Čína flirtuje s autonomními doprovodnými drony  
Autonomní drony, které by doprovázely pilotované bojové letouny na operačních misích, vzbudily pozornost vojáků i výrobců. Po amerických společnostech se do vývoje takových dronů, jak se ostatně dalo čekat, pouštějí i v Číně. Jejich výtvorem je tryskový dron LJ-1, který může létat jako doprovodný letoun, rádiová rušička i jako střela s plochou dráhou letu.
Model dronu LJ-1. Kredit: Steve Trimble / Twitter.
Model dronu LJ-1. Kredit: Steve Trimble / Twitter.

Není to tak dávno, co svět zaujaly snahy společnosti Boeing, která pracuje na konceptu autonomní doprovodné stíhačky, jemuž se přezdívá Loyal Wingman. Na podobných strojích již pracují i další výrobci. A jak bývá ve vývoji dronů zvykem, slibné koncepty svižně kopíruje Čína.

 

Kratos XQ-58A Valkyrie na svém druhém letu. Kredit: U. S. Air Force.
Kratos XQ-58A Valkyrie na svém druhém letu. Kredit: U. S. Air Force.

Potvrdilo se to i na právě skončené mezinárodní přehlídce letectví a kosmonautiky MAKS 2019 Air Show, která se uskutečnila na letišti Žukovskij nedaleko Moskvy. Podle mínění komentátorů záhadný čínský výrobce tam vystavoval model vysokorychlostního dronu označeného jako LJ-1, který by mohl fungovat jako čínská verze doprovodného dronu Loyal Wingman.

 

Čínský státní online magazín Global Times popisuje LJ-1 jako tryskový dron, který je navržený tak, aby napodoboval vlastnosti pilotovaných stíhacích letounů 3. a 4. generace, a v některých případech i 5. generace. O tomto dronu mluví jako taktickém cvičném cíli, který by měl mít velkou výdrž, měl by být stealth a měl by být opakovaně použitelný. Tvůrcem dronu by měla být čínská Northwestern Polytechnical University v Si-anu, hlavním městě provincie Šen-si. Ve vývoji dronu by ale měla hrát klíčovou roli společnost CCKW, o které zatím nikdo neslyšel, přinejmenším na Západě.

 

Loyal Wingman. Kredit: Boeing.
Loyal Wingman. Kredit: Boeing.

Nicméně, podle magazínu Aviation Week and Space Technology dron LJ-1 rozhodně není jen cvičným cílem. Podle všeho by měl být schopný létat na taktických operačních misích, a to včetně misí s pilotovanými letouny a mohl by být vybavený zbraňovými systémy. Čínští tvůrci dronu rovněž uvádějí, že LJ-1 může fungovat jako létající rušička radaru a dokonce jako protizemní střela s plochou dráhou letu.

 

Čínský dron LJ-1 vykazuje hodně znaků doprovodného autonomního dronu, který by měl hrát roli parťáka pro pilotované bojové letouny. Na Západě takové drony vyvíjí například Kratos Defense, jejichž tryskový dron X-58A Valkyrie už má za sebou první let, zatímco Boeing Australia vyvíjejí stroj, který přímo nese označení Loyal Wingman.

 

Čínský dron CH-4B „Rainbow“. Kredit: CASC.
Čínský dron CH-4B „Rainbow“. Kredit: CASC.

Západní komentátory zaujalo, že dron LJ-1 je prvním svého druhu, o němž se mluví jako o stroji, který by mohl létat i na „sebevražedné“ mise. V takovém případě by podstatnou část výbavy dronu tvořila bojová hlavice a z dronu LJ-1 by se fakticky stala sofistikovaná střela s plochou dráhou letu. Taková možnost je v případě bezpilotních dronů vlastně vždy ve hře, ale tentokrát je to zřejmě poprvé, kdy výrobce "sebevražednou" alternativu výslovně inzeruje. Zároveň je to zvláštní, protože takový dron je sice mnohem levnější než pilotovaný letoun, ale stále je dost nákladný.

 

Podle odborníků je dron LJ-1 bezpochyby zajímavý, pokud ovšem bude jeho vývoj dotažen a dostane se na mezinárodní trh. Na trhu s drony je momentálně dost rušno a právě Čína čelí nepříjemným problémům. Čína sice mezi lety 2008 a 2018 vyvezla celkem 163 dronů vybavených zbraněmi, jak se ale ukazuje, ne všichni zákazníci jsou s čínskými drony spokojeni. Například Jordánsko momentálně prodává svou flotilu čínských dronů CH-4B „Rainbow“, protože nesplnily očekávání. 

Video: USAF : XQ-58A Valkyrie completes second successful flight


Literatura
Popular Mechanics 31. 8. 2019.

Datum: 02.09.2019
Tisk článku

Související články:

Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)
Skyborg: US Air Force chce v kokpitech pomocnou inteligenci jako R2D2     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2019)



Diskuze:

Pár by jich...

Tomáš Novák,2019-09-03 14:51:57

...měla mít i Czech Army :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz