Čistič skleníkových plynů se recykluje  
Jsme už takoví, že se o špatné zprávy zajímáme víc. Díky tomu tu dnes také jsme, protože bylo evolučně prospěšné se učit z nezdaru a na chybách druhých. Dobře to vědí i vlastníci medií, a pokud chtějí v konkurenci obstát, musí nabízet to, co zvyšuje čtenost a přináší zisk. I proto se na nás ohledně klimatu valí převážně katastrofické scénáře a informace o nejasnostech jaksi zapadají.

Dlouhodobé předpovědi vývoje klimatu stojí na dvou hlavních pilířích – rostoucí koncentraci  oxidu uhličitého a metanu. Vychází se ze stanoviska Mezivládního panelu pro změny klimatu, který metan označil za druhý nejškodlivější antropogenní oteplovací plyn. Uvádí se, že je téměř třicetkrát škodlivější než CO2. Mezi lety 1997 až 2006 byla jeho koncentrace v atmosféře takřka konstantní. Pak jeho množství rostlo zhruba o půl procenta ročně. Jedni to přičítají přirozeným emisím spojeným s nárůstem vlhkosti, jiní těžbě fosilních paliv a další to svádějí na zemědělce a chovatele hospodářských zvířat. Tento nastoupený trend se má neustále zhoršovat.

 

Příklad produkce molekul OH v průběhu 24 hodin v červenci 2018. Vyšší hladiny OH nad zabydlenými oblastmi jsou pravděpodobně důsledkem přítomnosti NO a NO2 z automobilů a průmyslu. Kredit: NASA / Julie Nicely
Příklad produkce molekul OH v průběhu 24 hodin v červenci 2018. Vyšší hladiny OH nad zabydlenými oblastmi jsou pravděpodobně důsledkem přítomnosti NO a NO2 z automobilů a průmyslu. Kredit: NASA / Julie Nicely

Štěstím je, že se metan v troposféře rozkládá. Jeho likvidátorem jsou molekuly OH. Říká se jim také hydroxylové radikály a jde o molekuly tvořené jedním atomem vodíku, jedním atomem kyslíku s volným (nebo nepárovým) elektronem. Výsledkem je vysoce reaktivní molekula, která metan oxiduje. Hydroxylové radikály nás nezbavují  jen molekul metanu, stejně radikální konec dělají i s dalšími oteplovacími plyny.

 

Teprve nyní se dostáváme k meritu věci. Stávající scénáře budoucího vývoje klimatu jsou zatíženy představou, že spolu s nárůstem koncentrace metanu bude v atmosféře ubývat i molekul OH. Právě to ale nyní američtí vědci ve vědeckém časopisu Journal of Geophysical Research, kde zveřejnili výsledky svých měření, zpochybnili.

 

Julie M. Nicely, první autorka publikace. Její jméno sedá do češtiny přeložit jako „Hezká a Přesná“. Nakolik se jejímu kolektivu podařilo zpřesnit představy o naší budoucnosti, bychom se mohli dovědět už brzo. Její pracoviště: Department of Chemistry and Biochemistry, University of Maryland, se hodlá spolu s NASA, otázce metanu intenzívně věnovat. Kredit: NASA.
Julie M. Nicely, první autorka publikace. Její jméno sedá do češtiny přeložit jako „Hezká a Přesná“. Nakolik se jejímu kolektivu podařilo zpřesnit představy o naší budoucnosti, bychom se mohli dovědět už brzo. Její pracoviště: Department of Chemistry and Biochemistry, University of Maryland, se hodlá spolu s NASA otázce metanu intenzívně věnovat. Kredit: NASA.

Více než tři dekády trvající sledování troposféry podalo důkaz, že  koncentrace OH,  tohoto „čističe“ atmosféry, neklesá. Jeho molekuly se nespotřebovávají, jak se dosud myslelo, ale recyklují se. O obnovu hydroxylových skupin v atmosféře se stará sluneční svit. Proces tvorby OH molekul do značné míry jede v režii molekul oxidů dusíku. Poněkud paradoxně jsou to molekuly NO a NO2, neboli  polutanty, kterými nás obšťastňuje průmysl a naši plechoví miláčci.

 

Ani to ještě není metanových překvapení konec. Jak se ukazuje, tak k tvorbě žádoucího „detergentu“ v podobě OH skupin dochází působením ultrafialového záření i v nízkých vrstvách atmosféry. Stačí k tomu přítomnost vodní páry a ozónu. V tropech je obojího dost a hlavně - s prognózovaným oteplením se mají oblasti tropů zvětšovat. Jinak řečeno, tvorba OH bude stoupat a ne klesat, což by se na likvidaci nebezpečného metanu mělo také podepsat.


Závěr

Chemici stávající scénáře vývoje klimatu poněkud znevěrohodnili. Jak moc, to se teprve ukáže. Jistým varováním před unáhlenými soudy by nám mohlo být vyjádření první autorky studie: „Objev této recyklace v atmosféře by mohl dát odpověď na otázku, zda koncentrace metanu v budoucnu porostou, nebo budou vyrovnané, a nebo zda se dokonce budou snižovat." Slova byla nejspíš určena do vlastních řad a jako omluva, že zatím její parta nedokáže dát na všechny otázky odpověď. Její poznámka je ale dost výmluvná, abychom si udělali obrázek, s jakými daty stávající předpovědní scénáře pracují.


Literatura

Julie M. Nicely, et al.: Changes in Global Tropospheric OH Expected as a Result of Climate Change Over the Last Several Decades, Journal of Geophysical Research: Atmospheres, 10.1029/2018JD028388Journal

Datum: 03.12.2018
Tisk článku

Související články:

Když na konci doby ledové ustoupil led, tak z moře vybublal metan     Autor: Stanislav Mihulka (05.06.2017)
Jak moc mlži zamlžili klimatologické modely?     Autor: Josef Pazdera (14.10.2017)
Amazonský prales produkuje tolik metanu jako všechny oceány dohromady     Autor: Josef Pazdera (16.12.2017)
Oteplují ledovce planetu? Některé ano!     Autor: Josef Pazdera (27.11.2018)
Hlubokomořští mikrobi hltají skleníkové plyny i ropu     Autor: Josef Pazdera (01.12.2018)



Diskuze:

Proč však vědma také Nicelly nevybarvila Denní chod koncentrace bahenního plynu v různých výškách atmosféry nad glóbem, aby nás snadno přesvědčila o jedinečné pažravosti radikálů OH* ?

Josef Hrncirik,2018-12-04 11:40:37

Odpovědět


Re: Proč však vědma také Nicelly nevybarvila Denní chod koncentrace bahenního plynu v různých výškách atmosféry nad glóbem, aby nás snadno přesvědčila o jedinečné pažravosti radikálů OH* ?

Florian Stanislav,2018-12-05 20:09:28

Hydráty metahu pod Severním oceánem a na Sibiři. Při poklesu tlaku s rozkládají.
https://vtm.zive.cz/bleskovky/masivnim-metanovym-kopulim-v-severnim-ledovem-oceanu-pry-hrozi-exploze/sc-871-a-188012/default.aspx

Odpovědět


Strašlivé výfuky z VTM o hrozících výbuších metanových hydrátů na Sibiři a v Severním Ledovém Oceánu

Josef Hrncirik,2018-12-06 13:18:48

Hydrát metanu cca CH4*6H2O je led s v dutinách mřížky zachyceným metanem.
Vzniká při tlaku nad 2 MPa při cca 0°C a při tlaku cca 3 MPa taje při 4°C; 5 MPa 8°;
7 MPa 12° a nad 80 MPa až při 15°C.
Je vidět, že vysoký tlak hydrát stabilizuje, či lépe řečeno led je metanem stabilizován při vysokém tlaku.
Z tuhé fáze ledu metan uniká pouze difuzí nesmírně pomalu. Teprve roztavením ledu vyšumí jak šampus (COCA COLA TM.).
Teroristé mají smůlu, k nižádné detonaci u šampusu nedochází ani na Sibiři.
Tání ledu je velmi pomalé, protože odnímá velké množství tepla.
Led je pevný a jeho plášť ev. působí na uvolňující se metan jako stěna tlakové nádoby a tak jeho jádro může odolávat tání až do 15°C.

Aby si to uvědomili, však redaktorům VTM nehrozí, ani kdyby těžili v gulagu na Sibiři metan po 4 pětiletky.
God save innocent youth!

Odpovědět


Vědma si vše mohla Nicelly přečíst již v rozsáhlé revui: Chem. Rev. 1985, 85, 69-201 . Jsou tam uvedeny rychlostní konstanty oxidací cca 500 polutantů v atmosféře nejen OH*, ale i NO3* a ozonem i odkazy na koncentrace OH*.

Josef Hrncirik,2018-12-06 13:31:14

God save the Queen!
Salve Brexit!!
(pokud ho spojenec nezatrhne)!!!

Odpovědět


Re: Vědma si vše mohla Nicelly přečíst již v rozsáhlé revui: Chem. Rev. 1985, 85, 69-201 . Jsou tam uvedeny rychlostní konstanty oxidací cca 500 polutantů v atmosféře nejen OH*, ale i NO3* a ozonem i odkazy na koncentrace OH*.

Radek Secka,2018-12-14 14:50:39

V roce 1985 urcite nemeli tak presna data diky vzdalenemu sledovani Zeme.
Ale mely modely, ktere mimochodem tato pani s usmevem na tvari zpochybnila. Veda je krasna, pokud si to clovek neustale obnovuje, jakmile usne na vavrinech, stane se, ze si vymisli realitu, ve ktere Queen nekdy neco o Brexitu rekla.

Odpovědět

Metan, ozon, NOx

Florian Stanislav,2018-12-03 17:52:09

Ralativní nárůst CH4 až 5ppb CH4/rok
https://magazin.gnosis.cz/wp-content/uploads/koncentrace-ch4-tempo-rustu-1984-2016.png
https://magazin.gnosis.cz/snimky/solar-cycle-planetary-a-index.gif
Nárůst ppb CH4 nejvíce 2005-2008 je v době poklesu sluneční aktivity. Stratosférický methan se oxiduje ozonem, jehož koncentrace může souviset se sluneční aktivitou.
Koncentrace ozonu klesá s rostoucím NOx. Zdroj tohoto údaje už nemám po ruce.
Ozon je přízemní a stratosférický a vztah mezi a UV zářením je komplikovaný
https://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/priroda/_zprava/259942

Odpovědět

Super

Alexandr Kostka,2018-12-03 13:37:19

Vždy když vyjde podobný článek, tak se děsím, až se toho nějací "šikovní" aktivisté chopí a rozjedou si další vysoce výnosný "zelený" kšeft. Oproti tomuto by "obnovitelné zdroje" byly maličkost. Solární a větrný podvod jen vysává kapsu a ohrožuje zásobování elektřinou. Oproti tomu vypouštění OH radikálů nebo ozonu do nízké atmosféry by bylo přímo životu nebezpečné.

Odpovědět


Re: Super

John Wellington,2018-12-04 19:26:28

Bude to prima akce - sejdou se malé děti, celé rodiny, školy a školky... Budou se rozdávat těžké balónky s ozónem. A na konci zábavného odpoledne všichni své balkónky rozděláme a vypustíme toxický ozón zpět do přírody. Romantika!

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz