla nijak zvlášť snadná.


Loeb a Bialy střízlivě přiznávají, že kolem objektu 'Oumuamua je stále příliš mnoho neznámých na to, abychom si mohli být jistí, co je vlastně zač. Může to být kus nového typu mezihvězdného materiálu, jakých možná létá Mléčnou dráhou nesčíslné množství. I to by bylo velmi zajímavé. A jestli to opravdu byla hvězdná plachetnice, ať už porouchaná nebo plně funkční, tak nás čekají zajímavé časy. Odborníci teď mají každopádně o zábavu postaráno, protože budou pátrat po dalších takových objektech. Příště už snad budeme lépe připraveni.

Video:  ESOcast 167: VLT sees `Oumuamua getting a boost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Literatura: Universe Today 31. 10. 2018, arXiv:1810.11490.

Datum: 05.11.2018
Tisk článku

Související články:

Odkud přiletěla první mezihvězdná planetka ʻOumuamua?     Autor: Stanislav Mihulka (12.11.2017)
Sluneční soustavou prolétávají mezihvězdné objekty. Co je zkusit chytit?     Autor: Stanislav Mihulka (01.12.2017)
Nanofotonické plachty mohou pohánět lodě relativistickou rychlostí     Autor: Stanislav Mihulka (07.09.2018)



Diskuze:

Lidská nepřipravenost

Pavel Hasoň,2018-11-07 19:58:03

Už jen to, že sem přiletěl mezihvězdný objekt je zcela fantastická věc. Ale řekl bych že až na pár lidí to zůstalo všem zcela lhostejné jako ostatně spousta jiných záležitostí.
Jak je vidět dnes nejen, že nemáme možnosti jak na něco takového reagovat, vyslat výpravu, my ani neumíme takový objekt rozumně na dálku prozkoumat. Tady je jasně vidět kde doopravdy jsme s celou technickou civilizací a hlavně kam došla naše touha něco se dozvědět a objevit. Už o tom akorát kecáme na diskuzích.

Zlatý Apollo a jeho věk.

Odpovědět


Re: Lidská nepřipravenost

Milan Krnic,2018-11-10 11:19:43

Uvažujte realitu jako celek a rázem je to zlatý věk studené války.
Zkrátka specifické neopakovatelné okolnosti.

Odpovědět

Elmag M.,2018-11-07 16:02:37

To, že nevysílá žádné detekovatelné signály, by při dobré vůli a hodně fantazírování mohlo znamenat, že přenos informací pomocí el.mag. záření je v mezihvězdných vzdálenostech nepoužitelné. Daleko výhodnější by bylo využití kvantového provázání. Třeba se k tomu jednou dopracujeme...

Odpovědět


Re:

Richard Pálkováč,2018-11-07 16:42:12

Kvantovym previazanim (teda rychlejsie ako elmag ziarenim) sa informacia prenasat neda.

Odpovědět

David Oplatek,2018-11-07 06:19:10

Tak, panove se zviditelnili a karavana jede dal. Nase cedicove sloupy by taky pusobily podivne. A vzhledem ke sve rotaci a zpusobu letu to vypada na pozustatek ze srazky. Nic neobvykleho.

Odpovědět

Myslím že kdyby to byli mimozemšťané,

Karel Rabl,2018-11-07 01:13:22

byli by dost inteligentní aby nás nekontaktovali, a možná také dodržují "rádiový klid" aby na sebe neupozornili.Přišli totiž by o výhodu překvapivého a nepozorovaného návratu.

Odpovědět

Šuter

Richard Malaschitz,2018-11-06 11:20:43

Možno pri prelete okolo nejakej hviezdy bol príliš blízko. Roztopil sa a slapové sily ho natiahli do tvaru tyčinky. A po nejakej kolízi sa roztočil.

Myslím, že žiadna iná vyspelá civilizácia neexistuje. Už by tu dávno okolo Zeme krúžili robotické sondy...

Odpovědět


Re: Šuter

Michal Genzer,2018-11-06 13:17:42

Já myslím, že existuje spousta civilizací.
To, že tu nelétají znamená jen jediné - nepřekonatelné vesmírné vzdálenosti.
Snění o nadsvětelných rychlostech, warpu a červích dírách je dobré leda do sci-fi pohádek.

Odpovědět


Re: Re: Šuter

Milan Krnic,2018-11-06 18:00:01

Buď to, nebo taky něco jiného. Vzhledem k tomu, že nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli byť jen šanci se to dozvědět, nic jiného než představy nám nezbývá.

Odpovědět


Re: Re: Šuter

Marek Fucila,2018-11-07 01:33:32

Tých možností je viac, ale v našej galaxii zrejme výrazne vyspelejšia civilizácia ako sme my nebude. Na sebareplikujúco-robotické obsadenie celej galaxie stačí astronomicky krátky čas aj bez nadsvetelných pohonov. (rádovo milióny rokov)
Pekné zhrnutie:
https://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html
A odtiaľ sa odkazujú na ten prepočet:
http://www.rfreitas.com/Astro/ReproJBISJuly1980.htm

Odpovědět

Další takový

Petr Pavlata,2018-11-06 01:36:31

Je údajně zachycen na snímku AS20–1020 pořízeným během misí Apollo na měsíci.
Je otázkou,zda, pokud by to opravdu byl kus nějakou inteligencí vytvořený kus mezihvězdného šrotu, by jsme byli schopní to poznat. Milion, nebo i mnohem déle mrtvý kus technologie za tu dobu poškozený prostředím. Jakýkoliv zdroj energie by byl satejně dlouho mrtvý také. Tj. žádné teplo, žádné rádio.... Jediné, co by mohlo být podezřelé je tvar nebo možná spektrum odraženého světla. A to opravdu možná, protože by záleželo na okolnostech a poškození. Takže okázka je, zda vůbec můžeme poznat kovový šutr od mrtvého kusu technologie.

Odpovědět

mimozemstania

Peter C,2018-11-05 22:46:01

Na wikipedii v anglickom jazyku je naozaj pekna animacia priebehu letu a v tomto ohlade sa to takmer do bodky podoba nasim ludskym prieskumnym misiam sond, ktore posielane k nejakym vybratym objektom. To by bolo fakt uzasne a bol by to najprelomovejsi okamih v dejinach ludstva ak by sa to potvrdilo. Lenze Oumuamua-u uz asi nedobehneme ziadnou sondou, ktorou by sme si to vedeli overit. A v tom pripade nam zostava len jedna moznost. Cakat na dalsie objekty mimo slnecnej sustavy, cim by sa potvrdilo, ze to nie je az tak ojedinela zalezitost a podobne sutre nam tu svistia okolo Zeme pomerne casto, co bude asi najpravdepodobnejsie. Alebo uz neprileti nic a budeme vediet, ze podobne sutre tak casto okolo nasej planety nelietaju a mali sme v podstate historicke stastie.

Odpovědět


Re: mimozemstania

Vít Výmola,2018-11-05 23:55:00

Taky je na wikipedii ale popsáno, jak se těleso otáčí. A právě tato rotace zpochybňuje, že by se mohlo jednat o umělé těleso. Oumauma totiž nerotuje kolem jedné osy, ale převaluje se kolem všech. Dost dobře si neumím představit, k čemu by taková rotace měla sloužit. Pokud by takový pohyb byl nechtěný a následkem nějaké kolize, pak to zase neodpovídá možnému pozorovanému řízenému zrychlování.
S největší pravděpodobností jde tedy o normální těleso a zrychlování odpovídá tlaku záření nebo něčemu podobnému.
Ale představa umělého tělesa je samozřejmě krásná a lákavá!

Odpovědět


Re: Re: mimozemstania

Alexandr Kostka,2018-11-06 09:58:05

Ať už umělý nebo přírodní, očividně se chová dle fyzikálních zákonů, které zatím unikly naší pozornosti. Podle mého se zjišťaním "jak a proč" můžeme naučit něco nového.

PS: na odpařování vody nějak nevěřím. těleso vysoké hustoty, sélka kilometr, průměr 100 metrů, Aby mohl výrazně zrychlit, muselo by se z něj odpařit obrovské množství ledu. Kometa je podstatně méně hustá a odpařený led vytvoří "ohon". Logicky, u hustšího tělesa by mělo být páry potřebné ke zrychlení víc a ne že není vůbec žádná vidět.

Odpovědět


Re: Re: mimozemstania

Florian Stanislav,2018-11-06 13:55:57

Vít Výmola:"A právě tato rotace zpochybňuje, že by se mohlo jednat o umělé těleso. Oumauma totiž nerotuje kolem jedné osy, ale převaluje se kolem všech."
Komentář : tuhé těleso může rotovat jen kolem jedné osy.

Odpovědět


Re: Re: Re: mimozemstania

Vít Výmola,2018-11-06 16:02:56

Letící těleso má odjakživa podélnou (Z), příčnou (X) a směrovou osu (Y) a všechny rotace se vztahují k nim. Zbytek je jenom zbytečné slovíčkaření.

Odpovědět


Re: Re: Re: mimozemstania

Florian Stanislav,2018-11-06 18:13:28

Letící těleso, třeba Země, má jednu osu rotace. Osu rotace lze změnit ( u Země by bylo třeba obrovské síly), ale bude mít pořád jednu osu rotace. Že používáme kolmé souřadnice x, y, z to není velký objev.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: mimozemstania

Lkjasd Alsdk,2018-11-06 18:26:16

Země má ještě druhou rotaci, precesi, s cyklem 26000 let.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: mimozemstania

Florian Stanislav,2018-11-06 21:33:52

https://cs.wikipedia.org/wiki/Precese_zemsk%C3%A9_osy
Precese je VYCHÝLENÍ zemské osy vlivem nepravidelného tvaru Země a gravitace Slunce a Měsíce. Jako roztočený setrvačník dětského autíčka. Má stále jednu osu rotace, jinak by se musel rozpadnout.
Země má stále jednu osu rotace, ale osa je vychylována. Gravitace Slunce a Měsíce mění i tvar Země (příliv a odliv), Země je tuhé těleso jen v prvním přiblížení.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: mimozemstania

Petr Kr,2018-11-07 15:21:59

Je vychylována ve směru osy X nebo Y či obou? Nebo dokonce osy Z?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: mimozemstania

Milan Krnic,2018-11-07 19:51:30

Země je pevná, okolí se vychyluje vůči ní. Také v prvním přiblížení.

Odpovědět


Re: Re: Re: mimozemstania

Karel Štolc,2018-11-07 21:28:46

Už jste někdy viděli trojité salto s trojitým vrutem?
Pokud jsem to tady dobře pochopil - tak tenhle skok do vody nesmí existovat!!!...???

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: mimozemstania

Florian Stanislav,2018-11-08 13:31:25

Akrobat není tuhé těleso.

Odpovědět


Tuhé těleso

Josef W,2018-11-08 15:50:00

Tuhá tělesa ale rotovat podle více os můžou, třeba po nějakém nakopnutí při srážce se k vlastní rotaci přidá precese. Ta se sice bude tlumit vnitřním třením (čím tedy tužší těleso, tím menší útlum), ale pro běžné objekty ve vesmíru je doba do utlumení v řádu milionů až miliard let - viz perfektní přednáška pana Scheiricha: https://www.youtube.com/watch?v=1rWiAXY57VM
Jestliže se tedy Oumuamua takhle nekontrolovaně "převaluje" (takových 3-5 hodin na otočku), rozhodně nepoužívá plachtu, zamotala by se do šňůr :o)

Odpovědět


Re: Tuhé těleso

Florian Stanislav,2018-11-08 17:23:02

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ot%C3%A1%C4%8Den%C3%AD
Nikde jsem nenašel, že rotující pevné těleso může míét víc os, osa může měnit svou plohu ( působením síly).
"Rotace (též rotační nebo otáčivý pohyb) čili otáčení je takový pohyb tuhého tělesa, při kterém se všechny body tělesa otáčejí kolem JEDNÉ společné osy se stejnou úhlovou rychlostí. ..
Volná osa
Pokud OSA ROTACE MĚNÍ svou polohu v prostoru, je velikost úhlové rychlosti opět dána vztahem ... V takovém případě se hovoří o otáčení kolem okamžité (volné) osy. "
Doba rotace Oumuamua má být asi 8 hodin.
Jestliže má víc os rotace, tedy víc dob rotace ?

Odpovědět


Re: Re: Tuhé těleso

Josef W,2018-11-08 20:59:14

Není osa jako osa :o)
V jednom okamžiku je osa otáčení jen jedna, ale když v dalším okamžiku už nemíří původním směrem, dochází tedy k jejímu stáčení okolo jiné rotační osy. Osy tělesa se nemění.

No vida, 8 hodin, tedy jen 1,5x rychlejší, než malá ručička hodin ... líné převalování.

Odpovědět


Re: Re: Re: Tuhé těleso

Florian Stanislav,2018-11-08 21:44:15

Nejsem s Vámi ve sporu, původně jsem reagoval na pana Výmolu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Nutace
Obrázek říká to, co Vy osa tělesa se nemění (tuhé těleso má jednu osu rotace) , ale natáčí se (precese, nutace).
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/Praezession.svg/220px-Praezession.svg.png

Odpovědět

A. C. Clarke - Setkání s Rámou

Richard Vacek,2018-11-05 19:25:04

Vypadá to, že se jedná o mezihvězdný objekt - Rámu, kterého přílet předpověděl A. C. Clarke v první z pěti částí knihy "Setkání s Rámou". Bohužel Ráma přiletěla o sto let dříve, než předpokládal, takže nejsme schopni se na ni dostat.

Odpovědět


Re: A. C. Clarke - Setkání s Rámou

Erik Arnold,2018-11-06 00:06:59

Predbehol ste ma, Setkání s Rámou som začal čítať pred cca týždňom.

Odpovědět


Re: Re: A. C. Clarke - Setkání s Rámou

Jan Novák9,2018-11-06 22:13:48

Na Rámu je to malý. Tak maximálně Ráma pro šmouly :-)

Odpovědět

Na snímkoch je bodka.

Richard Pálkováč,2018-11-05 18:14:52

Na snímkoch je bodka. Tak prečo by mal mať taký netypický podlhovastý tvar ? Predpokladám, že to usudzujú zo zmien jasnosti pri rotácii. Oveľa pravdepodobnejšie ale bude, že je normálne približne okrúhly, len na jednej strane ma viac reflexný materiál ako na druhej. Budem rád, ak ma niekto vyvedie z omylu, ak sa mýlim.

Odpovědět


Re: Na snímkoch je bodka.

Vít Výmola,2018-11-05 23:47:52

Ano, je to celé odvozeno jen ze změn jasu. Na wikipedii je ale hezky vysvětleno, jak se k tomu tvaru došlo, je tam i názorná animace. Takový průběh jasu by (+-) sférické těleso nemohlo mít.

Odpovědět

Průzkumník

Josef Šoltes,2018-11-05 13:06:54

No tak teorie průzkumníka je zajisté velmi působivá, jenom doufejme, že za ním při přístupu k migrantům z Afriky neletí generační loď plná emigrantů ze sousední hvězdné soustavy...

Odpovědět


Re: Průzkumník

Pavel Foltán,2018-11-05 16:18:56

Pane Šoltesi, máte na mysli něco podobného jako je tento špičkový sci-fi film?
https://www.csfd.cz/film/257869-district-9/

Odpovědět


Re: Re: Průzkumník

Michal Genzer,2018-11-05 18:14:07

zas tak špičkový ten film není, je to jen sci-fi propaganda

Odpovědět


Re: Re: Re: Průzkumník

Pavel Foltán,2018-11-06 14:36:34

Pane Genzere, každý z nás má samozřejmě pouze svůj soukromý subjektivní názor.
Pro mne starého pravověrného scifistu to byl "špičkový sci-fi film". To mi nevyvrátíte.

Odpovědět


Re: Re: Re: Průzkumník

Jan Novák9,2018-11-06 22:12:34

Málo lidí si uvědomuje že téměř všechny filmy jsou propaganda a cíleně slouží k ovlivnění názoru. Určitě např. všechno z Holywoodu. Někdy to přeženu a udělají z toho frašku jako Transformers nebo parodii jako Černý Panter.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz