V ohnisku odpůrců vakcín kvůli spalničkám vylétlo očkování o 500 procent  
Pozdě ale přece. Tvrdohlavý odpor proti očkování, bezmezná důvěra ve fakenews a nelítostný boj proti systému je jedna věc. Když ale kolem vás začnou červenat děti spalničkami, tak se vám, zcela oprávněně, roztřesou kolena. V baště neočkovanců Clark County teď očkování dosahuje nebeských výšin.

 

Očkování proti spalničkám na Filipínách. Kredit: DFID - UK Department for International Development.
Očkování proti spalničkám na Filipínách. Kredit: DFID - UK Department for International Development.

Clark County je nejjižnější okres amerického státu Washington. Je to lidnatý okres s více než 425 tisíci obyvateli, který se rozkládá u řeky Columbia, naproti velkému městu Portland ve státě Oregon. A také je to významné ohnisko odpůrců očkování, kteří zde přesvědčili řadu svých spoluobčanů o nebezpečnosti vakcín pro jejich ratolesti. A to mělo své důsledky.


Počátkem roku 2019 propukla v Clark County masivní epidemie spalniček. Od 1. ledna tam mají 50 potvrzených případů a 11 podezření. Počet nakažených navíc dramaticky roste a v posledních dvou týdnech se více než zdvojnásobil. Už 18. ledna úřady ve Clark County vyhlásily kvůli této epidemii stav ohrožení veřejného zdraví. Spalničky jsou pěkně hnusná virová infekce, které je ale možné v pohodě předcházet očkováním.

 

Clark County, stát Washington.
Clark County, stát Washington.

Zdravotníci se něčeho podobného již delší dobu obávali. V Clark County se rozmohlo protiočkovací šílenství, které poháněly internetové lži a obchodníci se strachem, jakých je dnes všude plno. Kvůli tomu bylo ve školním roce 2017 až 2018 standardním způsobem očkováno pouze 76,5 procent ětí předškolního věku. Populace Clark County se dostala pod práh 92 až 94 procent proočkovanosti, který je zřejmě nutný k tomu, aby očkování úspěšně bránilo přenosům infekce mezi lidmi.


Jak se ale zdá, ať už jsou obyvatelé Clark County takoví či makoví, nejsou to úplní idioti. Vše nasvědčuje tomu, že uznali svoji chybu a vyvodili z toho patřičné závěry. Jakmile vypukla epidemie spalniček, tak se lidé v Clark County postavili do front na vakcíny proti spalničkám. Podle dostupných údajů vylétly objednávky těchto vakcín za leden 2019 na celkem 3 150. Oproti loňskému lednu je to přitom nárůst o neuvěřitelných 500 procent. Podobně narostl i počet objednaných spalničkových vakcín v celém státu Washington, i když ne až tak dramaticky. Celkově to dělá zvýšení o zhruba 30 procent proti loňskému roku.

Soud Clark County ve městě Vancouver.
Soud Clark County ve městě Vancouver.


Zdravotníci v Clark County jsou samozřejmě rádi, že lidi dostali rozum. Prý by ale byli raději, kdyby lidé nechávali očkovat sebe i své děti bez toho, aby museli čelit nebezpečné epidemii. Teď už je trochu pozdě bycha honit, takže je to spíše poučení pro příště. Spalničky jsou extrémně nakažlivé, přenášené vzduchem a pěkně si vyhledávají oběti mezi lidmi Clark County. Pokud má někdo opravdu smůlu, tak ho čekají závažné komplikace, jako je virový zápal plic, zánět mozkových blan, poškození smyslů i intelektu a v některých případech i smrt. Spalničky jsou rovněž proslulé tím, že dovedou extrémně zdramatizovat těhotenství.


V současné době probíhá ve Spojených státech celá řada menších epidemií spalniček. Objevily se ve městě New York i státu New York, také v Kalifornii, Coloradu, Connecticutu, Georgii, Illinois, New Jersey, Oregonu a Texasu. Odpůrci očkování, ultrapravicoví rozumbradové, milovníci hoaxů a internetoví boti nejmenovaných státních aktérů, kteří se svorně podílejí na šíření nesmyslů o očkování, si spokojeně mnou ruce.

Literatura

Ars Technica 7. 2. 2019.

Datum: 12.02.2019
Tisk článku

Související články:

Očkování proti spalničkám zachránilo 20 milionů životů od roku 2000     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2017)
Zneklidňující množství Evropanů nepovažuje vakcíny za bezpečné     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2018)
Americké děti se ptají internetu, jak se nechat očkovat bez souhlasu rodičů     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2019)



Diskuze:

Proockovanost

Ondrej Janik,2019-02-19 20:05:02

Pane Mihulko, vite kolik procent lidi ma jeste alespon nejake protilatky proti spalnickam ?
Optimisticke odhady se pohybuji kolem 60%, realny stav je neznamy.
Vetsina lidi nad 30-40 let je jiz bez potrebne urovne protilatek.
Kde jsou ty “pandemie” spalnicek a hory mrtvych ?
Obchodnik se strachem jste vy sam.
Vetsi pravdepodobnost, nez ze umrete na spalnicky (data v obdobi pred ockovanim v USA) je, ze se zabijete padem z nabytku.
Mate strach, ze se zabijete padem z nabytku ?
Navrhuji, abyste se obalil bublinkovou folii a nasadil hokejistickou prilbu.
A prinutte to udelat i ostatni, protoze jsou blahovi !!!

Odpovědět

škoda,

Richard Vacek,2019-02-13 18:53:40

že existuje spousta závažných a chybných rozhodnutí, u kterých se tak rychle neukáže hloupost těch, co rozhodli.

Odpovědět

Slovenský extrém

Palo Fifunčík,2019-02-12 19:01:49

Ešte stále nie je udajne úplne zažehnaná epidémia spálničiek , počet ochorení vraj klesá , / spalničky po slovensky osýpky / vo východoslovenskom regióne v okolí mesta Michalovce , kde infekčné oddelenie praskalo vo švíkoch ... Len bolo konštatované , že u detí je priebeh relatívne menej komplikovaný ako u dospelých . Rovnaká podstata šírenia choroby - nulová aktívna imunizácia .
No tu bol úplne opačný extrém , totiž žiadne internetové šialenstvo , či lži , ale bohužial negramotnosť ... Niečo podobné s antiočkovacou hystériou v romskej komunite sa objavilo v okrese Kežmarok , išlo o nové prípady tuberkulózy ... Museli zasahovať aj policajné jednotky , aby infikovaných pacientov izolovali ... Spoločné obe ochorenia majú , že aktívna imunizácia je jedinou zmysluplnou alternatívou ...
Výskyt osýpiek na Ukrajine asi najpravdepodobnejšie nie je zapríčinený negramotnosťou ale zlyhaním financovania zdravotníctva kde to "odniesla" aktívna imunizácia ...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz