Psychotické symptomy jsou s marihuanou častější  
Studie provedená na 2 437 osobách dokládá, že kouření marihuany je u těch, kdož mají genetickou predispozici k psychotickým stavům, rizikové. Kouření konopí má na svědomí 8% všech vážných případů psychóz.

Psychotická onemocnění jsou považována za největší celospolečenské břemeno. Duševní choroby náleží podle údajů Světové zdravotnické organizace mezi nejčastější příčiny neschopnosti. Mezi prvními deseti příčinami ve světovém měřítku, jich je pět z oblasti psychiatrie  - deprese, bipolární porucha, závislost na alkoholu, schizofrenie a obsedantně kompulzivní (nutkavá) porucha. Tato onemocnění postihují obyvatelstvo v produktivním věku, vedou k dlouhodobým pracovním neschopnostem, a mají negativní dopad na rodiny, jsou zdrojem negativních sociálních jevů a sebevražed. 
V poslední době jsme na stránkách Osla byli svědky střídání článků  svědčících o škodlivosti i prospěšnosti látek obsažených v konopí. Jednou měli navrch vyznavači, podruhé zase oponenti kouření marihuany.
Nyní zveřejněná studie, kterou kolektiv nizozemských autorů publikoval v British Medical Journal, je argumentem na straně odpůrců kouření. Z této studie totiž vyplynulo, že používání marihuany u adolescentů a u mladých dospělých, může být příčinou psychotických poruch, které se projeví až v pozdějším věku. Riziko vzniku těchto symptomů sice není velké, ale podstatně se zvyšuje  u osob, které mají k psychotickým stavům určité predispozice.

Jim van Os. FOTO: Alfredo Menéndez

Psychické poruchy různého stupně se v průběhu života vyvinou téměř u třetiny osob. I když celá řada  dříve provedených studií vztah užívání marihuany a psychotických problémů indikovala, vynesení jednoznačného verdiktu se jevilo jako komplikované. Obtížným se jevilo určit, zda užívání marihuany samo spouští psychotické problémy – jako například slyšení hlasů a paranoiu, a nebo zda jsou mentální problémy těchto osob důsledkem toho, že je mezi nimi více „samoléčitelů“ , kteří si užívání marihuany ordinují.
Přijít této věci na kloub se snažil kolektiv vedený Jimem van Os z Maastrichtské univerzity. Tento tým výzkumníků sledovali 2437 osob ve věku 14 – 24 let. Zjistil, že během čtyř let se u 21% vyznavačů marihuany  psychotické problémy vyskytly. Zatímco u osob, které marihuanu neužívaly, se tyto problémy vyskytly jen v 15%. Studie odhalila ještě jednu souvislost -  čím větší dávku marihuany  osoba konzumuje, tím větší je u ní pravděpodobnost, že se u ní  vyvinou psychotické stavy.


Vliv rodinné predispozice
Největší riziko vývinu psychotických stavů mají podle výzkumníků ti, u nichž se v příbuzenstvu takové stavy již vyskytly. Osob s genetickou predispozicí, byla ve  sledovaném souboru, přibližně jedna desetina. U nich  (tedz těch co spadaly do zmíněné desetiny z celku), se u kuřáků marihuany vyvinul psychotický symptom u  více než poloviny z nich (51%). U nekuřáků z této skupiny to bylo jen asi u čtvrtiny.
Nutno podotknout, že definice psychózy, používaná v této studii, je velmi široká a zahrnuje i občasné symptomy, které nevyžadovaly hospitalizaci. Podle van Ose jsou výsledky studie zcela jednoznačné: „Pokud máte sami psychické problémy, nebo máte v rodině někoho s narušenou psychikou, je pro vás  kouření marihuany rizikové.“
Shodně v tomto směru smýšlí například i Martin Barnes, šéf exekutivy dohledu nad léčivy ve Velké Británii. Podle něj si kuřáci marihuany zadělávají na psychické problémy a ten, kdo začne s kouřením brzo, má výhled na špatné konce mnohem větší. Jiný  z profesionálů - Robin Murray z londýnského Psychiatrického ústavu, toto riziko dokonce vyčíslil. Kouření marihuany má podle něj na svědomí 8% všech vážných případů psychóz.

Prameny: British Medical Journal, New Scientist

 

Datum: 02.12.2004 02:01
Tisk článku

Související články:

Obsah THC v různých typech pěstovaného konopí je prakticky stejný     Autor: Stanislav Mihulka (14.10.2018)
Nízká dávka delta-9-tetrahydrokanabinolu obnovuje paměť a proces učení u starých myší     Autor: Marek Lapka (10.05.2017)
K2, Spice, Modrý drak aneb syntetická marihuana     Autor: Josef Pazdera (11.02.2017)
V jednadvaceti americká mládež zavrhne marihuanu     Autor: Josef Pazdera (09.07.2015)
Marihuana nie je neškodná     Autor: Matej Čiernik (07.05.2014)



Diskuze:

Nemyslim si

Jenda,2007-10-14 19:45:04

2P.Broz: Ja jsem uz v zivote slysel hodne nazoru od hodne odborniku, ale muzu ti rict, ze vetsina "odborniku" ve skutecnosti ani odborniky nejsou. Casto nad tebou zlomi hul, kdyz jim reknes, ze mas neco s nejakou drogou.. Hodne techto odborniku pomalu ani nic nevyzkousely. Ale zase na druhou stranu, kdyz uz natrefis na odbornika i s praxi a liberalnim a empatickym postojem, tak umi urcite dobre poradit.

Odpovědět

Kombinace

jenda,2007-10-14 19:30:51

jj, ta kombinace je celkem hafo zahul na psychgiku. Ja sem to tak delal par let, pac sem se po kombinaci marihuana a alkohol citil nejlip. pak mi trava prestala delat dobre, i alkohol uz nebyl to co driv. pravda je, ze sem mel dosti rozhasenou psychiku napr. i lysohlavkami. podobne potize jak popisuje tady Lukas. Mno jim antipsichotika i antidepresiva + leky na uzkost. tak doufam, ze to zacas zabere a ze si budu moci obcas zajit s kamarady na nejakej ten kousek ci se vyvalit nekde naslunicku a dat si jointika. :) jinak tahle zkusenost me odradila od konzumace tvdrdych drog. Citil jsem se jako smrstena kulicka lidske spatnosti. Veskera lidska zvrhlost, zloba, vztek, nenavist, pohnutky, uchylky.. cokoliv na co si vzpomenu mi v tu dobu litalo hlavou a nemohl jsem se toho zbavit. Mnouz mam alspon predstavu o tom, co je to asi peklo :))

Odpovědět

Droga jako droga

Martin,2006-12-20 14:10:50

Nevím jaký je dopad kouření marihuany na občasného konzumenta, ale můžu s jistotou říct že velmi časté kouření u mladitstvých může způsobit psychické
problémy. Jako kluk jsem sice nebyl svatý, ale chodil jsem od 6.třídy na 8leté gymnázium. Tam jsem ve 13 letech začal kouřit trávu a v 15 letech už jsem ji kuřil každý den i několikrát. Před 16 rokem jsem musel změnit školu na lehčí.Začal jsem někdy mívat i velmi nepříjemné stavy. Doma se mnou nebylo řeči,byl jsem neschopný řešit jakýkoli problém. Vůbec sem se nedokázal něco učit.Byl jsem v takové apatii že jsem do ní kvůli problémům přestal chodit. Rodiče mi přestali dávat peníze a tak sem doma začal krást. Stačilo pár návštěv u psychologa a přes DETOX jsem skončil v léčení pro nezletilé závislé na drogách. Po třech měsících jsem to tam už nemohl vydržet a chováním si vynutil odjezd domů. Byl jsem přesvědčený že už to nikdy do rypáku nedám a to jsem řekl všem. Po příjezdu domů jako bych nechápal kde to jsem. Uvědomil jsem si že žádné normální lidi už skoro neznám, že jsem přišel o holku která mi až do poslední chvíle než jsem neohlášeně odjel věřila, že toho nechám. Uvědomil jsem si co pro mě znamenala a jak hrozně jsem se choval. Zpátky už se to ale vrátit nedalo. Zůstali mi jen vyhulení kámoši .Už po jednom nekonečném týdnu stráveném v letních depresích jsem selhal. Hulení samotné mi už ale nestačilo a tak jsem do toho i hodně pil alkohol a párkrát sem si dal LSD. To trvalo asi jeden rok. Žli jsem život ve kterém jsem ,,dokonale" skloubil drogy a lehkou školu. Byl jsem na tom psychicky tak špatně že už sem se nedokázal bavit s lidmi o normálních věcech. Na žádné otázky ani pokusy o seznámení od neznámých lidí jsem nereagoval, uzavřel jsem se do sebe. Často se mi zdálo že mě někdo sleduje, měl jsem velmi nepříjemné pocity při jízdě hromadnou dopravou do školy, ze školy..... Deprese a záchvaty pláče jsem měl i když jsem byl třeba zrovna zhulený.O to více jsem pil alkohol.Nepomohl mi ani psychiatr a jeho prášky.
Furt se mi honily hlavou myšlenky jak se to mohlo stát, když jsem ze slušné rodiny, jako dítě jsem žádné problémy neměl, měl jsem dobré kamarády, holky po mě letěli, jak jsem se mohl mít. Tyto myšlenky mě několikrát skoro dovedly k sebevraždě. Nikdy sem to ale nakonec nedokázal vzdát. Pak mě jedna událost donutila ještě zkusit normálně žít. Teď sedím doma u PC je mi za pár dní 18 let a už půl roku se tak nějak držím. O víkendu si zajdu do hospody. Ze začátku jsem kouřil trávu tak co 2 týdny, pak jsem ale zjistil že čím dýl nehulím tím sou ty stavy ještě horší a způsobují mi psychózu, tak jsem s tím sekl úplně. Skoro každý den teď sportuju(posilovna, kickbox)což mi pomáhá přežít ty chvíle kdy sem doma přijde depka. Co se týče komunikace s normálními lidmi,tak se pomalu zlepšuju ale ještě mám před sebou hodně času, který musím přetrpět, asi jako trest za to co jsem 4 roky dělal. Život mě nebaví a na ničem mi nezáleží.
Kdo ví jak to nakonec dopadne. Nejsem si sám sebou vůbec jistý. Marihuanu ale kouřit určitě nezačnu protože s ní mám stavy, které bych si nikdy nepřál zažít.

Odpovědět

je to trauma

Lukáš,2006-06-05 18:38:23

Je mi 30let a od 18ti piju a kouřim trávu,sám sem si ji nekupoval,ale když sem pil a kluci kouřili tak sem si dával s nima a pak sem je bavil nebo ze mě měli srandu,když sem byl našrot,asi po 4letech mi začalo být trochu zvláštně tak jsem navštívil psychiatra,léky na úzkostné stavy nezabraly tak jsem dostal antipsychotika za 3měsíce jsem je vysadil a bylo mi celkem dobře.Alkohil jsem pil pak hodně,ale skoro jsem nekouřil,asi před dvěma lety jsme se rozešli s přítelkyní s kterou mám dceru a byl jsem v hospodě víc než doma a panáky a jointy jsem do sebe pral i když to kouření nebylo pravidelný,po 5ti měsících mi bylo po těch kalbách mnohem hůř a cítil jsem v mozku zase nějáké změny,velkou nervozitu a chvění,v nemocnici nic na mozku nezjistili a bral jsem antidepresiva,později zase antipsychotika,ale bylo mi po nich ještě hůř a cítil jsem se velmi špatně tak jsem na úlevu asi třikrát prokalil víkend po víkendu jsem antopsychotika opět nasadil po 4měsících,to bylo letos o vánoce se mi udělalo mnohem hůř,trochu mi pomohl jenom Rivotril,antipsychotika jsem vysadil a našel si jiného psychiatra,ten mi stanovil chron.depresivní sindrom,ale po antidepresivach mi bývá taky hůře,ted zvažujeme hospitalizaci,mé potíže Psychucké-podrázdění,úzkost,nepříjemný třes a chvění spodní sanice a trochu i celého těla které by chtělo dojít až do tiků a bolí z toho hlava,ovládá to i mozek,nesoustředěnost,špatné vnímání,zhoršená pamět,zhoršená orientace,vtíravé myšlenky,svět mi připadá jako kdyby to nebyla realita a občas mi připadá že jsou věci zvláštní i když mě něco drží abych tomu dokázal čelit a uchovávám si snad trochu zdravé Já které mě vždy vrátí do normálu..Fyzické potíže-potíže se spánkem,pocení a návaly,zima nohou nebo celého těla,zimice nebo husí kůže,velká únava a tíha hlavy,bolesti zad,žaludku,slzení nebo mlžení očí,pocit ztráty rovnováhy a mdloby,neschopnost něco dělat a zařizovat,různé ataky do hlavy....často mřemýšlím nad tím že jsem si to udělal sám a že ted za to musím trpět,taky nad tím jestli třeba neni opravdu bůh a toto je můj osud za můj špatný život,protože jsem dost přesvědčen že se z toho už nikdy úplně nedostanu,nechci pít ani kouřit,ale to pivo si prostě dám....Tak chlastejte ale málo a nekuřte na to trávu nebo všeho s mírou.Zdar všem Lukáš.

Odpovědět

To je nesmysl co pises wero!

chongX,2005-08-29 19:48:43

Jakoze v tej studii, je psano, ze cim vic tim hur, coz je vic nez logicke, zahaneni nudy a deprese mozna ano nejni problem, kdyz si das jednoho dva jonty za den, ale kdyz denne vyhulis 2-3 gramy, tak si piss, ze ti bude ouvej a nebudes se smat....imho!
a ze to neni astronomicke cislo, doklada jen to, ze muzes byt rada, ze nejsi v tom cislu, a rozhodne souhlasim, ze je to psychykou a mozkem kazdeho jedince, pak jde jeste o to, jakou davku vykouris..jsem kurak marihuany a nerikam, ze kourim moc, nebo malo, ale tak abych to zvladal a mel a mam to myslim pod kontrolou....
jde jen o kazdeho cloveka jak se k tomu postavi!
diky za pozornost ;)

Odpovědět

MARIHUNA SPÍŠE POMÁHA NA PSYCHYCKÉ POTÍŽE NEŽ-ŠKOD

Wera,2005-02-21 20:27:34

NO PODNE ME TO ZAS AŽ TAK PRAVDIVÍ MOC NEDUDE CO ...... no že by koření marihuany zpusobovalo psychycke potíží je podle mího Blbost a 21% není zas až tak astronomicky číslo pro naké předčasné zavery a od čísla 15% se to to taky nějak závretne neliší takže ze lidskou psychykou bybe asi neco jenyho . Spíše si myslim že marihuanou si plno lidí navuzuje doubrou naladu zahání depresi a příde mi spíše že na psychyku pomáhá než jí škodí.......cuzzzzzzzzz = )

Odpovědět

Milý Pavle, ono to nebude tak horký :)

wllk,2004-12-07 13:50:48

Náhodou, Osla v tomto i jiných ohledech ctím a respektuju. Přečetl jsem si důkladně svůj příspěvek a nic o nepřátelích jsem v něm nenašel. Mínil jsem toliko to, že brát šmahem takovéto studie jako důkaz pro odpůrce marihuany je politicky-moralistickej akt a na tom teda trvám, viz můj předešlý příspěvek. Až na tuhle záležitost a jistý náznak jednostrannosti je celý příspěvek rozumně korektní, o tom žádná. Takže, Pavle, nehledej nepřátele tam kde nejsou, abych nebyl originální :)))

Odpovědět


Ono by bylo nejlepší přizvat nějakého odborníka

Pavel Brož,2004-12-08 15:39:30

Myslím tím někoho, kdo se problematice drog věnuje profesionálně (jako třeba MUDr. Presl apod.). Velice by mě (a věřím, že nejenom mě) zajímal názor někoho opravdu znalého, určitě by to bylo mnohem poučnější, než nekonečný seriál výměn amatérských interpretací těch či oněch aktuálních objevů. Toto téma je natolik zajímavé, že by si zasloužilo, aby se k němu vyjádřili i lidi, kteří o něm opravdu něco ví, zatím se k němu vyjadřovali pouze laici (čímž nijak nechci snížit význam článků dosavadních autorů, pánů Josefa Pazdery, Stanislava Mihulky a Jaroslava Petra, ty články byly kolikrát velice podnětné, nicméně chtělo by to přesto sehnat nějakého experta).

Odpovědět


OK, proč ne ...

wllk,2004-12-09 12:29:07

Nicméně, domnívám se, že pokud komentátor není autorem komentované studie, je stejný "amatér" jako všichni ostatní.
Pohled člověka z medicínsko-praktické části celé záležitosti je jistě přínosem, sebemudrovatější mudr ale zase, jak si dovolím tipnout, většinou například nemá osobní zkušenost s drogou a z celé škály uživatelů drog vidí jenom úplný chvost distribuční křivky - drtivou většinu typů uživatelů drog klasický mudr nikdy nepotká, narozdíl od běžného návštěvníka klubových akcí a jeho pohled je tímto nepochybně ovlivněn.
Záleží na tom, o čem tahle diskuze vlastně je a v čem by dotyčný měl "být znalý" v čem by měl být "expert". Jistě by nebylo od věci vyslechnout Komorouse, celníka, dealera, koncového uživatele, jeho rodiče, jeho kamarády - názor každého z nich je svým způsobem relevantní. Pokud ale jde o "amatérské" komentování a analýzu vědeckých novinek (to, o čem Osel jest), v tom myslím přispěvatelé Osla obstojí, mnohdy lépe než "expert" daného oboru. V čem je problém?
PS: Osobně doporučuju zkusit Tomáše Zábranského, jeho Drogová epidemiologie je cool. Ale co po něm vlastně chtít? Aby komentoval novinky o marihuaně?

Odpovědět


jsem jeden z nich

Pitr,2004-12-09 15:14:06

musim rict ze jsem jeden s tech kdo se potykal s depresemi a ze velmi pravdepodobne se na vzniku nemoci podilelo i koureni marihuany (zacalo to vlastne tim, ze jsem se jednou zhulil a bylo mi priserne zle, sileny stavy jaky jsem nikdy predtim nemel a to jsem ten samej model uz opakovane hulil), potom asi ctyri tydny jsem se citil mirne divne a po mesici bez huleni flashback , nekolik hodin ten samej stav .... trvalo mi pak mesice nez jsem se citil aspon jakztakz OK.

Odpovědět

Milý wllku, vidíte nepřítele tam, kde žádné nemáte

Pavel Brož,2004-12-07 00:38:50

konkrétně v autorovi článku. Stačí se kouknout na první z článků uvedených výše (s názvem "Látky podobné ...") a uvidíte, že autor rozhodně není žádným dogmatikem dštícím oheň a síru proti trávě. Kdyby jím byl, tak by ani na svém vlastním serveru (ano, on je jeho majitelem a obětavým provozovatelem, samozřejmě spolu s přispěním mnoha dalších přispěvatelů z nichž je nutné vzpomenout aspoň prof. Jaroslava Petra) nestrpěl publikaci článků, které vyznívají příznivě pro trávu (stačí si vyjet články na heslo "marihuana"). Já jako upřímný zastánce legalizace marihuany a její sváteční kuřák jsem ale velice rád, že zde také uveřejňuje data svědčící proti konzumaci trávy, protože by mi připadalo velice hloupé, kdyby se zde dělala jakási cenzura naruby, jenom proto, aby se tím pochlebovalo jisté části čtenářů osla. Smiřme se zkrátka s tím, že tráva má svá pozitiva, potom také své mnohé vlastnosti víceméně neutrální, jako mnoho dalších lidských požitků, ale také svá negativa, a nechme proto dělat autory jejich práci, která spočívá v přinášení vyvážených (tj. ne jen jednostranně filtrovaných) informací o tomto fenoménu. Už jenom proto, aby tento server nebyl jen zrcadlovým obrazem tendečních informací z per zarytých odpůrců marihuany, ale aby byl opravdu tím, o co usiluje - zdrojem nestranných informací ze světa moderní vědy. Za to bych se rád u autorů přimluvil.

Odpovědět

Problémy s podobnými studiemi :)

wllk,2004-12-06 17:58:47

V zásadě souhlasím s oběma diskutujícími. Studie tohoto ROZHODNĚ NEPROKAZUJE příčinný vztah mezi užíváním marihuany a vznikem zmíněných psychotických stavů. Dokud se doktoři nenaučí formulovat hypotézy a na ně designovat relevantní experimenty, budou jenom a jenom trapný :)
Aby nedošlo k omylu, vážně si nemyslím, že marihuana je zcela neviňátko a naprosto v pohodě.
Rád bych ale upozornil, že, jak ukazuje i dikce autora příspěvku, autoři i komentátoři studií tohoto ražení nesledují ani tak vědecké, jeko řekněme politicko-morální cíle, tj. snaží se objevit něco, co by "legalizovalo" krimininalizaci marihuany a co nejvíce odradilo její uživatele.
Proto se v tomto kontextu ptám: Opravňují výsledky této a nesčíselných dalších studií podobných jako vejce vejci kriminalizaci marihuany a současnou legalizaci alkoholu a nikotinu? Opravňují výsledky takové studie soud poslat člověka, který si vypěstoval jednu rostlinu konopí do vězení? Opravňují taková data prohlásit, že marihuana je signifikantně nebezpečnější než celá řada legální substancí aspirinem a čokoládou počínaje a vodkou a toluenem konče?
Nechci manipulovat, ale mám dojem, že k odpovědím "ano" je potřeba opravdu silné nátury.
Pokud jde o legalizaci, jsem přesvědčen, že ekonomické hledisko nehraje vážnou roli. Málokdo ví, že i výroba cigaret z tabáku je nelegální. Vyrobit cigaretu z tabáku není problém, sám jsem to dělal. Zákon však prakticky nikoho nepostihuje, jen blázen by si dělal cigarety sám, když si je může mnohem kvalitnější koupit. Ze stejnýho důvodu prakticky nikdo nepěstuje trávu v Nizozemí, i když si semena může snadno koupit.

Odpovědět

Ono by bylo užitečné srovnání např. s alkoholem

Pavel Brož,2004-12-02 13:22:08

kolik z těch psychóz má jiné význačné původce. Dejme tomu, že je tomu opravdu tak, že kouření trávy má na svědomí 8% psychóz. No a co těch zbývajících 92%? Ty všechny mají na svědomí genetické dispozice? Nebo třeba část z nich má na svědomí alkohol (legální droga)?
Samozřejmě vůbec netuším, jak to je, nicméně troufnul bych si odhadnout, že např. ten alkohol, ale taky třeba stress, možná též špatná výživa či další věci, mají taky ne úplně zanedbatelný podíl na těch psychózách. Užitečný by byl ten poměr. Pokud např. alkohol způsobuje jen 1% psychóz, tak pak vzhledem k tomu, že je konzumován určitě mnohem šířeji, než tráva, by bylo zcela jasné, že kouření trávy ve srovnání s konzumací alkoholu to riziko výrazně zvyšuje. Pokud by ale ten alkohol způsoboval 50% psychóz, tak by objektivní závěr musel znít: "Ano, marihuana i alkohol srovnatelnou měrou zvyšují riziko psychóz". Nad takovýmto závěrem by si pak vyznavači trávy nemohli stěžovat na své pranýřování, na druhé straně by jej ale nemohli k tomu pranýřování využít zarytí odpůrci trávy.
Nevím, jestli je to jenom můj osobní dojem, ale zdá se mi, že v dřívějších desetiletích se o alkoholu a o jeho neblahých účincích na psychiku psalo mnohem více, než dnes. Dnes je v tomto ohledu tak nějak ticho po pěšině a naopak se čím dál více píše o tom, jak je umírněná konzumace alkoholu blahodárná. Nejsem sice žádný konspirolog, ale přece jen si kladu otázku, nakolik jsou informace, které se ke čtenářům dostanou ovlivněny těmi kterými lobby výrobců. Kdyby se třeba tráva stala plně legální a její výrobci by na ní bohatli tak jako výrobci tabáku, neubylo by třeba těch článků o škodlivosti trávy ve srovnání s těmi o její prospěšnosti? To nevím, a docela by mě to zajímalo :-)))

Odpovědět


Spravné zamyšlení!

Petr,2004-12-02 16:37:41

Dnes například vyšla v tisku zpráva, že v loňském roce bylo v psychiatrických léčebnách hospitalizováno cca 60tisíc lidí. Z toho 11tis lidí kvůli poškození alkoholem. Dle časopisu Nature i malé množství alkoholu zvyšuje riziko zranění a podporuje asi 60 chorob, včetně několika typů rakoviny, cirhózy jater a neuropsychologických poruch. Prostě je těch problému způsobených alkoholem spousta, ale poslední dobou se takové informace nějak nenosí ... zato u trávy se poukazuje na každou hloupost ... a tady třeba ten rozdíl mezi 15% a 21% je celkem nic neřikající, pokud se neví, jestli třeba takhle mladí konzumenti třeba zároveň mnohem víc nepijí alkohol, nejsou z problémovějších typů rodin a vůbec... nevím, třeba autoři tyto udaje vzali také v úvahu ... ale mam pocit, že ne. Rozhodně je dobré si občas najít aspoň na netu informace o škodlivosti alkoholu, než se člověk pustí do zastrašování před trávou. Je to rozhodně férové, pokud dotyčný člověk sám vesele holduje alkoholu... Stačí se podívat třeba na stránky Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=385 a pak pro srovnání s alkoholem jinam. ( třeba sem: http://www.zdravcentra.cz/?act=k-10&did=94&kategorie=0&page=toxi2.html ) ... samozřejmě, nic se nemá přehánět ;-)

Odpovědět


8%

Mirun,2004-12-03 14:41:28

Ono sice 8% není mnoho, ale je to jako se splátkama: koupit si něco za 500,- měsíčně nic není, ale když má rodina těch věcí víc, skončí v exekuci.
Myslím, že závěr by se měl brát obráceně: nekuřáci trávy mají oproti kuřákům nižší riziko...

Odpovědět


Tráva legální nebude - nedá se na tom vydělat

Standa,2004-12-03 14:45:35

Také nejsem zastánce konspiračních teorií, ale o jedné věci jsem přesvědčen. Hlavním důvodem proti legalizaci trávy (a potažmo i jejímu pranýřování) je skutečnost, že na ní žádné velké lobby nemohou příliš vydělat. Její "výroba" je totiž tak jednoduchá, že ji zvládne každý, kdo má trochu místa a snahy.

Odpovědět

korelace nebo pricinna souvislost ?

pajout,2004-12-02 10:57:27

Nehodlam zpochybnovat vysledky tohoto vyzkumu, po precteni clanku vsak stale pochybuji o tom, zda mezi kourenim marihuany a psychickymi problemy je skutecne pricinna souvislost. Korelace byla zrejme prokazana, co kdyz je to ale tak, ze osoby s vetsi dispozici k psychickym problemum maji i vetsi sklon k uzivani THC? Koneckoncu, i u osob s genetickymi dispozicemi k psychickym problemum lze argumentovat tak, ze duvodem korelace je sklon osob s latentni psychickou poruchou vice kourit marihuanu...
Podle meho nazoru vyzkum neprokazal pricinnou souvislost, alespon podle informaci, ktere jsou v clanku uvedeny. Nicmene, i ona prokazana korelace nas nabada k vetsi zodpovednosti pri volbe, zda uzivat ci neuzivat kanabinoidni drogy.

Odpovědět


spravna otazka...

honza,2004-12-10 00:23:03

>ze osoby s vetsi dispozici k psychickym problemum maji i vetsi sklon k uzivani THC?
take me to napadlo
> korelace nebo pricinna souvislost ?
a prave to bohuzel studie neresi..

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz