Co přiměje lidi brát očkování vážně? Jedině mnoho případů spalniček  
Pravé neštovice jsou děsivé a brutální. A očkování je vymýtilo tak rychle, že proti tomu téměř nikdo neprotestoval. Se spalničkami nebo třeba s dětskou obrnou je to komplikovanější. Lidé zapomněli, jak hrozné spalničky jsou, a bláhově se více obávají očkování. Trest na sebe nedal dlouho čekat. Spalničky jsou zpět.

Dítě se spalničkami. Dříve vzácnost, dnes už zase tak moc ne. Kredit: CDC/ Barbara Rice.
Dítě se spalničkami. Dříve vzácnost, dnes už zase tak moc ne. Kredit: CDC/ Barbara Rice.

Že dnešní doba není úplně nakloněná očkování? To se jenom tak zdá. Očkování nemělo na růžích ustláno vlastně nikdy. Už jeho vynálezce, britský lékař a průkopník očkování proti pravým neštovicím Edward Jenner, čelil drsným útokům kritiků, jako byl tehdy uznávaný lékař Charles Creighton nebo spoluautor teorie přírodního výběru Alfred Russel Wallace, podle nichž byl Jenner podvodníkem a kriminálníkem.

 

Jennerovo původní očkování rozhodně nebylo dokonalé a dnešní lékaře i pacienty by nejspíš uvedlo do mdlob. Jenomže fungovalo. V šedesátých letech 18. století byly pravé neštovice zodpovědné za více než 10 procent všech úmrtí v Londýně, nemluvě o mnoha přeživších, kteří byli doživotně zohyzděni. Ve dvacátých letech 19. století, tedy jen asi 20 let po zavedení široce dostupného Jennerova očkování, už v Londýně na neštovice umíralo méně než 4 procenta lidí. Když bylo v roce 1853 v Británii zavedeno povinné očkování proti neštovicím, tak počet mrtvých poklesl ještě mnohem více.

Saad Omer. Kredit: Emory University.
Saad Omer. Kredit: Emory University.


Jak upozorňuje epidemiolog a vakcinolog Saad Omer z americké Emory University, matematickou pravděpodobnost určité události odhadujeme podle toho, jak snadno si vybavíme její předešlý případ. To je přesně důvod toho, proč se lidé obecně více bojí létání letadlem, i když je ve skutečnosti mnohem bezpečnější než automobilová doprava. Média totiž věnují leteckým nehodám mnohem více pozornosti, takže si je lidé vybaví docela snadno.

 

A podle Omera je tato lidská vlastnost příčinou problémů s očkováním nemocí, jako jsou spalničky. Když dramaticky poklesne počet nemocných, jako třeba u spalniček, tak stále více rodičů neslyšelo o případech tohoto onemocnění. Za to ale slyšeli a četli mnoho o vedlejších účincích očkování, a o tom, jaká je to hrozba pro jejich děti. Je úplně jedno, že to všechno jsou nesmysly. Výsledkem je dramatický pokles důvěry v očkování.

Edward Jenner očkuje dítě. Kredit: Orthopoxviridae / Wikimedia Commons.
Edward Jenner očkuje dítě. Kredit: Orthopoxviridae / Wikimedia Commons.


Je pravda, že na odmítání očkování se podepisuje spousta dílčích faktorů. Někteří lidé prostě nevěří úřadům z principu. Někteří jsou dezinformovaní, někteří mají strach z doktorů, a tak podobně. Omer ale tvrdí, že klíčovou roli hraje nedostatek přímé zkušenosti s dotyčnou chorobou. Je s dalšími odborníky přesvědčen, že právě tohle je zásadní příčinou vzestupu odporu proti očkování u nemocí, jako jsou spalničky.

 

Dnes je to téměř k neuvěření, ale sotva podstatně poklesl počet nemocných s pravými neštovicemi, tak se i v jejich případě objevily protesty proti očkování. Nicméně, pravé neštovice měly oproti spalničkám několik „výhod“, díky nimž se protestujícím nakonec nepodařilo zvrátit téměř úplné vymýcení této strašlivé choroby. Virus neštovic je vážně zrůda. Je nesmírně nakažlivý a neméně vražedný. Zabije asi 30 procent nakažených. A když na vlastní oči uvidíte nemocného pokrytého boláky nebo zjizveného přeživšího, tak to nejspíš není možné do smrti zapomenout.

Když ještě nebylo očkování, tak se lidé museli spokojit s karanténou. Kredit: US Government.
Když ještě nebylo očkování, tak se lidé museli spokojit s karanténou. Kredit: US Government.

Pravé neštovice jsou absolutně děsivé a to lidi spojuje v boji proti této nákaze. Očkování navíc bylo nesmírně úspěšné a počet nemocných klesal tak rychle, že odpůrci tohoto očkování neměli čas něco podstatného podniknout. Podle Omera není náhodou, že právě pravé neštovice dnes existují zřejmě jenom v pár biologických laboratořích s nejvyšší ochranou.

 

Expertka WHO na očkování Katrina Kretsinger podotýká, že pravé neštovice mají celou řadu vlastností, díky nimž bylo jejich vymýcení relativně snadné. Spalničky nebo třeba dětská obrna bohužel nejsou ten případ. Spalničky bývaly na předním místě obav rodičů, kteří se strachují o své děti. Mohou skončit celoživotním postižením a nezřídka i smrtí. Jenomže spalničky v posledních letech bývaly exotickou záležitostí a obavy rodičů se bohužel posunuly ze samotných spalniček na očkování proti nim.


Když lidé přestali spalničky běžně vídat, tak se jich také přestali bát. Spalničky ale nevymřely, ani neztratily chuť mrzačit a zabíjet. Stačilo jenom pár let poklesu důvěry v očkování a spalničky se vracejí v plné parádě. Podle Omera se někteří lidé proti očkování velmi zatvrdili a lékaři budou jen těžko získávat jejich důvěru zpět. Pomohou jim v tom ale ti, kteří spalničkami onemocní. Čím více nemocných se spalničkami bude, i když to zní cynicky, tím rychleji lidé opět začnou brát spalničky a očkování proti nim vážně.

Video: Professor Saad Omer Discusses EGHI’s Investment in His Vaccine Research


Literatura

Popular Science 2. 5. 2019.

Datum: 07.05.2019
Tisk článku

Související články:

Zika a Ebola - očkovanie už čoskoro     Autor: Matej Čiernik (24.10.2017)
Očkování proti spalničkám zachránilo 20 milionů životů od roku 2000     Autor: Stanislav Mihulka (05.11.2017)
Zneklidňující množství Evropanů nepovažuje vakcíny za bezpečné     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2018)
Očkování, hliník a mystické myšlení     Autor: Miloslav Pouzar (16.10.2018)
Americké děti se ptají internetu, jak se nechat očkovat bez souhlasu rodičů     Autor: Stanislav Mihulka (02.02.2019)
Najzaujímavejšie novinky v medicíne za rok 2018 podľa Medscape     Autor: Matej Čiernik (04.02.2019)
V ohnisku odpůrců vakcín kvůli spalničkám vylétlo očkování o 500 procent     Autor: Stanislav Mihulka (12.02.2019)



Diskuze:

Myslím, že se autor mýlí

Stanislav Brabec,2019-05-28 10:46:54

Myslím si, že autor nemá vhled do psychologie odpíračů. Dokud je očkování povinné, jsou pro odpírače zprávy o šířící se nemoci jen oficiální propagandou.

Jak jinak vysvětlit, že se spalničky tak úspěšně šíří v Rumunsku, kde za odpírání očkování padaly ještě nedávno i tresty odnětí svobody.

Odpovědět

Nemám nic proti mytí rukou.

Jiří Pospíšil,2019-05-07 19:27:54

Ale proti spalničkám nepomáhá. Virus spalniček se přenáší kapénkovou infekcí. Vstupní branou jsou sliznice nosohltanu a spojivek.
Ruce si samozřejmě myjte dál.

Odpovědět


Re: Nemám nic proti mytí rukou.

Milan Krnic,2019-05-07 19:34:24

Proto máme očkování a heřmánkový čaj.

Odpovědět

Vira

Mojmir Kosco,2019-05-07 15:09:00

Opravdu věříte že se pravé neštovice už nikdy neobjeví?

Odpovědět


Re: Vira

Milan Krnic,2019-05-07 19:34:08

Pan Mihulka vám zde s největší pravděpodobností neodpoví.
Odpovím racionálně za něj. Věřte si sám v co chcete, do diskuze víru netahejte, zde nemá co dělat.

Odpovědět


Re: Re: Vira

Mojmir Kosco,2019-05-07 22:45:03

No ale o tom přece je celý článek . víra v nenabozenskem smyslu je to co vkladate do institucí nebo států v případě pravých neštovic . V případě spalniček je to spíš důvěra v očkování a tvrzení lékařů u mne například mylné i když jsem byl ockovan v dětství nikdo mne neupozornil že očkovací efekt odezní.

Odpovědět


Re: Re: Re: Vira

Milan Krnic,2019-05-07 23:10:31

Propagace a vůbec celý systém očkování (obchodním modelem počínaje, některými ne zrovna moudrými lékaři, nebo okolnostmi, za kterých musí pracovat, konče) je na tom analogicky, jako je na tom náš stát. Tedy jsem rád, že (zatím) funguje.

Odpovědět

cyklus

Petr Petr,2019-05-07 12:31:50

Je to jako ekonomický cyklus, který je také řízen iracionalitou. Jinak technicky řešeno oscilace ze zpětné vazby. Je to obecnější chování (generační časová konstanta), které nelze odstranit, jen mírnit. Takže se tomu vůbec nedivím...

Odpovědět


Re: cyklus

Milan Krnic,2019-05-07 12:39:24

Přirozené to samozřejmě je, ostatně i současné umělé intuice pracují s pocity. Jen mírníme klasicky na špatné, však pohodlné úrovni. Namísto učit generace kriticky myslet, debatujeme o řešení bez té racionality neřešitelného, zkrátka jak píšete, cyklus.

Odpovědět

Hm

Alexandr Kostka,2019-05-07 11:41:05

Odmítání očkování rozhodně hodně napomohlo tutlání. V okamžiku, kdy bylo známo XY případů, kdy dítě po očkování zůstalo postižené nebo zemřelo a přitom se úřady tvářily jako že nic a oficiálně neexistovala ani teoretická možnost následků na zdraví. A teď je místo snahy o vyvinutí bezpečnější vakcíny snaha o zákazu diskuze, to také "pomůže". (konspiračním teoriím rozhodně)

Odpovědět


Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-05-07 12:02:58

PS: a druhá věc. Nějak jsem nezažil, aby někdo dal dohromady očkování, ústup nemocí a HYGIENU. A ona tam "asi" nějaká souvislost bude. Minimálně už ta, že nemoci ustoupily (oficiálně jedině díky očkování) v okamžiku, kdy přestali být dováženi otroci ze zemí, kde je čistota sprosté slovo. (mám na mysli i ekonomické otroky, nemusí být jen černoši v řetězech) A znovu se objevují (určitě jen díky poklesu očkování) v momentě, kdy byl dovozt ekonomických otroků (nemytých)¨obnoven. Osobně bych předpokládal souvislost minimálně v tom, že se ve špíně a nepořádku daleko lépe daší přenašečům a že neočkovaný jedinec s nákazou vůbec může přijít do styku. Ono když s nákazou do styku nepřijde, protože prostě nikdo široko daleko nebyl nakažený, tak se nakazil docela těžko. Jenže v okamžiku, kdy jedinci plní chorob a parazitů jezdí hromadnou dopravou a například dělají ve skladech, tudíž vám přijde zboží osahané lidmi, co mají choroby a nemyjí si na záchodě ruce, tak s nákazou do styku přijdete. Či spíše přijdeme, všichni.

Odpovědět


Re: Re: Hm

Tomáš Novák,2019-05-07 12:24:44

Máte bohužel pravdu - rovněž jsem byl svědkem podobného chování u některých jedinců a člověk se pak skoro nediví, že se tyto hnusy (nemoci) opět vrací.

Odpovědět


Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-07 12:27:51

To je mi ale divné, že jste nezažil, že by dal někdo dohromady model naší reality (očkování, ústup nemocí a HYGIENU). Klasicky, pro neuchopitelné můžete po modelu leda toužit.
Doporučuji si (mám to od maminky, a ta zase od své, no prostě se to dědí generacemi) mýt si ruce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm

Jan Novák9,2019-05-07 22:39:25

Přesně o tom pan Kostka píše. Vy to máte od maminky, já to mám od maminky, v naší kultuře je to běžné.
Teď ale přijíždějí do Evropy miliony lidí v jejichž kultuře je běžné vytírat si zadek po použití toalety holou rukou bez papíru a ruce si otřít do hadru nebo maximálně opláchnout studenou vodou bez mýdla. Proto je pro osoby z blízkého východu nebo afriky těžkou urážkou podání levé ruky.

Očkování neznají a většinou nemají lékařskou prohlídku po příjezdu. Např. aktivní TBC je mezi nimi docela běžné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-07 23:05:39

Do Evropy přijíždí desítky milionů lidí každoročně. S kolika nakaženými TBC se odhadem setkáte a kolika z nich podáte levou ruku?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Neuvedeno Neuvedeno,2019-05-10 00:46:52

Nedá mi to a budu na Váš dotaz reagovat já.
V roce 2008 jsem pracoval ve Foxconnu.
Shodou okolností se ten rok narodilo miminko bratranci, no teda né přímo jemu :)
Tak jsem vyrazil na návštěvu a obhlídku.
Druhej den ráno u nich na návštěvě zapnu PC - seznam.cz a hned koukám na článek.
V Pardubickým foxconnu je TBC.
Hm - tak si říkám Fox je velkej tak to bude nejspíš někde jinde - čtu dál..
Divize LCD - aha tak jsem se zbalil a jel domů.
Ty lidi s TBC jsem tam totiž zaučoval na lince.
Manažeři se ale ani nenamáhali dát vědět že tam je TBC.
Následoval rentgen a test na protilátky.
Byl jsem docela rád , že moje matka nebyla blbá nána a dala mě očkovat.
Měl jsem kliku. Dost by mi totiž vadilo kdybych to zatím neočkovaný mrně nakazil.
A manažeři měli taky kliku...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-10 10:30:53

Netuším, jak ve Foxconnu, ale obyčejně se zahraniční zaměstnanci najímají přes agenturu, a managery tedy zajímá spíš/primárně ekonomika, než zdravotní stav/prohlídka, která je v gesci té agentury. Kdo a jak kontroluje dodržování pravidel takovými agenturami nevím.
Na zlepšení to však nevypadá: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nemoci-delnici-zahranici-cizina-tuberkuloza-zloutenka-svrab.A190409_101355_domaci_fort

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-08 00:02:56

Jinak jsem obeznámen se situací v ČR, a pokud zde někoho opravdu zadržíme (mimochodem najdou se zde i tak ostražití občané, kteří v dobré vůli falešně hlásí*) (tj. nenecháme ho z různých důvodů jít si po svých obv. směr Německo):
https://www.mvcr.cz/migrace/clanek/migrace-casto-kladene-dotazy-casto-kladene-dotazy.aspx

* např.: https://hlidacipes.org/vsimavi-cesi-vidi-uprchliky-vsude-ve-straseci-volali-policii-na-brigadniky-na-chmelu/

Odpovědět


Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-07 12:10:04

Nikoli tutlání - "XY případů" kde, prosím?
Ale absence obecně prospěšné racionality. A to jak se strany některých lékařů, tak politiků, potažmo je na pováženou i obchodní struktura okolo tohoto (vyzdvyhněme Prymulu).
V mlze vzniká nedůvěra, tomu se divit nelze.

Odpovědět


Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-05-07 22:42:14

Případy zmrzačení i úm,rtíé děcek najdete pokud vlezete na jakýkoliv protiočkovací web. Jinde bývá diskuze "svobodně" potlačována. A že ti lidé "asi" nelžou dokázalo nedávné jednání vlády ČR, kde navrhli odškodňovat poškozené.

PS: A za sebe dodám, že následek očkování dospělého vidím rok co rok. Matka se dává očkovat proti chřipce. Rok co rok potom pár dní vykládá, že je jí blbě. A za celé ty roky přišla prokazatelně s chřipkou do kontaktu dvakrát (jednou když mi jí přinesl kamarád a podruhé jí sama donesla z práce) a obakrát jí dostala.

PPS: ovšem přiznávám, že to je přesně to, co jste říkal. Očkování zbytné, jen obchodní struktura. Třeba zrovna neštovice a tetanus bych raději nepodceňoval a nedostal.

PPPS: a ono nejde o to, že si ruce myjete VY, ale že si je nemyjí ONI. Pokud vám ti ONI ze zemí s nulovým hygienickým standartem ohmatají zboží ve skladu, balíčky na depu, zeleninu na poli, látku ze které budete mít šaty a klidně i těsnění do sifonflašky, tak ptrostě máte problém. Dříve či později prostě se zdrojem nákazy ZBYTEČNĚ

Odpovědět


Re: Re: Re: Hm

Alexandr Kostka,2019-05-07 22:46:32

Sakra, odeslalo se to samo. Dříve či později přijdete zbytečně do kontaktu s potenciálním zdrojem nákazy. A i pokud to vy sám ustojíte, tak někdo další ne. Nemluvě třeba.. Viděl jste kolik maminek s kočárky jezdí hromadnou dopravou? Tak se podívejte, jak se děti s ještě nedostatečně vyvinutou imunitou snaží sahat na oslizlé tyče a tlačítka.. A kolika se to podaří, protože haranta uhlídat není v lidských silách- Na základě velmi nedávného článku o tom, že v nemocnicích našli superbakterie hlavně na ovladačích postelí a podobně očekávám, že nastná tyč a tlačítko dveří budou též velmi vhodným zdrojem nákazy, pokud je ohmatá nakažený.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-07 23:01:29

Číst příběhy na protiočkovacích webech je k ničemu. Chtělo by to fakty.
Odškodňování je odškodňování, nikoli důkaz pravdivosti příběhů.
PS: Co kdo vykládá po čem je super (máte kazuistiku?), jinak máte ověřeno, že to byla chřipka a jaký kmen?
PPS: Kde jsem psal co o zbytném očkování?
PPPS: Přidávám rady generacemi nesené, umývejte si krom rukou i jídlo. Omlouvám se, že jsem to nezmínil dříve, přišlo mi to jasné. O praní oblečení se raději tedy také zmíním, a tak.
Dědi s "nedostatečně vyvinutou imunitou" a víte, jakpak se ta imunita vyvíjí?
"haranta uhlídat" je složité podobně jako neplácat blbosti. Máte to těžké, potraviny jedovaté a falešné, které musíte kupovat za kdovíjaké ceny, venku na vás čeká samé nebezpečí, natož pak v nemocnici. Příspěvky se vám samy odesílají ... achjo, mrzí mě to.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Stanislav Brabec,2019-05-08 03:06:40

Zbytné očkování je očkování s minimálním epidemiologickým dopadem, případně očkování, kde rizika (téměř) převáží výnosy.

Takovými jsou třeba:

Očkování proti chřipce: http://www.osel.cz/2958-otaznik-nad-vakcinaci-senioru.html http://www.osel.cz/4417-vakcinovanym-detem-hrozi-hospitalizace-trikrat-casteji.html http://www.osel.cz/9631-chripkova-vakcina-selhava-kvuli-zpusobu-vyroby.html

Očkování proti HPV: https://www.vitalia.cz/clanky/10-ockovani-proti-rakovine-delozniho-cipku-virum-hpv/ https://www.vitalia.cz/clanky/11-ockovani-proti-rakovine-delozniho-cipku-virum-hpv/ https://www.vitalia.cz/clanky/12-ockovani-proti-rakovine-delozniho-cipku-virum-hpv/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Hm

Milan Krnic,2019-05-08 07:37:37

Netuším, jak mají články na oslu dokládat zbytnost daného očkování, prosím o vysvětlení.
Co se týče serveru vitalia, pak příběh (autor isifa.cz neuvádí zdroj) není k tématu ničeho dokladem.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz