Hejno bojových dronů US Army uspělo proti těžké elektronické obraně  
V příští velké válce bude nutné počítat s intenzivním elektronickým bojem. Nedávné testy útoků autonomních dronů ukázaly, že to drony mohou i ve velmi náročném elektronickém prostředí zvládnout.
Cvičení CODE. Kredit: DARPA.
Cvičení CODE. Kredit: DARPA.

Poslední dobou se stále více ukazuje, že jednou z klíčových taktik americké armády pro válku s vojensky důstojným soupeřem budou údery hejn vysoce autonomních a navzájem důkladně propojených dronů, ať už leteckých, námořních nebo pozemních. Takové masivní a koordinované údery vzduchem, vodou, souší a samozřejmě i kyberprostorem nepochybně narazí na elektronickou obranu protivníka. A taková obrana se bude snažit zlikvidovat komunikační sítě útočících dronů. Pokud k tomu dostane příležitosti.

 

DARPA.
DARPA.

Oblíbení američtí vojenští vývojáři DARPA nedávno ohlásili, že provedli sérii pozoruhodných testů ve vojenském výcvikovém prostoru Yuma Proving Ground v Arizoně. V těchto testech prokázali, že společně mohou operovat reálné a virtuální letecké drony, že to mohou dělat za vysoké autonomie, a co je hlavní, že hejno takových dronů může na své misi uspět, i když je jejich komunikace a GPS pod těžkou elektronickou palbou bránícího se protivníka.

 

Cvičení v Yumě podle představitelů DARPA ukázalo, že bezpilotní letecké systémy velmi efektivně sdílejí informace, jejich umělé inteligence kooperují při plánování a plnění úkolů během mise, koordinovaně se rozhodují v taktice, a účinně spolupracují při akcích v dynamickém prostředí s kritickými hrozbami a za minimální komunikace. Příznivé výsledky testů přispějí ke zdárnému završení programu CODE (Collaborative Operations in Denied Environmen). K tomu by mělo dojít příští rok. Pak dostane technologii úderů hejn dronů americké námořnictvo.

 

Yuma Proving Ground. Kredit: US Army.
Yuma Proving Ground. Kredit: US Army.

Strategie pro operace hejn dronů v prostředí s těžkou elektronickou palbou jsou podle dostupných informací založené na tom, že ani nejlepší dnešní obranné systémy elektronického boje nejsou dokonalé. Američtí vývojáři proto investovali finance a nové objevy v oblasti strojového učení a umělých inteligencí do toho, aby vystopovali a využili specifické oblasti spektra záření, jimiž je možné posílat krátké balíčky životně důležité komunikace i za extrémně ztížených podmínek. Jsou to taková nouzová okna, jimiž prolétnou data nutná k zachování koordinace dronů při společné akci.

 

Právě takovou nouzovou komunikaci za těžkého elektronického boje testovali odborníci DARPA a US Army během cvičení v Yumě. Testů se zúčastnilo 6 reálných a 24 virtuálních dronů, které poslali na útočnou misi. Během mise operátoři prověřovali spolupráci mezi drony, jejich navigaci bez systému GPS, jejich schopnost zpracovat instrukci k misi od lidského velitele, schopnost nalézt a zasáhnout vytyčené cíle, a také schopnost čelit nečekaným překážkám či obráncům.


Úspěšné testy vysoce autonomních operací hejna dronů rovněž ukazují, že americká armáda sice stále ponechává lidský prvek v řetězci velení vojenských úderů, ale rovněž postupně deleguje stále více rozhodování z lidských operátorů na samotné drony a další inteligentní zbraňové systémy. Je to prakticky nevyhnutelné, zvláště při ostrém elektronickém boji, který velmi znesnadní komunikaci s lidskými operátory. To přináší výhody i nevýhody, s nimiž se vývojáři a vojáci musejí vyrovnat.

Video:  Collaborative Operations in Denied Environment (CODE) Phase 2 Flight Tests


Literatura
Defense One 21. 11. 2018.

Datum: 24.11.2018
Tisk článku

Související články:

Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
DARPA vyvíjí hejnovou taktiku pro drony na městských bojištích     Autor: Stanislav Mihulka (09.01.2018)
DARPA vyvinula zařízení pro telepatickou komunikaci s hejnem dronů     Autor: Stanislav Mihulka (08.09.2018)



Diskuze:

Martin Pecka,2018-11-26 00:30:31

Docela by me zajimalo, kdo jsou ti AI vyzkumnici pracujici pro DARPA. Z nejakeho (mne neznameho) duvodu totiz velka cast tech nejlepsich verejne proklamuje, ze odmitaji pracovat na vyvoji AI pro prime vojenske vyuziti (neprimo lze samozrejme vyuzit vse).

Odpovědět

Pořád a pořád

Petr Jakubec,2018-11-25 09:19:28

"A voni to furt vystřelují blbci blbý,
až to na blbce spadne...."

Luděk Sobota

Odpovědět


Re: Pořád a pořád

Alexandr Kostka,2018-11-26 16:35:14

Souhlas, tohle dobře nedopadne. Ať už se AI rozhodne lidi vyhladit ala terminátor, nebo jen omalem, ale nedopadne to dobře. Stačí se podívat na historii. Za studené války se párkrát oběma stranám zdálo, že vidí nepřátelský útok. Naštěstí seděli "nahoře" lidi a útok se jim nezdál. Pokud tomu bude šéfovat ai, tak okamžitě nastává protiútok a třetí světová.

PS: ano, třeba rakety mají autodestrukční mechanismus. Ovšem je otázkou, jestli ho někdo spustí, když mu detektor bude hlásit, že na něj letí salva jaderných hlavic. Ostatně, dotyčné kódy jsou dost utajované kvůli špionáži, Kdo ví, jestli by se je v případě potřeby podažilo během těch pár minut najít a zadat.

PPS: a dost pochybuji, že Rusko nebo Čína, na které poletí skutečná salva budou jen tak čekat a modlit se. Viděl bych na velmi pravděpodobné, že okamžitě odpálí něco svého.

Osobně bych počítal, že "obranná" střelba Ai tu třetí světovou spustí, protože než se stihnou dohodnout, že to byl omyl, bude na cestě příliš mnoho "dárků". Mimochodem, kdo to řekl, že ve čtvrté světové bude nejlepší zbraní luk a kamenná sekera? Nebyl to nakonec einstein?

Odpovědět


Re: Re: Pořád a pořád

Jozef Mituch,2018-12-01 11:30:01

O tých momentoch, kedy malo ľudstvo na mále, bolo viac - šlo o niekoľko desiatok udalostí veľkej aj menšej závažnosti.

Rakety väčsinou nemajú diaľkovo ovládaný autodeštrukčný mechanizmus, bolo by riziko ze napriek redunantnym komunikacnym systemom nepriatel nabura komunikaciu a útok "vypne". Takže mininálne u ICBM platí, ze vypustená raketa sa uz bez zostrelu zastaviť nedá.

K tým kódom - v USA mediách kedysi rotovala správa, vraj boli odpaľovacie kódy počas 70-tych rokov 00000000, aby to operatori v strese zacinajicej jadrovej vojny nepoplietli. (systemy boli chranene voci vyhladaniu kodu - po zlom zadani bolo nutne isty cas pockat pred dalsim pokusom). Strategic Air Command to poprelo.

Už dávno má Rusko v prevádzke systém 15E601 Perimetr, ktorý má za úlohu v prípade rozrušenia veliteľských postov alebo komunikácie s nimi odpáliť všetok ruský jadrový arzenál v automatickom nezávislom režime, teda jedná sa priamo o zbraň "posledného súdu".
V tejto súvislosti treba poukázať na OBROVSKÉ NEBEZPEČENSTVO rozmiestňovania akýchkoľvek zbraní američanmi v Európe, pretože zvlášť po vypovedaní zmluvy INF sa doba rozhodovania o odvete skrátila z 12-14 minút na 90-120 sekúnd.
Odpaľovacie kontajnery na "obranné" rakety SM3 americkeho dazdnika su totiz presne také isté ako kontajnery pre útočné zbrane stredného dosahu. Rusi tak žijú v paranoji strachu z prekvapivého útoku USA ma ich odpaľovacie základne (väčšina z nich je v európskej časti Ruska - v dosahu amerických zbraní v Poľsku a Rumunsku), je tu riziko že by rusi prišli o 60-70% svojich nukrearnych kapacit a stratiť tak možnosť účinnej odvety. Keďže by tak princíp zaručeného zničenia MAD nemal už žiadny odstrašujúci účinok, logicky to viedlo ZNÍŽENIU PRAHU CITLIVOSTI systému Perimetr = riziko omylu alebo zpanikarenia je oveľa vyššie.
Áno, k zníženiu už došlo,podľa vyjadrení ruskej vlády na americké odstúpenie od INF.

Ten výrok o 4. svetovej sa síce Einsteinovi prisudzuje, ale nie je k tomu hodnoverný zdroj. To nič nemení na jeho pravdivosti.

Už len epilóg: v prípade veľkej vojny budú následky apokalyptické. Nie účinkami jadrovych zbraní (tých je dnes podstatne menej ako počas špičky koncom 70-tych), ale podstatne väčšou závislosťou ľudstva na infraštruktúre. Sami si položte otázku, ako dlho prežijete v bytovke bez energii, bez potravín, bez VODY, bez zdravotnej starostlivosti a obkolesení mnozstvom vyhladovaných preživších, ochotných ublížiť/zabit za kôrku chleba.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz