Přírodní výběr v akci: V Černobylu zčernaly rosničky!  
Černobyl se oproti všem očekáváním nestal přízračnou radioaktivní pustinou, ale tavícím kotlíkem evoluce, který uvařil pozoruhodný příběh rosniček, co zčernaly. Některé z rosniček v Černobylské zóně jsou temné jako noc. Je to kvůli melaninu, který je výborně chrání před účinky ionizujícího záření.
Vlevo temná rosnička, vpravo běžná zelená. Kredit: Germán Orizaola/Pablo Burraco, CC BY.
Vlevo temná rosnička, vpravo běžná zelená Hyla orientalis. Kredit: Germán Orizaola/Pablo Burraco, CC BY.

Během nechvalně známého Černobylského incidentu se v roce 1986 uvolnilo do prostředí doposud rekordní množství radioaktivního materiálu ve známé historii. Lidé se odstěhovali, ale předpovědi zničené jaderné krajiny se nenaplnily. Po více než 30 letech tam nevznikla apokalyptická pustina, ale přírodní ráj, doslova orgie biodiverzity.

 

Pablo Burraco. Kredit: P. Burraco, The Conversation.
Pablo Burraco. Kredit: P. Burraco, The Conversation.

Jde o skvostný fenomén, který jasně ukazuje, že naše představy o působení radioaktivního záření na prostředí jsou, řekněme, poněkud pokřivené. To ale zároveň neznamená, že by záření nemělo na přírodu žádný vliv. Jen to naprosté většině živočichů a rostlin vadí podstatně méně než lidem. Naše tělo je v tomto ohledu velice zranitelné.

 

Každopádně, Černobyl je brutální a zároveň pozoruhodný nezamýšlený experiment, který nám prozrazuje mnoho cenného. Biologové momentálně slaví, protože jim Černobyl nabídl velice sexy příklad fungování přírodního výběru. Mohl by bez potíží nahradit vyčpělé a navíc kontroverzní příběhy můry drsnokřídlece březového v začouzené Velké Británii a bakteriální rezistence vůči antibiotikům. Uznejte, „Zčernalé rosničky z Černobylu“ se budou pěkně vyjímat v učebnicích.

 

Jezero Glyboke, jedna ze studovaných lokalit. Kredit: Germán Orizaola.
Jezero Glyboke v Černobylské zóně, jedna ze studovaných lokalit. Kredit: Germán Orizaola.

Pablo Burraco a Germán Orizaola ze švédské Uppsala universitet prostudovali zbarvení kůže zad u více než 200 samců rosničky Hyla orientalis. Nachytali je ve 12 rybnících, které představují gradient od velmi kontaminovaných míst v Černobylu, až po běžnou krajinu s normálním přírodním pozadím (backround radiation).

 

Badatelé zjistili, že rosničky, které jsou obvykle trávově zelené, v Černobylu nápadně zčernaly. Některé jsou černé jako noc. Není to tím, že by se okolí Černobylu proměnilo v temný močál. Zčernaly ty rosničky, které se v době incidentu nacházely v nejvíce zasažených oblastech. Hlavní roli sehrál melanin, tmavý pigment, který zároveň funguje jako aktivní ochrana proti ionizujícímu záření. Stíní, ale také neutralizuje ionizované molekuly.

 

Stejně jako v případech drsnokřídlece i bakteriální rezistence, zčernalé rosničky jsou produktem přírodního výběru, tedy mikroevoluce. Vlastně nevzniklo nic zásadně nového. I v běžné krajině se občas objeví tmavší rosničky. Nejsou ale v zorném poli přírodního výběru, respektive může to být i problém, pokud jde o maskování. V Černobylu se ale ukázalo, že zčernání je ohromná výhoda, protože chrání před zářením. Tmavé rosničky se tam lépe množí, což je voda na mlýn mikroevoluce. A jak se opět potvrdilo, že přírodní výběr může být neuvěřitelně rychlý.

 

Video: German Orizaola on the (radioactive?) frogs of Chernobyl


Literatura

The Conversation 28. 9. 2022.

Evolutionary Applications 29. 8. 2022.

Datum: 01.10.2022
Tisk článku

Související články:

Černobyl kypí životem     Autor: Stanislav Mihulka (08.10.2015)
Chiméry kvasinek a sinic odkrývají tajemství dávné evoluce     Autor: Stanislav Mihulka (03.05.2022)
Evoluce je zřejmě mnohem rychlejší a mocnější, než jsme si mysleli     Autor: Stanislav Mihulka (01.06.2022)



Diskuze:

to jsou mi závěry :-D

Čestmír Berka,2022-10-06 12:56:37

"Nachytali je ve 12 rybnících, které představují gradient od velmi kontaminovaných míst v Černobylu, až po běžnou krajinu s normálním přírodním pozadím (backround radiation).



Badatelé zjistili, že rosničky, které jsou obvykle trávově zelené, v Černobylu nápadně zčernaly. Některé jsou černé jako noc. Není to tím, že by se okolí Černobylu proměnilo v temný močál. Zčernaly ty rosničky, které se v době incidentu nacházely v nejvíce zasažených oblastech."

Nějak se stydí napsat, jaký je ten gradient :-D V přírodě jsou tyto rosničky tmavé i jinde, stačí trochu googlovat. To, že "zčernaly ty rosničky, které se v době incidentu nacházely v nejvíce zasažených oblastech" je po 36 letech od havárie dost legrační věta.

Melanin samozřejmě před gama zářením nechrání. Kůže samozřejmě po ozáření pigmentovat může.
Na Zemi je dost míst, kde je přírodní pozadí vyšší, než v Černobylu.

Odpovědět


Re: to jsou mi závěry :-D

Čestmír Berka,2022-10-06 18:02:43

podíval jsem se na text a můj dojem: no, 189 žabáků ( males) z 12 lokalit - 8 z "kdysi radioaktivních" míst a 4 z nezasažených míst - to je vskutku silný vzorek.. Melanin nemůže odstínit radioaktivitu z Cesia 137 - bylo by to popření fyziky. To, že ozářená kůže pigmentuje je známé - je to ovšem jen reakce v kůži po vysokých dávkách- a v relativně tenké vrstvě. To, že by se dědila se mi moc nezdá. Na závěry je moc brzy...

Odpovědět

Melanin je každopádně prospěšný.

Dalimil Ryšavý,2022-10-03 09:16:09

Nevím, zda se tohle řešení experimentujícím rosničkám osvědčí, ale vím nabeton, že vznik života a jeho evoluce, byly, jsou, a budou vždy otázkou experimentování. Tedy i nacházení slepých uliček.

Odpovědět

Záření

Ivan Bílý b,2022-10-03 09:12:09

Energie gama záření z radionuklidů je úplně někde jinde než UV, před kterým organická látka může chránit. Beta a alfa záření jsou pak ještě úplně něco jiného. Zejména alfa zářiče jsou škodlivé především uvnitř těla.

Tvorba melaninu může být nějakou reakcí, ale dost jistě nechrání před zářením z radioaktivních látek.

Odpovědět


Re: Záření

Florian Stanislav,2022-10-03 21:37:28

Energieí fotonů UV mezi 3,1 a 124 eV.
Energie gama záření nad 10 keV, čili asi několikasetkrát větší jak UV záření.
Energie beta záření do 1,15 MeV. Jsou to nabité částice ( elektrony) a jádro je vychyluje a vzniká brzdné záření ( i typu RTG). Doporučuje se tedy vrstva z atomů lehkých jader a pak vrstva z atomů těžkých jader ( olova), které pohltí brzdné ( sekundární) záření.
U většiny tzv. alfa radionuklidů se energie emitovaných alfa částic pohybuje v rozmezí 4 - 8 MeV .Lze je však snadno zastavit ( papírem) jsou to částice He2+. Tedy i na ně působí kladně nabitá jádra atomů.
Záření beta viz třeba
https://danatenzler.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=709291
Obrázek
https://u-blogidnes.1gr.cz/blogidnes/article/1/70/709291/709291_article_photo_jlfgoic_900x.png?r=27bq
ukazuje možnou energii beta záření prakticky od nuly do asi 1,1 MeV.
"beta záření (rychle letící elektrony) díky jiným nabitým částicím rozptylují, mění svou dráhu. To má jeden zásadní následek. Elektricky nabité částice, které se pohybují po zakřivené dráze, totiž samy vysílají určitý druh fotonového záření - kterému se v tomto případě říká “brzdné”.
Tam diskuze: Dana Tenzler 50253
Tohle záření jsou částice, takže si to můžete zhruba představit jako blechu, co skáče od atomu k atomu všude nechá trošku své energie (každého pokouše). Po nějaké době už nemá dost sil na to, aby něco ionizovalo - a tím pádem jeho nebezpečnosti doslova vyšumí. Mezitím ale může o sobě dát vědět ještě rentgenovým zářením - takovým tím pozdravem "byli jsme tady "

Odpovědět

Vlastně nevzniklo nic zásadně nového. I v běžné krajině se občas objeví tmavší rosničky.

Eva M,2022-10-02 10:19:13

*Vlastně nevzniklo nic zásadně nového. I v běžné krajině se občas objeví tmavší rosničky.*

- no a je v tom ČB tedy ta škála od tmavších až po černé, jako je tomu např. v našich končinách u vlasů, nebo není?

Odpovědět


Re: Vlastně nevzniklo nic zásadně nového. I v běžné krajině se občas objeví tmavší rosničky.

Dalimil Ryšavý,2022-10-02 10:23:42

Já jen doufám, že ty černé rosničky dosáhnou všech svých rosničkových práv:-)

Odpovědět


Re: Re: Vlastně nevzniklo nic zásadně nového. I v běžné krajině se občas objeví tmavší rosničky.

Pavel Gašperík,2022-10-02 12:34:07

Ľudová slovesnosť bežne používa výraz niekomu niečo "vytmaviť" alebo spravíme mu to tak neznesitelným až ščerná ...

Odpovědět

Já zajdu ještě dál -

Dalimil Ryšavý,2022-10-02 07:04:56

Před léty se veřejným prostorem mihl a zase rychle zmizel názor (hypotéza) jisté frakce obce akademické, že za evoluci druhu Homo může radiace, vygenerovaná samovolně spuštěnou řetězovou reakcí optimálně koncentrovaného ložiska uranových rud někde v Keni. Jistě nebudu sám, kdo tuhle informaci zaznamenal:-)

Odpovědět

Není špatný už předpoklad?

Richard Vacek,2022-10-02 06:45:20

Proč by měl melanin chránit před ionizačním zářením souvisejícím s radioaktivitou? Není to spíš tak, že zvýšená radioaktivita poškozuje DNA, což sice vede ke zvýšené produkci melaninu a "opáleným" rosničkám, ale stejně je to nechrání? A je to vůbec dědičné?

Odpovědět


Re: Není špatný už předpoklad?

Leopold Kyslinger,2022-10-02 14:16:04

Radioaktivita je (zde) synonymum slova záření. Už ultrafialové záření ze sluníčka může vaší kůži prospět ale i ji poškodit - spálením. A to vám hrozí tím méně, čím máte v kůži více melaninu. Jestli je to u žab dědičné - o tom je tenhle článek. Pablo Burraco a Germán Orizaola tvrdí, že ano. Kdyby obsah melaninu nechránil před zářením, nebyli by černoši.

Odpovědět


Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 16:00:41

Citace z wikipedie o melaninu:
"Pohlcuje především ultrafialové záření, a tak zabraňuje tvorbě volných radikálů, tím chrání DNA buněk před poškozením a vznikem zhoubného nádoru melanomu. V lidské kůži je tvorba melaninu stimulována hlavně v okamžiku, když dojde k poškození DNA."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Melanin#Funkce

Při radioaktivním rozpadu nevzniká UV záření nýbrž gama záření. A na gama záření žádný pigment neplatí. Na jeho odstínění potřebujete tlustou vrstvu těžkých prvků. Např. olověný plát. Nebo ještě tlustší vrstvu lehkých prvků. Dále při radioaktivním rozpadu vzniká alfa, beta a neutronové záření. Všechny tři druhy taktéž nebudete stínit žádným pigmentem, nýbrž dostatečnou vrstvou nějaké hmoty.

Zaměňovat UV záření a radioaktivitu je hrubá chyba. Snažil jsem se najít, jestli náhodou ochranný účinek melaninu nesouvisí spíše s antioxidačními vlastnostmi, ale bezúspěšně.

Odpovědět


Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Florian Stanislav,2022-10-02 17:54:09

Píšete :Dále při radioaktivním rozpadu vzniká alfa, beta a neutronové záření. Všechny tři druhy taktéž nebudete stínit žádným pigmentem, nýbrž dostatečnou vrstvou nějaké hmoty."
wikiskripta :
"Záření alfa lze odstínit i listem papíru. Nebezpečná je především vnitřní kontaminace, tedy vpravení α-zářiče do organismu.
Záření beta minus.
Záření β má poměrně malou pronikavost, lze odstínit hliníkovým plechem."
Jinde se uvádí hliníkovou fólii ( hovorově a nesprávně staniolem).
Záření gama : Většina radionuklidů jsou zářiče smíšené – buď alfa + gama nebo beta + gama.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 18:27:42

Jak píšu - dostatečnou vrstvu hmoty. Je lhostejné, jestli jde o pokožku s pigmentem, pokožku bez pigmentu nebo ten list papíru. Pigment žádné zázračné schopnosti proti radioaktivitě nemá. To jsem se ve svém příspěvku snažil zdůraznit.

A u těch žab samozřejmě půjde zejména o vnitřní kontaminaci. Alfa i beta záření jsou v takovém případě vážným problémem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Florian Stanislav,2022-10-02 21:17:40

No, žáby. Ono zvířat s holou pokožkou zase tolik není, takže ten melanin pohlcovat může víc jak průhledná pokožka UV záření i radioaktivní. Nejsou stejné podstaty, ale záření to je. I částici lze přiřadit vlnovou délku. Jestliže rosničkám černá pokožka dává evoluční výhodu, tak první nápad by měl být, že je to lepší ochrana před zářením vnějším.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 22:50:56

Jestliže jim melanin skutečně dává evoluční výhodu a nezaměňuje se účel s následkem. Nad čímž byla v úvodu vlákna vyslovena pochybnost.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Zicho Trenčiansky,2022-10-03 10:49:32

Podľa mňa ste na to "kápl". Ak je produkcia melanínu indukovaná poškodením DNA, tak sú čierne preto, že rádioaktívne žiarenie stále poškodzuje DNA, možno aj bez ohľadu nato, že sú čierne. Čiže žiadna evolúcia. Proste sú opálené ;)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Jarda Ticháček,2022-10-03 19:37:33

Ale tady nejde o evoluční výhodu v tom smyslu, jak ji presentujete a asi i chápete. Tu evoluční výhodu má ten, kdo se nejúspěsněji rozmnoží právě teď. Takže hypoteticky můžeme vidět následek pár desítek starých udalostí. Které mohly upřednostnit ten melanin v prvních dvou, třech generacích po události. Dále už může jít jen o statistické pravděpodobnosti, nebo i a takovou maličkost, že někde pod geny toho zbarvení jsou schované jiné geny, pro tuto situaci mnohem důležitější, které se shodou okolností projevili zároveň s tou barvou. Nakonec vlci, medvědi a jeleni z té oblasti se také úspěšně množí, aniž by měnili barvy. Nakonec to může být i takovou maličkostí, jakou je viditelné spektrum predátorů těch chudinek žabiček. Nějaký čas mohli ptáci vidět trochu jinak. Ryby to mohly mít také trošku jinde. A nevím, co všechno, od bakterií, hmyzu, korýšů a vůbec ještě ovlivňuje rozmnožování žab. Ta barva kůže může být sice primarním jevem, ale zároveň může být i sekundárním, nebo bůhví kolikatym jevem ve skutečnosti.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Karel Marsalek,2022-10-04 15:22:45

Pane Floriane, spravne pisete, ze melanin bude pohlcovat i ionizujici zareni (=z radioaktivniho zdroje). Vzhledem k energiim, ktere tamni radioizotopy vyzaruji, bude vsak jeho absorbce naprosto zanedbatelna :-)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Florian Stanislav,2022-10-05 20:14:58

Živý organismus v reakci na záření není dozimetr nebo nějaký přístroj, je mimořádně složitý, relativní stabilitu dosahuje díky mnoha propojeným rovnovážným systémům, jejichž chod zajištuje příjem energie.
Záření má vliv na kůži chronická rentgenová dermatitida ( u lékařů pracujících se starým rentgenem s nízkou ochranou pracovníka).
https://www.priznaky-projevy.cz/kozni/1375-chronicka-radiodermatitida-priznaky-projevy-symptomy-pricina-lecba
Mezi příznaky patří i změna pigmentace.
Tím neříkám, že by pigmentace byla obranou těla před RTG. Ale zvážit by se to mělo.
Odkaz Zicho Trenčiansky,2022-10-03 16:11:30
https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1462-2920.13681

"Melanin je účinný při ochraně rychle a pomalu rostoucích hub před různými typy ionizujícího záření...Odolnost melanizovaných hub vůči kosmickému a pozemskému ionizujícímu záření naznačuje, že melanin také hraje klíčovou roli v radioprotekci. "

Odpovědět


Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Eva M,2022-10-02 18:26:40

nebo se černým rosničkám poškodil gen, který zařizuje, aby se melanin na rosničce tvořil jen někde, predátoři je neidentifikujou jako kořist /fůj to nežeru/ a třeba - co já vím - se snadněji zahřejou nebo tak něco........ zbytek může zařídit náhoda, 1 louže, kde se pulcům zadařilo... žáby kladou vajíček poměrně dost....

:) ale fakt nevím

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 18:37:21

Kdyby to pro ty rosničky bylo výhodnější např. jako ochrana před predátory, nejspíš by to evoluce zařídila už dávno a nečekala by na radioaktivní zamoření. Spontánní mutace jsou velmi běžné i bez radioaktivity, jen se většina z nich v populaci neuchytí, protože nepředstavují evoluční výhodu.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Eva M,2022-10-02 20:03:32

https://en.wikipedia.org/wiki/European_fire-bellied_toad

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Jarda Ticháček,2022-10-03 20:07:18

Mohla. Ale jak jsem napsal v jiné části diskuse, někde kolem mohli ptáci, ryby a hmyz mít maličko posunuté spektrum toho, co vidí. A tmavé žáby nebyly žrány ve stejné míře, jako ty světlejší.
Případně, když se budeme držet jen té barvy, mohly tam fungovat zcela jiné věci, které sice s barvou neměly nic společného, ba dokonce ta barva jim celé generace bránila v rozšiřování.
Berme to jako hypotézu. Že které může vzejít nějaký poznatek, nebo může být natolik mylná, že z ní vzejde úplně jiný, a možná i mnohem zajímavější poznatek.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Eva M,2022-10-04 06:40:44

vždyť jo, přesně tak to beru.

/také mohou být nechutné nebo imitovat něco nechutného.... fakt nevím.../

kdysi z jakési analýzy v popularizační knize o paleontologii (že by od Raupa, o vymírání?) víceméně vyplynulo, že hlavním faktorem patrně je, aby druh "měl kliku" :)
/trošku zjednodušeno/

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Eva M,2022-10-04 06:46:10

(nebo - jak jste volně nadhodil - může např. docházet k určitému poškození zraku u predátorů např. kvůli tomu záření...jen možnost)

Odpovědět


Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Leopold Kyslinger,2022-10-02 21:14:23

Ano, citujete z Wikipedie správně, ale přehlížíte slovo především. Vaše tvrzení, že UV záření a radioaktivita spolu nesouvisí je samozřejmě chybné - ovlivněné neseriozní propagandou Greenpeace, která měla za úkol šířit strach. Ať se jedná o záření alfa, beta nebo gama, jde jenom o záření. Je samozřejmé, že čím kratší vlnové délky, tím je větší pravděpodobnost poškození molekul. Mezi mnoha vlastnostmi melaninu nejnápadněji vystupuje schopnost absorpce širokého spektra záření, kterou způsobuje vysoký stupeň konjugace (interakce π elektronů se sousední násobnou vazbou) v molekule. Melanin mění dopadající záření na teplo což živočich cítí jako diskomfort a klidí se mimo zdroj toho diskomfortu. Ostatně v oblasti Černobylu přežívá ještě stále několik obyvatel, kteří se odmítli evakuovat. Jsou sice pod lékařským dohledem, který je ale spíše monitoringem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 22:22:42

https://www.cl.cam.ac.uk/~jgd1000/melanin.html

Cituji:
"The peak absorption of human melanin pigment occurs around 335nm"

Lidský melanin má nejvyšší absorbanci při vlnové délce 335nm. Přičemž i nejméně energetické gama záření má vlnovou délku kratší než 1pm, tedy o tři řády nižší. Když se podíváte na odkazovaný graf, absorbance melaninu strmě klesá ještě v řádu stovek nm. V řádu pikometrů už to bude prakticky na nule.

A alfa záření má podle Vás vlnovou délku jakou??

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 22:23:52

*oprava: nejméně energetické záření má vlnovou délku kratší než 1nm

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Florian Stanislav,2022-10-03 19:42:56

Nejvíce pronikavé je záření gama. Energie záření je jedna věc, dávkový ekvivalent ( za rok) je druhá věc. Tedy kolik záření (třeba rentgenového) obdrží člověk za rok. Ionizující nebezpečné záření vyjadřujeme dávkovým ekvivalentem v sievertech. Za rok obdrží člověk přirozenou dávku 2,5 mSV až 3,0 mSv. Limit pro pracovníka se zářením: 50 mSv/rok.

Pokud se nepletu, tak se to přepočítává na dávku záření gama, aby to bylo srovatelné.

Záření gama je často definováno jako záření o energii fotonu nad 10 keV, což odpovídá frekvenci nad 2,42 EHz či vlnové délce kratší než 124 pm, přestože do tohoto spektrálního pásma zasahuje i velmi tvrdé rentgenové záření. To souvisí se skutečností, že hranice není stanovena uměle, ale tyto druhy záření se rozlišují dle svého zdroje, přičemž se samo záření jinak fyzikálně neliší.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/25/Electromagnetic-Spectrum.svg/langcs-375px-Electromagnetic-Spectrum.svg.png
Ionizující nebezpečné záření vyjadřujeme dávkovým ekvivalentem v sievertech. Za rok obdrží člověk přirozenou dávku 2,5 mSV až 3,0 mSv.

Odpovědět


Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Přemysl Souček,2022-10-03 09:17:53

Vliv melaninu bude pravděpodobně velmi komplexní viz níže odkaz a může souviset s oxidativním stresem. Gama záření působí negativně převážně přes oxidativní stres. V níže uvedeném článku je například toto: Paradoxically, cultured human melanocytes with high melanin content are reported to be more vulnerable to UVA-induced, but less susceptible to H2O2-induced, oxidative DNA damage than their counterparts with low melanin content. Ale jak to je přesně nevím, nastudováno to nemám.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15368561

Odpovědět


Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-02 16:18:56

Napadá mě, jestli to nemůže být spíš tak, že si ty žáby vytvořily nějaký jiný (dědičný?) mechanismus, který jim pomáhá žít při vysokých dávkách radioaktivity. Ale zároveň u nich historicky funguje ta tvorba melaninu při poškození DNA. Ty ostatní nepřizpůsobené žáby by třeba vlivem radioaktivity zčernaly také, jenže mnohem dříve uhynou, takže zčernat ani nestihnou.

Odpovědět


Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Zicho Trenčiansky,2022-10-03 10:53:15

Trefa do černého ;)
Ten článok už prešiel peer-review? ;)

Odpovědět


Re: Není špatný už předpoklad?

Jan Pokorný1,2022-10-03 10:57:45

Už před časem byly nalezeny plísně uvnitř Černobylského reaktoru, které nejenže prosperovaly v silné radiaci, ale dokonce ji využívaly jako zdroj energie. A jako nástroj ke vstřebávání záření tyto plísně používají právě melanin.
Věřím, že rosničky se vydaly podobnou cestou. A i když mne napadá spousta dalších možných implikací, už by to byly jen spekulace.

Odpovědět


Re: Re: Není špatný už předpoklad?

D@1imi1 Hrušk@,2022-10-03 14:44:02

Žáby na jaderný pohon? :))

Odpovědět


Re: Re: Re: Není špatný už předpoklad?

Zicho Trenčiansky,2022-10-03 16:11:30

tak ako teda, pohlcuje alebo nepohlcuje?

Melanin is effective in protecting fast and slow growing fungi from various types of ionizing radiation:
https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1462-2920.13681

Odpovědět

John Hammond

Dalimil Ryšavý,2022-10-02 06:25:38

fiktivní zakladatel Jurského parku řekl, že život si vždy najde cestu...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz