Drony vyzbrojené samopaly by mohly provždy změnit podobu boje  
Multikoptéry TIKAD, co létají se samopalem nebo granátometem, dovedou zasáhnout protivníky s chirurgickou přesností, aniž by přitom vystavily riziku vojáky, policisty nebo civilisty.
Předchůdce dronů TIKAD využívají izraelské síly. Kredit: Duke Robotics.
Předchůdce dronů TIKAD využívají izraelské síly. Kredit: Duke Robotics.

V roce 2015 vzbudilo rozruch video s amatérsky upraveným dronem, který dokázal vypálit z ruční palné zbraně. Všimly si toho tehdy i úřady, včetně americké Federální letecké správy FAA. A netajily se svými obavami. Vývoj komerčně dostupného dronu, co by tohle zvládl, byl přitom jenom otázkou času. Uplynuly dva roky. A je to tady.

 

Startup Duke Robotics se sídlem na Floridě uvádí na trh bojovou multikotéru TIKAD, která může být vyzbrojena rozmanitými ručními zbraněmi, včetně poloautomatických pušek nebo granátometů. A z těchto zbraní TIKAD bez problémů střílí.

 

Razi Atuar. Kredit: Duke Robotics.
Razi Atuar. Kredit: Duke Robotics.

Spoluzakladatelem Duke Robotics je Raziel Atuar, bývalý velitel speciální jednotky Izraelských obranných sil. K vývoji dronu TIKAD Atuara inspirovaly zkušenosti, které získal během náročných operací proti teroristům, operujícím skrytě mezi civilisty. Také se stal svědkem toho, jak palba do hustě obydlených oblastí může přinést velké ztráty na životech i majetku.

 

Při boji s protivníkem mezi civilisty se v dnešní době využívá především nasazení vojáků pozemních jednotek. Jenže tito vojáci jsou vystaveni komplikovanému boji v nepřehledném prostředí a často utrpí zranění nebo ztráty. Atuar a jeho společnost se to rozhodli vyřešit jinak, s použitím důmyslných dronů.

 

TIKAD se zbraní v ruce. Kredit: Duke Robotics.
TIKAD se zbraní v ruce. Kredit: Duke Robotics.

Drony TIKAD jsou ve vývoji už několik let. Na počátku byly nevojenské komerční drony. Časný prototyp TIKADu už v roce 2015 s úspěchem nasadily izraelské síly. Od té doby ale byly bojové drony s ručními zbraněmi vylepšeny, především pokud jde o stabilizační systém, který dovede ztlumit zpětný náraz zbraně při výstřelu.

 

Útok na dálkové ovládání. Kredit: Duke Robotics.
Útok na dálkové ovládání. Kredit: Duke Robotics.

Podle dostupných informací drony TIKAD mohou nést a také používat celou škálu palných zbraní, do hmotnosti zbraně asi 10 kg. Z propagačního videa společnosti Duke Robotics vyplývá, že drony TIKAD jsou na dálku řízené operátorem. Nebude to ale nejspíš tak dlouho trvat, než se objeví podobné drony s autonomní inteligencí.

 

Drony proti pirátům. Kredit: Duke Robotics.
Drony proti pirátům. Kredit: Duke Robotics.

Flotila dronů se samopaly bude jistě budit hrůzu. A odpůrci bojových robotů a vojenských inteligencí je jistě nebudou lajkovat na Facebooku ani na Twitteru. Na druhou stranu, je poměrně oprávněné předpokládat, že drony se samopaly mohou snížit ztráty na životech mezi zasahujícími ozbrojenými složkami i nešťastnými civilisty. Na to by leckdo mohl slyšet.

 

Zároveň je jasné, že s rostoucím nebezpečím elektronických útoků bude nutné takové ozbrojené drony skutečně velice dobře zabezpečit proti ovládnutí protivníkem. Nebylo by moc pěkné, kdyby takový dron najednou spustil palbu do vlastních řad anebo do civilistů, které by měl bránit.

 

Doufejme, že Duke Robotics a další vývojáři takové problémy uspokojivé vyřeší. Společnost Duke Robotics shání investory pro další rozšíření programu. Už teď ale prý mají objednávky od Izraelských obranných sil a rovněž zkoumají možnosti spolupráce s americkou armádou.

Video
TIKAD - The Future Soldier - Duke Robotics Inc.

Video of Gun-Firing Drone Spurs Investigation

Video : Prototype Quadrotor with Machine Gun


Literatura
Duke Robotics 17. 8. 2017.

Datum: 19.08.2017
Tisk článku

Související články:

Estonský pozemní bojový dron THeMIS ADDER má za sebou ostré střelby     Autor: Stanislav Mihulka (07.12.2016)
Američané úspěšně otestovali hejno mikrodronů vypuštěných z letadel     Autor: Stanislav Mihulka (12.01.2017)
Dronové války: Spojené státy s izraelskou technologií proti dronům IS     Autor: Stanislav Mihulka (03.03.2017)



Diskuze:

Celý vývoj válečnictví

Jiří Pospíšil,2017-08-22 15:58:32

je postupným zvyšováním distance bojujících. Od meče, co prodloužil ruku, kopí, luku až po mezikontinentální raketu. Vražedné drony do tohoto vývoje dobře zapadají.

Odpovědět

Revoluce

Matej Havrda,2017-08-22 10:19:35

Až stroje povstanou tyhle drony poletí v první lini. Stačí změnit "kill terrorists" na "Kill all Humans" :-D

Odpovědět

Budoucnost malých smrtících dronů

Jiří Večeřa,2017-08-21 08:24:51

Výdrž je pro boj ve městě dostatečná, možnosti sestřelení v nepřehledném terénu při krytí za budovy , střechy a podobně, také dobrá. Nejslabším místem je komunikace, signál se dá rušit, GPS signál podvrhnout. Rozhodující pro bojové nasazení bude umělá inteligence, která umožní zadat plně autonomnímu dronu např. příkaz: Leť touhle ulicí, kryj se za přkážky, od třetí příčné ulice zastřel každého, kdo drží pušku nebo všechny muže vyšší než 150 cm.

Odpovědět


Re: Budoucnost malých smrtících dronů

Matej Havrda,2017-08-22 10:14:24

Vojenský GPS signál je šifrovaný, dal by se rušit ale podvrhnout ne. Umělá inteligence co zastřelí každého vysokého 150cm s "puškou" v ruce je celkem děsivá představa :-D

Odpovědět

Asi budem proti válečným dronům nepřítele

Karel Rabl,2017-08-20 18:42:29

používat všelijaké "proprietky" zrcátky na oslepení kamer, "všelijaké matoucí leizry" nebo svítivé diody, falešné vysílačky, odložené staré telefony, různé pohybující se "cíle" na provázcích(používali již Vietnamci), až po sofistikované, maskované specializované roboty na boj proti nim. Ovšem proti neinformovaným a nedostatečně vyzbrojeným civilistům nebo rozvojovým zemím se budou hodit. Navíc objekt jejich zájmu má možnost se krýt na rozdíl od dronu na který bude stačit obyčejný hajný s brokovnicí.

Odpovědět

výdrž.

Oskar Zemcik,2017-08-20 14:27:39

Odpovědět


Re: výdrž.

Oskar Zemcik,2017-08-20 14:29:02

Všude se propagují drony a nikdo už neuvede prakticky nevyřešené problémy.
1. baterie (clouho to ve vzduchu nevydrží)
2. sestřelí to i křovák s kamenem (a to i v případě rozvážení zboží)

Odpovědět


Re: Re: výdrž.

Milan Krnic,2017-08-20 21:30:26

Ale, zase někdo, kdo narušuje specificky realistický pohled na drony.
Dohodněme se, že budeme tyto problémy řešit odděleně.
V laborce drona napojíme kabelem. A v legislativě zakážeme cokoli po něm házet. Prozatím.
Racionální je totiž i pohled, který nastínil doktor Wagner u vesmírného výtahu - cíl je jasný, snad k němu někdy dospějeme, a v průběhu vývoje může vzniknout kdejaká zajímavá nová technologie (zde kéž by lepší zdroje a pohony). :)

Odpovědět


Re: Re: výdrž.

Josef Šoltes,2017-08-21 08:51:51

Odpovědí na č. 1 je spalovací motorek.
Odpovědí na č. 2 je rychlost.

Odpovědět


Re: Re: Re: výdrž.

Oskar Zemcik,2017-08-21 13:14:59

Bohužel není.
1. rámus + znečištění (první vadí vojákům druhé v logistice)
2. pak zase nic netrefí a pojem velká je dost relativní

Odpovědět


Re: Re: Re: výdrž.

Miroslav Novak,2017-08-21 17:03:51

1. motorek je pocut na stovky metrov...
2. spotrebovana energia je fciou rychlosti, zeby kvadratickou?

Odpovědět


Re: Re: výdrž.

Juan Zapaterito,2017-08-30 23:55:15

1. Dnesni komercni drony podobne velikosti, maji vydrz az 60 min podle hmotnosti. Date prednost lehke pistoli a jedno baterku navic. To je pouzitelne :)
2. Obavam se ze sestrelit strilici dron ve vysce sto metru proti slunci nebude tak lehke.

Autonomni let, hlidkovat danou trasu nebo oblast je take jiz komercni zalezitos pod 1000US.

Vsestrane uziti dronu me fascinuje, bude revoluce v bezdratovem napajeni?

Odpovědět

Jiří Svejkovský,2017-08-20 09:38:29

Ten borec na posledním videu má docela odvahu. Dron s nataženým kvérem mu lítá okolo, míří s tím na všechny strany. Stačí brnknout o čudlík na ovladači a je z něj mučedník. Na střelnici by dostal doživotní zákaz vstupu.

Odpovědět

identifikace

Libor Tomáš,2017-08-19 21:57:18

V dnesnich asymetrickych konfliktech je vubec problem jak identifikovat nepritele. Pokud mudzahedin v afghanistanu zrovna nezakopava na ceste bombu, tak je od civilisty k nerozeznani. Krom toho na chytreho a draheho drona by mohla stacit hloupa a levna brokovnice :-)

Odpovědět


Re: identifikace

Honza Hk,2017-08-22 18:48:29

Představte si, jak by to bylo vynikající i pro boj s teroristy na starém kontinentu. To, co je povinné zatím jen pro pejsky zavedeme i pro nás. Samozřejmě s vhodnějším dosahem. Následně v rámci bezpečnosti začneme monitorovat vše, co se pohne. A s tou hloupou brokovnicí bych byl opatrnější. On ten dron totiž bude v hejnu. Takže se všechny zbylé hračky v mžiku pomstí. Díky chování hejna budou znát přesnou polohu problému a dost možná i jeho ID. Mám pokračovat? :-)

Odpovědět

Utopia

Jozef Gatial,2017-08-19 21:24:40

"Na druhou stranu, je poměrně oprávněné předpokládat, že drony se samopaly mohou snížit ztráty na životech mezi zasahujícími ozbrojenými složkami i nešťastnými civilisty. Na to by leckdo mohl slyšet."- ako si PAN autor predstavuje to znizenie strat na zivotoch medzi ozbrojenymi zlozkami a civilistami? Ze vsetci zalezu a ked drony odletia budu pokracovat v masakre? Tento scenar je aktualny ked umela inteligencia bude bojovat proti vsetkym ostatnym

Odpovědět


Re: Utopia

Milan Krnic,2017-08-20 12:07:16

Jasně. To řešení nemá. Tak ale vývoj nezastavíme.

Odpovědět


Re: Utopia

Petr Kuběna,2017-08-20 12:47:56

Autor nevím jak si to představuje. Já si představuji že voják, který místo sebe vystavuje nebezpečí jen dron za pár tisíc dolarů (to jsou drobné), nebude mít tendenci střílet po všem co se pohne. Počká si na potvrzení a teprve potom dá pokyn ke střelbě. Stejně tak v případě dronu, narozdíl od ruky, jdou implementovat (semi)autonomní rozhodovací mechanismy. Tolik k civilistům. A u vojáků je to snad jasné - když nemusí vystrčit vlastní hlavu, aby se podíval okolo, tak se vystavuje menšímu nebezpečí.

Odpovědět


Re: Re: Utopia

Milan Krnic,2017-08-20 12:56:30

Změna taktiky na straně jedné přináší logicky z změnu taktiky na straně druhé. Když to napíšu v nadsázce, vytlačit boj stroji z pustiny do zalidněných metropolí se daří.
No a stačí se podívat na minulá tažení, např. v Afghánistánu. V ideálním případě jednotka lidí zaměřila, označila, a letadlo ze vzduchu zlikvidovalo. A kde jsme teď. Ani to válku nevyhraje.

Odpovědět


Re: Utopia

Alexandr Kostka,2017-08-20 12:55:00

Drony vyzbrojené samopaly budopu v první řadě znamenat vyšší nasazení USA při "osvobozování" zemí, které si lépe žily před osvobozením. Takže zařve mnohem víc lidí. Dnes tomu brání americká veřejnost, které vadí "hrdinové" dodávaní domu v pytli. PS: pár let po tom, co se toto bude hromadně používat tím budou vyzbrojeni i terroristé. Hrubou a "méně chytrou" variantou, ovšem podstatně levnější. Plus platí to co napsal kdosi o pár příspěvků výš: MY v žádném případě nepoznáme ručníkáře terroristu od ručníkáře pokojného obyvatele, pokud zrovna nemá v ruce AKčko. A třeba v Afghánistánu ani tak, AK tam má doslova každý. (a po cizích vojákách sae dívá podezíravě též každý)

Odpovědět


Re: Re: Utopia

Jan Novák9,2017-08-21 08:17:44

Pokojného obyvatele poznáte snadno, nemá ručník nebo je mrtvý :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Utopia

Alexandr Kostka,2017-08-21 10:49:23

Jak kde. Ty země jsou sice "co by kamenem dohodil" ale nesmírně se liší. Sýrie bývala pokojnou zemí, tam mezi obyvatelstvem těch zbraní zas tolik není. Ovšem o pár kilometrů dál je Afghánistán, zem kde se lidé mezi sebou mydlí minimálně od doby, ze které máme první zápisky klínovým písmem. Ručník a zbraň tam má doslova každý dospělý muž a půlka kluků. A přitom i za vlády Talibanu bylo Talibanců směšné procento. (kdo ví, jestli vůbec celé jedno procento) A ještě kousíček dál, po obou stranách Tureckých hranic se Turci vzájemně vybíjí s Kurdy, zbraň tam má opět naprosto každý. Musí, jinak by nepřežil. Rozdíl mezi "armádou" a "povstalci" je minimální. (Obě party se chovají jako rabující marodéři) A do toho minimálně několit part "oficiálních" banditů ke kterým se nezná ani jedna strana a kteří možná kradou a pálí opravdu sami za sebe.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Utopia

Miroslav Stuchlík,2017-08-21 15:06:04

Sýrie nebyla pokojnou zemí, ale zotročenou zemí. To je dost zásadní rozdíl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Utopia

František Kroupa,2017-08-21 18:09:04

Můj příbuzný v Sýrii pobýval dva roky, hluboce za starého Asáda. Stavěli tam textilní fabriku, v Latákii; před začátkem válčení ještě fungovala, byť naše stroje si už odsloužily své a zčásti byly nahradily myslím belgickými (holt Elitex Liberec ani Investa už nejsou). Podle něj i dalších to byla solidní klidná země. Mohli po ní i mimo ni (samozřejmě s vízy) volně cestovat, totéž Syřané. Pochopitelně tam byla spousta kontrastů, něco jiného jsou města a něco jiného pouštní kočovníci (stejní, co dodnes třeba žijí v Izraeli - těm byly hranice šumafuk). Oproti nám tam měli zboží z celého světa, tak třeba tenkrát se objevil lék Brufen (dnešní Ibuprofen), u nás to byl hit a vozil se z ciziny, tam byl volně. Také se tam potkali s pár holkami (už staršími), co se tam vdaly. Žádnou nikdo neomezoval, myslím manžel, chodily na pláž v bikinách (místní ne), našly si práci, ale po čase asi žádná nebyla moc šťastná - ocitly se v naprosto cizí kultuře, do toho zkoumavé tchýně a tak. Mimochodem, v té fabrice, co ji postavili, pracovaly u mašin vesměs ženy, 8 hodin denně jako u nás. Příbuzný tam utrpěl lehčí úraz, žádný problém. Tož tak.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Utopia

Alexandr Kostka,2017-08-24 08:31:01

To nemá cenu. Pro ně, jak někde není demokracie, tak je to fuj. A to nejlépe demokracie donesená bombardéry USA. Oni prostě nepochopí, že se tam bez "demokracie" žilo mnohem lépe. Už jen proto, že nikdo nedal bombu do odpadkového koše, že zásoby z farmy dojely do města po sice prašné, ale silnici, že z vodovodu tekla voda a ze zásuvky šel elektrický proud, a že ten fujky fuj diktátor šloky a nemocnice stavěl, kdežto ti správně svobodní demokraté je rádi rozstřílí či rozbombardují a to i s lidmi uvnitř. A že tam byla třeba absolutní náboženská svoboda, což jinak v regionu nemají nikde. (Izrael to má "na papíře", v realitě je to trochu (dost) jinak. Nikdo nevypaloval mešity, ani synagogy ani kostely, a dokonce nikdo ani nenaváděl lidi aby to dělali. (Pravda, to je asi ta nesvoboda, kdo kázal násilí, toho obvykle vzali a zastřelili. Já bych to nazýval spravedlností!)

Odpovědět


Re: Re: Re: Utopia

Jiří Svejkovský,2017-08-21 18:45:41

Právě jste odsoudil k smrti Arthura Denta.

Odpovědět


Re: Re: Utopia

Lukáš Kříž,2017-08-21 09:15:01

Je to tak. Nakonec se mezi sebou budou mydlit drony uprostřed města plného nešťastných bezbranných lidí/civilistů, kteří to, jako vždy, odnesou nejvíc.

Odpovědět


Re: Utopia

Jan Novák9,2017-08-21 08:10:10

Ztráty u zasahujících vojáků se sníží, to by snad mělo být každému jasné, voják který není na místě protože řídí dron na dálku je ve větším bezpečí, Sherloku.

Ztráty u civilistů: v typické situaci v Gaze, kde Hamas střílí raketu do Izraele a Izrael na to místo pošle svoji raketu zpátky přežije víc civilistů kdyby Izrael poslal dron místo rakety, obzvlášť když Hamas tu první raketu střelil ze střechy nemocnice nebo školy aby odveta zabila co nejvíce civilistů a bylo co natáčet.

Odpovědět


Re: Re: Utopia

Alexandr Kostka,2017-08-24 08:32:31

Ještě víc by přežilo, kdyby se 6 milionů "nových" izraelců nenacpalo s tanky do země, odkud jejich předky vykopli před 2000 lety.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz