Bezpečnost zimní olympiády v Pchjongčchangu zajistí lovecké drony  
Nadcházející zimní olympijské hry 2018 v Jižní Koreji budou svátkem sportu a bezpečnostních opatření. Pořadatelé se obávají dronů se zlými úmysly i dalších možných rizik, která by mohla ohrozit hladký průběh her, sledovaných celým světem.

Olympijský stadion v Pchjongčchangu. Kredit: Pyeongchang Olympic Committee (POCOG).
Olympijský stadion v Pchjongčchangu. Kredit: Pyeongchang Olympic Committee (POCOG).

Do slavnostního zahájení XXIII. zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu už zbývá jenom pár dní. Organizátoři teď jistě nevědí, kde jim hlava stojí. Kromě tradičních problémů s organizací olympijských her jsou tyto hry poměrně výjimečné velmi napnutou bezpečnostní situací. Severokorejský režim odpaluje jednu raketu za druhou a cení zuby na všechny strany. Jejich chování vzbuzuje obavy, někdy až fantasmagorické povahy, které připisují Kimovi a jeho svitě nadpřirozené schopnosti.

Trénink loveckých dronů se sítí. Kredit: Pyeongchang Olympics anti-Terrorism and Safety Headquarters.
Trénink loveckých dronů se sítí. Kredit: Pyeongchang Olympics anti-Terrorism and Safety Headquarters.
Nicméně, Pchjongčchang leží v horách asi 80 kilometrů jižně od demilitarizovaného pásma, čili co by Kim dostřelil. Navíc, mezi Jižní a Severní Koreou momentálně panuje napětí, které by se skutečně dalo krájet. Olympiády se sice zúčastní severokorejští sportovci, okolnímu světu ale přesto pracují v hlavě nechutné domněnky, představy, vize. Co všechno se na téhle olympiádě může stát?

 


Odpovědí organizátorů na takové tlaky jsou velmi důkladná a sofistikovaná bezpečnostní opatření. Jejich součástí jsou i technologie zaměřené proti dronům. Ve studené konfliktu na Korejském poloostrově hrají drony stále větší roli. Jižní Korea buduje jednotku s bojovými a průzkumnými drony pro případnou válku. Sever zase posílá na jih špionážní drony, které Jižní Korea občas sestřelí.


Cvičení protiteroristické jednotky před začátkem her. Kredit: Pyeongchang Olympics anti-Terrorism and Safety Headquarters.
Cvičení protiteroristické jednotky před začátkem her. Kredit: Pyeongchang Olympics anti-Terrorism and Safety Headquarters.

Podle studie vládního think tanku Jižní Koreje má severokorejský režim připravenou zhruba tisícovku dronů pro teroristické/bojové útoky ze vzduchu, které by Kim mohl vyzbrojit chemickými nebo biologickými zbraněmi. A nejde jen o Kima. Na olympiádu mohou cílit i teroristé a organizátoři se rovněž obávají útoků jihokorejských extrémistů na sportovce ze Severní Koreje.

 


Zimní olympijské hry 2018.
Zimní olympijské hry 2018.

Prostor olympijských her byl vyhlášený za bezletovou zónu, s výjimkou letů souvisejících s pořádáním her. Vzdušný prostor kolem Pchjongčchangu ohlídá speciální radar pro detekci dronů, který vyvinul institut Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST). Kdyby radar zachytil podezřelý signál, tak do akce vyrazí lovecké drony vyzbrojené sítěmi. Proti útoku dronů mohou zasáhnout i speciální protidronové zbraně, které dronu vyruší řídící signál a pošle ho k zemi. Když by všechno tohle selhalo nebo by šlo o příliš masivní útok, tak přiletí vrtulníky s agenty vyzbrojenými brokovnicemi, kteří použijí hrubou palebnou sílu a pokusí se sestřelit útočící drony v závěrečné fázi letu. Bezpečnostní jednotky tohle všechno intenzivně cvičí. Zasahovaly například proti dronu s bombou, který v rámci tréninku zaútočil na autobus plný sportovců.

 


Kromě radaru a loveckých dronů budou dějiště olympijských her hlídat inteligentní kamery na hlídkových letounech i po celém prostoru her, kde jich je instalováno na 900. Kamery jsou širokoúhlé, vybavené nočním vidění a okamžitě hlásí, když by došlo k jejich poškození. Bezpečnost her denně zajišťuje na 60 tisíc agentů a specialistů, mobilní rentgeny a týmy kybernetické obrany. Nehlídají jenom drony, výbušniny, zbraně a teroristy, ale také monitorují rizika přirozeného rázu, jako jsou zemětřesení nebo sněhové vánice.

Video:  2018 Winter Olympics: Drone-Catching Drones Ready if Needed


Literatura
Defense One 31. 1. 2018.

Datum: 04.02.2018
Tisk článku

Související články:

Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)
Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje     Autor: Stanislav Mihulka (19.08.2017)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz