Raytheon vyvíjí univerzální dálkový ovladač pro drony US Navy  
Každý dron US Navy má svůj ovladač. Je v tom zmatek a ovládací systémy zabírají cenný prostor na lodích. Co kdyby ale na všechny drony mohli námořníci použít jediný dálkový ovladač, univerzální řídící systém pro hladinové, podvodní, letecké i pozemní drony?

Univerzální dálkový ovladač by měl zvládnout i vrtulníkové drony  MQ-8B Fire Scout. Kredit: US Navy.
Univerzální dálkový ovladač by měl zvládnout i vrtulníkové drony MQ-8B Fire Scout. Kredit: US Navy.
Ve válčení na moři se stále častěji prosazují drony všeho druhu. Jejich počty rostou, stejně tak se objevují i stále nové typy a verze dronů. Jde přitom nejen o letecké drony, které slouží ke všemu možnému od průzkumu až po boj či doplňování paliva za letu. Týká se to i stále početnějších flotil hladinových i podvodních dronů, a v některých případech také pozemních dronů.


V americkém námořnictvu postupně vzniká velká armáda dronů. Přináší mnohé výhody, ale zároveň i problémy. Jejich ovládání je stále komplikovanější. Každý typ dronů totiž dnes vyžaduje své vlastní sofistikované ovládací systémy. A tyto systémy zase vyžadují prostor pro instalaci, kterého je na lodích amerického námořnictva velmi málo. Dalším problémem je to, že každý takový systém má obvykle svůj vlastní a poměrně unikátní design, jehož ovládání se operátoři dronů vždy musejí důkladně naučit.


Raytheon, logo.
Raytheon, logo.
Na zajímavém řešení těchto problémů pracuje americká společnost Raytheon. Dokončují vývoj zařízení, které by mělo fungovat jako univerzální dálkový ovladač pro rozmanité drony US Navy. Zařízení nese název Raytheon Common Ground Control System (CGCS) a je založené na standardu modulární open architektury softwaru Unmanned Aircraft System Control Segment standard (UCS).


Univerzální dálkový ovladač dronů CGCS by měl nahradit všechny jednotlivé ovládací systémy dronů řídící stanicí, která bude extrémně chráněná proti všemožným kyberútokům. Takové zařízení se nepochybně stane terčem útoků hackerů i nepřátelsky naladěných států. Univerzální stanice by přitom měla ovládat prakticky jakýkoliv dron, který používá americké námořnictvo.

MQ-4C Triton za letu. Kredit: Alex Evers / US Navy.
MQ-4C Triton za letu. Kredit: Alex Evers / US Navy.
Podle Raytheonu bude US Navy moci používat vždy jen jednu takovou řídící stanici, namísto několika. Zároveň ale technologie CGCS vnese do ovládání dronů nové prvky, eliminuje vývoj nadbytečného softwaru, a také zlepší technickou podporu jednotlivých dronů. To vše při nižších nákladech v porovnání s dosavadními rozmanitými systémy řízení dronů.


Nový dálkový ovladač umožní použití softwaru jiných výrobců. Také dovoluje snadno přizpůsobit displeje pro operátory různých dronů, které mívají společné prvky, ale také řadu speciálních funkcí. Zkušený operátor průzkumného dronu MQ-4C Triton by s tímto univerzálním systémem měl v pohodě zvládnout řízení a senzory vrtulníkového dronu MQ-8 Fire Scout nebo třeba tankovacího dronu MQ-25 Stingray, jakož i dronů, které nelétají.


Podle Raytheonu je dálkový ovladač na drony připravený k instalacím v americkém námořnictvu. Některé prvky použité architektury UCS se přitom již dnes využívají v některých vojenských systémech pozemní letecké kontroly. V budoucnu by Pentagon rád zprovoznil propojené víceúrovňové systémy řízení, které budou ovládat jak bezpilotní, tak i pilotované prostředky pro boj na hladině, pod vodou, na zemi, ve vzduchu, a také ve vesmíru.

Video:  Common Ground Control Framework: More Efficient. Less Costly (2011)


Literatura

Raytheon 7. 5. 2019.

Datum: 20.05.2019
Tisk článku

Související články:

Co si šéf Pentagonu objednal na příštích deset let?     Autor: Stanislav Mihulka (15.02.2016)
Americké tanky, letadla a lodě budou ovládat vlastní drony     Autor: Stanislav Mihulka (06.01.2017)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)



Diskuze:

Hm

Alexandr Kostka,2019-05-22 18:33:18

Po armádách a zbrojařských firmách vykonává celosvětově zcela zbytečnou činnost nějakých 100 milionů lidí. Možná víc. Představte si, co by mohli nadělat užitečných věcí. nebo vymyslet..

Odpovědět

...

Jan Balaban,2019-05-21 09:42:55

Pakistanci pristáli s americkým stealth dronom pomocou ruského univerzálneho ovládača.

Odpovědět

Je to super

Tomáš Novák,2019-05-21 09:12:32

...jen si tak sedím u joysticku a na vzdálenost tisíců kilometrů zabíjím lidi... :-(

Odpovědět


Re: Je to super

Jiří Kocurek,2019-05-21 10:34:25

Totéž můžete směle prohlásit o mezikontinentálních raketách. Podobně to můžete v menším prohlásit o dělostřelectvu, na vzdálenost (desítek) tisíců metrů...
Jaký dosah je tedy přijatelný? Na vzdálenost krátkého meče, dlouhé čepele nebrat?

Odpovědět


Re: Je to super

Jarda Votruba,2019-05-22 09:34:45

ale o to přece jde. Pak se to podobá videohře. A lidi nemaj duševní problémy, nebo výčitky svědomí. On je trochu rozdíl v křesle s kafem vedle sebe zmáčknout tlačítko joistiku,a nebo vzít kudlu a druhýmu otevřít břicho. V prvním případě maníkovi hraje do uší oblíbená kapela, v druhým případě slyší řvát nepřítele bolestí, smrdí krev, hovna a moč. A dotyčnej je celej zcákanej krví.

V křesle klukovi nic nehrozí, s mečem v ruce může skončit sám s otevřeným břichem.

Odpovědět

pokud bude univerzální driver

Jarda Votruba,2019-05-21 09:07:50

pro všechny drony, tak každý výrobce dronů k němu bude muset mít přístup. Což zvyšuje riziko že sw unikne k nepříteli a ten si v něm najde nějaký zranitelnosti. Protože program bez bugu neexistuje.

Jinak je to krok správným směrem. Operátor potřebuje hlavně jednotný prostředí. Na druhou stranu je riziko, že jedna chyba dokáže odstavit všechny drony najednou. A při pružnosti vojáků to může být fatální.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz