Čínská policie využívá Watrix – rozpoznává osoby podle chůze  
aneb jak se startupu založenému před dvěma roky již sešlo 100 million yuanů, což je více než 300 milionů korun.
Mission: Impossible - Národ grázlů (sci-fi thriller 2015).
Mission: Impossible - Národ grázlů (sci-fi thriller 2015).

Firmu Watrix založil Yongzhen Huang v roce 2016, začínala jako inkubátor pod patronací Ústavu automatizace Čínské akademie věd (CASIA). Během dvou let je ze startupu přední světová společnost v oblasti využití umělé inteligence k „počítačovému vidění“ a na analýzu rozsáhlých dat. Je jedinou firmou na světě, která nabízí program rozpoznávající osobu s přesností 94 procent. Systém je v současné době již testován čínskou policií a během  prvních 1000 hodin provozu přispěl k odhalení více než 20 podezřelých. Asi nepřekvapí, že společnost na svůj produkt již získala závazné objednávky v celkové výši více než 19 milionů amerických dolarů.

 

Myšlenka rozpoznávat nás podle chůze a gest není nová. O něco podobného se snaží počítačoví mágové v Japonsku, Velké Británii i v USA. Pod hlavičkou obranných informačních systémů se již déle než deset let pracuje na rozpoznání jednotlivce jak podle tváře, tak podle biometrických znaků včetně způsobu pohybu. Metoda využívající chůzi  se ale zatím v praxi neuplatnila, kvůli její vysoké „chybovosti“. Stávající rozpoznávací systémy se proto soustředí na obličejové charakteristiky, jako jsou oči, nos a ústa. Obličej musí být dostatečně osvětlen a nesmí být přesvětlen (sluncem ani reflektorem) a od obrazu tváře se požaduje, aby měl 80 až 100 pixelů mezi zorničkami očí. I když se uvádí, že pro rozpoznání obličejů lze použít standardní kamerové systémy, praxe je jiná. Umístění většiny kamer je takzvaně „přehledové“ a ty se k danému účelu nehodí. Velkou roli hraje i natočení obličeje. Optimálně by mělo být v rozmezí +/- 15 stupňů horizontálně a stejně tak i vertikálně. Překročení hodnot deformuje poměr vzdáleností detekovaných obličejových bodů výsledek identifikace je žalostný. O možnosti oklamat systém nasazením kapuce a brýlí, ani nemluvě.

 

Demonstraci programu v sídle spolešnosti v Pekingu nafotil Mark Schiefelbein / AP Photo. Série snímků na konci článku zde.
Demonstraci programu v sídle spolešnosti v Pekingu nafotil Mark Schiefelbein / AP Photo. Série snímků na konci článku zde.

Zatímco systémy rozpoznávající obličej jsou na výpočet méně náročné a pracují takřka v reálném čase, rozpoznávání charakteristik pohybu je mnohem komplikovanější. Nejde v něm totiž o porovnávání uložených dat v databázi zájmových osob s jedním obrázkem, ale program musí pracovat s tělními proporcemi a hlavně s jejich pohybem. Jde tudíž o sekvence mnoha snímků. Náročnost na výpočetní techniku je proto zcela jinde, než u rozpoznávání tváře. Nejspíš proto se v dostupných materiálech již nehovoří o rozpoznání osoby v reálném čase. Než se na obrazovce operátorovi objeví hláška „shoda“, nějakou dobu to trvá. Se stávajícím vybavením má systém osobu „poznat“ do deseti minut. Lze předpokládat, že s postupným rozšiřováním databáze zájmových osob se ale potřebný čas bude prodlužovat a že hlavní roli v časovém parametru bude hrát výkon počítače.

 

Paltforma WATRIX (realita roku 2018).
Palatforma WATRIX (realita roku 2018).

Výhodou čínského přístupu je, že systém nevyžaduje speciální kamery a že algoritmus se spokojuje se záběry ze standardních sledovacích IP kamer. Společnost Watrix představila svůj zatím nejnovější produkt, "Shuidi Shenjian", umožňující rozpoznat totožnost podle tvaru těla a chůze minulý týden. Má být vysoce spolehlivý i v případě, že se cíl pohybuje ve větší vzdálenosti, nebo je slabě osvětlen a samozřejmě, že i když má zakrytý obličej, nebo se převlékne do jiného oblečení. Z vyjádření generálního ředitele společnosti Watrix jejich systém identifikuje osoby z běžných kamer do vzdálenosti 50 metrů a to bez ohledu na to, z jakého směru je dotyčný snímán (třeba i zezadu).

 

Qizhi Yao o produktu Watrixu prohlásil, že „Je už chytřejší než člověk“. Pro našince neznalého čínských poměrů nebude na škodu podotknout, že jde o Andrew Chi-Chih Yao z Tsinghua University. Západní svět ho zná spíš jako nositele Turingovy ceny (Nobelovka informatiky). Než se Yao vrátil do Číny, stihl si udělat doktoráty na Harvard University, na University of Illinois at Urbana-Champaign a pobrat docentury a profesury na MIT, Stanfordu, University of California, Berkeley a Princeton University. Pokud on se o Watrix vyjádřil v superlativech, lze předpokládat, že to nebude čínský šmejd, s jakým máme v Česku tu čest v čajnašopech. Nejspíš tu máme co do činění se systémem, který ve schopnosti identifikovat lapky a mordýře bude lepší  než samotný Hercule Poirot. Při prezentaci systému, poněkud znepokojené čínské veřejnosti, je zdůrazňována jeho schopnost identifikovat nestandardní chování nemocných osob a jak může přispět k bezpečnosti provozu. Všem ale je jasné, že o udělátko, které nás bude schopno identifikovat na dálku a dokonce i zpětně z kamerových záběrů, bude zájem nejen v zařízeních pro seniory, ale i u policie, celníků, tajených a netajených služeb. Odhadem má jít o trh, v němž se v přepočtu na české koruny může točit až 300 miliard.

 

Závěr

Před bdělým okem Velkého bratra ještě byla šance se nějak schovat. Před Čínským bratrem už ne.


Literatura

WATRIX

TechXplore

China Daily

Datum: 07.11.2018
Tisk článku

Související články:

ARGUS-IS: nové bdělé oko Velkého bratra     Autor: Josef Pazdera (30.01.2013)
Přijdou chlapci z ochranky o chleba?     Autor: Josef Pazdera (10.07.2017)



Diskuze:

Ľutujem budúce generácie!

Anton Matejov,2018-11-13 12:30:43

Najväčší špehováci na svete sú naše ekonomické a vojenské veľmoci. Vedú USA s Čínou.
V júni 2013 zverejnil whistle-blower (informátor) Edward Snowden informáciu o tom, že americká Národná bezpečnostná agentúra mala oprávnenie monitorovať používanie internetu a telefónov v 193 krajinách na celom svete. Agentúra napríklad denne zozbierala 5 miliárd údajov o polohe mobilných telefónov. Mesačne zozbierala 42 miliárd údajov o aktivitách na internete – vrátane emailovej histórie a histórie z prehliadačov...
Odtajnené dokumenty NSA v roku 2013 odhalili, že technologické spoločnosti spolupracovali s americkými úradmi na monitorovaní využívania ich aplikácií ako email, či sociálne médiá...
https://www.amnesty.sk/masove-sledovanie-v-style-velkeho-brata/
Podľa Amnesty Čína mala približne v danom období vyčlenených 2 milióny pracovníkov iba na špehovanie na Internete.
Zo spojenectva pri plošnom špehovaní sveta po anglických hovoriacich krajinách som s predstihom správne odhadol vystúpenie Anglicka z EU.
Niekedy s údivom uvádzam otázky, aké faktory zapríčinili, že takí Nemci ktorí prehrali dve svetové vojny sa dostali znova do prvej desiatky svetových ekonomických veľmoci a lídrom EU. Mali kvalitné BND a keď sa ešte prepojili s bývalou Stasi z NDR, ktorá poznala dobre pomery vo východnom bloku mali oproti takým Britom a Francúzom obrovskú výhodu. Napríklad v divokých privatizáciach povyberať si ekonomické hrozienka. Poznali tam dosť skorumpovaných a podobne. To bol hlavný faktor, ktorý viedol Anglicko k BREXITU a nie ako uvádzali a zamhlievali, zneuživanie socialných dávok občanmi Poľska, ČR, SR. Nechcú sa ekonomickí podieľať na vzostupe Nemecka, ako svojho konkurenta a podriaďovať sa im v EU. Aj podľa alergických vyjadreniach Obamovcov a Trampovcov ich aj v USA viacej vidia ako konkurentov, než ako spojenca.
Dnes Nemcom už v EU sekundujú akurát Francúzi. Prepukol aj škandál, že špehovali plošne Belgických obyvateľov pre USA. Turecký prezident Erdogan si povolal nemeckého veľvyslanca pre špehovanie na kobereček a podobne.
(Turecký Erdogan sa ale veľmi rýchlo udobril s Putinovcami, keď ho podľa môjho názoru Ruskí tajní včas upozornili na prevrat. Aj rusi mali kvalitné plošné špehovanie v Turecku. Veď najskôr zverejnili celkom kvalitnejšie satelitné snímky ako pašujú teroristi z ISIL ropu do Turecka.)
Prekvapilo ma, že za veľký úspech nemeckých tajných BND sa považuje, že asi 2 mesiace dopredu vedeli, že o invázii vojsk ZSSR a Varšavskej zmluvy do ČSSR v roku 1968. Potom mali pod kontrolou údajne takmer všetkých utečencov z ČSSR a komunistov. Terajší utečenci a teroristi im robia, ale akosi oveľa väčšie problémy?
Nuž plošne špehovanie musí dobou pokročiť a najviac finacii a technologii a vývoj majú naše podarené veľmoci. Nejde ich ani tak dobre trestať ako Irán, Severnú Kóreu za vývoj.
Ak sa údaje z kamier prepoja do centrály so superpočítačmi, umelou ineteligenciou, archívmi a ostatnými špehovacimi aplikáciami dáva to mohutný nástroj pre identifikáciu a plošné záznamy obyvateľstva. Mohutné nástroje aj na vyvolanie občianských vojen, či nepokojov v niektorých štátov. Možnosti aj podchytiť nejako ekonomický lobing v iných krajinách, či ekonomické špehovanie. Ak sa to prepojí napríklad s aplikáciami ako Vaše mobily, ktoré mate niekde v kapse a podobne. A tie škandály o zneužití neustále prepukajú.
Ak nevieme zabrániť stále sa zvyšujúcemu plošnému špehovaniu naše veľmoci, obmedzovať našich tajných by bolo nebezpečne. Problém je ako vlastne zabrániť možnému zneužitiu?
Veď tajní musia byť utajení?!
Plošne špehovanie sa neustále vylepšuje a vyrazilo už do ulíc cez takmer všade prítomné dokonalejšie kamery, počítače, senzory, backdoory. Onedlho nemusíme chodiť ani k spovedi, lebo už o nás budú vedieť viacej, ako tam pripúšťame. Môžeme dať rovno súhlas nejakej aplikácii farského úradu že súhlasíme s použitím nášho plošného špehovania pre účely pri spovedi.
S pohybov sa dajú niekedy vystopovať aj nemoci, zdravotný stav. Nuž onedlho sa bude možno od nás žiadať nebadane súhlas k monitorovaniu nášho zdravia pre naše zdravotníctvo.
A to zdravotníctvo sa bude dať ľahko hecknúť, veď je štátne.

Kvôli plošnému špehovaniu sa asi výrazne zníži počet klasických tajných v štýle Bonda. Budu menej potrební a nasadzovať ich v zahraničí bude veľmi rizikové práve kvôli neustále zlepšovaniu plošného špehovania obyvateľstva. Tajní budú asi viacej využívať nevedomých spiacích agentov, napríklad cez lacné cestovné kancelárie. Predpokladám preto nárast záujmu tajných o cestovné kancelárie a ich služby. Netešte sa až tak veľmi, že budete mať lacnejšie dovolenky cez cestovné kancelárie. Vždy to bude niečo za niečo. Podobne ako mnoho aplikácii zadarmo na Internete, lacné televízie, ktoré Váš život a súkromie môžu tiež monitorovať a archivovať. Veď Briti už dávnejšie schválili zo zákona povinnosť pre výrobcov zavádzať do výrobkov Backdoory.
Tých islamských teroristov by malo začať časom ubúdať za predpokladu, že niektorí tajní naschvál niekedy neprivrú oči, aby si otrasným teroristickým činom zvýšili právomoci, miliárdy, vylepšili technológie, umlčali aktivistov proti plošnému monitorovaniu a archivovaniu obyvateľstva a sveta.
Ale islamských teroristov neľutujem, nech si ten výklad o pravosť viery dobojujú doma s lukmi a oštepmi, lebo ich to musí ekonomickí a technologickí veľmi devastovať.
Smerujeme asi veľmi rýchlo k dobe, že nás budú zatýkať už dróny, roboti. Ale najskôr sa nimi bude modernizovať armáda.
Veľké Sauronové oko tajných nás budú pozorne sledovať, ako sa skvele zabávame, či nemáme chuť voči niečomu protestovať. Niektorí aktivisti a disidenti ani nebudú vedieť prečo majú rozvod, iné rodinné problémy. Akurát to nebudeme môcť dobre súdiť, veď veľa o našich hriechov a súkromí budú vedieť. Aj keby sme dokázali, že nás monitorujú a archivujú nelegálne,zneužívali plošné monitorovanie, tak ešte musíme zložito dokazovať ktorí to tajní a z ktorej veľmoci, štátu?
Veď stačilo takých Ukrajincov šikovne podpichnúť do protestov. Aj USA tam priznali vložených 5 miliárd do nepokojov, napríklad cez neziskovky. Čudoval som sa, čo tak v zime tak silno a dlho protestujú a nechajú deti doma hladné? Potom stačilo tajným niektorého štátu najať za niekoľko miliónov nejakých mafiánov, nech si tam zastrieľajú na Majdame. Občianská vojna dodnes.
Podľa geostratéga USA G. Friedmana na linku Místem války Europa?
https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE
Uvádzal že jedinou a najväčšou hrozbou pre USA je možné spojenectvo Nemecka a Ruska. Teda zároveň aj spojenectvo EU a Ruska. Cez občiansku vojnu na Ukrajine sa dotlačila EU k embargám a možné spojenectvo už z Ruskom v blízkej dobe nehrozí. Ale zároveň sa Rusko dotlačilo do náručia čoraz silnejúcej a sofistikovanej špehujúcej Číny.
G. Friedman vyzdvihoval stratégie rozdeľ a panuj. Uvádzal príklad že v Iraku mali menší počet vojakov ako majú policajtov vo svojich veľkomestách, ako Los Angeles, čiže tam ani nemôžu mať dlhodobo nasadenú armádu. Aj Rusko ekonomickí zdevastovala invázia do Afganistánu a v súčasnosti stále ekonomickí zaťažuje aj USA. Nuž naše veľmoci musia stále zvyšovať plošne špehovanie sveta, či už zo satelitov, cez vypočtovu techniku, mobily a podobne. Spoločne s ostatnými aplikáciami ako z pohybov, navigáciami ako GPS, Beidu a podobne to dáva mohutný nástroj nielen na ekonomické a vojenské špehovanie, ale aj možnosti na vyvolanie občianských vojen v niektorých štátoch, využívať šikovne stratégie rozdeľ a panuj!.

Odpovědět

Udiv nad poslednim odstavcem

Karel Marecek,2018-11-07 11:09:50

Nechápu ten poslední odstavec, přesněji co tím chtěl básník říci, tedy kromě emocionálního výlevu, který je založen už na první pohled na "podivných informacích", kdy opomněl třeba sdělit, že Policie ČR funkční systém dávno používá a je uznávaný i soudem a to nemluvím, že když ho má ˇpolicie ČR, tak určině byl minimálně licencován i spojencům...

A těm čínskýým šmejdům, když si autor připlatí a nechce vše za 1dolar, když je to přeci čína, tak dostane kvalitu, je to jenom o ceně...

Shrnuto, poděkování za překlad nových informací co se v dané oblasti děje, ale ten závěr zamlčující, že u nás se podobné systémy vesele používají taky je řekněme divný :(

Odpovědět


Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Jarda Linux,2018-11-07 13:48:34

Údiv nad specializací pana Marečka. Jednak nad tím, jak rozumí přenosovým soustavám pod článkem o energetice pana Wagnera ale jaký je odborník i co se rozpoznávacích programů týká. Jsem zaměstnancem Letiště, dnes nazvaného podle bývalé hlavy státu. A program rozpoznávání osob podle chůze zde nemáme. Hodně by mne zajímalo, odkud pan Mareček čerpal, že uvádí, že v ČR takové máme. Že je na ČVUT zkouší, tak to ještě neznamená, že jsou v provozu a hlavně že dosahují uvedené rozpoznávací schopnosti, protože přes těch 90 % tak to by byla fakt bomba.

Odpovědět


Re: Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Milan Krnic,2018-11-07 19:42:11

"by mne zajímalo, odkud" ... no přeci z pocitů, a ty jak známo vítězí. I Elon níže vyjevil krásné pocity. Proti tomu nemáte obrany, jedině tak kluky ušatý obejmout.

Odpovědět


Re: Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Florian Stanislav,2018-11-09 13:40:09

Rozpoznat chůzi člověka na letišti, který táhne kufr levou pravou bude asi těžké.
Lupič v bance si připne suchým zipem další 2cm podrážku a umělá inteligence shodně s náhodnými svědky ho vyhodnotí jako kulhajícího.
Pokud se nepletu, psalo se před několika lety, že byl u nás vyvinut program rozpoznání chůze, o který měli zájem v USA.

Odpovědět


Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Elon Trachta,2018-11-07 15:02:07

Mně také autor již delší dobu připadá jako nějaký Čajnamil. Na můj vkus píše o úspěších Asiatů ve vědě až příliš často a nedivil bych se kdyby mu za to přes velvyslanectví platili.

Odpovědět


Re: Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Jan Novák9,2018-11-07 19:23:00

Na to si bohužel zvykejte. Čína je teď vedoucí velmoc ve vědě i když zanedbáme že spoustu amerických patentů mají na svědomí asiaté pracující pro ně. Např. v superpočítačích vedou už docela dlouho. Vydávají nejvíc na vědu i na vzdělání. Evropě ujel vlak už dávno a teď ujíždí i amíkům. A čínské šmejdy - v 60 letech byl synonymem šmejdu japonský tranzistorák. O dvacet let pozdějí byl synonymem kvality, takže to se může změnit.
V západmím světě klesá úroveň vzdělání a nedávno jsem četl že po roce 2000 klesá inteligence 7 bodů na generaci, před tím stoupala 3 body na generaci. Ve středních školách nemůžou dávat testy staré 50 let protože by je nikdo neudělal.

Odpovědět


Re: Re: Re: Udiv nad poslednim odstavcem

Milan Krnic,2018-11-07 19:48:17

Evropa vyniká v byrokracii a na tu moc inteligence potřeba není.
Aktuálně třeba https://www.lupa.cz/aktuality/kontroverzni-reforma-copyrightu-prosla-klicovym-vyborem-evropskeho-parlamentu/

Odpovědět


ad p. Novák a testy

Pavel Brož,2018-11-07 20:52:22

K Vaší poslední větě - nejen na středních školách a nejen testy staré padesát let. Kamarád, který několik desetiletí vyučuje matematiku na jedné nejmenované pražské vysoké škole, musel už několikrát na kobereček k děkanovi. Měl totiž utkvělou představu, že dnešní studenti by měli znát z matematiky plus minus totéž, jako studenti před dvaceti lety, a v důsledku toho reálně hrozilo, že vyčistí ročník - nakonec musel po opakované domluvě od děkana opakovaně slevit ze svého bludu.

Odpovědět


Re: ad p. Novák a testy

František Kroupa,2018-11-08 20:54:59

To udělal pan děkan dobře, proti bludům je třeba bojovat. Možná by nebylo od věci kolegu oznámit Jakubu Jandovi, co kdyby byl (kolega) skrytým proruským trollem? Pokus o vyčištění ročníku a tudíž o likvidaci naší inteligence by tomu možná napovídal.
K věci: na naší nejmenované vysoké škole působil kolega, který roli čističe zastával již za nelidského režimu, teď už je v důchodu. Pravda, čistil nepříliš důsledně, ale těch 10 - 15 % z již profiltrovaných studentů byla jeho obvyklá norma. Byl proslaven a obáván svými olympiádami. Jednalo se o testy, kde hodně záleželo na logickém uvažování, příklady byly odstupňované podle obtížnosti. Výsledky sloužily jako jeden z podkladů pro známku u zkoušky. Kolega si důsledně evidoval všechna skóre a tak za desítky let jeho působení nashromáždil zajímavý statistický materiál. Závěr? Co před rokem 1989 řešili trojkaři, kolem roku 2010 nezvládali jedničkáři.

Odpovědět


Re: Re: ad p. Novák a testy

Pavel Brož,2018-11-08 23:17:27

Sice jsem moc nepochopil Vaši zmínku o trollech a neznám žádného Jakuba Jandu, nicméně když už jste to nakousnul, tak množina proruských trollů je v průměru zrovna ukázkovým příkladem propadu inteligence a kritického myšlení - typický proruský troll zuřivě popírá, že by Katyňský masakr měl na svědomí Stalin, rusko-finskou válku podle něj zahájili Finové zákeřným napadením Sovětského Svazu, neochvějně tvrdí, že jsme si v šedesátém osmém sami rozstříleli Národní Muzeum, a aktivně propaguje kdejaký konspirologistický blábol, např. že Neil Armstrong místo na Měsíci pochodoval kdesi po studiu a podobné hovadiny. Kdyby přiletěli nějací mimozemšťani a všechny proruské trolly si odvezli, vycpali a vystavili ve sbírce vesmírných kuriozit, průměrné IQ zbylé populace by nepochybně stouplo.
Ale také k věci: ono je docela dost možné, že trend poklesu inteligence byl zahájen už ve druhé polovině dvacátého století ruku v ruce se změnou výchovných modelů. Zatímco za první republiky byl život těžký natolik, že podstatná část mladých lidí věděla, že pokud se nebude opravdu snažit, tak se v životě neprosadí, tak po válce bylo už dost věcí jinak, jak na Západě, tak na Východě. Mladí lidé se už nemusí zdaleka tak moc snažit, jako naši dědové v meziválečné době. A v dnešní době to už navíc vypadá, že Mark Zuckerberg nevymyslel pouze digitální sociální síť, ale zároveň nástroj výrazně ulehčující život tím, že umožňuje dlouhodobou hibernaci energeticky nejnáročnějšího lidského orgánu - mozku.
Neplatí to ale všude a minimálně v Asii má tento hloupnoucí trend aspoň půlstoleté zpoždění oproti Evropě a Americe. Asi to ty Asiaty nakonec taky doběhne, ale po nějakou přechodnou dobu nad námi budou v inteligenci triumfovat. Protože ti jejich dnešní trojkaři zvládají to co naši jedničkáři před rokem 1989.

Odpovědět

a česká stopa v oboru

Standa Hořejší,2018-11-07 10:30:57

Dobrý den,
k článku je možno dodat pro povědomí širší obce čtenářů fakt, že v tomto oboru jsou velmi daleko a velmi úspěšní také čeští badatelé, viz např.:
soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky Jiří Straus,
https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1141842-kriminaliste-dokazi-identifikovat-pachatele-podle-zpusobu-chuze
rozvoj počítačového zpracování analýz videozáběrů Radek Štourač
https://zvut.cz/napady-objevy/napady-a-objevy-f38103/pocitacove-videni-muze-identifikovat-cloveka-podle-chuze-d116306

Jinak, se závěrem článku souhlasím na 100%, jako v mnoha jiných oborech, i zde jde o metody, které mohou společnost chránit (zločinnost ap.), tak špehovat - v tom se Čína stala již velmocí.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz