Proč si Japonsko dovezlo ebolu a další vražedné viry?  
V Japonsku jsou pozadu s výzkumem nejhorších patogenů v laboratořích s nejvyšším stupněm biologické ochrany BSL-4. U příležitosti nadcházejícího sportovního svátku si přivezli pětici obávaných virových infekcí a hodlají zapracovat na své připravenosti.
Laboratoř na úrovni biologické ochrany BSL-4. Kredit: Tim Llewellyn / Boston University.
Laboratoř na úrovni biologické ochrany BSL-4. Kredit: Tim Llewellyn / Boston University.

Pomalu ale jistě se blíží rok 2020. Jak zasvěcení jistě vědí, tenhle rok bude olympijský. Japonsko se chystá na olympiádu v Tokiu velmi zodpovědně. Leští roboty, vychovávají umělé inteligence, učí autonomní vozidla. A také si dovezli pětici zabijáckých virových infekcí, jejichž jméno předchází hrůza.

 

Přijede na olympiádu ebola? Kredit: CDC.
Přijede na olympiádu ebola? Kredit: CDC.

Na první pohled je to jako zápletka zombie hororu. Nicméně, Japonsko v září skutečně dovezlo obávané infekce, aby se japonští odborníci mohli připravit na možnou biologickou hrozbu. Podle japonského ministerstva zdravotnictví teď budou specialisté pracovat s kulturami virů eboly, Marburgu, Lassy, jihoamerické hemoragické horečky a krymsko-konžské hemoragické horečky, aby ověřili fungování vyvíjených testů. Mezi řádky je možné číst, že nejde ani tak o hrozby teroristických útoků, jako o to, že ve světě momentálně probíhá epidemie eboly.

 

V Japonsku se takový výzkum nedělá každý den. Je to vlastně poprvé, kdy do tokijských laboratoří Japanese National Institute of Infectious Diseases (NIID) dorazily patogeny, s nimiž je nutné zacházet na nejvyšší úrovní biologické ochrany (BSL-4). To je přitom jediné zařízení v Japonsku, které kde je možné pracovat na této úrovni biologické ochrany.

 

Japonští odborníci tento napínavý krok vítají. Podle nich sice během olympiády není riziko propuknutí epidemie vražedného patogenu o mnoho vyšší než jindy, ale přístup k extra nebezpečným patogenům posílí schopnost Japonska čelit nebezpečným infekcím a podpoří přípravu pro případ biologického teroristického útoku.

Základní prvky laboratoře BSL-4. Kredit: NIAID.
Základní prvky laboratoře BSL-4. Kredit: NIAID.

 

V japonském institutu NIID byla vybudována laboratoř s úrovní biologické ochrany (BSL-4) v roce 1981. Pak ale dlouhá desetiletí fungovala jako laboratoře s ochranou BSL-3, kvůli nesouhlasu místních obyvatel. Japonské úřady povolily činnosti laboratoře na nejvyšší úrovní biologické ochrany v roce 2015. Prvním projektem na takové úrovni biologické ochrany je ale až teď příprava na olympijské hry.

 

Důsledkem nedůvěry Japonců k práci s nebezpečnými patogeny teď ale bohužel je, že Japonsko zřetelně zaostává ve výzkumu nejhorších infekcí za ostatními vyspělými zeměmi. Jak Spojené státy, tak i Evropa mají v provozu anebo připravují po tuctu laboratoří s nejvyšší biologickou ochranou. A Čína podle dostupných informací buduje síť nejméně pěti takových laboratoří, přičemž jedna z nich již je v provozu. Není divu, že japonští vědci neskrývají radost.

 

Zároveň nepřekvapí, že ne každý je z importu zabijáckých virů do Japonska nadšený. Proti jsou někteří z místních, i další lidé ze světa. Velkou výhodou takové důkladné přípravy na olympiádu je, že v Japonsku konečně začne fungovat pořádná věda na nejnebezpečnějších patogenech. Nedávný výzkum, který zahrnoval čtení virových sekvencí v prostředí, ukázal, že RNA viry ze skupiny eboly jsou běžnější, než jsme si doposud mysleli. Jen v minulém roce byl objevený virus Mengla v čínských netopýrech a dva viry velmi blízké ebole zase žijí v rybách ve Východočínském moři. Podle odborníků je až udivující, kolik virů, blízce příbuzných těm nejhorším zabijákům, žije ve zvířatech kolem nás. A představují tím pádem neustálé riziko.

 

Literatura

Nature News 14. 10. 2019.

Datum: 15.10.2019
Tisk článku

Související články:

Bezpečná Ebola. Skutečně?     Autor: Josef Pazdera (23.01.2008)
Ohrozí vírus Ebola Európu?     Autor: Matej Čiernik (13.08.2014)
Vědci syntetizovali virus blízký neštovicím. Žádný konec světa nebude     Autor: Stanislav Mihulka (16.07.2017)
Zika a Ebola - očkovanie už čoskoro     Autor: Matej Čiernik (24.10.2017)
Bezpečnost zimní olympiády v Pchjongčchangu zajistí lovecké drony     Autor: Stanislav Mihulka (04.02.2018)
Globální nákaza: Jak by mohl vypadat patogen úspěšné pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (19.05.2018)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz