Energie z oběžné dráhy: Čína staví vesmírnou solární elektrárnu  
Kdo by nechtěl mít snadno dostupnou a čistou energii z vesmíru? Čína na tom intenzivně pracuje. První solární elektrárny by chtěli mít na oběžné dráze během pár let. Komerční gigawattové orbitální elektrárny chystají na dobu kolem roku 2050.
Se solární energií z vesmíru počítají i v NASA. Kredit: NASA.
Se solární energií z vesmíru počítají i v NASA. Kredit: NASA.

Solární elektrárny rostou jako houby po dešti. A vypadá to, že je brzy budeme vídat i na oběžné dráze. Podle čerstvých zpráv pracují odborníci čínské Akademie vesmírných technologií na orbitální solární elektrárně. Ta by měla zachycovat sluneční energii ve vesmíru a pak ji v podobě energetického paprsku poslat na zemský povrch. Orbitální solární elektrárna by měla těžit energii Slunce bez ohledu na pozemské počasí. Plula by totiž vysoko nad mraky a veškerým počasím. Mluví se o vzdálenosti asi 36 tisíc kilometrů od zemského povrchu.

 

Čínská Akademie vesmírných technologií.
Čínská Akademie vesmírných technologií.

Pokud lze věřit zprávám z Číny, tak by první malá vesmírná solární elektrárna měla odstartovat na oběžnou dráhu do roku 2025. Další v pořadí bude orbitální solární elektrárna s megawattovým výkonem, která by měla vzlétnout kolem roku 2030. Celý projekt jenom potvrzuje směřování Číny k obnovitelné a zelené energii, které tam je v posledních letech patrné. Stejně tak Čína nepokrytě usiluje o tom, aby se stala jedním z globálních lídrů v oblasti vesmírných technologií.


Vesmírná solární elektrárna bude nepochybně grandiózní. Její tvůrci ale budou muset překonat několik technických problémů. Asi největší z nich spočívá v nutnosti vytvořit technologii, která by dostala nashromážděnou energii Slunci dolů na Zemi. Vědci projektu na tom prý ještě intenzivně pracují.

 

Orbitální solární elektrárna. Kredit: Jamie Brown.
Orbitální solární elektrárna. Kredit: Jamie Brown.

Jak píše ve svém nedávném článku The Sydney Morning Herald, v současné době stále platí plán, podle něhož budou solární energii lapat vesmírné solární panely a elektrárna pak bude posílat energii v podobně paprsku mikrovln anebo laserového paprsku. Jakmile se energie ocitne na Zemi, tak s ní bude možné nakládat jako s běžnou elektřinou z obnovitelných zdrojů. Pang Zhihao z výzkumného týmu projektu orbitální solární elektrárny se nechal slyšet, že důkladně využitá solární energie z oběžné dráhy nabízí příslib prakticky nevyčerpatelného zdroje čisté energie pro lidstvo.

 

Koncept Suntower. Kredit: NASA.
Koncept Suntower. Kredit: NASA.

Pokud se start první orbitální elektrárny povede, a pokud bude ve vesmíru fungovat dle představ svých tvůrců a bude úspěšně posílat energii na zemský povrch, tak čínští odborníci plánují postavit a vypustit další elektrárny, větší a výkonnější. Komerční solární elektrárny s gigawattovým výkonem přijdou na řadu kolem roku 2050. Takové elektrárny by měly vážit tak asi 1000 tun, což není vůbec málo. Mezinárodní vesmírná stanice má hmotnost nějakých 400 tun. Čínský tým zjišťuje, jestli bude možné postavit takovou elektrárnu přímo ve vesmíru, za vydatné pomoci robotů a 3D tiskáren.

 

Zároveň se rýsují i další možnosti využití takových orbitálních elektráren. S dostatečně přesným energetickým paprskem by mohly například pohánět kosmické lodě a sondy, které poletí do hloubi Sluneční soustavy.


Literatura
The Sydney Morning Herald 15. 2. 2019.

Datum: 17.02.2019
Tisk článku

Související články:

Bude mít Čína druhý měsíc?     Autor: Stanislav Mihulka (22.10.2018)
Čínské umělé Slunce prorazilo hranici 100 milionů °C     Autor: Stanislav Mihulka (15.11.2018)
Drak urychlovačů: Čína plánuje mnohem větší a výkonnější protějšek LHC     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2018)



Diskuze:

Tak určitě...

Jirka Niklík,2019-02-18 20:10:04

Maglev větrné turbíny, slibované čínou cca 10 let zpátky se nějak neujaly, asi pro technologickou náročnost.
http://add-energy.ro/en/turbina-eoliana-maglev/
Teď tu máme další hoax, solár na oběžné dráze.

Odpovědět

I pro Taiwan a ostatní

Jan Rychlik,2019-02-18 13:42:45

Budeme si posílat energii ve formě extravýživného laserového paprsku a když se Taiwan nebude chtít vrátit do naší vřelé náruče, stačí na chvíli laser nasměrovat kus vedle.

A co vaše letadlové lodě? mají dost naleštěnou palubu?

Odpovědět

Martin Pecka,2019-02-17 21:13:05

> by měla těžit energii Slunce bez ohledu na pozemské počasí.

A kdyz pujdou nad Cinou mraky, tak satelit sice bude energii tezit, ale nikam ji nedoruci? Nebo bude mit (obri) baterii? Nebo mraky propali?

Odpovědět


Re: mrak

Jiří Pospíšil,2019-02-25 18:17:17

Jestli to bude silný paprsek, tak mrak samozřejmě odpaří, čímž zahřátý vzduch s vodní párou začne stoupat a vytvoří ještě silnější mrak ve větší výšce. Vzduch do toho místa, co už tam bylo odpařeno dopraví další mrak z okolí a budou se dít zajímavé úkazy.
To by stálo za zkoumání.

Odpovědět

obr.1,3,4 ukazují, že američané konečně předběhli PRC ve vykrádání projektů

Josef Hrncirik,2019-02-17 20:43:28

Něco podobného bylo kritizováno na Oslu 25.X.18: cca: čínský umělý Měsíc vytvoří pouliční osvětlení. Z geostacionární dráhy se odražené sluneční světlo nedalo zakoncentrovat do průměru menšího než cca 200 km na Zemi kvůli divergenci slunečního světla žádnou optikou. Optika by musela navíc být stále nakláněna a přeostřována.
Pro 1 MWe je zapotřebí cca 3600 m2 PV, tj. průměr cca 67 m. Pokud by elipsoid či paraboloid stejného průměru byl ideálně nasvícen (a fokusován) např. MW 1mm a odchylka odrazné plochy od ideálu nebyla větší než vlna, divergence svazku by byla 1/67000.
Prasátko (prase) na povrchu by mělo průměr sloupu cca 537 m. To už by bylo lepší tam dát PV s výkonem cca 64x větším. Při použití 1 MW IČ laseru cca 1 um by jich bylo nutno přesně zaměřit a sfázovat cca 1000? po 1 kW do odrazných ploch přesných cca na 1 um.
Pokud by výchozí optika dokonale sfázovaná měla zase průměr oněch cca 67 m, teoreticky by prasátko mělo dole průměr sloupu i jen cca 0,537 m.
Na zemi by však kvůli nepřesnosti v kontinuální změně náměru pobíhalo jak střelená svině a jsme zase tam.

Odpovědět


Re: obr.1,3,4 ukazují, že američané konečně předběhli PRC ve vykrádání projektů

Milan Krnic,2019-02-17 21:05:57

Jak čtu "pohánět kosmické lodě a sondy", vybaví se mi Breakthrough Starshot, a držím jim palce. Už aby to bylo!
Přinejhorším, vzhledem k ekonomickým možnostem Číny ... vezměte si, postaví megaměsto, a když zjistí, že v něm nikdo nechce bydlet, postaví jiné v atraktivnější lokalitě.
V určitých ohledech lepší, než žít v představách.

Odpovědět


Re: Re: obr.1,3,4 ukazují, že američané konečně předběhli PRC ve vykrádání projektů

Josef Hrncirik,2019-02-18 18:28:55

A co na to lokality? Provádí se tam NATO vzdušné úpravy terénů?

Odpovědět


Re: Re: obr.1,3,4 ukazují, že američané konečně předběhli PRC ve vykrádání projektů

Marek Zelenka,2019-02-19 15:43:35

Milan Krnic: Megaměsta, kde nikdo (ještě) nebydlí, se staví jednak pro cílený nákup nedostatku odborníků z různých částí světa, taková města jsou připravena s kapacitou stovek milionů lidí, a jednak se staví města jako spekulace obřích firem na růst cen nemovitostí a nedostatek bydlení. Tedy se to nestaví nazdařbůh.

Odpovědět

Isaac Arthur - Power Satellites

Lukáš Fireš,2019-02-17 18:16:47

https://www.youtube.com/watch?v=eBCbdThIJNE

Odpovědět

Ohřev planety

Jiří Saneistr,2019-02-17 08:06:22

Omlouvám se, pokud na zdejší poměry bude můj dotaz hloupý. Zajímalo by mne zda odpadní teplo současných tepelných elektráren již může mít vliv na oteplování planety. A pokud ne, existuje odhad, kdy se tak stane? Spotřeba / výroba elektřiny zatím stále roste a nevěřím v zastavení růstu.

Odpovědět


Re: Ohřev planety

Richard Vacek,2019-02-17 08:17:34

Pokud si to nechcete spočítat, tak dle http://www.wikina.cz/a/Vlivy_Slunce_na_Zemi vidíte, že máme na tepelné toky vlivy nepatrné, u tepelných elektráren odhaduji o 5 řádů nižší, než vlastní Slunce.

Odpovědět


Re: Re: Ohřev planety

Milan Krnic,2019-02-17 09:09:09

Klima je komplexní a z toho vyplývá, že vliv máte i vy, neurčitý. Ovšem jinak, než z pohledu celku, se na to správně dívat nejde, tedy všechny takové odhady -jaký mám já vliv, jaký má vliv průmysl- nám nejsou co platné. Tzv. efekt motýlích křídel.

Odpovědět


Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Josef Hrncirik,2019-02-17 10:33:41

Kam však zaměří Létající Nebeský Palác HUAWEI mocný gigavatový paprsek při poletování nad Amerikou?

Odpovědět


Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Peter Somatz,2019-02-17 12:18:37

Jasne ze do Bieleho domu a Pentagonu. S cistou energiou sa radi podelia. :)

Odpovědět


Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Milan Krnic,2019-02-17 13:00:54

Dostatek free energy namísto zdi malými Mexičany nepřekonatelný rigól vytvoří a za zvuku trumpet bezpečnost ve státech nastolí.

Odpovědět


Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Josef W,2019-02-17 19:48:42

V článku je výška dráhy 36tkm, tedy geostacionární. Amerika bude za obzorem ...

Ale mnohem víc by mě zajímalo, jak to vypadá s tím přenosem výkonu mikrovlnným paprskem. Zdá se mi, že na tu vzdálenost bude rozbíhavost asi děsná a účinnost k nule. Před lety jsem v nějakém ekopořadu (Velké nápady pro malou planetu?) viděl pokus s anténou asi 20m2 a na vzdálenost snad přes 1 kilometr dokázali rozsvítit tak tříwatovou žárovičku. Ale třeba vývoj už pokročil.

Odpovědět


Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Milan Krnic,2019-02-17 21:12:09

Hele, nerýpete. Stranu a vládu je potřeba přesvědčit, že to jde. A až to postavíme ... viz závěr článku :)

Odpovědět


Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Martin Pecka,2019-02-17 21:12:17

Koherentni laserovy paprsek by asi byl lepsi, ne? Ac samozrejme porad bude ve hre atmosfericky rozptyl, mozna tam muze nastat nejaky efekt, kdy dlouhodoby provoz paprsku zpusobi, ze vsechny "rozptylujici" castice z jeho drahy zmizi a nove uz se do ni nedostanou...

Odpovědět


Re: Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Josef W,2019-02-17 22:04:02

Asi? Tím megawattovým laserem ozařovat fotovoltaické články na přijímači (tak aby se neupekly), nebo ohřívat vodu pro tepelnou elektrárnu?

Odpovědět


Re: Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Josef Hrncirik,2019-02-18 06:35:32

Při dostatečné intenzitě paprsku DARPA zaručuje ve vakuu jeho samofokusaci či tvorbu hmoty. Ve vzduchu (hmotě) však při její ionizaci silným polem dochází k problémům.

Odpovědět


Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Aleš Voborník,2019-02-18 10:02:40

Vývoj nepokročil, totiž fyzika.
Základní útlum na 36 Mm a pro kmitočet 4GHz je 195dB. Prakticky dosažitelný zisk antén je 2*60dB, takže zbývá útlum 75dB, tj. z každého MW vyslaného přijmeme krásných 32 mW. Na nižším kmitočtu vyjde menší základní utlum, ale zase se zmenší zisk stejně velké antény. Pro větší zisk antén musí být větší a patřičně rozměrově přesnější, s rostoucím ziskem roste požadavek na přesné zamíření, atmosféra také vlny skoro náhodně láme.
Je to dobré tak akorát na zviditelňování se a tahání prachů z daní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Josef Hrncirik,2019-02-19 08:30:13

To je ale dobrá zpráva.
Potom by šílená erupce detekovaná radioastronomy jako ďábelských 666 mmolWattů při vzdálenosti 1300 let musela být ve skutečnosti silnější cca
10**(19,5*1300y*32Ms*300000/36000)= 10**(666*10**10) x silnější.
Mám pocit, že počítali s útlumem v atmosféře jen 7 dB (pochopitelně jen zemské).
Dábellská síla šílené exploze by pak byla o 666* 10**10 Bellů silnější (šílenější).

Odpovědět


Re: Re: Re: Již se zmocnili FIVE EYES a ráno i SYDNEY MORNING HERALD

Jaroslav Lepka,2019-02-21 10:57:25

Vy jste hnidopich, rozlišovat v předponách malé a velké "m" resp "M". To potom zbouráte MAŠÍBlům jejich fantasmagorie o elektromobilitě a snadném dobíjení kdekoli a kdykoliv. Megawatt nebo miliwatt, vždyť je to fuk, stačí přece zrušit na školách matiku a fyziku a radši se věnovat potenciálním 32 pohlaví.

Odpovědět


Re: Re: Ohřev planety

Josef Hrncirik,2019-02-18 19:44:40

Celoročně průměrně na Zem dopadá 342 W/m2. 107 W/m2 je přímo odráženo a 235 utíká skleníkem. V 2018 lidská činnost přidala do atmosféry 40 Gt CO2 z fosilních paliv či vypálení uhličitanů.
Dá se dobře předpokládat, že přitom bylo uvolněno cca 451 EJ tepla (27 mW/m2), což činí jen cca 1,17.10**-4 tepla uniklého ze skleníku intenzitou oněch 235 W. Teplotu skleníku to zvýší jen odm. odm. 1,000117 = cca 1,000029 x tj. jen o cca 0,000029.289K = 8,4 mK. Z výpočtu je zřejmé, že tepla se nekumulují. Zřejmě je to v chaosu počasí neměřitelné a zanedbatelné oproti změnám albeda a srážek a transpirace (ze znečištění atmosféry nukleačními jádry oblačnosti a změn vegetačního pokryvu lidskou činností a ?hlavně ?či jen naposled z emisí skleníkových plynů). Oněch 27 mW/m2 je jen cca 1,3% ze 2 W/m2 připisovaných antropogennímu skl. efektu z navýšení CO2 o cca 200 ppm a vedoucí k zvýšení skl. efektu o cca? 2°C. CO2 v atmosféře v 2018 přibylo o cca 0,5 ppm. Ve skleníku by se tedy oteplilo o cca 2°C x 0,5 ppm/200 ppm = 5 mK za rok.
Ale s kumulativními efekty skleníkového plynu stále přibývajícího se oteplí řekněme o cca 0,5°C/století nejméně? či nejvíce?

Odpovědět


Re: Ohřev planety

Radoslav Porizek,2019-02-23 20:45:27

Odpoved je, prakticky nemoze.

Jednak je vyprodukovane teplo zanedbatelne voci energii, ktora dopada na Zem zo Slnka.

Ale hlavne o to, pri zvyseni teploty narastie vyzarovanie zo stvrtou mocninou (!!!), takze sa to prakticky okamzite vyrovna do povodnej rovnovaznej polohy. Pre teplotu je dolezite hlavne nastavenie termostatu: dopadajuci vykon na Zem vs. vyzarovany vykon do vesmiru.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz