Beton s nanosazemi je elektricky vodivý a vyrábí teplo  
Klasický beton je nevodič. Když se ale do betonu přidá vhodný uhlíkový materiál, tak se z něj může stát překvapivě úspěšný vodič. Velmi vhodné jsou pro tento účel nanosaze, které vytvoří elektricky vodivý beton a zároveň jsou levné. Beton s nanosazemi se výrazně zahřívá při průchodu elektrickým proudem, čehož je možné využít v mnoha různých aplikacích, venku i uvnitř obydlí.
Vodivý beton s nanosazemi. Kredit: Andrew Logan / MIT.
Vodivý beton s nanosazemi. Kredit: Andrew Logan / MIT.

Beton je v dnešní době velmi všestranný a nejběžnější konstrukční materiál. Používá se po celém světě a staví se z něj skoro všechno. To ale rozhodně neznamená, že by byl beton dokonalý a že by jej nebylo možné vylepšit. Odborníci amerického institutu MIT přidali do cementu nanosaze a vytvořili tím beton, který je elektricky vodivý.

 

Tradiční beton je typický nevodič. Materiáloví vědci se to ale v poslední době snaží změnit a vytvořit vodivý beton. Obvykle to řeší přidáváním nějaké podoby uhlíku. Už se třeba objevil beton, který automatický roztává napadaný sníh. Nancy Soliman a její kolegové z Massachusettského technologického institutu teď jako příměs do betonu zvolili nanosaze (nanocarbon black), levný uhlíkový materiál, který dramaticky zvyšuje vodivost betonu. Stačí, kdyč nanosaze tvoří cca 4 procenta objemu betonu a ten už v pohodě vede elektrický proud. Takový beton se průchodem elektrického proudu rovněž zahřívá.

 

Logo. Kredit: MIT.
Logo Massachusettský technologický institut.  Kredit: MIT.

Jak uvádějí autoři studie, v jejich betonu vzniká Jouleovo teplo, které je vytvářené elektrickým proudem, konkrétně interakcemi mezi procházejícími elektrony a atomy ve vodiči. Elektrony elektrického proudu, urychlené elektrickým polem, předávají část své kinetické energie atomům vodiče a vyvolávají tím jejich vibrace. A tyto vibrace nejsou nic jiného než teplo, takže se vodič při průchodu elektrického proudu zahřívá.

 

Vzorky betonu s různým množstvím nanosazí. Kredit: Andrew Logan / MIT.
Vzorky betonu s různým množstvím nanosazí. Kredit: Andrew Logan / MIT.

Experimenty potvrdily, že beton s nanosazemi je velmi výkonný v tvorbě tepla. Pokud se do něj pustí proud i o nízkém napětím 5 V, tak se ohřeje. V tomto případě se vzorky betonu s nanosazemi zahřály na zhruba 41 °C. Takto efektivní materiál by se podle tvůrců mohl prosadit nejen ve venkovním prostředí při roztávání sněhu a ledu, ale také v indoorových technologiích.

 

Podle badatelů by se tento beton mohl například stát ideálním materiálem pro vyhřívání podlah. V dnešní době se takové vyhřívání obvykle řeší systémem trubek s ohřátou vodou. Takové systémy jsou ale náročné na výstavbu i na údržbu. Pokud by se ohřívaným materiálem stal samotná beton podlah, tak by to konstrukci vyhřívání podlah významně zjednodušilo a zlepšil by se i provoz těchto systémů. Beton s nanosazemi rovněž slibuje homogenní tvorbu tepla, díky velmi dobrému rozptylu nanosazí v takovém materiálu.

 

Literatura

MIT News 20. 4. 2021.

Physical Review Materials 4: 125401.

Datum: 24.04.2021
Tisk článku

Související články:

V čem spočívalo tajemství betonu Římanů?     Autor: Stanislav Mihulka (05.06.2013)
Synchrotron odhaluje záhady betonu antického Říma     Autor: Stanislav Mihulka (17.12.2014)
Podivuhodný beton antického Říma vylepšuje koroze slanou vodou     Autor: Stanislav Mihulka (09.07.2017)
S grafenem je lepší všechno. I beton!     Autor: Stanislav Mihulka (24.04.2018)
Energy Vault uskladňuje energii s masivním jeřábem a těžkými bloky betonu     Autor: Stanislav Mihulka (17.10.2019)



Diskuze:

Zdroj tepla z EM smogu

Zicho Trenčiansky,2021-04-26 10:46:16

Mimochodom, generovalo by to teplo, prípadne aj elektrický prúd, pri pohlcovaní EM smogu?

Odpovědět


Re: Zdroj tepla z EM smogu

Pavel Hudecek,2021-04-26 11:08:21

Nepochybně v tom vznikne proud a teplo, jen je dobré si uvědomit, že tzv. EM smog je jen nafouklá psychologická bublina s cílem tahat z lidí prachy za nesmysly:-)

Pro srovnání:
Slunce 1000 W/m2
Signály v Praze: 0,001 W/m2
(možná někde na střeše blízko BTS, když budete stát na hřebeni a držet měřák nad hlavou, to bude v extrémním případě třeba 100x víc, ale proti slunci pořád zanedbatelný topení)

Odpovědět


Re: Re: Zdroj tepla z EM smogu

Zicho Trenčiansky,2021-04-27 09:59:58

Lenže Slnko celé spektrum, signály sú frekvenčne špecifické.

Odpovědět

Izolácia pred EM smogom

Zicho Trenčiansky,2021-04-26 10:44:24

Tepelné vykurovanie tu bolo rozpytvané už dosť, aj znegované. Ale čo zámerná izolácia voči EM smogu?

Vysielače rôznych frekvencií pribúdajú ako huby po daždi. Osobne si myslím, žeby sa to dalo predávat podobne ako BIO či PALEO strava ... anti5G náter ;)

Plus reálne využitie ... mnoho barákov máva na strechách vykrívače mobilného signálu. Predpokladám, že istá izolácia, aby to nekúrilo ľudom priamo na hlavy, tam je. Toto by mohla byť ďalšia. Možno účinnejšia, možno lacnejšia.

Odpovědět


Re: Izolácia pred EM smogom

Pavel Hudecek,2021-04-26 11:16:08

Operátor samozřejmě nechce draze prozařovat střechu 1 baráku, ale pokrýt velké území. Proto mají antény takový vyzařovací diagram, aby se toho dosáhlo s co nejnižšími náklady. V reálu tedy dolů skoro nezáří.

Odpovědět


Re: Izolácia pred EM smogom

Z Z,2021-04-26 14:35:57

No tak keď chceš doma "izoláciu voči EM smogu":
Obaľ si celé obydlie hliníkovou fóliou, alebo aspoň mriežkou, aká je na dvierkach mikrovlnnej rúry (ak tam chceš trochu viditeľného svetla zvonka a nejako vetrať).
Takto obalený musí byť každý cm2 okolo obydlia, žiadna štrbina, aj podlaha aj stropy, dvere (zatvorené) to musia tiež spĺňať.
Vetranie musí byť tiež len cez mriežku, žiadne "nechránené" otváranie okna, inak by si sa vtedy vystavoval "EM smogu".
Ale hlavne, nesmieš tam mať zavedenú elektrinu, inak by ti vnútri vytvárala 50 Hz EM smog + ďalší EM smog od spotrebičov.

Odpovědět


Re: Re: Izolácia pred EM smogom

Zicho Trenčiansky,2021-04-27 09:57:39

netreba na 100%, stačí redukovať. Keď vidím koľko wifín v plnej sile od susedov mám po byte, tak prečo nie. Tiež ide o frekvencie, tie čo zohrievajú biologické tkanivá sú na MHz a GHz, nie, čo tam po elektrike s 50Hz.

Taká mriežka by asi bola drahšia ako náter, nie?

Odpovědět


Re: Re: Re: Izolácia pred EM smogom

Z Z,2021-04-27 13:57:43

Asi si podľahol nejakým ezoterickým či akým bájkam o EM smogu, keď ťa to stále pokúša.
Biologické tkanivá zohrieva v bežných podmienkach toto EM žiarenie:
Infračervené žiarenie zo Slnka, vzduchu, zohriatych telies, kúrenia.
Viditeľné svetlo zo Slnka a umelého osvetlenia.
UV žiarenie zo Slnka - až od takejto frekvencie dokáže byť EM žiarenie ionizačné.
Všetok ten "EM smog", o ktorom píšeš, je hlboko pod touto frekvenciou.
Ak by si si naozaj dokázal odtieniť byt od mikrovlnného žiarenia (wifiny od susedov),
nefungoval by ti v byte ani mobil, možno ho však kvôli "EM smogu" nepoužívaš. Rádio by si si tiež nenaladil.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Izolácia pred EM smogom

Zicho Trenčiansky,2021-04-28 10:53:57

Možno ezoterické, možno nie ... mikrovlná zbraň na rozháňanie davu je tiež hlboko pod touto frekvenciou?

Jeden vtedy ešte PhD. študent mi hovoril o pokuse, kde pomocou mobilného signálu spálili neurónové tkanivo.

Myslím že mobilný aj rádiový signál dostávam do bytu hlavne cez okná, na rozdiel od wifi, ktoré idú cez steny. Napr. vo výťahu mobilný signál takmer nemáme, pravidelne nám zruší hovor, keď tam vojdeme. Je pravde, že výťah kovový, čo tiež má vplyv.

Takže, to s tou wifi si myslím žeby mohla byť dobrá aplikácia. Záleží na cene a ostatných vlastnostiach, napr. tá mastnota by mohla byť problematická, aj zdravotne?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Izolácia pred EM smogom

Z Z,2021-04-28 22:59:39

Takže mobil používaš, no tým sa vystavuješ asi tak 1 000 násobnej intenzite "mikrovlnného smogu" než od "wifiny od susedov", to ti nevadí?
Mikrovlnnú trúbu nemusí používať len PhD. študent, jedna Američanka sa napríklad súdila, že v návode k mikrovlnke nie je, že sa v nej nemajú sušiť domáce zvieratá. No podobne mohla svoju mačku upiecť aj v klasickej tepelnej trúbe s infračerveným EM žiarením.
Princíp mikrovlnnej trúby predsa nikto nespochybňuje, podobne môže existovať aj zbraň na princípe oslepenia viditeľným svetlom, no nebudem predsa kvôli tomu doma potme.

Odpovědět

Mastne saze ?

Miroslav Pragl,2021-04-25 10:11:54

Je zde nekdo od fochu, aby nastinil, co udelaji nanosaze s pevnosti betonu? Tzn. zda beton nebude prilis mastny (doslova)? Tak nejak si predstavuju co v betonu udela grafit jako skvely separator.

MP

Odpovědět

Ďáblíci se skrývaj v detailech

Pavel Hudecek,2021-04-25 00:08:57

No je to hezký, ale když se zamyslím nad použitím, tak by to končilo nějakou sadou elektrod při zazdívání asi fixovanou na nějaké síťi. Z bezpečnostních důvodů bude potřeba malé napětí, takže se to zdraží o snižující měnič, nebo hodně velký klasický trafo. Nakonec teda vyjde líp koupit úplně stejnou síť s fixovaným topným kabelem a napájet rovnou z 230/400.

Odpovědět


Re: Ďáblíci se skrývaj v detailech

Vojta Ondříček,2021-04-25 02:35:05

Jasan a malé napětí znamená velký proud a tedy tlusté přívody proudu.

Odpovědět

Beton

Jan Turoň,2021-04-24 19:50:45

Tuha dobře vodí i bez přívlastku nano. A starý dobrý železobeton také vodí a vytváří u toho teplo. Topení elektřinou je ten nejsmutnější způsob vytápění, beton nebeton. Vytápěcí efekt se zvýší, když obyvatelé progresivního domu vyjdou z koupelny s mokrýma bosýma nohama na vodivém betonu a zapnou nakřáplý spotřebič bez ukostření.

Odpovědět


Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-25 00:04:00

Nedávno jsem se pokoušel vyrobit hmotové odpory do Marxova generátoru, ze sádry a práškového grafitu co prodávaj v papírnictví. Ani při 20% grafitu to po uschnutí prakticky nevedlo. Škoda že nevím kde sehnat ty nanosaze. Hmotový odpory jsou hrozně drahý.

Odpovědět


Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-25 02:29:48

Zajímavý problém.
Tuhy se vyrábějí z grafitu a jílu, které se tak dlouho na mokro zpracovávají v kulových mlýnech, až vznikne jemná pasta. Z té se dělají tyčinky, které se nejdív suší a pak ve vakuu vypalují. Tohle se asi se sádrou udělat nedá.
Jaké parametry by měl takový resistot obnášet? U, I, P, R ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-25 10:42:11

- R někde mezi 10-100k
- U impulzní aspoň 30 kV a něco
- Prakticky to musí opakovaně vydržet nabíjení, kdy prvním stupněm prochází asi 20 mA, než se všech 34 kondíků 1,1 nF nabije na 30 a něco kV (ale možná bude nabíjení od středu, pak jen 17).
- Opakovaně přežít okamžik výboje, kdy se každý R ocitne paralelně k nabitému C. To je hlavní důvod, proč musí být hmotové.
- Rozměry délka 50 mm, průměr do 10 mm.

Předchozí verze měla "jen" 15 stupňů po 0,5 nF a každý odpor byl složen z 3 ks 2W odporů. Po každém výboji se R mírně zvýšil, nakonec se přerušily. Pak jsem zkoušel hadičku s elektrolytem, to je mnohem lepší, ale časem začnou problémy s korozí a prosakováním.

Tady jak vypadaly předchozí verze a jejich blesky:-)
http://dejvice.cz/edison/mg/
Kromě problémů s odporama jsem bojoval i s tím, že nejdřív polystyreny, pak i doplněné igelity se časem stávaly mírně vodivými, nakonec to už nešlo ani nabít. Teď chci udělat verzi s plošnými spoji, keramickými kondenzátory, distančními sloupky, jiskřišti s kuličkama na šroubech a hmotovými odpory ... a dosáhnout 1 MV:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-25 15:53:57

Díky za reakci.
Jedno by mělo být jasné, resistor s vrstvičkou grafitu "snese" puls tak nanejvýš v desetinásobku jmenovitého výkonu. Resistory s napařeným kovem, nebo oxydem kovu snesou víc a drátěné ještě víc. Kritické místo na resistoru je zpravidla kontakt "čepiček" resistoru s odporovým povlakem (drátem).

Ve vašem případu, napětí 30kV a resistor 100k ohm, dostanete pulzní zátěž 9 kW (3kW pro kus) a to by bylo i pro drátový 2W-tový resistor strááášně moc (1500-násobek jmenovitého ztrátového výkonu).
Takže pro 30kV by mi vycházela stovka resistorů, levných 0,7 .. 1W / 1kohm, v serii, pochopitelně. Použil bych ty s napařeným kovem, ne s grafitem.

No a pak jsem manželce uzmul jednu tužku, délka 170mm, průměr tuhy tak kolem 5mm !! a změřil el. odpor. Vyšlo mi 8k ohmů. Když bastlit, tak s odvahou.

Dotaz - zdroj proudu je trafo s kaskádou z TV-přístroje?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-25 17:20:13

Právě proto chci hmotový R:-) Ostatně na velké MG se používají buď hmotové, nebo kapalinové.

Jedinej zádrhel je ta cena. Teda ono je to pár tisíc, jenže ... hodnota R je věcí kompromisu mezi kvalitou nabíjení, kdy se nabíjecí I vyrovná sršení a dalším ztrátám, tedy čím míň kOhm, tím líp a na druhou stranu kvalitou výboje, kdy je R paralelně a představuje ztrátu, tedy čím víc kOhm, tím líp. Kdyby C byly o 3 řády větší, jako v těch profi MG, tak ty paralelní ztráty při výboji jsou malé a může to chodit "na první dobrou". Bohužel s malou C a ještě navíc velkým počtem stupňů, je potřeba hodnotu najít experimentálně a to by se značně prodražilo...

Tuha byla jedno z prvních testovaných řešení. Z papírnictví jsem si přinesl všechny druhy co měli a výslekdy byly v řádu jednotlivých ohm/cm. Ale žádná z nich nebyla tak tlustá, tak by mě zajímalo, co to vaše paní má za tužku:-)

Zdroj je s trafem co má integrovaný usměrňovač a je z monitoru. Ale je už nějaké jeté, tak jsem koupil nové, určené k CO2 laseru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Balcar Petr,2021-04-25 21:57:03

Silnou versatilku 5,6mm
prodává se to např. jako
Kreslicí tuha Koh-i-noor 4865/4b, tuha grafitová, 6 ks, 5,6mm
Tuhy do versatilky 4345 silné, umělecké Gioconda, 6ks

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-26 01:03:55

Tak 4B asi ne-e. To bude ještě vodivější než 2B co tu mám. Ale i tak díky, našel jsem, že se dělá tvrdost až do 9H a já zkoušel jen do H.

Ale i tak by mě zajímalo, jakou konkrétně měřil pan Ondříček.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-26 02:04:21

Ta předmětná tužka má jen nátisk CE 66, stopa na papíru je černá a tipnul bych tvrdost na HB. Profil dřeva je rovnoramenný trojúhelník se zaoblenými špičkami i rameny o výšce 10mm. Ještě jednou jsem ten el. odpor přeměřil s výsledkem kolem těch 8k ohmů, ovšem jen přitisknutými banánky a měřákem, tedy napětím asi tak kolem 1V. O stabilitě el. odporu pří vysokém proudovém zatížení pochopitelně nevím nic.
Původ té trojhranné tužky je zahalen tajemstvím, asi to bylo přibaleno k nějaké reklamně poštou. Je mi líto, víc o tom nevím, nějakej rok se tu poflakuje a poflakovat ještě bude. Manželka nesnese trojúhlelníkové tužky a tak jsem ji zdědil. Také mne ten rozdíl v el. odporu překvapil.

Zkoušel jsem jednu HB tuhu z mých zásob o průměru 0,6mm a délce 60mm a než se mi zlomila, tak měřák ukazoval tak desítku ohmů. S tuhou 0,3mm jsem se o to ani nepokoušel, to by se muselo vyrobit nějaké kontaktovací zařízení.

Také jsem přeměřil jednu tesařskou tužku s oválnou tuhou zhruba 5 x 2,5mm, dlouhou 165mm. Výsledek zhruba 10 ohmů.

Závěr: Mrkl jsem se k Reicheltovi : VIT POS100JT-522 Widerstand, Metalloxyd, 10 kOhm, axial, 1 W, 5% cena 8 Euro-centů. Produkt vitrohm, při velkém odběru byste se mohl dotázat na cenu přímo u výrobce.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-26 02:14:49

Tak mne ještě napadlo, jestli není ta tuha v té 8 kOhmové tužce polámaná.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-26 09:49:17

> VIT POS100JT-522
To jsou obyčejné vrstvové, v datasheetu pulzní výkon do 100 W a napětí do 1,4 kV

Když nevyjdou tvrdé tuhy, půjdu cestou napřed vyzkoušet hodnotu s kapalinovým systémem (výměna všech R spočívá ve vypuštění a napuštění 2 hadiček) a pak objednat z digikey ty drahé hmotové, již rovnou se správnou hodnotou.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Houdek,2021-04-28 08:21:39

Zkuste prohnat ten grafit mikrovlnkou - dokonce někde tady na oslu byl článek. Výsledkem je expandovaný grafit což by měla být snad nějaká forma nanografitu/grafenu... Třeba bude mít lepší vlastnosti v tom rezistoru.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-26 02:25:19

Ty fotky jsou fantastické, ty výboje jsou asi pěknými petardami.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-26 10:00:01

První s 5 nF dělala rány že to bylo dost hlučný i před barákem přes zavřený okno, nová s 0,5 byla taková komorní, dokonce je i dle normy bezpečné tím bleskem dostat:-)

První pokusy s nejnovějším, kde je 1,1 byly zas hodně hlučné, přesto to bude pořád v normě (požadováno do 50 µC, nabíjeno asi 35), ale už asi na zasaženém místě vznikne černá tečka:-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Zicho Trenčiansky,2021-04-26 10:31:00

A to sa hráte len tvorbou bleskou, či to má aj nejaký iný, hlbší význam? Nehľadajte v tom sarkasmus, fakt ma to zaujíma.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Pavel Hudecek,2021-04-26 10:47:46

Je to pro zábavu a pak taky pro děti na kroužek. Jsou-li k dispozici kV a kA, dobře se ukazuje rozdíl mezi napětím a proudem:-)
(v jiném projektu mám prozměnu jen 250 V, ale skoro 50 kA)

Jen jsem teda zvědav, co řeknou rodiče, až nějaké dítě doma ukáže černou tečku na prstě, že dostalo bleskem od milionu V :-D

Odpovědět


Re: Re: je to na Beton

Josef Hrncirik,2021-04-25 08:33:07

Nánosaze jsou hydrofobní (mastné), proto k dispergaci ve vodě vyžadují kulový či koloiní mlýn či ultrazvuk nebo alespoň vibrátor (zhutňovač). Možná ale do míchačky nalili slivovici místo vody.
Nejspíš ale slivovici vypili a míchačku odbili saponátem. Jaký to má vliv na pevnost betonu ví nabeton jen ALLH (JHVH).

Odpovědět


Re: Re: Re: je to na Beton

Pavel Hudecek,2021-04-25 11:30:01

Bylo to trochu jako s kakaem. To se taky buď musí napřed rozpustit v Rumu, nebo nejdřív ještě za sucha promíchat s moučkovým cukrem. S grafitem a sádrou jsem použil B. Ale je teda zajímavá otázka, jestli by kulový mlýn nezajistil tu vodivost.

Odpovědět


Re: Re: Beton

Z Z,2021-04-25 15:35:03

Mohol by si skúsiť popol z krbu, alebo rozdrvené železné piliny.

Odpovědět


Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-25 15:58:04

Popel asi sotva.
Ještě existují vodivé laky, třeba by se mohla udělat čára ....

Odpovědět


Re: Re: Re: Beton

Z Z,2021-04-25 16:42:28

Myslel som rozdrvenú hrdzu, nie piliny, možno ju nechať ešte vo vode, nech poriadne dohrdzavie.
Prečo nie popol? Mal by obsahovať značné množstvo uhlíka.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Beton

Vojta Ondříček,2021-04-26 02:09:09

Jen pří špatném spalování, nomálně je popel uhlíku prostý.

Jinak mne coby zdroj uhlíku ještě napadá dřevěné uhlí, nebo koxs.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Beton

Zicho Trenčiansky,2021-04-26 10:35:48

a čo sopečný popol a rímsky betón? Či tam šlo o iné látky? Čo robilo tú jeho extra pevnosť, oxidy hliníku?

Odpovědět

Trubky s vodou

Vojtěch Kocián,2021-04-24 12:57:34

"V dnešní době se takové vyhřívání obvykle řeší systémem trubek s ohřátou vodou."
To má sice autor pravdu, ale jen, pokud se jedná o teplovodní vytápění, které je výhodné kvůli možné akumulaci nebo pro kombinování různých zdrojů tepla. Pokud je třeba ohřívat podlahu přímo elektřinou (což by se dělo u toho černého betonu), tak se teď pod beton netahají trubky, ale jen rohož s odporovým drátem, což je mnohem jednodušší. Nevím, o kolik by to zlevnil či zjednodušil vodivý beton.

Odpovědět

Je to vlastně apka nedelaminovaného nanografenu

Josef Hrncirik,2021-04-24 09:12:44

Proč však černý napájecí vodič vede do bílé překližky?

Odpovědět


Re: Je to vlastně apka nedelaminovaného nanografenu

Manuel Calavera,2021-04-24 09:16:43

Protože je černočervený a vede do černé krokosvorky?

Odpovědět


Re: Re: Je to vlastně apka nedelaminovaného nanografenu

Josef Hrncirik,2021-04-24 11:58:12

Proč je zhruba 11 V na zdroji v textu nahrazeno zhruba 5 V?

Odpovědět


Re: Re: Re: Je to vlastně apka nedelaminovaného nanografenu

Pavel Hudecek,2021-04-25 00:00:14

Tipuju následující scénář:
1. Při experimentech používáno "kulatých" 5 V, zkoumané bloky moc nehřejí, práce s nimi je snadnější.
2. Sepsán text.
3. Zavolán fotograf. Než přijde, je poněkud přitopeno, aby teploměr ukazoval výrazně vyšší než pokojovou teplotu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Je to vlastně apka nedelaminovaného nanografenu

Josef Hrncirik,2021-04-25 08:36:23

Po odchodu fotografa je napětí sníženo na 5 V.

Odpovědět

František Kroupa,2021-04-24 08:42:52

Chtělo by uvést měrný odpor, resp. vodivost, bez toho údaj o 5V nemá význam. Stavaře by asi zase zajímalo, jak moc se změní mechanické vlastnosti, dlouhodobá stabilita atd.

Odpovědět


Re:

Manuel Calavera,2021-04-24 09:21:17

A obyvatele bytu, jak moc to ovlivní příjem signálů?

Odpovědět


Re: Re:

Vojtěch Kocián,2021-04-24 13:08:50

Konstrukční betonové prvky mají většinou ocelové výztuže. které tak jako tak šíření signálu moc nepřejí. Pokud bych na železobetonovou podlahu natáhl ještě vrstvu topného betonu, tak se nic významného nestane. Maximálně by se ještě více omezilo rušení WiFi, BT a podobných signálů od sousedů pod Vámi, což je spíš plus. U rodinných domů s klasickou železobetonovou podlahou se už dnes musí WiFi router umisťovat u schodů nebo používat jeden pro každé patro

Odpovědět


Re: Re: Re:

Pavel Hudecek,2021-04-24 23:57:13

Je zajímavá otázka, zda to wifi zhorší, nebo zlepší. Armatura je wifi ukradená, má moc velký díry. Ale beton jako takovej má na UHF a výš značné ztráty. Když se ovšem značně zvýší jeho vodivost, bude se signál od jeho povrchu možná více odrážet a tak se po baráku protluče snadněji.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Josef Hrncirik,2021-04-25 08:34:50

Dům bude stealth.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re:

Manuel Calavera,2021-04-25 09:25:26

No to nevím. Neodrážel by vodivější beton externí signály lépe?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Josef Hrncirik,2021-04-25 10:31:07

Ví to Blackbird. Jeho nátěr prý obsahoval Černé Saze naměsto Bělych.
Krycí vrstva tlustá minimálně vlna/4 kriticky utlumená s vlnovou impedancí vakua

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

František Kroupa,2021-04-25 17:57:28

Zhorší, samozřejmě, byť se může najít kout, kde bude signál od AP lepší; otázka je, co zpětný směr. Tady se čistá teorie nedá dost dobře aplikovat. Záleží pochopitelně na pásmu, 2,4 GHz prochází skrze zdi lépe než 5 GHz. Perlička, za dob studentských před pomalu 40 lety jsme na koleji chytali ORF2 a to na malou Yagi, asi uprostřed pokoje, asi metr pod stropem; otočená byla zhruba na SSV. Stačil malý posuv a bylo po signálu.

Odpovědět


Re: Re: Re:

Manuel Calavera,2021-04-25 09:15:25

Měl jsem na mysli příjem mobilů. Armování v betonu je “řídké”, ale toto by byla vpodstatě souvislá vrstva o určité vodivosti. Ano, pro cizí wifi by útlum betonu byl přínosný.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re:

Zicho Trenčiansky,2021-04-26 10:22:31

aj pre mobilný signál. Ideálne na odtienie napr. 5G, pokiaľ nie ste fanda mikrovĺn niekde nad vašou hlavou.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz