Čínští vědci vložili do makaků lidský mozkový gen. A jsou prý chytřejší  
V krátké době je to již podruhé, kdy neohrožení čínští genetici poslali do kolen světovou odbornou veřejnost i média celé planety. Vyrobili makaky s lidskou variantou genu MCPH1, který se významně podílí na zárodečném vývoji mozku. Tihle makaci jsou možná chytřejší, než by měli být a etici mají druhé vánoce.

Co nám řeknou opice s lidským mozkovým genem? Kredit: Ms. Tech; Evolution / Wikimedia Commons.
Co nám řeknou opice s lidským mozkovým genem? Kredit: Ms. Tech; Evolution / Wikimedia Commons.

Ať chceme nebo ne, jsme primáti. Samozřejmě si velice zakládáme na svých výjimečnostech, i když, přinejmenším na molekulární úrovni jsou prostě takové obyčejné. Lišíme se od šimpanzů podobně, jako se liší dva druhy myší nebo dva druhy ptáků. Tak jsme se upnuli na velký mozek, který si hýčkáme jako naši velkou výjimečnost. A velmi nás zajímá, jak mohl vzniknout během evoluce. To by se samozřejmě nejlépe zkoumalo pomocí důmyslných experimentů. Jak je ale v podobných případech obvyklé, nesmírná zvědavost se střetává s tabu, která si někdy z ne zcela jasných či aktuálních důvodů sama sobě uložila západní věda.

 

V Číně mají poněkud jiný pohled na věc. Obvykle to vede k dost hrůzným následkům, ale pokud jde o výzkum člověka, tak si v Číně evidentně dovolí věci, na které Západ nemá dost kuráže, alespoň pokud se veřejně známých výzkumů týče. Svět se ještě úplně neoklepal z editovaných čínských dvojčat a už tu máme novou podpásovku a pozoruhodný výzkum v jednom.

Bing Su. Kredit: B. Su.
Bing Su. Kredit: B. Su.


Bing Su z institutu Kunming Institute of Zoology v Kchun-mingu, metropoli jihočínské provincie Jün-nan, a jeho spolupracovníci se rozhodli, že zúží evoluční mezeru, která nás odděluje od našich blízkých příbuzných. Vyrobili několik transgenních makaků, do nichž vložili další kopie významného mozkového genu, ovšem v lidské variantě. Jejich cílem prý bylo pochopit evoluci lidských rozumových schopností a šli na to jako první experimentálně s transgenními primáty. Nebýt to lidský gen, tak by si toho všiml asi jenom málokdo. Jenomže šlo o lidský gen, navíc takový, který je často spojovaný s inteligencí, což výzkumu bezpečně zajistilo poprask i věhlas zároveň.

 

Gen, o který v tomhle případě jde, vyrábí protein MCPH1, kterému se též říká microcephalin. Jak jeho jméno napovídá, když tenhle gen zmutuje, tak to mívá ošklivé důsledky pro mozek. Ve skutečnosti je to klíčový regulátor, který funguje především během embryonálního vývoje mozku. Tedy pokud víme, samotný výzkum tohoto genu, i když neprobíhá ve zmutovaných člověkoidních opicích, totiž vzbuzuje třenice a kontroverze. Za všechno může ta proklatá popularita lidského mozku a inteligence, která v něm prý sídlí.

 

Martin Styner. Kredit: University of North Carolina
Martin Styner. Kredit: University of North Carolina

Su a jeho tým vzali embrya makaků a pustili na ně ochočené viry, které nesly lidskou variantu genu pro microcephalin. Tímto způsobem vyrobili celkem 11 makaků, z nichž 5 přežilo dostatečně dlouho, aby vědci mohli otestovat jejich mozky. Tito makaci měli ve svých tělech 2 až 9 nových kopií lidského genu pro microcephalin. Mnozí komentátoři blouzní o Planetě opic, kde jde ve skutečnosti o něco podstatně odlišného. Vědci ve filmu „Zrození Planety opic“ hledají lék na Alzheimera a souhrou okolností ho testují na šimpanzích, kterým tento lék jako vedlejší účinek zvýší inteligenci. Opět se ukazuje, že konzumace science-fiction bez nezbytného nadhledu a obzvláště z ní vydestilovaná sci-fi etika poněkud škodí úsudku.

 

Na Západě je výzkum primátů, a nedejbože geneticky upravených primátů, stále obtížnější. Vědci moc nemají chuť kvůli primátům čelit nepříjemným otázkám, bojovat o grantové peníze s krajně nejistým výsledkem a ještě být popotahovaní v médiích. Čína toho zjevně využila a prodrala se na špici ve výzkumu GM primátů, v němž využívá pokročilé genetické technologie. Číňané nedávno jako první udělali primáta editovaného CRISPRem, a také klonované editované primáty s mentálními poruchami. Teď mají v Číně velké farmy na laboratorní primáty, na které lákají zahraniční odborníky. Taky jich asi 30 tisíc ročně vyvážejí.


Když se to tak vezme, mohlo se stát, že lidský gen pro microcephalin s makaky nic moc zajímavého neudělá. Že to nebude vůbec fungovat. Od makaků nás koneckonců dělí asi tak 25 milionů let evoluce. Jenomže to fungovalo. Tedy možná. Makaci s lidským genem pro microcephalin sice neměli větší mozky na magnetické rezonanci, prý ale lépe obstojí v testu krátkodobé paměti.


Na druhou stranu, čínský výzkum opět obklopuje řada otazníků a podezření. Jak se zdá, žádný oslovený západní časopis ho nechtěl zveřejnit, i když je samozřejmě otázkou, nakolik za to mohla „bezbožnost“ opic s lidským mozkovým genem. Mezi autory je jediný západní specialista, americký odborník na data magnetické rezonance, Martin Styner z University of North Carolina, a ten z nejasných důvodů usiluje o vyškrtnutí ze seznamu autorů a o výzkumu se nevyjadřuje příliš lichotivě. Jak se zdá, s genetickým výzkumem primátů si ještě užijeme spoustu legrace.

Literatura
MIT Technology Review 10. 4. 2019.

Datum: 13.04.2019
Tisk článku

Související články:

Vesmírný závod 2.0? Číňané léčí první pacienty editorem CRISPR!     Autor: Stanislav Mihulka (19.11.2016)
A je to tady. Třetí dítě s editovaným genomem a opět v Číně     Autor: Josef Pazdera (24.01.2019)
Populární čínská editovaná dvojčátka možná mají vylepšené mozky     Autor: Stanislav Mihulka (23.02.2019)



Diskuze:

výsledek sice očekávatelný, ale i tak dobře.

Jiří Kolumberský,2019-04-15 13:04:36

Aplikovaná genetika, to je určitě naše budoucnost. Protivědecká lobby je proto ve svaté válce. Bude-li všechno zdravé a funkční, co si potom počnou všichni ti profesionální manipulátoři, ideologové, aktivisté, spasitelé světa?
Názory, že matematika a další exaktní vědy jsou rasistické a diskriminační, už nejsou v euroatlantickém prostoru ojedinělé. Naopak, retardace je vítaná vlastnost toho pravého, "etického" vědce. Sice nevědomého, ale o to více zapáleného. Důsledkem jsou např. bojůvky Gertajugend. Tzv. "etika" spojená s politickou korektností, je jen maskováním nevědomosti svázané s agresivní ideologií.
Připomíná mi to jednoho kovaného komunistu z počátku osmdesátých let, kterému jsem se snažil vysvětlit technický problém, a protože nechápal, pravil mi: Musíš myslet třídně, soudruhu!"

Ještě, že existují technicky vyspělé země, kde je možné svobodně bádat. Je skutečným paradoxem, že svobodné bádání je možné v komunistické Číně.

Odpovědět


Re: výsledek sice očekávatelný, ale i tak dobře.

Jiří Kolumberský,2019-04-15 13:23:11

Omlouvám se za překlep...Gretajugend....

Odpovědět


Re: Re: výsledek sice očekávatelný, ale i tak dobře.

Milan Krnic,2019-04-15 18:58:41

To, že existuje boj proti tomu, aby mohlo být cokoli (všechno) zdravé a funkční, je tak max. konspirační teorie.
Greta Thunberg.
Svobodně bádat ve svobodné Číně :) ... to, že je někde díky ekonomice a přístupu ateistické vlády situace v určitém odvětví lepší než zde, neříká nic o svobodě.

Odpovědět


Re: Re: Re: výsledek sice očekávatelný, ale i tak dobře.

Alexandr Kostka,2019-04-16 05:43:01

Konspirační teorie z hlediska, že za rohem nestojí iluminát a židozednář. Ovšem snad sám přiznáte, že tlaky jsou. Růtné zájmové skupiny, politici, bohaté firmy, nátlak prostřednictvím "zelených" organiozací a podobně. A autocenzura, obcené povědomí co se nehodí. Výsledkem je , že si "seriózní vědec" nesmí dovolit o spoustu témat ani zavadit, protože by byl zlikvidován. Ne fyzicky, ekonomicky. Výsledek výzkumu by mu "seriózní" vědecká publikace nezveřejnila a nedostal by žádné granty ani kontrakty. Výsledek je némlich stejný, jako by iluminát za rohem stál.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: výsledek sice očekávatelný, ale i tak dobře.

Milan Krnic,2019-04-16 18:31:13

Vše je kauzální, a tedy i vědec má okolí, na základě kterého pracuje. Jsou obory, resp./ale i (napříč) práce/výstupy, jak ostatně vidno zde na oslíku (pod mnoha články), které jsou zpracované "chybně". Tedy "chybně" v rámci kritického myšlení, a vězte, že to ti vědci takto nedělají naschvál ("naschvál" je ostatně také pouze iluzí).
Jediným hypotetickým řešením je učit mládež kriticky myslet.
Vezměme si Martina. Podílí se na projektu, který je vadný (na jednu stranu pořád lepší něco než nic), ale odmítá být autorem. Co myslíte, prachy nebo přehnané počáteční nadšení z práce, a má smluvní doložku? (řečnická otázka).

Odpovědět

Poučili se

Viktor Šedivý,2019-04-14 10:46:28

Když si v patnáctém století Čína zakázala dálkové námořní plavby, odsoudila se tím ke ztrátě významu ve srovnání s evropskými pidistátečky.

Mám pocit, že se z toho poučili, zatímco my ze všech sil míříme k děsivému úpadku.

Odpovědět


Re: Poučili se

Milan Krnic,2019-04-14 20:52:41

Konkrétně u tohoto, jak správně zmiňoval Martin Styner, je to, co se týče průkaznosti, mimo rámec vědecké metody.
Shrnuto (zdroj níže), mají jen pět opic.

Odpovědět

Proč

Mojmir Kosco,2019-04-14 07:22:56

neohrožený on je ten chytrý makak nějak ohrožuje?

Odpovědět


Re: Proč

Milan Krnic,2019-04-14 11:02:18

Jedině tím, že pokálí klec.
https://www.technologyreview.com/s/613277/chinese-scientists-have-put-human-brain-genes-in-monkeysand-yes-they-may-be-smarter/
Ale vypadá šťastně. Doufám, že podobně jako pánové výzkumníci.
Parádní hororový paper:
https://academic.oup.com/nsr/advance-article/doi/10.1093/nsr/nwz043/5420749
Díky za článek!
Martin by mohl odhalit důvody.

Odpovědět


Re: Re: Proč

Milan Krnic,2019-04-14 20:34:51

Odhalil https://www.technologyreview.com/s/613277/chinese-scientists-have-put-human-brain-genes-in-monkeysand-yes-they-may-be-smarter/
Pravdu má.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz