Evoluce online: Twitterboti jsou stále lidštější  
Pod povrchem Twitteru probíhá krutý závod ve zbrojení mezi twitterovými boty a pátracími algoritmy, které jdou těmto botům po krku. A stále více se do toho na obou stranách míchají umělé inteligence. Jsme svědky polidšťování botů v přímém přenosu.
Nechvalně známý twitterbot Tay z roku 2016, kterého trollové okamžitě nakazili nenávistí. Kredit: Microsoft Research.
Nechvalně známý twitterbot Tay z roku 2016, kterého trollové okamžitě nakazili nenávistí. Kredit: Microsoft Research.

Twitterboti jsou softwarové osobnosti, které ovládají účet na Twitteru. Mohou být roztomilí, divní nebo vyloženě nechutní. Postupně se stali součástí naší reality a učíme se s nimi žít. Jako lidé se stáváme stále lepšími v rozeznávání botů na Twitteru. Je to o zkušenosti a intuici. Taková dovednost se hodí, protože mnozí boti se záměrné vydávají za lidi, aby mohli provozovat své hnusné kousky. Na druhou stranu, samotní boti se díky intimnímu soužití s lidmi v online světě stávají více a více sofistikovanými. Stále více se podobají člověku.

 

Emilio Ferrara. Kredit: University of Southern California.
Emilio Ferrara. Kredit: University of Southern California.

Polidšťování twitterbotů  zaujalo výzkumný tým americké University of Southern California, který se rozhodl sledovat chování twitterbotů a analyzovat jejich možný vliv na americké volby v roce 2020. Během svého výzkumu prostudovali celkem 244 699 twitterových účtů, které se vyjadřovaly k politice během amerických voleb v letech 2016 a 2018. Když použili nástroj „Bolometer“, vyvinutý na Indiana University, tak určili, že 12,6 procenta těchto účtů, čili asi 31 tisíc, jsou boti. Tento údaj je přitom v souladu s předchozími výzkumy.

 

Badatelé zjistili, že v roce 2016 byli boti obvykle dost toporně robotičtí a jejich aktivita většinou spočívala v rytmickém odesílání retvítů. Během pouhých dvou let se ale boti podstatně změnili. Jejich chování je teď mnohem více lidské a je mnohem obtížnější rozpoznat, že nejde o autentického uživatele Twitteru.

 

University of Southern California, logo.
University of Southern California, logo.

Podle vědců se ukazuje, že boti aktivně snaží zlepšovat své výkony. Jejich aktivita se posunula do oblasti různých průzkumů či otázek. Bot vyvěsí otázky a pak analyzuje odpovědi naivních lidských uživatelů, aby pak sám působil více lidsky. Jak říká vedoucí výzkumu Emilio Ferrara, podle nich probíhá pod povrchem Twitteru přízračný závod ve zbrojení mezi boty a pátrací algoritmy, které se snaží boty vystopovat a zlikvidovat. Sociální média, Twitter nevyjímaje, vynakládají více úsilí na boj proti automatickým profilům, které často šíří nechutné věci. Boti na to reagují evolucí, během které se snaží lépe a lépe napodobovat lidského uživatele. Zároveň probíhá intenzivní vývoj umělých inteligencí, které nabízejí mocné nástroje jak pro tvůrce botů, tak i pro autory pátracích algoritmů.

 

V současné době je situace na sociálních sítích ostře sledovaná, kvůli blížícím se volbám v USA. I kvůli tomu se na tomto výzkumu podílela agentura amerického vojenského letectva Office of Scientific Research. Podle vyjádření amerických úřadů se protivníci neustále snaží rozmanitými způsoby manipulovat online prostředí v USA. Zároveň prý ale už jak americká vláda, tak i obyvatelé, jsou schopni lépe čelit takovým útokům. Zásadní rozdíl je údajně v tom, že si nyní prakticky všichni v USA uvědomují takovou hrozbu a jsou mnohem obezřetnější.

Video:  Faculty Profile: Emilio Ferrara


Literatura
Defense One 6. 9. 2019.

Datum: 09.09.2019
Tisk článku

Související články:

Twitterboti vyrážejí na lov nenávistných trollů     Autor: Stanislav Mihulka (17.09.2016)
Pod hladinou číhá obrovská armáda twitterbotů Hvězdných válek     Autor: Stanislav Mihulka (05.02.2017)
Stát Kalifornie zakázal botům, aby se vydávaly za lidi     Autor: Stanislav Mihulka (06.10.2018)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz