AMNH 5027  
…aneb Nejslavnější T. rex ze všech?

Exemplář AMNH 5027 je nepochybně nejznámější smontovanou kostrou druhu Tyrannosaurus rex na světě. Ačkoliv ji v posledních třech desetiletích zastínily kostry některých jiných exemplářů, po většinu 20. století byla přímo ikonickou rekonstrukcí skeletu tohoto obřího pozdně křídového dravce. Kredit: Raul – T. rex; Wikipedie (CC BY-SA 2.0)
Exemplář AMNH 5027 je nepochybně nejznámější smontovanou kostrou druhu Tyrannosaurus rex na světě. Ačkoliv ji v posledních třech desetiletích zastínily kostry některých jiných exemplářů, po většinu 20. století byla přímo ikonickou rekonstrukcí skeletu tohoto obřího pozdně křídového dravce. Kredit: Raul – T. rex; Wikipedie (CC BY-SA 2.0)

Na Oslu jsme si v minulosti představili některé velmi slavné exempláře nejpopulárnějšího z dinosaurů, tedy severoamerického pozdně křídového teropoda druhu Tyrannosaurus rex. Jednalo se například o fantastický exemplář „Sue“ (FMNH PR2081) z Jižní Dakoty, nápadného jedince jménem „Stan“ (BHI 3033), subadultního zástupce tohoto druhu s přezdívkou „Jane“ (BMRP 2002.4.1), v současnosti po Evropě cestující exemplář „Trix“ z Montany nebo konečně i údajně nejtěžšího ze všech tyranosaurů, kanadského „Scottyho“.[1] Celkem je dnes známo zhruba padesát potvrzených exemplářů tohoto „krále dravých dinosaurů“ a další budou nepochybně přibývat. Slavných jedinců je také dost a samostatný příspěvek by si rozhodně zasloužil i exemplář z Amerického přírodovědného muzea s katalogovým označením AMNH 5027, který se stal předobrazem k logu Jurského parku (pamatujete na tu černou lebku a část kostry na zářivě rudém pozadí?). Představme si tedy tento exemplář, který letos oslaví již 104. výročí svého umístění v trvalé expozici muzea, poněkud blíže. AMNH 5027 je velký dospělý exemplář tyranosaura, dosahující délky necelých 12 metrů a jehož původní hmotnost je odhadována asi na 7600 kg. Fosilní kostra byla objevena v roce 1908 Barnumem Brownem v sedimentech souvrství Hell Creek v lokalitě Near Dry Creek na území kraje McCone ve východní Montaně. Brown kostru objevil a vykopal spolu s týmem z Amerického přírodovědného muzea v New Yorku, a to jako druhou tyranosauří kostru v pořadí (první byla objevena roku 1902 v kraji Garfield nedaleko městečka Jordan). Kostru popsal paleontolog a budoucí ředitel muzea Henry Fairfield Osborn v roce 1912 a znovu 1916 a koncem roku 1915 se stala zlatým hřebem expozice zmíněného muzea.[2] Až do 90. let minulého století představovala s počtem 143 zachovaných kostí (kompletnost 48 %) nejkompletnější a nejpůsobivější exponát druhu Tyrannosaurus rex na světě.[3] Teprve před zhruba dvěma desetiletími překonali tento exemplář jedinci „Stan“ (preparace hotova k roku 1995) a „Sue“ (preparace dokončena roku 2000). Po celá dlouhá desetiletí tak byl exponát z New Yorku doslova referenčním a ikonickým modelem pro jakékoliv rekonstrukce nejslavnějšího z dinosaurů. A jak už bylo uvedeno, zároveň i pro logo Jurského parku.

 

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se můžete setkat s jedinou anatomicky propracovanou českou replikou lebky tyranosaura, a to právě exempláře AMNH 5027. Lebka má reálnou velikost (délku kolem 136 cm) a její rozměry jsou při pohledu zblízka skutečně impozantní. Kredit: Vlastní snímek (autorem M. Matějka), 9. 4. 2019
Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se můžete setkat s jedinou anatomicky propracovanou českou replikou lebky tyranosaura, a to právě exempláře AMNH 5027. Lebka má reálnou velikost (délku kolem 136 cm) a její rozměry jsou při pohledu zblízka skutečně impozantní. Kredit: Vlastní snímek (autorem M. Matějka), 9. 4. 2019

Původně se nacházely v expozici muzea hned dvě tyranosauří kostry, přičemž jedna z nich byla roku 1941 z obavy před německým válečným bombardováním přesunuta do Carnegieho muzea přírodních dějin v Pittsburghu (holotyp AMNH 973, později CM 9380). Populární tyranosaurus v New Yorku byl pak vlastně kompozitem dvou exemplářů a po svém slavnostním odhalení v roce 1915 byl bohužel po celých 80 let rekonstruován v dnes již odmítnuté vertikální pozici, kdy se opíral ocasem o zem a jeho páteř byla nepřirozeně vertikalizovaná.[4] Teprve počátkem 90. let už bylo jasné, že anatomicky takový model kostry naprosto neodpovídá novým poznatkům a pod vedením paleontologa Lowella Dinguse došlo k renovaci dinosauřích exponátů, která údajně vyšla na 44 milionů dolarů. Renovace za pomoci moderních a mnohem vyspělejších technologií, než jaké měli k dispozici původní pracovníci muzea před sto lety, byla hotova k roku 1992, pro veřejnost však byla expozice plně otevřena až o tři roky později. Od té doby už novou podobu ikonického tyranosaura vidělo na vlastní oči mnoho desítek milionů lidí a desítky milionů dalších si ji nepochybně přijdou prohlédnout i v příštích letech.[5] Zhruba čtvrt století už je tedy AMNH 5027 rekonstruován správně s horizontálně drženou páteří. A co se z této kostry vlastně dochovalo? Zejména první téměř kompletní lebka, všechny krční, hrudní i křížové obratle, 18 ocasních obratlů a 7 hemálních oblouků, 9 „krčních“ žeber z pravé strany, 20 žeber, obě kyčelní kosti a kosti stydké. Odlitky lebky se dnes nacházejí v muzeích po celém světě a její tvar je velmi nápadný, protože se objevoval v literatuře o dinosaurech hojně po celé 20. století. Pokud jste v průběhu minulého století spatřili fotografii, ilustraci či odlitek fosilií tyranosaura, s největší pravděpodobností byly založeny právě na exempláři AMNH 5027. Víc než 66 milionů let po své smrti a 104 roky po svém oficiálním odhalení v muzejní expozici zůstává tento proslulý exemplář tyranosaura jednou z nejslavnějších dinosauřích zkamenělin všech dob.


Napsáno pro DinosaurusBlog a Osel.cz

 

Short Summary in English: The mount known as AMNH 5027 is probably the most famous and iconic Tyrannosaurus rex skeleton in the scientific history. It was discovered by Barnum Brown in eastern Montana in 1908 and it was unveiled in the American Museum of Natural History during December 1915.

 


 

Odkazy:

https://extinctmonsters.net/2015/11/20/amnh-5027-at-100/

https://en.wikipedia.org/wiki/Specimens_of_Tyrannosaurus

https://www.amnh.org/exhibitions/permanent/saurischian-dinosaurs/tyrannosaurus-rex

http://prehistoricbeastoftheweek.blogspot.com/2015/12/happy-100th-anniversary-to-5027.html

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/how-we-elected-t-rex-be-our-tyrant-lizard-king-180969419/

———

[1] Persons, W. Scott; Currie, Philip J.; Erickson, Gregory M. (2019). „An Older and Exceptionally Large Adult Specimen of Tyrannosaurus rex„. The Anatomical Record. doi: 10.1002/ar.24118.

[2] Brown, B. (1915). „Tyrannosaurus, a Cretaceous carnivorous dinosaur, the largest flesh-eater that ever lived“. Scientific American. 63 (15): 322–323.

[3] Breithaupt, Brent H.; Southwell, Elizabeth H.; Matthews, Neffra A. (2006). Lucas, S. G.; Sullivan, R. M. (eds.). Dynamosaurus imperiosus and the earliest discoveries of Tyrannosaurus rex in Wyoming and the West“ (PDF). New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin. 35: 258.

[4] Norell, M. A.; Gaffney, E. S.; Dingus, L. (1995). Discovering Dinosaurs in the American Museum of Natural History. New York: Knopf. p. 117. ISBN 0-679-43386-4.

[5] Viz například https://www.amnh.org/explore/news-blogs/on-exhibit-posts/t-rex-third-claw

Datum: 23.04.2019
Tisk článku


Diskuze:

T. rex

Tomáš Novák,2019-04-24 12:59:44

Krásný, i když ne největší známý jedinec. Pokud by ale po mně šel, asi by mi bylo jedno, že má třeba o tunu a metr míň než "Scotty" :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz