Překvapivé souvislosti: Kuřáci jsou zřejmě mnohem méně ohroženi covid-19  
Koronavirus se opět vzepřel očekáváním. Navzdory všem předpokladům a zkušenostem odborníků se zdá, že pravidelní kuřáci nejsou během pandemie v nevýhodě, ale naopak v nezanedbatelné výhodě. Mechanismus ochrany kouřením není jasný a bude se teď důkladně zkoumat.
Koronaviry nemají rády cigarety. Kredit: Paolo Neo	 / Wikimedia Commons.
Koronaviry nemají rády cigarety. Kredit: Paolo Neo / Wikimedia Commons.

Jak se zdá, koronavirus SARS-CoV-2 má vytříbený smysl pro ironii. Všichni čekali, že stejně jako u SARS, bude i u covid-19 skvělým diagnostickým znakem horečka. Proto se všichni vyzbrojili teploměry a termokamerami, s nimiž pečlivě monitorovali cestující na letištích a davy na veřejných místech. Postupně se ukázalo, že se v tomto směru covid-19 od SARS dramaticky liší. Horečka se sice postupně vyvine u necelých 90 procent nemocných s covid-19, ale v době diagnózy má horečku jen asi 25-40 procent lidí s koronavirem. Proto covid-19 teploměrům v pohodě uteče.

 

Stejně tak všichni předpokládali, že kouření bude významnou „přitěžující okolností“, která zhoršuje průběh covid-19 a zvyšuje riziko na katastrofický průběh a úmrtí. Teď se ukazuje, že je to přesně naopak. A vznikl tím pozoruhodný problém. Lékaři samozřejmě nemohou kouření doporučovat jako prevenci pandemické infekce, protože je samo o sobě dost rizikové a nepochybně zvyšuje šanci na předčasný skon z řady dalších důvodů. Kouření také rozhodně nezvyšuje kondici plic, což má své důsledky.

 

Pařížská fakultní nemocnice Hôpital de la Salpêtrière je zároveň historickou památkou. Kredit: Mbzt / Wikimedia Commons.
Pařížská fakultní nemocnice Hôpital de la Salpêtrière je zároveň historickou památkou. Kredit: Mbzt / Wikimedia Commons.

Nicméně, v případě covid-19 hovoří čísla o kuřácích jasně. Už první výsledky z Číny, které na konci března zveřejnil časopis New England Journal of Medicine, uváděly, že mezi tisícovkou lidí infikovaných covid-19 bylo 12,6 procent kuřáků, zatímco průměr pro celou populaci v Číně je kolem 28 procent. Nově teď „odolnost“ kuřáků vůči covid-19 potvrzují data z pařížských nemocnic. Kvůli covid-19 přijali zhruba 11 tisíc pacientů. Mezi nimi bylo přibližně 8,5 procent kuřáků. Jenomže ve Francii mají v populaci asi 25,4 procent kuřáků.

 

Ve významné pařížské nemocnici Pitié-Salpêtrière detailně sledovali 480 pacientů, kteří byli pozitivně testováni na covid-19. Z nich bylo 350 přijato k léčení kvůli závažnému průběhu pandemické infekce, zatímco zbývajících 130 pustili do domácího léčení. Mezi těmi, kteří zůstali v nemocnici, bylo 4,4 procent pravidelných kuřáků. Jejich medián věku byl 65 let. Mezi propuštěnými s lehčím průběhem, jejichž medián věku byl 44 let, jich bylo 5,3 procent. Když se vezme v úvahu věk a pohlaví pacientů, tak ve Francii ve věku 44-53 let kouří asi 40 procent lidí, zatímco ve věku 65-75 let je cca 9-11 procent pravidelných kuřáků. Nepoměr mezi kuřáky a nekuřáky v závažných případech covid-19 opět bije do očí.

 

Statistika potvrzuje, že efekt kouření na covid-19 je velmi výrazný. Lidem, kteří kouří každý den, mnohem méně hrozí, že se u nich vyvinou symptomy pandemické infekce nebo že u nich dojde ke kritickému průběhu onemocnění. Jde o několikanásobně nižší riziko. Asi není nutné zdůrazňovat, že odborníci jsou v šoku. Koronaviry si zjevně libují v etických dilematech.

 

Jean-Pierre Changeux. Kredit: Jean-Pierre Changeux / Wikimedia Commons.
Jean-Pierre Changeux. Kredit: Jean-Pierre Changeux / Wikimedia Commons.

Ochranný efekt kouření je natolik výrazný, že francouzští badatelé připravují testy s využitím nikotinu pro pacienty s covid-19, a také pro zdravotníky v první linii. Nejde pochopitelně o cigarety, to by neprošlo. Budou testovat nikotinové náplasti. Problém je samozřejmě v tom, že zatím netušíme, jak ochrana daná kouřením funguje. Nikotin může být klíčem, ale také nemusí.

 

Francouzský neurobiolog Jean-Pierre Changeux se domnívá, že by nikotin mohl bránit koronaviru pronikat do buněk v těle nakaženého člověka. Další možností podle něj je, že nikotin může „brzdit“ rozbouřený imunitní systém, který je zodpovědný za řadu škod u pacientů s kritickým průběhem covid-19. Všichni teď budou velmi zvědaví, co tento výzkum přinese.

 

Literatura

The Guardian 22. 4. 2020.

Datum: 23.04.2020
Tisk článku



Diskuze:

Antikuřácka hysterie zmátla mnoho rozumných lidí.

M. D.,2020-04-28 11:55:52

Kouření samozřejmě škodí - nejvíce našim peněženkám. Ovšem přináší i řadu positiv, zejména jako prevence problémů s metabolismem transmiterů, tedy např. s Parkinsonem nebo Alzheimerem či některými depresemi. Možná je i jednou z méně významných příčin rakoviny plic (po radonu a azbestu). Že se negativně projevuje na stavu kardiovaskulárního systému, o tom bych nepochyboval.
Ale všechny léky mají i negativní účinky.
A když zuřivý antikuřák sedne na velociped a řítí se vší silou po výpadovce vedle tisíců aut, ublíží svým plicím mnohnásobně více, než kdyby v klidu v křesle vykouřil denně 40 cigaret.
Sám jsem nekuřák, ale rozhodně nejsem žádný fanatik.

Odpovědět

Je to logické

Karel Brezina,2020-04-26 21:19:49

COVID zabíjí hlavně staré lidi. Hlavně hodně staré lidi. Asi tak.

Odpovědět

Kouření

Tomáš Novák,2020-04-24 08:39:46

...je překonaná záležitost z minulosti. Do roku 2050 by to mělo být v civilizovaném světě zcela vymýceno, aspoň já bych pro to určitě byl...

Odpovědět

Osud

Bohdan Pfeffer,2020-04-23 18:30:20

Říká se tomu osud. Když máž zemřít na rakovinu plic, tak nemůžeš zemřít na covid.

Odpovědět

Formaldehyd

Karel Hejzak,2020-04-23 18:21:05

Ten zázrak bude formaldehyd

Odpovědět

Roman Madala,2020-04-23 16:46:54

Je možná súvislosť s aktiváciou cytochromu P450?
http://www.osel.cz/7705-lepsi-stranka-nikotinu-chrani-nasi-dna-a-bunky-pred-rakovinou.html

Odpovědět

Petr Sanov,2020-04-23 16:14:34

Podobných výzkumů dneska máme že je můžeme přehazovat vidlemi, platné to bude až se to ověří opakovaným výzkumem někoilika jinými pracovišti. S podobnými výzkumy má medicina své zkušenosti - např. se časem zjistilo že hliník zase tak neovlivňuje demenci - ale to proběhlo jen v několika odborných medicínských časopisech. A účel to splnilo - rapidně stoupl odbyt nerezového nádobí.

Odpovědět

Marihuana

Marek Šíma,2020-04-23 13:53:20

Jsem zvědavý, jak na tom budou kuřáci marihuany, popřípadě jen marihuany a marihuany+tabák,až se ukážou nějaká data ze zemí, kde je marihuana legální nebo tolerovaná/např.Kanada,Colorado,Kalifornie,Portugalsko/ a přiznání jejího kouření není takovou stigmatizací.

Odpovědět

kouření

Věra Rambousková,2020-04-23 11:05:31

Teď už zbývá jen zjistit, jestli ti kuřáci pro jistotu nelhali, že nekouří, aby se do něčeho nenamotali. Zejména, když je zřejmé, že v ohrožení jsou plíce.

Odpovědět


Re: kouření

Viktor Pepe,2020-04-23 14:48:38

Ahoj Věruš,

doktoři poznají, že někdo kouří i bez přiznání (úplně nejlépe to popznají zubaři).

Pac a pusu!

Odpovědět


Re: Re: kouření

Zdenek Svindrych,2020-04-29 02:08:18

Nevím jak v Číně, ale v té francouzské studii (https://www.qeios.com/read/WPP19W.3) vycházeli z dotazníků. A pak je samozřejmě bias (viz @Věra) možným (a pode mě i pravděpodobným) vysvětlením.

Odpovědět

Dopamin

Brano D,2020-04-23 09:00:26

Napada ma dovod dopamin. Tabak nie je len nikotin ale aj ine latky a niektora z nich uvolnuje dopamin, aj ked sa nevie ktora. Imunitne (Tbunky?) maju dopaminove receptpry, aj ked mechanizmus ucinku vraj tiez nie je znamy ale v zasade by malo platit, ze cim viac dopaminu, tym silnejsia imunitna reakcia a naopak.

Odpovědět


Re: Dopamin

Michal Lichvár,2020-04-24 09:37:13

no lenze prave silna (a chybna) reakcia imunity moze za zle priebehy.

Este ma napadlo ... niektori ludia maju skusenost, ze ked sa dali ockovat proti chripke a netrafili spravny kmen, tak potom mali obzvlast silny priebeh chripky.

Teda, akoby imunita bola lepsie prichystana na jeden kmen, ale horsie na ostatne. Mozno by stalo zato pozriet sa, ktori pacienti sa dali ockovat proti sezonnej chripke a ktori nie.

Odpovědět

Možná, že spousta kuřáků

Richard Vacek,2020-04-23 07:48:06

prostě viru utekla tím, že včas zemřela na nemoci související s kouřením. A pro vir zbyli jen ti nejzdatnější, které nezmohl ani dehet.

Odpovědět

Souvislosti

Tomáš Kulda,2020-04-23 07:04:33

Myslím že to nesouvisí přímo s nikotinem a podávání v náplastích/tabletách zřejmě ničemu nepomůže. Ale pravidelní kuřáci určitě mají od všech těch dráždivých chemikálií v kouři narušené receptory na povrchu buněk, kterými do nich vniká virus

Odpovědět


Re: Souvislosti

Maverick Zwov,2020-04-23 11:09:11

Tato pochybnost by se mohla zcela vyjasnit, kdyby ve statistikách rozlišovali na uživatele e-cigaret a obyčejných cigaret.

Odpovědět


Re: Re: Souvislosti

Michal Lichvár,2020-04-24 09:32:46

E-cigarety su zalezitost poslednych 5-10 rokov, to uz 60 rocneho celozivotneho fajciara asi nezohra velku rolu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Souvislosti

Maverick Zwov,2020-04-30 11:17:59

Existence celoživotních kuřáků cigaret neinvaliduje to, že existuje vzorek lidí, kteří k aplikaci nikotinu používají výhradně tuto novou metodu, 5-10 let je optimální čas aby se začaly tyto rozdíly zkoumat.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz