Americká armáda dostala s předstihem 300 kW bojový laser  
Lockheed Martin si pospíšili s vývojem laseru o výkonu 300 kW pro zbraňové systémy. Dodali ho armádním vývojářům Office of the Under Secretary of Defense for Research & Engineering OUSD (R&E), kde se stane součástí různých technologických demonstrátorů. Ještě letos čekají tento rekordně výkonný bojový laser laboratorní i terénní testy.
Technologický demonstrátor IFPC-HEL. Kredit: Lockheed Martin.
Technologický demonstrátor IFPC-HEL. Kredit: Lockheed Martin.

Laserové zbraňové systémy přicházejí. Společnost Lockheed Martin doručila svůj doposud nejvýkonnější bojový laserový systém americké armádní agentuře Office of the Under Secretary of Defense for Research & Engineering OUSD (R&E), a to s předstihem. Vojenští vývojáři ho budou instalovat na různé technologické demonstrátory, určené proti rozmanitým cílům.

 

Torpédoborec USS Preble s laserovým systémem HELIOS. Kredit: USN/Lockheed Martin.
Torpédoborec USS Preble s laserovým systémem HELIOS. Kredit: USN/Lockheed Martin.

Ve dvacátých letech jsme svědky rychlého vývoje bojových laserů ze slibného konceptu směrem k prakticky použitelným zbraňovým systémům. Není to ale jednoduché. Jde o velmi komplexní zbraně a jejich design naráží na rozmanité problémy. Tvoří je řada subsystémů, jako zdroje energie, lasery a jejich obslužné prvky nebo zaměřovací systémy. Všechny se musejí vyvíjet a zároveň být plně integrované, nejenom funkční, ale také spolehlivé. Aby výsledný laserový systém fungoval jako praktická zbraň na moři, na souši, ve vzduchu, a také ve vesmíru.

 

Logo.Kredit: Lockheed Martin.
Logo.Kredit: Lockheed Martin.

Nejdůležitější komponentou je samozřejmě samotný pevnolátkový laser. Lockheed Martin v tomto případě vytáhl jeho výkon na rekordních 300 kW. To je pětinásobek oproti výkonu taktického laserového systému HELIOS, který Lockheed Martin letos v srpnu (2022) dodal americkému námořnictvu, aby s ním vybavili svá plavidla v aktivní službě.

 

Nový 300 kW laser bude využit v několika armádních projektech technologických demonstrátorů, včetně laserového zbraňového systému Indirect Fires Protection Capability-High Energy Laser (IFPC-HEL) Demonstrator. Ještě letos by měly následovat laboratorní i terénní testy, do nichž bude zapojen 300 kW laser.

 

Navyšováním výkonu laseru se tyto zbraňové systémy stávají účinnějšími. Obstojí proti větším a více chráněným cílům na větší vzdálenost a mohou je rychleji neutralizovat. Jak uvádí Rick Cordaro z oddělení Lockheed Martin Advanced Product Solutions, vývojáři Lockheed Martin zvýšili výkon a efektivitu bojového laseru, přičemž zároveň snížili jeho hmotnost a objem. To podle Cordara podstatně omezí problémy s nasazením výkonných laserových systémů na bojištích.

 

Video: Finally: The US Army Receives a lethal new 300 kilowatt laser gun

 

Literatura

New Atlas 18. 9. 2022.

Datum: 19.09.2022
Tisk článku

Související články:

Bojové stroje U. S. Army dostanou rekordní laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (20.03.2017)
US Army vyvíjí nejvýkonnější laserovou zbraň: Bojový femtosekundový laser     Autor: Stanislav Mihulka (25.02.2021)
Letoun palebné podpory AC-130J dostane letecký laser AHEL     Autor: Stanislav Mihulka (09.10.2021)
Americká armáda vyvíjí 300 kW laserovou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (30.10.2021)



Diskuze:

ICBM

Petr Pavlata,2022-09-20 03:19:42

Dokáže (teoreticky) takový systém sundat ICBM?

Odpovědět


Re: ICBM

Vojtěch Kocián,2022-09-20 07:35:33

Pochybuji. Během vzestupné fáze je ICBM zranitelná, ale to probíhá nad územím útočníka. Přeletová fáze je hodně vysoko, takže lasery budou mít velký problém s rozptylem paprsku. Nevím, jaký je teoretický dostřel, ale ani ve vakuu (kdyby se to přes všechny důvody, proč to nedělat, namontovalo na satelit) to nebudou tisíce kilometrů. A během sestupové fáze je hlavice střely jednak velmi rychlá a také chráněná tepelným štítem a extrémně horkým vzduchem v okolí.

Odpovědět


Re: Re: ICBM

Macko Pu1,2022-09-20 20:12:50

Kedze luke z star wars trafil vetraciu sachtu hviezdy smrti, je to mozne. Nestavil by som na to ale ani kurzom 1000:1.

Odpovědět


Re: Re: Re: ICBM

D@1imi1 Hrušk@,2022-09-21 13:16:49

Problém není se trefit. Problém je, že koherence laserů není pro takové vzdálenosti dostatečná. Je to jako svítit na někoho baterkou z půl kilometru. Navíc dochází k výraznému rozptylu atmosférou. Takže návratový modul jaderné hlavice trefit lze, ale nijak mu to neuškodí.

Odpovědět

Kdy

Tomáš Novák,2022-09-19 15:14:38

...to dostane ukrajinská armáda?

Odpovědět


Re: Kdy

Andrea Havlíčková,2022-09-24 02:08:38

Jak jinak ;) Ale bude úplně marná ...

Odpovědět


Re: Re: Protože nedodali kolik W/cm2 dopadá do cíle vzdáleného 1 km; 2 km; 4km; 8 km; 16 km; 32 km; 64km; 128 km... !!!

Josef Hrncirik,2022-09-25 10:37:02

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz