Wegovy – nový lék na obezitu snižuje hmotnost o 15 %  
Před několika dny FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) schválil dánské firmě Novo Nordisk lék na hubnutí. Nese označení Wegovy (semaglutide). Zajímavé na něm je, že jde o látku používanou k léčbě diabetiků, které nyní dostalo rozšíření užití k dlouhodobému řízení tělesné hmotnosti. Ve studii účastníci zhubli za 14 měsíců v průměru o 15,3 kilogramu. U osob v kontrolní skupině (dostávajících placebo) to byly jen tři kilogramy
Injekční pero Wegovy. Kredit: Novo Nordisk.
Injekční pero Wegovy. Kredit: Novo Nordisk.

Přípravek Wegivy se aplikuje injekčně jednou týdně a lék je předepisován dospělým s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 27 kg/m2 nebo větším. Osoby s nadváhou ale musí mít ještě alespoň jeden problém s jejich zdravotním stavem související, jako např. vysoký krevní tlak, cukrovku 2. typu, nebo vysoký cholesterol. U obézních pacientů s indexen BMI 30kg/m2 (poznámka: malé "m" značí výšku v metrech) nebo vyšším, už žádná další podmínka pro předepsání léku není.

 

Každý druhý člověk má u nás nadváhu a každý čtvrtý je obézní.  Kredit: FatM1ke, volné dílo.
Každý druhý člověk má u nás nadváhu a každý čtvrtý je obézní. Kredit: FatM1ke, volné dílo.

Jak už to ale u léčby nadbytečných kil bývá, i tentokrát je potřeba při léčbě dodržovat nízkokalorickou stravu a zvýšenou fyzickou aktivitu. Lék se aplikuje pod kůži a vše si provádí pacient sám (balení obsahuje čtyři injekční pera).

 

Nadváha se stala problémem všech industrializovaných zemí. Přibližně 70 % dospělých Američanů je obézních, nebo má nadváhu. U nás trpí nadváhou už každý druhý člověk a každý čtvrtý některým typem obezity. Je toho hodně na co všechno si svým tloustnutím zaděláváme - všechny hlavní příčiny úmrtí, včetně srdečních onemocnění, cévních mozkových příhod, cukrovky a zvýšeného rizika určitých typů rakoviny.

 

Harold Bays, ředitel Centra pro výzkum metabolismu a aterosklerózy v Louisville presentuje vývoj přípravku. Kredit H. Bays.
Harold Bays, ředitel Centra pro výzkum metabolismu a aterosklerózy v Louisville presentuje vývoj přípravku. Kredit H. Bays.

Wegovy účinkuje napodobováním hormonu nazývaného glukagonový peptid-1 (GLP-1). Ten v našich tělech cílí na oblasti mozku, které regulují chuť k jídlu a tím snižují množství konzumované potravy. Aby se snížily nežádoucí vedlejší účinky (žaludeční problémy), dávkování přípravku se po dobu 16 až 20 týdnů postupně zvyšuje až na 2,4 mg za týden.

 

Výsledky čtyřech studií na více než 2 600 pacientech (+ 1500 osob dostávalo placebo) by měly být zárukou, že tento první schválený lék od roku 2014, bude konečně něčím, co u nás, kteří „hubneme i ze vzduchu“, začne zabírat.

 

Těch patnáct procent (během 14 měsíců) z váhy dolů, v porovnání s hodnotami dosahovanými u stávajících existujících léků (u těch výsledky bývají jen 5 až 10 %), jde o účinek vskutku impozantní.

 

Závěr

Pokud se k přípravku nepostaví zdravotní pojišťovny čelem, stane se pro našince zádrhelem jeho předpokládaná cena. Měsíční léčba by přišla zhruba na 1 300 USD, tedy okolo 27 000 Kč.

 


Literatura

FDA Approves New Drug Treatment for Chronic Weight Management, First Since 2014

Datum: 07.06.2021
Tisk článku

Související články:

Musíme mať normálny krvný tlak? A aký je vlastne normálny?     Autor: Matej Čiernik (14.03.2018)
Jílem proti kilům i bakteriím?     Autor: Dagmar Gregorová (05.09.2018)
Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Časovo obmedzený príjem potravy – jednoduchá metóda liečby obezity     Autor: Matej Čiernik (03.08.2020)
Jak neurony mluví do tvorby našich faldů a schopnosti spalovat kalorie?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2020)
Původ sytosti     Autor: Josef Pazdera (29.09.2020)
U sladkostí s fruktózou nejde jen o hmotnost     Autor: Josef Pazdera (10.10.2020)



Diskuze:

jednotka

Pavel K2,2021-06-08 20:15:27

Ta jednotka u indexu je vtipná. Trochu evokuje dojem, že jde o jednotku zatížení, tj. ti zvlášť obézní by se mohli probořit stropem (což je nakonec svým způsobem pravda). Ale jinak indexy se vyznačují tím, že jednak většinou nejde ani o fyzikální veličiny a druhak, že když už se jim nějaký fyzikální rozměr dá z definice dovymyslet - jako tady - tak nedává fyzikálně smysl. Nejde o metry čtvereční, ale ta mocnina je tam čistě proto, aby zdeformovala měřítko výšky člověka zhruba do stejné nelinearity, jakou se při běžném lidském růstu zvyšuje hmotnost.

Odpovědět


Re: jednotka

Jarda Ticháček,2021-06-08 22:18:40

Odpověděl jste si sám. Částečně. Ale nechal jste se nachytat nepřesným popisem BMI v článku. Ono to není kg/m², ale hmotnost/ druhá mocnina výšky.
Další problém toho indexu je jeho vypovídací hodnota. V podstatě je nastaven na velkoměstského obyvatelé, který pracuje u psacího stolu. Já jsem podle tohoto indexu obézní. Dost obézní. Je mi třiapadesáti, měřím 189cm a vážím 110 kg. No tlusťoch. Jenže když jsem v devatenácti nastupoval na vojnu, vážil jsem 130 kg. Pečlivě vypěstovaného vrcholového sportovce. No, podle BMI jsem byl tenkrát obézní jak karikatura americké černošky.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz