První varování před koronavirem Wuhan poslala umělá inteligence BlueDot  
WHO, CDC a další centra boje proti infekcím do značné míry závisejí na údajích od místních vlád a úřadů. Na ty se ale bohužel často nedá tak úplně spolehnout. Proto se objevují umělé inteligence, které monitorují zpravodajství a řadu dalších zdrojů. V ohromném množství informací hledají zárodky katastrof.
Koronavirus Wuhan na jednom z prvních snímků.
Koronavirus Wuhan na jednom z prvních snímků.

Lidé milují apokalyptické příběhy. Problém je v tom, že podle nich pak posuzují nové technologie. Elon Musk s jeho terminátorskou fobii by mohl vyprávět. Umělé inteligence dnes v mnoha lidech vzbuzují paniku, a ti pak v každé sofistikovanější síti vidí zárodek budoucího Skynetu. Ve skutečnosti ale už dnes umělé inteligence mohou zachraňovat životy. Jen kdyby jim lidé dopřávali více sluchu.


Překvapivě se to týká i horké záležitosti s koronavirem Wuhan. Čína, jak mají ve zvyku, od počátku epidemie stále jen utajuje a lže. Světová zdravotnická organizace WHO informovala o epidemii zvláštních zápalů plic ve Wu-chanu, které by mohly souviset s místním trhem se zvířaty, 9. ledna (2020). Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které stojí v první linii boje proti infekcím nejen ve Spojených státech, ale vlastně po celém světě, bylo o něco rychlejší a zveřejnilo informace o problému ve Wu-chanu už 6. ledna.

Kamran Khan. Kredit: Youtube.
Kamran Khan. Kredit: Youtube.


Obě dvě tyto klíčová centra globálního boje proti patogenům ale ve skutečnosti předběhl nečekaný aktér. Byla to kanadská medicínská platforma s umělou inteligencí BlueDot, která varovala před situací ve Wu-chanu již na Silvestra, tedy 31. prosince 2019. Hlas umělé inteligence ale zatím, bohužel, není v podobných případech příliš slyšet.


BlueDot využívá k monitorování epidemií důmyslný algoritmus, s jehož pomocí prohledává zpravodajství v celkem 65 jazycích, sleduje oficiální prohlášení a analyzuje i řadu dalších zdrojů informací. Výstupem inteligence BlueDot jsou varování pro zákazníky platformy, aby si vyhnuli rizikových oblastem, jako byl v tomto případě Wu-chan. Výstupy systému BlueDot používají například zdravotníci v několika zemích, letecké společnosti anebo vybrané nemocnice, které jsou v první linii boje s infekcemi. Časem by měly být k dispozici i pro veřejnost.


Při náhlém propuknutí podobné epidemie je nesmírně důležitá rychlost. Svět v tomto ohledu nemá vůči Číně žádné iluze a odborníci podle všeho počítají s tím, že Čína spoustu věcí utajuje, i když se velmi dotýkají okolních zemí. Jenomže instituce jako WHO nebo CDC bohužel přinejmenším oficiálně vycházejí z informací, které k nim doputují od čínských úřadů. Proto není divu, že je šikovná umělá inteligence předstihla. Zároveň to samozřejmě není závod. Jde o lidské životy, možná mnoho životů. Jak říká šéf a zakladatel společnosti BlueDot Kamran Khan, už dávno víme, že jednotlivým vládám nemůžeme v podobných situacích moc věřit. A Čína je v tomto vyloženě extrémní. Proto již dnes v online prostoru operují umělé inteligence, které prosívají střípky událostí a informace z rozmanitých zdrojů, a hledají neobvyklé situace, které by se mohly stát zárodkem katastrofy.

 

BlueDot, logo.
BlueDot, logo.

Khan prozradil, že jejich umělá inteligence se příliš nespoléhá na sociální sítě, protože jsou plné zmatků. Naopak se jim osvědčilo analyzovat data o prodeji letenek, která pomohla inteligenci BlueDot odhadnout, kam se koronavirus Wuhan začne šířit. Inteligence úspěšně předpověděla, že se Wuhan nejprve dostane do thajského Bangkoku, jihokorejského Soulu, tchajwanského Tchaj-peje a japonského Tokia.

 

Khana k vytvoření inteligence BlueDot inspirovala osobní zkušenost s epidemií SARS v roce 2003, kdy se stal jako specialista na infekční choroby svědkem paralyzování nemocnice a celého města zákeřným koronavirem. V roce 2014 založil společnost BlueDot a sehnal financování ve výši 9,4 milionů dolarů. Teď už má inteligence BlueDot na svém kontě několik úspěchů, včetně předpovědi lokální epidemie viru zika na jihu Floridy. Příště už třeba zabrání šíření nějaké nové infekce.

Video:  Joule Innovation Grant Recipient Dr. Kamran Khan, founder of BlueDot


Literatura
Mashviral 25. 1. 2020.

Datum: 26.01.2020
Tisk článku

Související články:

Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Umělá inteligence Geneva bojuje proti státní cenzuře automatickou evolucí     Autor: Stanislav Mihulka (28.11.2019)
Čína přiznala šíření koronaviru z Wu-chanu. Hrozí globální pandemie?     Autor: Stanislav Mihulka (22.01.2020)



Diskuze:

Umělá inteligence přece čerpala z otevřených zdrojů

František Kroupa,2020-01-27 17:30:39

Naprostá většina nás nečíňanů neumí čínsky, tím pádem nemůže čerpat z primárních zdrojů a musí se spoléhat na to, co jim někdo předžvýká. No a pokud jsou předžvýkači Američané, je jasné, jak to podají, známe to z vlastní zkušenosti. Jinými slovy o skutečném průběhu epidemie v Číně toho objektivně moc nevíme, ale pokud ta umělá inteligence skutečně něco objevila, musel to napřed někdo publikovat. A kdyby to byla banalita, nestálo by to za zprávu. Takče Číňané už dávno věděli, že se něco děje, a šli s tím ven; holt jen "Západ" si toho všiml později. To je můj laický odhad. Mrzí mě ale, že v názorech p. Mihulky, který zpravidla píše moc pěkně, po rusofobních vidím i sinofobní postoje.

Odpovědět


Re: Umělá inteligence přece čerpala z otevřených zdrojů

Jaroslav Lepka,2020-01-28 09:29:07

Ano, váš laický odhad. Vůbec se ani okrajově nezabýváte možnostmi čínských studentů v USA, potomků etnických Číňanů plus, samozřejmě, snadnou dosažitelností i regionálního tisku na síti sítí. Nedělejte si iluze o vševládném oku cenzury, která by mohla místní zprávy "cedit" na správné a potenciálně nebezpečné, každá cenzura je jen tak schopná, jako jsou její loutkovodiči a později výbušné informace jsou nejspíš prve považovány za skvělou reklamu zdravotního systému, nezapomínejte, že v Číně je vše podřízeno získání pozitivního ohlasu na dokonalé řízení státu komunistickou věrchuškou. Pokud jste již zapomněl, doporučuji archivy našeho denního tisku a stačí jít jen do let osmdesátých, kdy jsme se všichni naučili číst mezi řádky a překládat si úřední ptydepe do lidštiny. Jen pro info, vzpomeňte jak s. Zusková ( a nejen ona, že) lhala o událostech v Černobylu a to byla hlavní hygienička!

Odpovědět

Já si myslím že mnohem víc lidí,

Karel Ralský,2020-01-27 02:15:29

zabije stres a strach než samotná nemoc kterou trpí, a kterou by v klidu přežili.
Hlavně že už máme první tři dny nemocenské zaplaceny, v teto době se to velmi hodí aby nemocní byť s "banální chřipkou" kvůli penězům nechodili do práce a neroznášeli tím tento vir.

Odpovědět


Re: Já si myslím že mnohem víc lidí,

Jaroslav Lepka,2020-01-28 09:33:14

To jste se trochu sek´, tento koronavirus má inkubaci cca 14 dnů. To se spíš dočkáme (pokud se pandemie rozšíří i u nás) zoufalých, populistických canců z dílny ČSSD, která se tak bude snažit odvrátit cestu do zapomnění.

Odpovědět


Re: Re: Já si myslím že mnohem víc lidí,

Karel Ralský,2020-01-28 18:11:21

Takže od jednoho do 14 dnů to je poslední hranice výskytu takže pokud se vracím z dovolené jistě nějaký ten den uběhl a přenos je největší když už jsem nemocný(rozšíření viru po těle a třeba z oka, nebo žaludku(při nemytých rukou, či špatně umytého nádobí) do plic a pak teprve kýchnutí či podání špatně umyté sklenice, kliky, záchodového prkénka... na které po.cal, kýchnul nebo si odplivl žvýkačku už nemocný zaměstnanec dostatečné množství viru, který podcenil příznaky.
Takže nejméně polovině nákaz zaměstnanců se dá zabránit.
Touhy po mamonu nezabrání ani ČSSD, či jiná strana ale dá se snad ta touha poněkud omezit, v zájmu zdraví a přiměřeného růstu populace.Vždyť tady jde o život i "zaměstnavateli" nejen spolupracovníkům a spolucestujícím při cestě do práce.

Odpovědět

Česká HI o epidemii koronaviru ve WU-Chan věděla z čínských medií na univerzitě již v polovině prosince 2019

Josef Hrncirik,2020-01-26 19:43:22

Lidovky neděle 26. ledna 16:16; lidovky.cz, zprávy, svět
Teplotu mi měřili už 4x, říká český student v Číně. Kvůli karanténě se nemůže vrátit do Wu-chanu.
Wu-chan/Praha ….
Ve 3. odstavci (3. dotazu) od konce rozhovoru studenta s Helenou Královou.
Lidovky.cz: A co vy, bojíte se, že byste se mohl nakazit?
"Nebojím. Zpráva se objevila ve Wuchanské univerzitě už někdy v polovině prosince.
Od té doby jsem se vyhýbal postiženým lokalitám a snažil se žít opatrně. …"

Odpovědět


Re: Česká HI o epidemii koronaviru ve WU-Chan věděla z čínských medií na univerzitě již v polovině prosince 2019

Jaroslav Lepka,2020-01-28 09:38:55

RE: Od té doby jsem se vyhýbal postiženým lokalitám a snažil se žít opatrně. …"
To asi jde v Číně dost těžko, při jejich děsivém přelidnění a hustotě osídlení. Ona je celá JV Asie na tom podobně a je jen s podivem, že k těmto pandemickým záchvatům nedochází i jinde, například v Indii, kde jsou hygienické podmínky ještě mnohem, mnohem horší. Skoro to svádí k závěrům, že na tom má podíl samotný čínský výzkum.

Odpovědět

Vynikající pomocník

Jiří Kolumberský,2020-01-26 16:35:53

Pořídím si také AI.

Odpovědět


Re: Vynikající pomocník

Josef Hrncirik,2020-01-26 20:48:35

Tento článek si otvírají spřátelené i nepřátelské AI. Už má neobvyklých 77777 otevření. Není divu, že se virus nezadržitelně rychle šíří.

Odpovědět


Re: Re: Vynikající pomocník

Karel Ralský,2020-01-27 02:04:19

To je "práce" (využití umělé inteligence) pana Procházky z Prahy který takhle ovlivňuje "hlasování" či návštěvnost nejen zde poprvé na Oslu ale i na Novinkách či jiných periodikách na internetu.
Inu studie v Americe má nejen klady ale i své postižené(nejspíš ji nekontroloval přes noc).

Odpovědět


Re: Re: Re: Vynikající pomocník

Jaroslav Lepka,2020-01-28 09:42:28

Holt se někdo inspiroval u Stanislawa Lema : Futurologický kongres : Profesor A.Dounda

Odpovědět

Obávám se,

Jaroslav Lepka,2020-01-26 09:19:09

že existence podobných projektů bude do budoucnosti kontraproduktivní a maximálně dosáhne toho, že diktátorské režimy budou paranoidně utajovat lautr všechno, aby náhodou zase nějaká UI neměla z čeho čerpat.

Odpovědět


Re: Obávám se,

Honza Šimek,2020-01-26 14:27:59

Já se obávám, že nebude trvat dlouho, než ze svých brlohů začnou vylézat nositelé alobalových čepic a tvrdit, že nejde o předpovědi, ale o maskované výhružky vesmírných ještěřích židozednářů ovládajících americký deep state, určené neposlušným a nepoddajným nezávislým státům.
A ty režimy jim to rozhodně nebudou rozporovat. Fámy, že 2019 nCoV je americký diverzní útok už ostatně kolují nejen v Číně.

Odpovědět


Re: Re: Obávám se,

Jan Krásenský,2020-01-26 16:15:52

Nikoliv malému počtu lidí by nevadilo, kdyby "se" lidstvo "zredukovalo" na konečných několik set milionů jednotlivců. Jednou z prvních autorit, která toto propagovala, byl norský filozof a zakladatel "hlubinné ekologie" Arne Naess. Manžel anglické královny Alžběty II, princ Filip, když působil v eko-organizaci World Wildlife Fund, napsal: „Kdybych se znovu narodil, chtěl bych přijít na tento svět jako zabijácký virus. Abych tak pomohl řešit přelidnění.“ Bill Gates navrhl zabránit přelidnění pomocí vakcín. Očkovací látka použitá v Keni v březnu a říjnu roku 2014 byla kontaminována hormonem beta-hCG, která způsobuje u žen neplodnost a opakovaně potrat. V USA se od obamy praktikuje potrat částečným porodem (http://pro-zivot.pise.cz/69-barack-obama-bez-slitovani-nad-bezbrannymi.html) Máte ještě jistotu, že u vzdělaných lidí ještě existují morální zábrany vraždit pro "světlé zítřky"? O nutnosti "redukce"lidstva hovoří zcela jasně. Ani nacisti nebyli tak odvážní, aby vraždění Židů a Slovanů netajili. I marxistickou "likvidaci" nepřátelských tříd chápala většina příznivců obrazně. Znalosti, prostředky i vůli máme. Morální zábrany nikoliv. Vaše zlehčování o "nositelých alobalových čepic", o "vesmírných ještěřích židozednářích, ovládajících americký deep state" už není ani k zamyšlení ani směšné. To není legrace. Připravují nás na genocidu. Nevím, zda je to už teď. Okno je už otevřené.

Odpovědět


Re: Re: Re: Obávám se,

Jaroslav Lepka,2020-01-26 17:55:29

Že si kdejaký magor vybere odpověď v logice a přírodě naprosto odporující situaci, ještě neznamená, že nás ovládají ilumináti, MZáci, zlí imperiálisti nebo zednáři, pokud nejste ochoten přijmout základní fakt, že lidstvo jakožto živočišný druh, je brutálně přemnožené a pandemie je jedna z cest, jíž se matka Příroda (nebo Bůh či Velké špagetové monstrum) snaží o nastolení rovnováhy, v okolním světě, jak živočišném, tak rostlinném naprosto běžný postup, bez skrupulí, slitování, či snad morálních zábran, je načase začít studovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Obávám se,

Honza Šimek,2020-01-27 01:18:37

Ani mně by nevadilo snížení lidské populace (vlastně by mi nevadil ani její úplný konec). To ale neznamená, že o to usiluju, a už vůbec ne nuceně, proti vůli jednotlivců. Jsou lepší metody.

Naesse jsem nečetl, jenom jsem povrchně prolistoval pár textů, ale nikde jsem nenašel nic o vymýcení části populace za účelem její redukce. Pokud máte jiné info, sem s ním. Rád se poučím. Člověk, který by navíc (parafrázuji) upřímně věřil, že lidé nejsou důležitější než mrkev, by si asi těžko mohl sám nárokovat moc rozhodovat o životě jiného. Samotné tvrzení, že snížení lidské populace by prospělo stabilitě biodiverzity, považuji za pravdivé. To samo o sobě ale nezakládá nutnost tak učinit.

Prince Filipa nemám důvod považovat za autoritu nebo intelektuála. Jeho jedinými zásluhami bylo narodit se do správné rodiny a sloužit ve 2. svět. válce.

Tvrzení o sterilizující očkovací látce v Keni jsou kecy. Catholic Health Commission of Kenya – Kenya Conference of Catholic Bishops (KCCB), která se urazila, že nebyla přizvána k programu a nemůže si dělat dobré jméno, a v závěsu za nimi opozičník Raila Odinga, který si chtěl nahnat body zdánlivou starostí o blaho lidí a šarádou s antikolonialistickým bojem, nikdy svá tvrzení (ani o Keni, ani jiných zemích) věrohodně nedoložili. Zjevně ani nestáli o pravdu, protože všechny pozitivně testované vzorky (jednotky kusů) prošly rukama katolických organizací, byly už otevřené a byly pro účely analýzy deklarovány jako vzorky lidské tkáně pro test těhotenství (což vedlo k volbě neadekvátních laboratorních metod). Ani jeden z desítek vzorků poskytnutých WHO v součinnosti s keňskou vládou nebyl pozitivní. KCCB nezajistili ani imunologické testy, které by prokázaly přítomnost protilátek proti hCG v těle očkovaných žen.
http://www.kccb.or.ke/home/news-2/press-statement-5/
https://africacheck.org/2016/05/25/analysis-why-does-an-old-false-claim-about-tetanus-vaccine-safety-refuse-to-die/
https://africacheck.org/2017/09/13/analysis-what-could-kenyas-odinga-gain-by-dredging-up-an-unfounded-tetanus-vaccine-claim/
https://www.businessdailyafrica.com/news/Doctors-deny-Raila-infertility-jab-claim/539546-4091788-11lbsdo/index.html
Obvinění se odvolávají na existenci dlouholetého výzkumu antikoncepční vakcíny hCG β - TT (human choriogonadotropin beta - tetanus toxoid) indickou nadací Talwar Research Foundation. Ta je ale zvratná a funguje pár měsíců až 2 roky, v závislosti na podání druhé dávky. Pak se musí opakovat. Očkování proti tetanu ale vydrží 10 - 15 let, nelze jím tedy ani v případě kontaminace hCG docílit sterilizace populace. Vakcíny hCG β - TT navíc mohou mít i jiná potenciální využití, např. v léčbě některých nádorových onemocnění a inzulínové rezistence.
https://pdfs.semanticscholar.org/e81a/3002a6c3c024a4f61bd07543106d7affe1f3.pdf

Bill Gates mluví o snížení růstu populace (nikoli snížení populace) tím, že vakcinace proti nemocem! sníží dětskou úmrtnost a tím i potřebu mít víc dětí pro zajištění obživy ve stáří. Máte-li zdroj pro jiná tvrzení, opět, sem s ním.

Váš vlastní zdroj tvrdí, že prý od Clintona, ale to taky není pravda. Ten jenom odmítl zákaz této již prováděné metody, protože neobsahoval výjimku pro ženy těhotenstvím přímo ohrožené na životě. Navíc ani pozdější zákaz z pera Bushe ml. se netýká potratu jako takového. Zdroj obsahuje i řadu jiných nepravd a zavádějících tvrzení. Už jen preambule autorčina nového blogu „Je paradoxní, že to jsou zastánci umělých potratů, kteří jsou ve veřejné debatě vnímáni jako hlas racionality a pokroku, přestože současná věda - genetika a embryologie - potvrzuje základní tezi hnutí pro-life: Člověk je člověkem od početí.“ ukazuje že si s fakty neláme hlavu. Genetika už z podstaty toho, co zkoumá, taková tvrzení činit nemůže a embryologie tvrdí, že o klasické korové aktivitě mozku (to, co z nás dělá víc, než jen pytel střev) nemůže být řeč před 24. týdnem vývoje plodu.
https://www.nature.com/articles/pr200950

Iluzi o nepřekonatelných zábranách nemám, ale nejsem ani přesvědčen o genocidě na spadnutí. Nejsou to jediné dvě možnosti. O blížícím se konci jsou lidé přesvědčeni už tisíce let. Pořád nic.

Směšné to možná není, ale k zamyšlení určitě ano, protože z nějakého důvodu jsou to věci, kterým věří lidé s volebním právem. Proč vy věříte těm vašim?

Odpovědět

Francouzsti lekari

Mojmir Kosco,2020-01-26 07:31:51

Tvrdi ze nebezpečí pro evropu je nízké. Tvrdi to na základě informací od kolegů. Takze je to o důvěře mezi vědci nebo mezi státy?jak moc vlastně sa v této veci da verit cine? To je ukol pro IA hodnocení relevance informací.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz