Do neznáma: Astronomové zmapovali vesmírnou prázdnotu v sousedství  
Mléčná dráha se rozkládá na břehu temného moře Lokální prázdnoty. Astronomové detailně analyzovali pohyby 18 tisíc galaxií a z nich odvodili velikost a tvary této vesmírné pustiny v našem blízkém galaktickém sousedství.
Zmapování Lokální prázdnoty. Kredit: R. Brent Tully.
Zmapování Lokální prázdnoty. Kredit: R. Brent Tully.

Předivo vesmíru tvoří blyštivá kosmická pavučina, která je ozdobená galaxiemi jako kapkami rosy. A mezi vlákny pavučiny se rozkládají nezměrné a tajemné kosmické prázdnoty (anglicky void). Galaxie se během svých nedozírně dlouhých životů pohybují nejen s rozpínáním vesmíru, ale také reagují na gravitační síly v okolním vesmíru. Plynou směrem k místům, kde je gravitační přitažlivost nejvyšší a tudíž i největší koncentrace hmoty, a naopak se vzdalují od prázdnot.

 

R. Brent Tully. Kredit: University of Hawai.
R. Brent Tully. Kredit: University of Hawai.

Jedna taková kosmická prázdnota leží i v naše galaktickém sousedství. V roce 1987 astronomové zjistili, že Mléčná dráha, náš milovaný hvězdný ostrov, se ve skutečnosti rozkládá na břehu rozsáhlé prázdnoty. Toto blízké moře temnoty dostalo pohotovou přezdívku Lokální prázdnota (Local Void). Odborníci přijali existenci Lokální prázdnoty bez větších problémů. Výzkum této oblasti vesmíru je ale komplikovaný, protože prázdnota leží z našeho pohledu přímo za centrem Mléčné dráhy, které nám bohužel značně stíní výhled. Proto toho o Lokální prázdnotě stále víme jen málo.

 

Astronom Brent Tully z americké University of Hawaiʻi a jeho spolupracovníci se ve svých pozorováních pomyslně vypravili do Lokální prázdnoty a zmapovali její temná zákoutí. Použili k tomu pozorování pohybů galaxií, z nichž odvodili rozložení hmoty v dotyčné oblasti vesmíru, která je zodpovědná za tento pohyb galaxií, a nakonec sestavili detailní 3D mapu lokálního vesmíru v okolí Mléčné dráhy.

Institute for Astronomy (IfA), logo.
Institute for Astronomy (IfA), logo.


Tullyho tým během výzkumu změřil pohyb 18 tisíc galaxií, které jsou zahrnuty v souboru dat Cosmicflows-3. Z jejich pohybu vytyčili břehy Lokální prázdnoty. Prakticky stejný postup použil Tully se svými kolegy v roce 2014, když s velkou slávou oznámili světu, že žijeme v nadkupě galaxií Nezměrné nebe, čili havajsky Laniakea.

 

Astronomové se už tři desetiletí snaží zjistit, proč se pohyby Mléčné dráhy, Galaxie v Andromedě a jejich satelitních galaxií odchylují od rychlosti dané rozpínáním vesmíru o téměř 600 km/s. Tully s kolegy tvrdí, že asi tak polovinu tohoto pohybu je možné připsat na vrub přitahování gravitací blízké Kupy galaxií v Panně, společně s rozpínáním Lokální prázdnoty, která se postupně ještě více vyprazdňuje. 

Video:  Cosmicflows-3: Cosmography of the Local Void




Literatura
University of Hawaiʻi / Institute for Astronomy (IfA) 22. 7. 2019, Astrophysical Journal 880: 24.

Datum: 23.07.2019
Tisk článku

Související články:

Žijeme v supergalaxii Nezměrné nebe     Autor: Stanislav Mihulka (07.09.2014)
Supermasivní černé díry pumpují hmotu do vesmírných prázdnot     Autor: Stanislav Mihulka (26.02.2016)
Astronomové tvrdí, že žijeme v obrovské vesmírné prázdnotě     Autor: Stanislav Mihulka (18.06.2017)



Diskuze:

Zkuste to otočit podobně jak to udělal Einstein,

Karel Ralský,2019-07-28 13:05:58

(pro jednoduchost, jako laik a pochopení pro "studovaného člověka" ) a sice tak že "prázdný mnohem hustší prostor" jak jsem psal níže dát na "kopec" a galaxie do "nížin stejně jako černou díru dát na kopec" pak už to začne dávat smysl protože hmota pokud jí není moc a ovlivňuje jedna druhou "gravitace" tak začne stékat do galaxií a svou hmotou(díky zpomalenému času jako na okraji" staví kopec z černé díry dokud prstenec(možná je jich víc) neprorazí díru do prostoru a jelikož existující hmota se nemůže kromě informace a čisté energie dostat do čtvrtého rozměru vytvoří tmavý rotující prstenec,jak již to vyplývalo z výpočtů před zveřejněním onoho snímku černé díry na což jsem předem několikrát upozornil).
A my se můžeme nacházet(celý vesmír) v jednom z těchto prstenců a jelikož se ostatní energie díky rychlostí blízké světlu zhmotnila a stala se 3D/T můžeme existovat.To si myslí já nedostudovaný laik nebo "věčný študent".

Odpovědět

Hustotní vlny?

Josef Waters,2019-07-25 14:34:58

Když bych se díval na naší Galaxii a souřadnou soustavu s ní spojil (odečetl od všech pohybů rotaci galaxie), hvězdy by mířily do spirálních ramen a opouštěly spirální "voidy" mezi nimi. Třeba ty "lokální prázdnoty" a atraktory jsou taky jen projevy hustotních vln. Galaxie atraktorem proletí a za nějakou miliardu let se budeme divit, co je z toho místa vypuzuje a vymýšlet třeba antigravitaci :o)

Odpovědět


Re: Hustotní vlny?

Josef Waters,2019-07-25 14:36:11

Špatně zařazeno, mělo to být pod p. Urbana ...

Odpovědět

To potvrzuje moji Laickou doměnku že,

Karel Ralský,2019-07-23 21:17:17

"prázdnota" je z hlediska naší časoprostorové dimenze mnohem hustší než normální "bubliny" baryonové hmoty a propadne jí hmota aspoň tří sluncí po gravitačním kolapsu. A prstenec "kolem" černé díry je jen rozhraním mezi extrémní (gravitací a prázdnotou a to z obou stran).
Je to jako by z kopce prázdnoty(černá energie) stékala baryonová hmota i méně hustá "černá hmota", ze které kondenzuje normální hmota a veškerá baryonová hmota(celý vesmír) se pohybuje směrem k prstenci"ultradíry" který kvůli frontě(podobně jako cestující ve vlaku nevidí lokomotivu) jako baryonové hmoty nevidíme.

Odpovědět

Žiadna zmienka o tmavej hmote ?

Richard Pálkováč,2019-07-23 15:34:23

Žiadna zmienka o tmavej hmote ? Veď keď "Použili k tomu pozorování pohybů galaxií, z nichž odvodili rozložení hmoty v dotyčné oblasti vesmíru, která je zodpovědná za tento pohyb galaxií,..." museli predsa s tmavou hmotou rátať, hlavne keď by jej malo byť násobne viac ako normálnej. Alebo som niečo pochopil zle ?

Odpovědět


Re: Žiadna zmienka o tmavej hmote ?

Ludvík Urban,2019-07-25 12:20:22

Pracovali s (18) tisici galaxiemi jakozto body o nulovych rozmerech.

Pokud vim, myslenka temne hmoty vznikla, kdyz sledujeme dynamiku JEDNE galaxie, kde nam vychazi, ze se otaci jako pevny disk, tj. objekty vzdalenejsi od stredu maji vyssi rychlost nez by podle klasicke mechaniky mely mit. Pritomnost hmoty, kterou nepozorujeme (odtud "temna") tyto vysoke rychlosti vysvetluje.
Prehled moc nemam, ale rekl bych, ze dosud nemame pozorovani, ktera by "pozadovala" temnou hmotu mimo galaxie, natoz v prostoru ci okoli Laniakei. Pravda, je jedno pozorovani, kde se zda, ze byla temna hmota "vytrzena" ze sve galaxie, ale to je jen jedno pozorovani.

Osobne povazuju za velmi zajimavy fakt, ze vse blizko nas se vzdaluje od Velkeho "Odpuzovace" a miri do Shapleyho "Pritahovace", ale, jak mi kolega ukazal, ty casy, kdy tam vsechno spadne, jsou o rad vyssi (stovky Gy) nez je odhadovane stari (90? Gy) tepelne smrti vesmiru.

Odpovědět


Re: Re: Žiadna zmienka o tmavej hmote ?

Richard Pálkováč,2019-07-25 15:17:37

Nemáte pravdu, myšlienka temnej hmoty vznikla pozorovaním pohybu galaxií okolo spoločného ťažiska. Všimol si to Zwicky. Až pozdejšie Rubinová si všimla, že aj galaxia sama o sebe rotuje nevysvetliteľne, pokiaľ by sme uvažovali len hmotu viditeľnú.

Odpovědět


Re: Re: Re: Žiadna zmienka o tmavej hmote ?

Ludvík Urban,2019-07-25 23:14:58

V techto vedrech je vase reakce usmevna a pochopitelna. Zkuste si najit neco, co o tom Zwicky napsal.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz