Izrael uskutečnil pandemické cvičení s fiktivní variantou „omega“  
Představte si variantu covidu, která se náhle objeví, natře si na chleba všechny stávající očkování a začne dělat těžké průběhy dětem a mladším dospělým, kteří rychle zaplní nemocnice. S takovým scénářem nedávno cvičil Izrael. Jak se zdá, jsou připraveni (skoro) na všechno.
Izrael je připraven. Kredit: Talmoryair / Wikimedia Commons.
Izrael je připraven. Kredit: Talmoryair / Wikimedia Commons.

Izrael leží na horké půdě Blízkého východ a žije v neustálém ohrožení. Není to nic, co bychom jim měli závidět. Rozhodně jim ale můžeme závidět to, co jim to přineslo. Schopnost být připraveni i na velmi špatné scénáře a udržovat se v pohotovosti promyšleným výcvikem.

 

Izraelský premiér Naftali Bennett. Kredit: Government Press Office (Israel) / Wikimedia Commons.
Izraelský premiér Naftali Bennett. Kredit: Government Press Office (Israel) / Wikimedia Commons.

V rámci své připravenosti v Izraeli před více než desetiletím zřídili centrum National Management Centre, jehož úkolem je zvládat celostátní krize. Sami Izraelci o něm mluví jako o bunkru, protože to bunkr opravdu je. Jde o zařízení odolné vůči jadernému útoku, protože vzniklo kvůli obavám v souvislosti s jaderným programem Íránu, který deklaruje úmysl vymazat Izrael z mapy, a také kvůli raketovým útokům z Libanonu a z pásma Gazy.

 

Právě toto centrum zorganizovalo pro celou zemi ve čtvrtek 11. listopadu (2021) pozoruhodné pandemické cvičení, které simulovalo náhlé prudké zhoršení pandemické situace. Scénář tohoto jednodenního cvičení zahrnoval fiktivní variantu s příznačným označením „omega“. Vyznačuje se tím, že snadno probíjí všechna očkování a vyvolává časté závažné průběhy u dětí, které tím pádem plní nemocnice ještě rychleji, než se děje dnes.

 

S covidem bojuje i izraelská armáda. Kredit: IDF / Wikimedia Commons.
S covidem bojuje i izraelská armáda. Kredit: IDF / Wikimedia Commons.

Pandemické cvičení oficiálně vedl a veřejnosti představil izraelský premiér Naftali Bennett. Cílem cvičení bylo ověřit schopnosti a kapacity vlády, ministerstev a vládních agentur čelit takové krizi. Součástí cvičení bylo vyhlašování razantních opatření, včetně lockdownu a uzávěry ekonomiky, komunikace s veřejností, testování funkčnosti vakcín vůči nové variantě, epidemiologický výzkum, management kapacity nemocnic i efektivní masivní testování a očkování. Řešily se právní otázky lockdownů různé úrovně a dalších vyhlašovaných omezení. Součástí cvičení byla i ekonomická podpora obyvatelstva během účinnosti omezení a také bezpečnost lidí za této situace, trénovalo se kompletní uzavírání škol a dálkové vzdělávání, stejně jako regulace mezinárodní dopravy a turistiky. Velkou důležitost přikládali účinnému informování veřejnosti a reakcím na nálady sociálních médií. Vyhodnocení cvičení by mělo být zveřejněno v dohledné době.

 

Jinými slovy, je to téměř úplný výčet toho, co se u nás dělá nedostatečně či vyloženě špatně. Takové cvičení bychom sami potřebovali jako sůl. Izrael je na tom v současné chvíli relativně dobře, jsou hodně proočkovaní, mají jen pár set případů denně a umírá jim jen málo lidí. Přesto mají odvahu a zodpovědnost takové cvičení provést, i když Izraelci už nepochybně mají covidu také plné zuby.

 

Jak reálné je, že se objeví nějaká varianta „omega“? Jednoduchá odpověď zní, že to nikdo neví. V podstatě se už objevila, delta je taková omega na půl plynu. Z aktuálních debat expertů na evoluci viru vyplývá, že evoluce pandemického koronaviru v posledních měsících zpomalila. Je to patrné i v médiích – kdy jste naposledy slyšeli o nějaké nebezpečné a šířící se nové variantě? Experti ovšem jedním dechem upozorňují, že to neznamená, že by evoluce viru SARS-CoV-2 narazila do zdi. Nic tomu nenasvědčuje. Delta je prostě hodně úspěšná a opanovala bitevní pole. Ale koronaviry po celém světě mutují dál. Stále existuje možnost, že se objeví ještě podstatně horší varianta, i když všichni doufáme, že k tomu nedojde. Nelze to předvídat, tak dobře virům bohužel nerozumíme. Rozhodně bude lepší být na takovou možnost alespoň rámcově připraveni, jako v Izraeli.

 

Video: Inside Israel’s makeshift COVID-19 bunker

Literatura

 

Literatura

Guardian 10. 11. 2021.

Reuters 11. 11. 2021.

Datum: 16.11.2021
Tisk článku

Související články:

Exercise Mataika: Jak dopadla krvežíznivá simulace útoku neštovicemi?     Autor: Stanislav Mihulka (22.02.2019)
Nová pandemie by podle expertů mohla pobít desítky milionů lidí     Autor: Stanislav Mihulka (24.09.2019)
Event 201: Jak dopadla globální simulace pandemie fiktivního koronaviru CAPS?     Autor: Stanislav Mihulka (29.01.2020)



Diskuze:

Děti

Am Am,2021-11-18 12:27:20

Ano, jedním z cílů plandemie má být násilné odebírání dětí pod záminkou jejich ochrany.
Už na jaře 2020 britska královna v projevu řekla, že se společnost musí připravit na to, že k num jednou někdo přijede a odvede v rámci ochrany před virem některé rodinné příslušníky (důchodce?, děti?, nakažené?). Projev byl o to překvapivější, že na jaře 2020 už bylo zřejmé, že covid klesá a tedy se neočekává, že by to mohlo být výrazně horší. Možná to tedy již tehdy plánovali, akorát si to netroufli realizovat, protože covid nezesílil do dostatečně velké úmrtnosti.
Pedofilie mezi anglickými a americkými elitami je veřejné tajemství (hollywood, pizzagate, lolitaexpress, tommy robinson aj.). Nechce se mi nyní dohledávat ten odkaz na projev královny, tak to berte zatím jen jako fake-news.

Odpovědět

...

Eva M,2021-11-17 07:31:35

... ano.

Je to vůbec ten správný virua, který stopujeme a který působí ty problémy (a proti kterému se očkuje)?

Nepotřebuje např. nějaké to "delta agens" nebo něco PODOBNÉHO, aby s ním byly ty problémy, které zahlcují špitály?

(to s tou tloušťkou asi nebude AŽ TOLIKA vlivné, dle doslechu; vit. D, no dobře, možná, ale PROČ A JAK?)

;-) není tu nějaký aktivní skutečný vědec... že by to tu zachránil... ;-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz