Skyborg: US Air Force chce v kokpitech pomocnou inteligenci jako R2D2  
Kdo by nechtěl mít po ruce šikovného robotického pomocníka? Piloti amerického letectva rozhodně ano a časem ho nejspíš dostanou. Pentagon vyvíjí umělou inteligenci Skyborg, která bude létat s lidskými piloty jako kopilot anebo bude pilotovat bojové drony, které budou doprovázet letouny s lidskou posádkou.
Piloti US Air Force dostanou svého R2D2. Kredit: Youtube.
Piloti US Air Force dostanou svého R2D2. Kredit: Youtube.

Jak každý jistě ví, R2D2, čili pěkně foneticky Artoo-Detoo, je malý servisní robot (astromech droid), který sice připomíná popelnici, ale dokázal si vydobýt značnou popularitu. Mnohokrát prokázal svou užitečnost a stal se oblíbeným pomocníkem galaktických hrdinů. Rozhodně to vědí i v americkém letectvu. R2D2 je oslovil natolik, že se rozhodli pořídit podobnou přátelskou umělou inteligenci svým pilotům do kokpitu.

 

Air Force Research Laboratory.
Air Force Research Laboratory.

Pentagon za tím účelem vyvíjí umělou inteligenci se slibným jménem Skyborg. Tahle inteligence bude fungovat buď jako užitečný robotický kopilot anebo jako neméně užitečný wingman v dronu, který bude doprovázet lidského pilota v jeho bojovém letounu. Podle Willa Ropera z vedení US Air Force pracují v laboratořích Air Force Research Lab na technologii, která bude totální průlomem a změní pravidla hry.

 

Roper si výslovně pochvaluje, že Skyborg bude takový R2D2, který se osvědčil jako kamarádský parťák v kokpitu X-Wingu i na palubě jiných strojů. Luke Skywalker dává svému robotickému parťáku povely hlasem a chce po něm třeba navigaci nebo nezbytné opravy během letu. Něco podobného očekávají i v US Air Force.

Piloti F-35 časem poletí s robotickými kopiloty i s autonomními drony. Kredit: US Air Force.
Piloti F-35 časem poletí s robotickými kopiloty i s autonomními drony. Kredit: US Air Force.


Realný Skyborg se bude skládat ze dvou systémů. Prvním z nich bude umělá inteligence ve stylu R2D2, která poletí na misi jako kopilot. Lidský pilot, tak jako Luke Skywalker, bude komunikovat se Skyborgem hlasem. Otázkou samozřejmě je, jestli vývojáři amerického letectva přijdou s nějakým žertíkem a vybaví Skyborga podobným otravným pískáním a cvakáním, jakým se projevuje jeho legendární vzor.


Umělá inteligence Skyborg bude za letu plnit úkoly, které má v podobných situacích na starosti lidský kopilot. To znamená především práci s radarem, identifikaci cílů, navigaci a přehled o celkové situaci. Podle Ropera se inteligence Skyborg bude v tomto ohledu podobat kopilotům ikonických dvojmístných letounů F-14 Tomcat, jejichž práce spočívá hlavně v rozeznávání cílů a analýze dat ze senzorů.

Letoun QF-16 během testů na Tyndall Air Force Base, v roce 2012. Kredit: US Air Force
Letoun QF-16 během testů na Tyndall Air Force Base, v roce 2012. Kredit: US Air Force


Druhým systémem Skyborga bude mnohem samostatnější umělá inteligence, která bude schopná pilotovat autonomní bojový letoun. K dispozici by tato inteligence měla mít vyvíjené velké bojové drony „Loyal Wingman“ od Boeingu nebo XQ-58A Valkyrie od Kratosu. Další možností je, že by Skyborg pilotoval stroje QF-16. To jsou vlastně bezpilotní drony postavené z vyřazených letounů F-16 Fighting Falcon. Normálně slouží jako cvičné cíle. Kdyby je ale pilotovala sofistikovaná inteligence jako Skyborg, tak by se z nich staly cenné a přitom levné bojové stroje s vlastní výzbrojí, které by létaly ve formacích s pilotovanými letouny.


Americké letectvo stále ctí zásadu, že roboti nerozhodují o útoku na lidi. To znamená, že by umělé inteligence Skyborg, alespoň prozatím, nenahrazovaly piloty, ale pomáhaly lidským kolegům. Otázkou samozřejmě je, jak dlouho tento přístup bude smysluplný. Zvláště, když potenciální protivníci americké armády si s nějakou etikou nedělají hlavu a lidský život pro ně očividně nemá valnou cenu.

Video:  Every Time R2-D2 Saves the Day



Literatura
Popular Mechanics 19. 3. 2019.

Datum: 20.03.2019
Tisk článku

Související články:

Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně     Autor: Stanislav Mihulka (24.11.2018)
Boeing vyvíjí autonomní stíhačku. Vzdušný boj už nikdy nebude stejný     Autor: Stanislav Mihulka (28.02.2019)
Bojový dron US Air Force Kratos XQ-58A Valkyrie má za sebou první let     Autor: Stanislav Mihulka (09.03.2019)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz