Nedávná exploze v jisté ruské laboratoři otřásla celým internetem  
Může zřejmě neškodný incident vyděsit spoustu lidí po celém světě? Jde o to, kde k takovému incidentu dojde, jakou má to místo reputaci a historii, a co tam skladují. Pověst některých věcí zaručuje, že sebemenší problém v jejich blízkosti přinese obrovskou publicitu.
Pravé neštovice stále číhají ve stínech. Kredit: Otis Historical Archives Nat'l Museum of Health & Medicine.
Pravé neštovice stále číhají ve stínech. Kredit: Otis Historical Archives Nat'l Museum of Health & Medicine.

V pondělí 16. 9. 2019 vybuchl plyn v budově jednoho ruského výzkumného centra. Za normálních okolností by něco takového ihned zapadlo. V Rusku se takové věci dějí pořád. V tomhle případě to ale bylo jiné. Jak se tahle zpráva rozkřikla, tak se celý internet rozjiskřil horečnatou aktivitou. Po komunikačních linkách létaly a nejspíš ještě létají divoké hypotézy a prepeři si nepochybně pečlivě prověřili svoje zásoby.

 

Institu VEKTOR, logo.
Institu VEKTOR, logo.

Problém je totiž v tom, že k zmíněné explozi plynu došlo v ruském Státním výzkumném virologickém a biotechnologickém centru VECTOR, které se nachází v dříve utajovaném sovětském vědeckém městě, čili naukogradu, Kolcovo, asi 20 kilometrů jižně od sibiřské metropole Novosibirsku. A právě institut VECTOR je jedním ze dvou míst světa, kde se dnes oficiálně přechovávají kultury viru pravých neštovic. Tím druhým místem jsou laboratoře centra Center for Diseases Control and Prevention (CDC) v americké Atlantě. Otázkou samozřejmě je, zda obávané neštovice nemají ještě někde jinde, poněkud neoficiálně.

 

Kolcovo, BioTechnopark. Kredit: К.Артём.1.
Kolcovo, BioTechnopark. Kredit: К.Артём.1.

Podle ruské agentury Interfax po dotyčné explozi plynu došlo k požáru na pátém patře budovy institutu VECTOR. Požár měl zasáhnout plochu o rozloze zhruba 30 metrů a zranit jednu osobu, která skončila v nemocnici. Starosta Kolcova Nikolaj Krasnikov se v médiích dušuje, že požár vznikl během renovace sanitárních a dezinfekčních prostor, v nichž nebyl přítomen žádný nebezpečný biologický materiál. Přesto na místě probíhá federální vyšetřování, které hledá příčiny incidentu.

 

Panika na internetu byla podle všeho zbytečná. V Novosibirsku, což je město s populací odpovídající zhruba Praze, zatím nebyly viděny žádné zombie ani mutanti. Signe Dean, autorka textu o incidentu na online magazínu Science Alert, prohlásila, že když exploze ve VECTORu skutečně rozpoutá epidemii pravých neštovic, tak si svůj článek vytiskne a sní ho.

 

Budova institutu VEKTOR, kde došlo k explozi. Kredit: Google Maps.
Budova institutu VEKTOR, kde došlo k explozi. Kredit: Google Maps.

Na druhou stranu, Rusko není z těch zemí, které by sebevědomě, otevřeně a pravdivě informovaly o svých problémech. Jak ukazuje nedávný jaderný incident u Severodvinsku, který je stále záhadný a intenzivně zamlžovaný, čím závažnější jsou v Rusku podobné potíže, tím méně se o nich dozvíme, o důvěryhodnosti takových prohlášení ani nemluvě. V případě VECTORu navíc hrozí velká mezinárodní ostuda, pokud by do incidentu skutečně byly zapleteny pravé neštovice.

 

Další věc je, že nemuselo jít jen o pravé neštovice. Není žádným tajemstvím, že se ve VECTORu vyvíjely biologické zbraně, a kdo ví, co tam dělají v dnešní době. Podle všeho tam mají ebolu, ptačí chřipku, anthrax a další podobné libůstky. V roce 2004 tam došlo incidentu, kdy si jedna ze zaměstnankyň omylem vpíchla ebolu, nakazila se, a brzy poté zemřela. Vzhledem k těmto všem skutečnostem, a také zmíněné explozi plynu, by měl institut VECTOR, stejně jako jeho zabezpečení, technický stav i jeho zaměstnance, bedlivě sledovat celý svět. A stejně tak i obdobné instituce v jiných zemích.

Literatura
Science Alert 17. 9. 2019.

Datum: 21.09.2019
Tisk článku

Související články:

Opičí neštovice na postupu     Autor: Jaroslav Petr (05.09.2010)
Stojí virus neštovic před definitivní likvidací?     Autor: Stanislav Mihulka (15.05.2011)
Vědci syntetizovali virus blízký neštovicím. Žádný konec světa nebude     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2017)
Exercise Mataika: Jak dopadla krvežíznivá simulace útoku neštovicemi?     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2019)



Diskuze:

Vybuchující laboratoře

Marcel Koníček,2019-10-04 19:09:11

Kromě toho, že mě lehce šokovalo, jaké šílené výstřelky tady občas lidé mají za názory, tak jsem si myslel, že tenhle článek bude o té nehodě v té jaderné laboratoři, ohledně které jsme zatím žádné uspokojivé vysvětlení myslím nedostali.

S trochou škodolibosti musím prohlásit, že poslední dobou mají Rusové s různými laboratořemi v různém stupni utajení asi takové štěstí jako se svými misemi na Mars...

Odpovědět

Johan Graff,2019-09-22 23:53:21

16. září 2019, Novosibirská oblast, RP Koltsovo, Státní vědecké centrum „Vektor“

V 5. patře šestipodlažní železobetonové laboratorní budovy v sanitární inspekční místnosti došlo k explozi plynové láhve (požár na ploše 30 m 2 ). V místnosti nebyla prováděna žádná práce s biologickým materiálem. 1 osoba byla zraněna, struktura budovy nebyla poškozena.

zpráva je zde
http://www.vector.nsc.ru/news/568/

co vyrábí a čím se zabívají je možno najít mnoho informací, istitut funguje od roku 1974, celkem nechápu tento hloupý článek, mě by zajímaly chemické americké laboratoře v Gruzii a Rumunsku, a jejich podíl na epidemiích tamtéž...

http://www.vector.nsc.ru/catalog/

Odpovědět


Re:

Johan Graff,2019-09-23 00:02:11

USAMRD-G
WRAIR

Odpovědět


Re:

Pavel Hranický,2019-09-23 11:42:04

Proč si myslíte, že bych měl věřit libovolným oficiálním ruským stránkám? Mluvíme tu o Rusku, které bylo schopné zásobovat vlastní obyvatelstvo záměrně chybnými mapami. Buď jste tak naivní, a nebo si laskavě vezměte ten svůj vymyšlený nick a běžte trolit jinam.

Odpovědět


Re:

Petr 1,2019-09-23 20:53:16

Hloupý je ten, kdo nezná události z roku 1979 v tehdejším Sverdlovsku a troufá si tvrdit, že výše uvedený článek je hloupý.

Odpovědět

Ten zatracenej armád dělá v češtinovi maglajz!

Josef Novák,2019-09-22 13:03:39

A kdyby se to někomu nelíbilo, tak armád je tvořen z valné části muži, proto armádi experimentovali. Sice s měkkým, ale to prý nevadí. Kdyby experimentovaly ženy s tvrtým, to bychom se teprve nestačili divit. Tuž logyka ni?

Odpovědět

Rusku se nedá věřit,

Jiří Pospíšil,2019-09-22 04:48:08

stejně, jak každému státu. Zejména ne v oblasti, která se týká prostředků na jeho záchranu, které jsou v několika oblastech vlastně stejné, jako prostředky toho nejhoršího ničení. V oblasti atomových zbraní je to ještě horší, z těch se nedá vypěstovat vakcína na odolnost proti nim.

Odpovědět

Co to melete člověče nešťastná?

Michal Petrilka,2019-09-21 15:17:05

Tento web je pro popularizaci vědy, ne pro názory zamindrákovaného rusofoba.

Odpovědět


Re: Co to melete člověče nešťastná?

Petr 1,2019-09-21 16:31:24

Tak, tak, tento web je pro popularizaci faktů a nikoli pro zamindrákované komentátory, kterým nepohodlná fakta nejdou pod čumák.

Odpovědět


Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

Mato Cerny,2019-09-22 08:54:37

pozri si clanky pana autora, jeho smerovanie je rusofobne to je fakt, otazkou je preco? tipnem si, ze inak by nedostal financie, zas az taky retardovany nemoze byt aby to nevidel. kazda strana ako ruska tak aj americka si chrani svoje zaujmy a ani jedna z nich nie je horsia alebo lepsia. autorovi by som odporucil trochu menej viditelnu propagandu, obcas aj propagandu na druhu stranu, a tak si ziska viac citatelov a tym ovplyvni viac hlaviciek tym spravnym smerom, treba pisat viac sofistikovane, tento web je celkom kvalitny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

Pavel Hranický,2019-09-22 12:12:55

Asi byste si měl pane lépe ověřit definici slova fóbie, než se tady pokusíte hloupě nálepkovat. Obavy z Ruska by byly fóbii pouze tehdy, pokud by byly iracionální. Bohužel obavy z Ruska jsou naopak zcela racionální a rozumné. Neustále dokazují, že jim není možné věřit naprosto v ničem. A protože nemají žádnou šanci získat respekt pozitivními akcemi, pokouší se shodit aspoň v mediálním prostoru všechny na svou úroveň. Viz i v této diskusi několikrát zmiňovaný, naprosto hloupý a chybný názor, že Rusko přeci dělá to co všichni ostatní a že je to tak v pořádku. Ne nedělá a ne není. A pokud se bude dál pokoušet si hrát na supervelmoc na úkor vlastních obyvatel (a svých sousedů), tak velice brzy zažije další kolaps.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

František Kroupa,2019-09-22 22:46:31

Rusko se chová naprosto racionálně a předvídatelně. Co byste si představoval pod pojmem pozitivní akce? Nechat se roztrhat na kusy? Nebo věnovat svoje nerostné bohatství a území "západním" žralokům, jak se málem stalo za Jelcina? Rusové nejsou blázni a nikdy nebyli, a driuhá světová válka a následující léta je poučily. Koukněte se na mapu, lépe na glóbus, a označte si zahraniční americké základny nebo základny jejich spojenců kolem Ruska. St. Peterburg, druhé největší ruské město, mající i s okolím přes 6 miliónů obyvatel, je v dosahu nepřátelského moderního hlavňového dělostřelectva. Od hranic Ukrajiny je to do Moskvy, srdce Ruska, zhruba 600 km, což pro prostředky vzdušného napadení není nic. Kolem ruských hranic neustále létají špionážní letadla. Tzv. neutrální severské státy jsou plně integrovány s NATO. A můžeme pokračovat, USA mají 12 jaderných letadlových lodí s cca 80 bojovými letadly, Rusko nemá žádnou. Kolem těch letadlových lodí je zhruba pět dalších pomocných, každá má asi 100 odpalovacích zařízení jak protivzdušných raket, tak střel s plochou dráhou letu. Jejich případný hromadný útok se nedá zastavit. Rusko provozuje kolem 20 strategických bombardérů Tu-160 a 60 staromódních TU-95; USA kolem 90 B-1B, 20 B-2 (stealth),kolem 100 B-52. Američané mají převahu ve stíhacích letounech, v ponorkách atd. Strategické jaderné zbraně mají i Francie a Velká Británie.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

Pavel Hranický,2019-09-23 11:37:31

A to nějak souvisí s autokratickou diktaturou, která systematicky potlačuje opozici? Naprostá většina států má své hlavní město mnohem blíže k libovolné své hranici a nechová se paranoidně jako Rusko. Naprostá většina zemí má mnohem menší armádu, než Rusko a necítí s neustále ohroženo. Nevymiňuje si neustále jakési právo napadat své sousedy pod záminkou vlastní obrany. Nikdo nemá zájem napadnout Rusko, mnohem jednodušší je si od něj nerostné suroviny koupit. A mimochodem, pokud Rusko opravdu tolik trápí své vlastní nedostatečné ozbrojené síly, pak by pravděpodobně bylo moudřejší se spíše snažit o spolupráci se svým bezprostředním okolím, o rozvoj vlastní ekonomiky, než o patetickou snahu vzkřísit velmocenskou minulost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

Jan Rychtář,2019-09-24 09:31:50

Předvídatelné Rusko? Napadení Ukrajiny bylo předvídatelné? A racionální? Obsazení a anexe Krymu taktéž? Nikdo nechce Rusko trhat na kusy. Na to si vystačí samo. Dokonce bylo Rusku nabízeno členství v NATO, nebo alespoň partnerství. Rusko odmítlo. Racionální? Proč myslíte, že tolik států uteklo k NATO? Z obav z Ruska. Čečensko, Gruzie, Ukrajina a další hovoří za vše.
Jižní Korea má své hlavní město na dostřel dělostřelectva KLDR, které se netají svým nepřátelstvím, vyhrožuje a dokonce i podniká vojenské kroky. Slyšel jste někdy vyhrožovat jihokorejce? Rusko vyhrožuje neustále, haraší jadernými zbraněmi a dalšími wunderwaffen.
Severské státy jsou velmi často cíly ruských vojenských cvičení, simulované letecké útoky na hlavní města atd. Kdy to naposled udělalo třeba Finsko? Proto jejich příchylnost k NATO.
U jaderných zbraní nezáleží kolik jich je, pokud jich je dost. A to Rusko má. Jaderné ponorky, vlaky, letadla, stacionární odpalovače, mobilní. Na jaderné odstrašení dost a dost. Uvědomujete si například, že třeba Velká Británie by po takovém útoku přestala existovat?
A nerostné bohatství a západní žraloci? Nebuďte směšný. To bude jednou patřit Číně, už se tam pomalu nasunuje. Možná, až populace na Sibiři bude vesměs čínská, tak asi zalitují, že ukradení Krymu obhajovali na základě složení obyvatelstva. Už teď by měli velké problémy, kdyby začali na Sibiři počítat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Co to melete člověče nešťastná?

Petr 1,2019-09-22 12:54:00

Další zamindrákovaný (a zřejmě i retardovaný), kterému nejdou fakta pod čumák.

Odpovědět

Vyděsit?

Mojmir Kosco,2019-09-21 08:32:42

Může pouze neškodný - horký by byl co? Základní problém je že se Rusku nedá věřit.Zmlatej Vás bezdůvodně na ulici a ještě pošlou do trestaneckého tábora (asi gulag vzor 2019)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz