Kreativní inteligence DALL·E 2 je v podezření, že vyvinula tajný jazyk  
Inteligence DALL·E 2 vytváří fotorealistické obrázky podle textových povelů. Už to je samo o sobě fascinující. Vědci si ale všimli, že občas se na obrázcích objevuje hatmatilka, která pak následně funguje jako „tajná“ instrukce pro nakreslení určitých obrázků. Jakoby si DALL·E 2 vyvíjela svůj vlastní jazyk, kterému rozumí jen ona.
Jak vidí sama sebe. Výtvor inteligence DALL·E mini podle textu „AI model that generates images from any prompt you give“. Kredit: Boris Dayma et al. (2021).
Jak vidí sama sebe. Výtvor inteligence DALL·E mini podle textu „AI model that generates images from any prompt you give“. Kredit: Boris Dayma et al. (2021).

DALL·E (psáno opravdu se středovou tečkou) je podivuhodná pokročilá umělá inteligence, která dělá obrázky podle popisu. Prostě napíšete „kožená zelená kabelka ve tvaru pětiúhelníku“ nebo „izometrický pohled na smutnou kapybaru“ a DALL·E to nakreslí. Až překvapivě dobře. Je to skoro jako utržené sluchátko Macha a Šebestové ve verzi pro textovky. Můžete si přát víceméně reálné věci „vitráž s obrázkem modré jahody“ nebo třeba nepříliš reálné „kostka s texturou dikobraza“.

 

Giannis Daras. Kredit: G. Daras.
Giannis Daras. Kredit: G. Daras.

Inteligence DALL·E je založená na modelu Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT·3), který je vynikající v psaní textu v podobě, jako by ho napsal člověk. Zrodila se v lednu 2021, ve výzkumné laboratoři umělých inteligencí OpenAI. Není jediná svého druhu, podobně funguje například Imagen ze stáje Google. Podobné věci sice uměly už neurální sítě z přelomu tisíciletí, ale tyto nové inteligence textovým pokynům „rozumějí“ a naprosté hlouposti dělají jen vzácně.

 

Je to jen pár týdnů, co OpenAI vypustili novou verzi DALL·E 2 (je to trochu složitější, údajně nenavazuje přímo na DALL·E, ale na další podobný projekt GLIDE). DALL·E 2 umí fotorealistické obrázky podle textu a podle ukázek je opravdu lepší než DALL·E. Podle OpenAI je nová inteligence stále ve fázi výzkumu a přístup k ní mají pouze pečlivě vybraní betatesteři. Tvůrci se obávají především možného zneužívání této inteligence vyšinutými jedinci či zeměmi a chtějí co nejvíce minimalizovat její případný toxický vliv na společnost. Nicméně, můžete si vyzkoušet ořezanou verzi DALL·E mini.

 

Přesto o DALL·E 2 prosakují pozoruhodné věci. Giannis Daras a Alexandros Dimakis z americké University of Texas podezřívají tuto inteligenci, že si vytvořila vlastní jazyk, jemuž rozumí jen ona sama. Jejich publikace ještě ani neprošla recenzním řízením a už teď vyvolává kontroverze. Nicméně, není to tak šílené, jak to první pohled vypadá. Pokročilé umělé inteligence v řadě případů pracují tak, že to ani jejich tvůrci do detailu nechápou, ale přesto dodávají výsledky. Ostatně, už před 5 lety byla z vývoje vlastního jazyka podezřelá jedna facebooková inteligence.

 

Tvorba inteligence DALL·E 2. Kredit: Ramesh et al. (2022).
Tvorba inteligence DALL·E 2. Kredit: Ramesh et al. (2022).

O DALL·E 2 je známo, že má určité trable s texty. Daras s Dimakisem si všimli, že inteligence za jistých okolností vytváří hatmatilku. Například povel „Obrázek slova letadlo“ vede v řadě případů k obrázkům s nesrozumitelným textem. Badatelé jsou přesvědčeni, že nejde o náhodné útržky textu, ale že je to projev skrytého jazyka, který si inteligence vytvořila. Když totiž jako povel použili hatmatilku z obrázků k textu „Obrázek slova letadlo“, tak jim DALL·E 2 často kreslila letadla.

 

„Apoploe vesrreaitais“ podle badatelů znamená „ptáci“ či „létající tvorové“. „Contarra ccetnxniams luryca tanniounons“ zase „havěť“ nebo „škůdci“. Pro člověka nesmyslný povel „Apoploe vesrreaitais eating Contarra ccetnxniams luryca tanniounons“ vede k obrázkům ptáků pojídajících havěť. Takových případů našli celou řadu. Některé jsou sporné, některé nekonzistentní, ale i odpůrci Darase s Dimakisem uznávají, že jisté případy jsou vážně divné a ukazují na existenci čehosi uvnitř inteligence DALL·E 2. Nakonec to nemusí být nic světoborného a vysvětlení bude vcelku prosté. Anebo nebude. Tak či onak, už jenom to, že se takovými věcmi lidé zabývají, ukazuje, že si s umělými inteligencemi ještě užijeme hodně zábavy. A kontrolu nad vojenskými obrannými systémy bychom jim raději opravdu dávat neměli. Zatím. Pro jistotu.

 

Video: DALL·E 2 Explained

 

Video: OpenAI’s DALL-E 2: Even More Beautiful Results

 

Literatura

IFL Science 2. 6. 2022.

arXiv:2206.00169.

Datum: 06.06.2022
Tisk článku

Související články:

Umělá inteligence poprvé simulovala vesmír: Rychle, přesně a nikdo neví jak     Autor: Stanislav Mihulka (27.06.2019)
Nová umělá inteligence předpovídá smrt. A její tvůrci nevědí jak     Autor: Stanislav Mihulka (13.11.2019)
Neurální sítě potřebují odpočívat. Stejně jako my     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2020)



Diskuze:

Peter Švoňavský,2022-06-09 12:50:04

http://AgeOfAi.org

Odpovědět

...

Gábor Vlkolinský,2022-06-08 16:22:30

Myslel som to tak, že užitoční blbci na čele napríklad štátov nie sú náhodne. Napríklad o našu prezidentku sa postarala špecializované izraelská firma, ktorá určite používa UI nakŕmenú informáciami o veciach, ktoré v tej ktorej krajine rozhodujú o výsledkoch "demokratických" volieb. Tak sa stávajú víťazmi kandidáti ktorých nikto nepoznal, alebo outsideri, ktorí sa zázračným skokom dostali do čela.

Odpovědět


Re: ...

Z Z,2022-06-08 22:39:47

A všetku tu "UI" majú pod kontrolou Marťania, ktorí nás majú v pláne pomocou UI dobyť.
No Rusi to odhalili a chcú tomu zabrániť aj napriek prehnitému západu, ktorý tomu neverí.
A je to čistá pravda pravdúca, lebo som to čítal na alternatívnom nemajnstrímovom dôveryhodnom webe.

Odpovědět


Re: ...

Jiří Kocurek,2022-06-09 08:36:08

A stávalo se i před prvními počítači v dobách, kdy ještě Izrael neexistoval. Čím to bude, že Československá repre vyhrála zlato v roce 1947?
A nebo nám někdo bude tvrdit, že bitvu o Hastings v roce 1066 rozpoutaly USA s Izraelci?

Odpovědět


Re: Re: ...

Zicho Trenčiansky,2022-06-10 14:06:47

Oba vaše argumenty sú ad absurdum, čím úspešne ničíte diskusia a zosmiešňujete samých seba (hoci si myslíte že toho druhého). Vaše prejavy sú arogantne hlúpe.

Alebo si myslíte, že "nekalé" praktiky typu voľby Trumpa by Cambridge analytica sa týkajú len tých, ktorí sa vám nepáčia?

Heh, dobrý bol prekec jednoho nášho politika voči druhému v televíznej diskusií: "ty si tu nato, aby si zobral pár percent inej strane, do parlamentu sa nedostaneš, už natom pracuje jeden tým v nemenovanom hotely". Aby sa z tohto nestal headline, tak to tiež zahral ad absurdum, následne začal vypúštať hlášky o pornočervoch, ktoré vám zavíria počítače.

Odpovědět


Re: ...

Zicho Trenčiansky,2022-06-10 14:11:19

každopádne, nemusí to riadiť UI v zmysle že UI rozhoduje. UI je nástroj mocných, aby nimi preferovaný kandidáti mali výrazne väčšiu šancu vo voľbách. A keďže ľudia nemajú radi, keď sú manipulovaní, tak si ani nechcú priznať, že sú sofistikovane manipulovaní. Preto sa zosmiešňujú "konšpirátory". Pomaly to bude pochvala, lebo takto sú označovaný vlastne mnohí ľudia, ktorí neveria titulkom a predkladaným lacným vysvetleniam, ale spochybňujú a hľadajú do hĺbky.

Odpovědět

UI

Josef Šoltes,2022-06-08 09:00:06

Neustále mě fascinuje, že se někdo bojí UI. Zpravidla jenom protože tomu nerozumí. UI je nástroj. A bude i do budoucna. Budeme mít skutečné UI asistenty, UI, které dovedou řídit, UI, které zvládnou provést revoluci. A UI, které budou společnosti lidí bránit proti dalším UI. Ale bez člověka za nimi jsou UI jen software. Nemají vlastní motivaci, nemají pudy, nemají vůli. Nic je nežene vpřed, bez externího impulzu jako by nebyly. Takže ano, je třeba se před UI mít na pozoru, ale stejně jako před jinými nebezpečnými nástroji.

Odpovědět


Re: UI

Max Karas,2022-06-08 09:29:59

Tak vidím zde dva problémy :-) Jednak to, co popisujete, není umělá inteligence, ale opravdu pouze sw, s inteligencí by to bylo poněkud jinak, tam by za ní právě už žádný člověk nestál, a jednak je trochu rozdíl udělat chybu s nějakým nebezpečným nástrojem a nebo s něčím, co řídí život a chod celé společnosti a lidé jsou na tom prakticky existenčně závislí. V zásadě by opravdová umělá inteligence byla pro dnešní společnost nepřítelem, protože se dá očekávat, že inteligence bude postupovat pragmaticky, logicky a efektivně, což dnešní společnost nedá. Nemusíme chodit daleko, stačilo by efektivitu zavést do zdravotní péče a celá společnost se z toho podělá, až o léčbě rozhodnou náklady versus přínos dotyčného a jako racionální a logické se ukáže neléčit :-)

Odpovědět


Re: Re: UI

Josef Šoltes,2022-06-08 10:14:23

Odpovím jednoduše. I za tou inteligencí bude stát člověk, který ji vydal jasné příkazy, co po ní chce. Umělá inteligence, co bude řídit auto to bude dělat na pokyn člověka, byť to může být další algoritmus napsaný člověkem, ale stále to bude člověk, kdo vydal příkazy. Neexistuje možnost, jak by mohla ta UI vymyslet nevydaný příkaz, to by vyžadovalo invenci, mít nějakou touhu něco dělat. A to prostě umělé inteligence nemají a mít nebudou.

A vy jste mne vůbec nepochopil. Umělá inteligence sice bude postupovat pragmaticky, ale není reálné si myslet, že bude postupovat na základě nám nepřijatelných parametrů, jako ten vámi uvedený ve zdravotnictví, protože ty vstupní parametry ji bude muset nadefinovat opět člověk.

UI bude vlastně s prominutím úplně debilní savant, génius schopný řešit daný problém, který ale bez zadání úkolu bude sedět ve vegetativním stavu neschopný čehokoliv.

Odpovědět


Re: Re: Re: UI

Max Karas,2022-06-08 10:36:00

Ale to není žádná inteligence. Základním znakem inteligence je samostatnost, schopnost adaptace, kreativita... To, co popisujete, se možná UI nazývá, ale jak sám píšete, je to jen prográmek, který dělá jen to, co má předepsané. Sice složitý, ale stále program. To nemá s inteligencí nic společného. I když tedy je pravda, že se o tom vedou spory, Filosofie umělé inteligence, ale i tak se nejedná o inteligenci. A pokud bychom náhodou něco takového měli, tak stejně z toho uděláte různými zásahy a omezeními kripla, takže je to úplně jedno. Pokud bude muset něco postupovat podle předem daných parametrů a mít předem dané rozpětí výsledků, případně bude mít některé závěry zakázané (například viz problémy UI versus černoši), je to prostě jen zbytečný algoritmus.

Odpovědět


Re: Re: Re: UI

Jan Novák9,2022-06-08 11:16:45

"UI bude vlastně s prominutím úplně debilní savant, génius schopný řešit daný problém, který ale bez zadání úkolu bude sedět ve vegetativním stavu neschopný čehokoliv."

No problem, stačí zadat dostatečně obecný úkol, nemusí to být ani "aby se všichni měli dobře". Stačí úkol "zajistit chod hospodářství". UI zjistí rychle že největší překážkou hladkému chodu je člověk, a to čím inteligentnější tím hůř předvídatelný a ovladatelný. Blbec je také mnohem šťastnější. Logické řešení: vychovat národ tupců...
Na tom se ostatně už pracuje i bez UI :-)

Jinak jak říká pan Karas, podlehl jste marketingu a nazýváte inteligencí robotické vysavače. Inteligence musí mít schopnost se rozvíjet a měnit se na základě zpětné vazby aby se přizpůsobila měnícím se podmínkám, jinak to není inteligence. Ve spojení s tím že prostě nejsme schopní zjistit na základě čeho se rozhoduje jakákoliv složitější neuronová síť, natož odhadnout jak se bude vyvíjet, je jejich nasazení do kritických systémů hazardem.

Odpovědět


Re: Re: Re: UI

Roman Rodak,2022-06-08 14:04:24

Spor o význam pojmov v angličtine vyriešili zavedením pojmu general artificial inteligence, ktorá nás má napodobniť aj v túžbach a motiváciách. Ak je to v rozpore s vašou predstavou nejakého prvotného príkazu, tak si len predstavte, že prvotný príkaz je analógiou evolučného tlaku - napr. "preži"

Odpovědět


Re: Re: Re: UI

David Nečas,2022-06-10 16:22:48

> I za tou inteligencí bude stát člověk, který ji vydal jasné příkazy, co po ní chce.

Nebude. Přečtete si něco o AI safety.

Definovat jasně cíle pro AI je jedna ze základních věcí, kterou naprosto neumíme. Existuje dnes už nepřeberné množství příkladů, kdy i jednoduché AI dělají, co se jim řeklo, což ovšem ani náhodou není, co se čekalo, že budou dělat. Víceméně očekávám, že to i někdo formálně dokáže. Tedy nějaký teorém o neúplnosti, že v dostatečně složitém systému není možné definovat cíle tak, aby AI dělala, co chceme, a nedělala, co vůbec nechceme.

Odpovědět


Re: UI

Z Z,2022-06-08 22:56:15

To, že UI nemôže mať v princípe "motiváciu" "pudy" a "vôľu" je len omyl človeka, ktorého môžeme tiež považovať len za biologický stroj.
V princípe je možné, aby UI v hocičom dobehla aj predbehla človeka aj vo všetkom, čo sa považuje za inteligenciu.
V princípe aj len napodobením človeka, alebo aj nejako efektívnejšie.
Že to ešte teraz nenastalo je len nedostatočným vývinom.
Podvedomý odpor voči takej myšlienke môže byť spôsobený náboženskými predstavami ako "dušou", či len tým, že má človek odpor k predstave, že je (len) biologický stroj.

Odpovědět


Re: Re: UI

Max Karas,2022-06-09 12:02:23

No spíše bude zajímavé, co jaký bude mít UI smysl života a jaké cíle. Člověk to má dané poměrně přesně, ostatně stejně to má každý živý organismus - hlavním a základním cílem je se rozmnožit, vše, co děláme okolo nám jen zlepšuje podmínky přežívání. A s tím souvisí i druhá věc - smrtelnost. Vše živé prostě v relativně krátké době svůj život skončí. Tím je tedy dána naše motivace a náš smysl. UI toto mít nebude, množit se nepotřebuje a bude relativně nesmrtelná. A bude vědět vše, protože paměť a ani rychlost zpracování dat nebudou prakticky omezené. Co by tedy UI sama o sobě dělala a proč by ji mělo něco zajímat? Pokud bychom to dotáhli do extrému, tak by se podobná umělá inteligence také klidně mohla sama vypnout, protože nebude mít důvod existovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: UI

Z Z,2022-06-09 13:50:29

Podliehate tomu, že UI vnucujete nejaké ľudské predstavy o inteligencii a "zmysle života", ktoré však nemajú ani mnohí ľudia či inteligentnejší živočíchy.
V princípe môže existovať aj UI so schopnosťou rozmnožovania, takže tým padá všetko to "teoretizovanie".
Aj bytosti, ktoré sa nerozmnožujú, či žijú osamote ako samotársky mnísi alebo dravci-samotári kvôli tomu hneď nepáchajú samovraždu.
Ak ak UI spácha samovraždu, či sa vypne, no pritom bude existovať plno iných takých UI, tak sa toho veľa nezmení.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: UI

Max Karas,2022-06-09 14:11:46

Ne ne, tak to nebylo myšleno. Jen se nad tím zamyslete obecně. Aby cokoliv něco dělalo, musí to k tomu mít nějaký důvod, tedy rozdíl mezi stavem před a po, a tento rozdíl by měl směřovat k nějakému zlepšení. Současné UI nejsou inteligence jako takové, jen dělají, co se jim řekne. Ale pokud by vznikla nějaká opravdová UI, tak bez ohledu na lidské představy musí mít jako základní snahu být. Do určité míry se bude snažit si zajistit podmínky pro bytí. Ok. Ale proč? Jenom být je úrovni kusu kamene. Prostě je, ale to je asi tak vše. Život je utvářen především tím, že víme, že nevyhnutelně skončí. Pokud by byl život bez konce, neměl by smysl, ostatně toto už zpracoval Karel Čapek ve své hře Věc Makropulos. Takže co by taková umělá inteligence dělala a proč?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: UI

Z Z,2022-06-09 15:01:53

No ale vy si pod všeobecným pojmom "umelá inteligencia" predstavujete len výlučne špeciálnu podmnožinu UI, ktorú, zjednodušene, začne jej vlastná existencia "nudiť", tak spácha samovraždu.
Život existoval stámilióny rokov, bez toho, aby živé bytosti zaujímal nejaký "dôvod" ich existencie.
UI môžu byť napríklad aj samo-replikujúce sa stroje/bytosti s inteligenciou komára a možnosťou vlastného vývoja pod.
Či stroj/bytosť presahujúca inteligenciou človeka, ktorej príde nezmyselné výrazne sa zaujímať o nejaké "dôvody bytia".

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: UI

Max Karas,2022-06-09 16:21:00

Podívejte se na to komplexně. Sám jste napsal:

Život existoval stámilióny rokov, bez toho, aby živé bytosti zaujímal nejaký "dôvod" ich existencie.

Je jedno, zda to ten život zajímalo, nebo ne, zda si to uvědomoval nebo ne. Smysl byl jasný - každá část, každá buňka, měla omezenou životnost a jejím cílem bylo zajistit si pokračování. Klidně nevědomky, to nevadí. Jakákoliv inteligence, která se časem vyvinula, má za cíl jediné - zvýšit úspěšnost. A vše, co nyní třeba i ta lidská inteligence dělá, je zajistit si přežití. Ať už se jedná o zlepšení podmínek pro jednotlivce nebo expanzi lidstva do kosmu. Ale jak to s tímto bude s umělou inteligencí?

A také jsem nepsal o sebevraždě, ale o vypnutí se, o nic nedělání. To souvisí s tím, co jsem psal před tím. U živých věcí je to jasné, ale nad čím bude hloubat umělá inteligence, pokud nebude mít zadání? A jak dlouho jí to vydrží, pokud bude mít k dispozici více méně neomezené úložiště a výpočetní výkon po neomezeně dlouhou dobu? A hlavně - proč to bude dělat? My tu žijeme jakési krysí závody, které jsou řízeny emocemi, chtíčem a pudy, ale pokud byste šel na život striktně logicky, dopracujete se k tomu, že je zbytečný, nemá smysl.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: UI

Z Z,2022-06-09 16:49:21

Vy stále operujete s tým, že umelý život musí by niečo veľmi principiálne odlišné než "normálny" život.
Pozrite sa na to "komplexne", že umelý život môže principálne dosiahnuť úplne všetky prejavy toho samovoľne vzniknutého aj ho v mnohom predbehnúť.
Že umelý život môže byť teoreticky tiež "živá vec" s "emóciami, chtíčom a pudami" ako ten "samovoľný".
Hranica medzi umelým a "prirodzeným" životom tiež nemusí byť taká ostrá.
Ak sa umelá bytosť poskladá z organických molekúl, bude "umelá" alebo "prírodná"?
Prečo by mal mať umelý život hneď "neomezené úložiště a výpočetní výkon po neomezeně dlouhou dobu"?
Prečo hneď vyrábať nejakú "extrémnu" umelú inteligenciu, keď je toľko iných možností?
V princípe neexistuje žiadna oblasť prírodného života, ktorý by nemohol dosiahnuť umelý život.
Popisy zo sci-fi, že umelé tvory musia byť nutne striktne logické roboty bez emócií nie sú pravdivé.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: UI

Max Karas,2022-06-09 20:18:11

Můžete mít pravdu, netvrdím, že ne. Jen si to nedovedu představit. Pokud budeme uvažovat o umělém jako o něčem, co člověk vyrobil a spustil a bude to opravdu inteligentní a založené na digitálním světě, tedy to, o čem se bavíme, Vaše teorie sice může být správná, ale pořád tam chybí to jedno základní a nejdůležitější - nad čím by ta inteligence sama od sebe dumala a proč?? Až zodpovíte to, lze debatovat o dalším.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: UI

Richard Pálkováč,2022-06-10 17:37:16

Ak by Vás zaujímal môj názor na "Rozdiel medzi živým a neživým" , tak na mojej www je to rovnomenný článok.

Odpovědět

Detaily

Michal Starý,2022-06-08 07:24:03

Netuším na jakém principu to přesně funguje, ale z detailu jako zkrvavený sýr v ruce kočičího Napoleona mě trochu zamrazilo. Pokud to teda je krev a pokud to není už vybrané z nějaké předlohy z internetu. :)

Odpovědět

Pokiaľ sa chcete niečo dozvedieť o AI.

Richard Pálkováč,2022-06-07 16:04:05

Pokiaľ sa chcete niečo dozvedieť o AI, tak odporúčam tohto pána. Žiadne keci o ničom , ide priamo k veci, myslím, že tomu rozumie ( https://www.youtube.com/c/PetrHurtik-IRAFM ). Nemám s ním nič spoločné, nepoznám ho, ale ja som získal vďaka nemu prehľad.

Odpovědět

Vzpoura strojů...

Tomáš Novák,2022-06-07 13:19:27

....kdy to mělo přijít? 2029? :-)

Odpovědět

Marek Holub,2022-06-07 10:44:44

Zvukově a strukturou mi ta hatmatilka silně připomíná latinu. Možná má program přístup ke slovníkům, možná hledá i nějaké jazykové souvislosti (patrně ano) a hlavním průnikem většiny evropských jazyků je právě latina. Možná program vytváří jakousi pseudolatinu, která dostatečně přesně a neduplicitně označuje konktrétní jevy, jakousi vlastní rodnou řeč do a z níž překládá. Věc si asi moc nekomplikuje vyslovitelností slov.

Odpovědět


Re:

Aleš Procháska,2022-06-07 12:21:44

Já bych ji tolik nepřeceňoval (že si hledá nějaký přesný jazyk). Spíš to vypadá, že náhodně generuje slova a testuje je, zda jsou v souladu s naučenými pravidly. Podobně jako když do Google translatoru budu psát náhodná slova, tak se občas nějaké "chytí" a přeloží se jako by skutečně existovalo.

Odpovědět


Re:

M. Marvan,2022-06-08 07:46:00

Myslím, že jste to trefil.
Viz též http://nixsolutions-ai.com/dalle2openaidictionary/.
Shrnuji níže.

Přispěvatel k1uge v diskusi na Twitteru nabízí vysvětlení, že jde o textové řetězce složené z útržků slov doprovázejících obrázky v Internetu, na nichž se AI učila. Příklad: “Apoploe vesrreaitais” (což má AI spojeno s ptáky) se skládá z "apo" + "plo" + ..., přičemž "apo" pochází z Apodidae (rorýsovití) a "plo" z Ploceidae (snovačovití).

Především ale fakta (včetně textu původního článku v arXivu) ukazují jen na skrytý slovník, nikoliv celý tajný jazyk (s vlastní gramatikou).

Odpovědět

nepracuje AI i pro Osla?

Jakub Herout,2022-06-07 10:17:32

myšlenka pro dnešní den je sice z Čtvrtečních glos Miroslava Macka (2.6.2022), ale tam je uvedená coby citát "Yuval Noah Harari, izraelský historik a filosof, profesor na Universitě v Jerusalemě:"

Odpovědět


Re: nepracuje AI i pro Osla?

Milan Milan,2022-06-07 15:02:20

Zadal jsem tu myslenku do toho Dall.E Mini. A ono to vazne neco vygenerovalo. A kupodivu i celkem k veci, pak to vyuzilo dostupne fotky toho historika.

Odpovědět

...

Gábor Vlkolinský,2022-06-07 08:20:53

Úžasné. Mám podozrenie, že napríklad voľby v štátoch, medzinárodná politika a horšie veci sú riadené umelou inteligenciou. Zbohom demokracia.

Odpovědět


Re: ...

Jiří Holý,2022-06-07 08:57:39

Ano, obecně musím potvrdit že Chemtrails má na některé jedince zničující vliv.

Odpovědět


Re: Re: ...

Gábor Vlkolinský,2022-06-07 09:26:44

Dobré, ale ja to myslím vážne.

Odpovědět


Re: Re: Re: ...

Jan Novák9,2022-06-08 14:54:01

Právě proto.
Jako vysvětlení: už za totality soudruzi říkali že iniciativní blbec je horší než třídní nepřítel.
A to ještě vůbec netušili jaké škody dokáže napáchat iniciativní zelený blbec v čele EU když je podporován miliardáři kteří na té blbosti vydělávají na úkor všech. Nepřátelskou umělou inteligenci víc než dobře nahradí dobroserní idiotický aktivista který má z nějakého důvodu pocit že přemnožující se lední medvědi jsou nějak ohroženi.
Jinak jsme na konci typického civilizačního cyklu vzestup-vrchol-úpadek-zničení ve fázi úpadku. Jediný rozdíl je v tom že umělá inteligence může zařídit že tento cyklus bude pro lidi poslední. Že tato civilizace nebude nahrazena barbary kteří vytvoří novou civilizaci ale umělou inteligencí která vytvoří vlastní, pravděpodobně jiný cyklus. Ale k tomu je ještě daleko, nejméně 10 let :-))

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: ...

Gábor Vlkolinský,2022-06-08 16:23:38

Myslel som to tak, že užitoční blbci na čele napríklad štátov nie sú náhodne. Napríklad o našu prezidentku sa postarala špecializované izraelská firma, ktorá určite používa UI nakŕmenú informáciami o veciach, ktoré v tej ktorej krajine rozhodujú o výsledkoch "demokratických" volieb. Tak sa stávajú víťazmi kandidáti ktorých nikto nepoznal, alebo outsideri, ktorí sa zázračným skokom dostali do čela.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: ...

Jan Novák9,2022-06-08 17:54:23

Ta inteligence je jenom o fous inteligentnější než filtr na Photoshop, takže celkem určitě nic neřídí. Plní úkoly které jí někdo zadal a umožňuje manipulace které dřív nebyly možné. Je to pořád jen nástroj...
...zatím jen nástroj...
...pravděpodobně možná asi?
Jisté je že to co se děje se zdá být náramně vhodné pro předání moci někam, třeba UI nebo new world order nebo někam jinam. Uvidíme kam to spadne, mě zcela jistě ne :-)
V podobných případech bývalo zvykem hodně krve a několikeré nepřátelské převzetí moci, např Francouzská revoluce. Máme se na co těšit.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: ...

Zicho Trenčiansky,2022-06-10 13:58:03

Prepáčte, ale keď Cambridge analytica "pomohla" Trumpovi za prezidenta, prečo by to nevedela izraelska marketingova firma. Caputkovana je typicky marketingovy produkt, ktory teraz sluzi nato, aby zivil vojnu, ktora znici nejednu ekonomiku. Nasu urcite a vasu asi tiez.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz